Uçak yolculukları, özellikle de uzun yolculularda, sağlık sorunları yaşamak olası. Ancak, kendinizi ve bedeninizi tanımak, basit bazı kurallara uyarak önleyici tedbirler almak, bu riski mümkün olduğunca minimize ediyor.
Uçuşların sağlıklı başlayıp sağlıklı sonuçlanması için, uçak içi basınçtan en fazla etkilenen organlardan kulak, burun ve boğaza öncelikle dikkat edilmesi gerekiyor. İlaveten, cilt, göz ve ağız da uçuşla direkt bağlantılı. Uçakta kuru ortama girildiğinden burun ve ağızdan alınan hava basıncı anlık olarak değişiyor. Hava hacminin azalması, dış kulak yolu, orta kulak ve iç kulağı etkiliyor. Sağlıklı bir uçuş için alınabilecek birkaç tedbirle, keyifli ve güvenli bir seyahat geçirebilirsiniz. Ucuz uçak bileti buldukça kendini yollara atanlar tavsiyelere kulak versin.
Sağlıklı Uçmak İçin 5 Önemli Kural
Hastaysanız uçuşu erteleyin
Özellikle kulak burun boğaz rahatsızlıkları olan grip, nezle, sinüzit veya orta kulak enfeksiyonunuz varsa ya da kısa süre önce kulak ameliyatı geçirdiyseniz, uçuştan kaçının. Eğer iptal etme olanağınız yoksa, burnunuz mutlaka açık olmalı. Bunun için doktora danışarak burun damlası veya spreyi kullanabilirsiniz. Burnun doğal yapısını bozacak bantlar ağızdan nefes almakla aynı etkiyi yaratacağından kesinlikle kullanmayın. Bir rahatsızlığınız varsa, maske kullanabilirsiniz.
Bol su için
Havada en sağlıklı içeceğin su olduğunu aklınızdan çıkarmayın zira boğazın ıslak tutulması bakteri ve virüslerin, boğaz ve burundaki titrek tüylere tutunması kolaylaşıyor. Virüslerden ağzı ıslatarak, nemli tutarak veya ıslak maske kullanarak korunabilirsiniz. Alkol, çay veya kahve de uçuş sırasında kaçınılması gereken içeceklerden. Eğer uçuş korkusu için alkol alıyorsanız, doktorunuza danışarak bunun yerine sakinleştirici ilaçlar tercih edebilirsiniz. Aklınızda bulunması gereken bir başka şey de, uçuştan bir gün önce ağır yemek yememek.
Uçuştan iniş ve kalkışta uyumayın
Özellikle iniş ve kalkış esnasında en çok etkilenen organ kulak. Kulağı korumanın yolu ise yudum yudum su içerek, yutma refleksini aktif tutmaktan geçiyor. İniş ve kalkışlarda uyuduğunuzda risk altına giren kulağınızı korumak için kulak içi kulaklık varsa mutlaka çıkarın. Aynı şekilde, yolculukta uyumak önerilmiyor, zira kontrol edilemeyen ağız açık uyumak yutkunma refleksini bozuyor ve kulağın basınçtan çok kolay etkilenmesine sebep oluyor. Uzun uçuşlarda ise aralıklarla uyuyarak uyandığınızda mutlaka bir yudum su içerek boğazınızın ıslatın.
Lensten kaçının, rahat giyinin
Özellikle uzun uçuşlarda, uçağa binmeden önce lenslerinizi çıkarmanız önemli, zira gözünüzde kalıp kuruyacaktır. Rahat kıyafetler giymek ve gereksiz ya da rahatsız edecek aksesuarları kullanmayın. Çocuğunuz da beraberinizde seyahat ediyorsa ve biberon kullanıyorsa özellikle iniş ve kalkış anlarında ağzına biberon verin. Anne sütü alıyorsa, çocuğu dik tutarak emzirin. Bu sayede östaki borusu açılıp orta kulaktaki hava azalmasına bağlı vakum sıkıntısı ortadan kalkacak.
Uzun uçuşlarda egzersiz yapın
Özellikle uzun uçuşlarda kandaki pıhtılaşma mekanizması bozulduğundan, ne kadar çok su içseniz de sıvı alımı azaldığından yorgun hissedersiniz. Hareket de edemediğiniz için pıhtı kalır ve kan dolaşımı bozulur. Uçuş mesafesi uzadıkça, önerilen uçuş egzersizlerini mutlaka yapın: uçakta yürüyün, varis çorabı giyin. Kan pıhtılaşmasının önüne geçilecek mekanizmaları öğrenin ve mutlaka kanı sulandırmak için bol su tüketin.
Ucuz uçak bileti fırsatları doğdukça daha çok seyahat ediyoruz. İster ilk defa uçağa biniyor olun, ister deneyimli ve sık uçan bir uçak yolcusu olun temel sağlık kurallarını akılda tutmaya ve uygulamaya çalışın. Sağlık her şeyden değerli.
6 Yorumlar
Gerçekten oldukça detaylı ve faydalı bir yazı, teşekkür ederim.
Bir kere hastayken yolculuk yapmak zorunda kalmıştım çektiğim kulak ağrısını unutamıyorum. Bana uygulamalı bir ders olmuştu.
Çok geçmiş olsun, kulak ağrısı da fenaymış 🙁
Kulak en önemli konu. Bir de grip olduğunuzda uçak yolculukları kabusa dönebiliyor. Siz siz olun seyahat sağlığınıza dikkat edin.
İnerken ve kalkarken uyursak ne olur? 🙂
Uçak inerken ve kalkarken uyumamak, ağzı açık turumak veya sakız çiğnemek akıl sağlığı açısından önemli 🙂