İstanbul’da kendinize ayırdığınız bir gününüz var ve ne yapacağınıza bir türlü karar veremediniz mi? İstanbul’un kalabalık ve karmaşasından kaçmak ama çok para harcamak veya trafikte vakit kaybetmek istemiyor musunuz? Size harika bir önerim var; Şehir Hatları Vapuru ile İstanbul Turu. İstanbul Boğazı’nda uzun bir vapur turu yapın! Vaktiniz varsa hafta içi yaparsanız daha sakin ve keyifli olacaktır, vaktiniz yoksa hafta sonu için de güzel bir seçenek! İstanbul Boğazı’nı nostaljik vapurla tıngır mıngır gezmenin keyfini mutlaka deneyimleyin.
Şehir Hatları Vapuru ile Boğaz Turu
Boğaz Turu deyince aklınıza bir veya iki saatlik boğaz turu yapan, yüksek müzik yayınıyla başınıza ağrılar sokan bir tur gelmesin. Size çok daha keyifli, uzun uzun ve sakin sakin boğazın tadını çıkaracağınız bir seçenek sunuyorum. Şehir Hatlarında adı “uzun boğaz turu” olarak geçen turdan bahsediyorum. Şehir Hatlarının nostaljik vapurları ile pek çok duraktan yolcu alıp yolcu bırakılarak yapılan bir turdan…
Bu Boğaz Turu’nun bilet ücreti 25TL. Eminönü’ndeki vapur iskelesinden kalkan vapur yine Eminönü’ne geri dönüyor, siz istediğiniz duraktan inip istediğiniz duraktan binebilirsiniz, bilet fiyatı da değişmiyor. Eksiler belki hatırlar, bu vapura “dilenci vapuru” derlerdi, vapurun her iskeleye yanaşmasını dilencilerin gördüğü her insana yanaşmasına benzeten İstanbullular vapura böyle bir isim koymuşlar.
Eminönü, Beşiktaş, Üsküdar, Kanlıca, Sarıyer, Rumeli Kavağı ve Anadolu Kavağı vapurun durakları. Sabah 10:35’te Eminönünden hareket ediyor ve 12:25’te Anadolu Kavağı’nda oluyor. Anadolu Kavağı’nda yaklaşık iki buçuk saatlik bir dinlenmeden sonra 15:00’te hareket ederek aynı rotadan geri dönüyor, 16:40’ta Eminönü’ne dönmüş oluyor. 6 saat süren toplam tur süresini tutturmak için vapur çok dakik hareket ediyor, demedi demeyin 🙂
Bileti tek gidiş veya tek dönüş olarak da almanız mümkün. Ben Anadolu Hisarı’nda değil de Rumeli Hisarı’nda öğlen molamı vermek istiyorum derseniz o da mümkün. Önemli olan saatlerinizi kaçırmamanız. Vapurun işletmesi şehir hatlarında olduğu için içerideki kafenin fiyatları da çok uygun, boğaz sefası yaparken çayınızı, kahvenizi de ekonomik bir şekilde yudumlayabilirsiniz. Kanlıca’da inip bir yoğurt yiyemedik diye üzülmeyin, vapur Kanlıca’dan ayrılır ayrılmaz vapurda Kanlıca yoğurdu satışı başlıyor, hiçbir nimetten mahrum kalmıyorsunuz yani 🙂
Vapurun gidiş ve dönüş hattı aynı, yani bir saatlik boğaz turları gibi Anadolu Yakası kıyısından gidiş, Avrupa Yakası kıyısından dönüş gibi bir durumu yok. Vapurun geçtiği yerlere dair bilgi almak istiyorsanız Eminönü’ndeki iskele sesli rehber kiralama imkanınız var ancak bu uygulama diğer duraklarda yok. Sesli rehberin avantajı boğaz kıyısında ilerlerken size o çevreyle ilgili bilgi veriyor olması, son derece faydalı. Eğer benim gibi ara duraktan bindiyseniz internette yapacağınız araştırmayla geçtiğiniz yerler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Boğaz turunun hattı üzerinde İstanbul’un en güzel saray ve yalılarının olduğunu düşünecek olursak rehberden faydalanacağınızı garanti edebilirim.
Anadolu Kavağı’nda Ne Yapılır?
Anadolu Kavağı’na gittik peki orada iki buçuk saat ne yaparız diye merak edebilirsiniz. Anadolu Kavağı’nda gezilecek yerler var mı diye sorarsanız, seçenek çok;
- Deniz kıyısındaki balık restoranlarından birine oturup afiyetle yemeğinizi yiyebilirsiniz, hatta içkinizi içebilirsiniz.
- Anadolu Kavağı’nın sembolü haline gelmiş olan tarihi Yoros Kalesi’ne tırmanabilirsiniz, sahilden yukarıya doğru tabelaları takip ederseniz sizi kaleye götürür. Burada güzel bir boğaz manzarası da sizi bekliyor.
- Anadolu Kavağı küçük bir balıkçı köyü imiş, turistik olarak ilgi çekmeye başlayınca hediyelik eşyacılardan çeşit çeşit kafalere, süslenmiş sokak aralarında dolaşmaya değer. Kavağı’n ara sokaklarında dolaşıp gönlünüzce fotoğraf çektirebilir, sonunda da kendinize bir dondurma ısmarlayabilirsiniz.
Boğazda sakin ve keyifli bir gün için daha ideal bir seyahat şekli düşünemiyorum. Boğaz turuna ben hafta içi gitmiş olmamın da avantajı ile emekli teyzeler, yabancı turistlerle birlikte güzel bir İstanbul baharı geçirmiş oldum, size de şiddetle tavsiye ederim.
İstanbul ziyaretinizde yapabileceğiniz eğlenceli şeyleri bir liste halinde sunan İstanbul’da yapılacak eğlenceli şeyler yazısı da ilginizi çekebilir.
Seyahatlerimi anlık takip etmek isterseniz instagram hesabıma göz atabilir, videolu içeriklerim için youtube kanalıma abone olabilirsiniz.
Yolda Kalın 🙂
5 Yorumlar
Çok güzel, faydalı ve detaylı bir yazı olmuş. Benim gibi boğaz turu yapacak olan herkese öneririm 🙂
Merhaba sevil hanım .. pasaportumun süresi 1990 da doldu epey eski acaba yenileme yapabilirmiyim yoksa yeniden pasaport çıkartmam gerekiyormu ?
Merhaba,
Pasaportunuzu yenilediğinizde defter de değişiyor zaten, yani yeni pasaport çıkarmış oluyorsunuz 🙂
Bu tur gerçekten İstanbul’da yapılacak en güzel şeylerden biri. Hatta yazınıza bir ek öneri olsun, bu turu erguvan zamanında yaparsanız çok daha güzel manzaralarla karşılaşacaksınız. Üstelik erguvan zamanı yunusların da en yoğun olduğu zamanlardan biri olduğu için seyahatinize yunusların da eşlik etmesi epey yüksek bir olasılık. Karşıya geçerken eğer bir yere çok acele yetişmeye çalışmıyorsam yolunu uzatıp mutlaka vapurla geçmeyi tercih eden biri olarak vapurlar hakkında da bir iki cümleyle içimi dökeceğim dayanamayıp. 🙂
Bu vapurlar İstanbul’un zaten yeterince yok edilmiş kimliğinin hala kullanılan ufak bir parçası, şehir sakinleri çoğunlukla aynı fikirde ki bundan birkaç yıl önce oldu bittiye getirilmiş korkunç gemilerin alımı tepkiler sayesinde durdurulmuştu. (Alınanlar alındığıyla kaldı tabii, sıklıkla Kadıköy – Karaköy hattında göz zevkini bozmakla meşguller şu ara.)
Şehir sakinleri ve İstanbul’a dışarıdan gelenler için çok cazip bir öneri sunan çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler. 🙂
Katma değerli yorumların için çok teşekkürler! Erguvan zamanını kaçırdım sanırım ama yunusları yakaladık, yazıya eklemeyi unutmuşum 🙂 Hatırlattığın için teşekkürler.