Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri, dünyada eşi benzeri az rastlanan bir doğaya sahip Dalyan ve Dalyan’ın komşusu Köyceğiz çevresinde gezip görebileceğiniz pek çok yer var. Şelalesinden kaplıcasına, seyir noktalarından plajlarına kadar Köyceğiz ve Dalyan gezisi için ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri Köyceğiz ve Dalyan’da gezilecek yerler yazısında topladım, keyifli okumalar!

Köyceğiz & Dalyan Gezilecek Yerler
Köyceğiz & Dalyan Gezilecek Yerler

Bu yazıda “neden Köyceğiz ve Dalyan birlikte yazıldı?” derseniz, ikisini birbirinden ayırmak oldukça zor. Gezi bloglarını biraz incelediğimde de Köyceğiz’deki yerler Dalyan, Dalyan’daki yerler Köyceğiz rehberlerine yazılmış. Bari ikisini bir arada yazayım da hem gidecek olanlara doğru bir şekilde rehber olsun, hem de Köyceğiz – Dalyan karmaşası yaratmasın dedim, umarım işinize yarar.

Çok Okuyan Çok Gezen Instagram

Köyceğiz ve Dalyan’da Gezilecek Yerler Listesi

Köyceğiz ve Dalyan’da gezilecek yerler listesi aşağıda yer alıyor, yukarıda bahsettiğim Köyceğiz, Dalyan karmaşasını biraz olsun azaltmak için iki sütuna ayırdım listeyi. Yazımın devamında listede yer alan her yeri detayları ile anlattım, okumaya devam edin.

  • Dalyan Merkez
  • Dalyan Lagünü
  • İztuzu Plajı
  • Sülüngür Gölü
  • Gökbel-Radar Tepesi Seyir Noktası
  • Çandır Tepesi Seyir Noktası
  • Kaunos Antik Kenti
  • Kaunos Kral Mezarları
  • Sülüklü Göl
  • Ala Gölü
  • Köyceğiz Merkez
  • Köyceğiz Gölü
  • Köyceğiz Sığla Ormanı
  • Köyceğiz Kulak Mesire Alanı
  • Yuvarlakçay
  • Topgöz
  • Toparlar Şelalesi
  • Sultaniye Kaplıcaları
  • Sandras Dağı
  • Kartal Gölü Tabiat Parkı

Köyceğiz ve Dalyan’da Gezilecek Yerler Haritası

Köyceğiz ve Dalyan’da gezilecek yerler, koylar, restoran ve kafeler, konaklama ve kamp alanları gibi Köyceğiz, Dalyan gezinizde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm yerleri aşağıdaki Köyceğiz ve Dalyan’da gezilecek yerler haritasında işaretlenmiş olarak görebilirsiniz. Bu linke tıklayarak haritayı Google Haritalar uygulaması içinde açabilirsiniz, çevrimiçi ulaşabilirsiniz.

Köyceğiz ve Dalyan'da Gezilecek Yerler Haritası
Köyceğiz ve Dalyan’da Gezilecek Yerler Haritası

Köyceğiz ve Dalyan’da Gezilecek Yerler

Köyceğiz ve Dalyan çevresindeki yerleri hakkıyla gezmek isterseniz bu bölgeye en az 3-4 gün ayırmanız, deniz keyfi de yapayım derseniz süreyi biraz daha uzatmanız gerekiyor. Köyceğiz ve Dalyan’da gezilecek yerler listesinde bulunan yerlerin sayısının fazlalığını görünce siz de bana hak verecekseniz, yazımın devamında günlük rota önerilerimi de paylaştım, okumaya devam edin.

1. Dalyan Merkez

Dalyan Merkez
Dalyan Merkez

Köyceğiz Gölü’nün Dalyan Lagünü ile bağlandığı yerde küçük bir yerleşim olan Dalyan aslında bu bölgenin tam göbeği. Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı olan köy, bir veya iki katlı evleri, lagün kıyısına serpiştirilmiş kafe ve restoranları ile minik ve şirin bir ilçe. Lagün kıyısında ahşap iskele şeklinde yapılmış bir yürüyüş yolu var, burada dolaşmak burada yapabileceğiniz en sakin aktivite.

Benim Dalyan’da yapmayı en sevdiğim aktivite kaya mezarlarının karşısındaki belediye çay bahçesine oturup lagünde tura çıkan tekneleri, sazlıkları ve kaya mezarlarını izlemek. Belediye işletmesi olduğu için fiyatları da çok uygun. Ayrıca; Dalyan merkezden İztuzu plajına giden tekne taksilere binebilir veya Köyceğiz Gölü ve Dalyan Lagünü’nü içeren günübirlik tekne turlarına katılabilirsiniz.

Dalyan-Kaunos Feribot
Dalyan-Kaunos Feribot

Dalyan’dan karşı kıyıya yani kaya mezarları ve Kaunos Antik Kenti tarafına geçmek için tüm lagün ve Köyceğiz Gölü’nü dolaşan yolu kullanmak yerine, Dalyan’dan kalkan içine sadece birkaç arabanın sığdığı minik feribota Dalyan’dan binebilirsiniz.

Dalyan-Kaunos Feribotu, her 15 dakikada bir Dalyan merkezden biraz daha denize doğru olan bir noktadan kalkıyor. Dalyan-Kaunos Feribotu 2021 fiyat tarifesine bakacak olursak; tek yön 1 kişi 8 TL, motosiklet 12 TL, otomobil 23 TL, bisiklet, 65 yaş üstü ve 6 yaş altı ücretsiz. Feribotun çalışıp çalışmadığını öğrenmek veya gittiğinizde feribotu göremediyseniz çağırmak için aramak isterseniz telefon numarası: 0 539 203 30 07.

2. Köyceğiz – Dalyan Lagünü

Dalyan Tekne Turu
Köyceğiz – Dalyan Lagünü

Köyceğiz ve Dalyan bölgesinin popüler olmasının ve buradaki tüm güzelliklerin sebebi; Köyceğiz Gölü’nden başlayan ve İztuzu Plajı’na kadar uzanan, Alagöl, Sülüklü Göl ve Sülüngür Gölleri, Dalyan kanalı, sazlıklar ve doğal hayata ev sahipliği yapan, dünyada az sayıda bulunan Köyceğiz-Dalyan Lagünü.

Eskiden bir koy olan, bugün Köyceğiz Gölü’nün bulunduğu yer, zamanla nehirlerin taşıdığı alüvyonların ve MÖ 226 veya 227’de yaşandığı tahmin edilen Büyük Rodos Depremi etkisi ile dolmuş ve deniz ile bağlantısı kısmen kesilerek lagünü oluşturmuş. Bu muhteşem güzellikteki lagün sadece görsel bir şölen sunmuyor aynı zamanda pek çok canlı türüne de ev sahipliği yapıyor. Üstelik bu yapısı ise dünyadaki sayılı noktalardan biri.

Lagünü yakından görmek için; Köyceğiz veya Dalyan’dan kalkan tekne turlarına katılabilir veya kendinize özel tekne kiralayabilirsiniz. Fiyatlar her yıl değiştiği için en güzeli, fiyat almak için turizm danışma ofisini aramak, yukarıdaki fotoğrafta Turizm Danışma Bürosunun telefon numarasını görebilirsiniz. Aynı numaradan taksi, otel gibi ihtiyaçlarınıza dair de yardım alabilirsiniz, aklınızda olsun.

3. İztuzu Plajı

İztuzu Plajı
İztuzu Plajı

4,5 kilometre uzunluğunda Köyceğiz-Dalyan Lagünü ile Akdeniz’i birbirinden ayıran, Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama noktası olması ve dünyanın dikkatini çeken güzelliği ile meşhur İztuzu Plajı, Gökbel Tepesi ile Çandır Tepesi arasında uzanıyor.

İztuzu Plajı kilometrelerce uzansa da denize girebileceğiniz iki nokta var. Birincisi Dalyan’dan kalkan tekneler ile ulaşabileceğiniz Dalyanağzı Plajı, ikincisi ise karadan ulaşabileceğiniz İztuzu Plajı. Her iki plajda da belediyenin (MUÇEV) işletmesi olan tesisler bulunuyor. İsterseniz belediyenin işletmesinde olan şezlong ve şemsiyeleri kiralayabilir, isterseniz havlunuzu serip deniz ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Tesis fiyatları da oldukça uygun.

İztuzu Plajı Nerede?
İztuzu Plajı Nerede?

İztuzu Plajı’nın tamamı kaplumbağaların yumurta bırakma noktası olduğu için Mayıs’tan Eylül’e akşam 20.00’den sabah 08.00’e kadar plaja giriş yasak, geceleri plajın tadını kaplumbağalar çıkarıyor. Şaka bir yana, gün içinde denize girerken de kaplumbağa yumurtalarını korumak için yerleştirilmiş olan kapanlara dikkat etmeniz, bastığınız yere dikkat etmeniz çok önemli.

İztuzu uzun bir plaj olsa da önü açık olduğu için çok dalgalı veya rüzgarlı oluyor genelde. Denizin en sakin noktası Dalyanağzı Plajı’nın lagüne bağlandığı yer.

Dalyanağzı Plajı’na gitmek için Dalyan’dan kalkan teknelere biniyorsunuz, tekneler doldukça kalkıyor. 2021 yılı Dalyan-İztuzu arası tekne fiyatı 30 TL idi. Yarım saat, 40 dakika gibi bir sürede sazlıkların arasından, kaya mezarı manzaralı çok güzel bir yolculuk ile plaja ulaşıyorsunuz. Tekne ücreti gidiş-dönüş şeklinde alınıyor, dönüşte iskeleye dönüp müsait olan bir tekneye binip geri dönüyorsunuz. Dönüş tekneleri 14:00’te başlıyor, gidiş-dönüş plan yaparken buna dikkat etmenizde fayda var. Bu plaj aynı zamanda kum zambağı koruma alanı.

4. Sülüngür Gölü

Sülüngür Gölü
Sülüngür Gölü – manzarada ortada yer alıyor

Sülüngür Gölü, Dalyan merkezi ile İztuzu Plajı arasında yer alıyor. İztuzu Plajı’na karadan gitmek için onun yanındaki yoldan ilerliyorsunuz. Göl, lagün kapanmadan önce antik dönemde bir liman imiş.

Göl kıyısında ahşap banklar bulunuyor, piknik yapmak isterseniz bankları kullanabilirsiniz. Gölün içinde bu bölgeye özgü nil kaplumbağaları yüzüyor, Caretta Carettalar ile karıştırmayın bunlar başka bir cins.

Özellikle gün batımında gölün manzarası çok güzel oluyor. Dalyan’dan Sülüngür Gölü’ne araçla 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Ayrıca Dalyan’dan bisikletle gelmek için de güzel bir yolu var. Radar Tepesi’ndeki seyir noktasından Sülüngür Gölü’nü net olarak görmeniz mümkün.

5. Gökbel Radar Tepesi – Seyir Noktası

Gökbel Radar Tepesi - Seyir Noktası
Gökbel Radar Tepesi – Seyir Noktası

Dalyan Lagünü ve İztuzu Plajı’nın güzelliğini seyretmek için lagün çevresinde pek çok seyir noktası bulunuyor. Bu seyir noktalarından en meşhur olanı Gökbel Radar Tepesi’nde bulunan seyir noktası. Pek çok blogda buraya çıkmanın ve bulmanın çok zor olduğu, 4×4 araç olmadan çıkılamayacağı gibi bilgiler yazıyor, onlara aldanmayın.

Gökbel Radar Tepesi Seyir Noktası Yol Tarifi

Yolu toprak olsa da oldukça düzgün bir yol, herhangi bir araçla kolayca çıkabilir ve seyir noktasının yerini de elinizde koymuş gibi bulabilirsiniz çünkü ben tam tarifi vereceğim. Hatta instagram hesabımda paylaştığım reels linkine tıklarsanız görsel olarak da tarifi alabilirsiniz.

Göbel Radar Tepesi’ne yol tarifini yazılı olarak veriyorum çünkü Google Haritalar’da işaretli olan yere sanki yol yokmuş gibi görünüyor, yanılgıya sebep oluyor.

  • Dalyan merkezden İztuzu Plajı yönüne doğru ilerleyin.
  • Sülüngür Gölü kıyısından yolunuza devam edin.
  • Solda, Kargıcak Koyu tabelasını görünce buradan sapın. Buradan itibaren tepeye tırmanış başlayacak.
  • Orman yolundan yukarıya doğru devam edin.
  • Sağda “Radar – Orman Yolu” tabelasını görünce sağdaki toprak yola girin. Bu yolun sonunda gerçekten bir radar binası var. Burada çalışan iş araçları da bu yolu kullandığından yolun durumu kötü değil.
  • Yukarıdaki tepede radarı net olarak gördüğünüz bir noktaya geleceksiniz. O noktaya geldiğinizde araç park edebileceğiniz bir açıklık da var. Aracınızı oraya bırakın.
  • Karşınızda fotoğraftaki manzarayı göreceksiniz, biraz daha sağa doğru yürürseniz ağaçların olduğu uçta manzara daha da güzelleşiyor.
  • Buraya kadar ulaştıysanız fotoğraflarınızda beni etiketlemeyi ve tabii bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın.

Gökbel Tepesi’ne çıkmayı düşünenler için birkaç notum daha olacak;

  • Buraya toplu taşıma ile ulaşım yok, Dalyan merkezden taksi ile anlaşarak çıkabilirsiniz.
  • Radar tarafında ışık öğleden sonra hatta gün batımı saatlerinde çok daha güzel olacaktır. Biz sabahtan Gökbel öğleden sonra Çandır yaparak hata etmişiz.
  • Bu seyir noktasından sonra Radar’ın olduğu tepeye de çıkabilirsiniz. Radar’ın olduğu noktadan hem İztuzu hem de Kargıcak tarafının manzarası görünüyor, açısı çok güzel.

6. Çandır Tepesi Seyir Noktası

Çandır Tepesi - Seyir Noktası
Çandır Tepesi – Seyir Noktası

Dalyan lagününe tepeden bakan bir diğer manzara noktası ise Çandır Tepesi’nde yer alıyor. Çandır Tepesi’nde sahile yakın, Ogm’ye ait iki tane ahşap seyir terası var, bu tarif olanlardan biri değil, burada bulacağınız tarif tepeden Dalyan manzarasını, yani fotoğraftaki manzarayı göreceğiniz yer. Bu manzaraya ulaşmak için toprak yoldan biraz daha yukarılara tırmanmanız gerekecek. Ancak toprak yol deyince gözünüz korkmasın, yol stabilize ama bozuk değil. Dolayısıyla yere çok yakın olmayan bir araçla çıkılabilir.

Çandır Tepesi Seyir Noktası Yol Tarifi

Çandır tepesi seyir noktası için de yol tarifini yazılı olarak veriyorum çünkü Google Haritalar’da işaretli olan yere sanki yol yokmuş gibi görünüyor, yanılgıya sebep oluyor. Instagram hesabımda hazırladığım reels‘te görsel olarak da anlattım, ona da bakabilirsiniz.

  • Öncelikle Dalyan’dan karşı kıyıya geçip Çandır Köyü’ne gidin.
  • Çandır Köyü içinde “Kaunos” tabelasının ters yönünde “Ekincik Koyu” yönüne devam edin.
  • Kısa süre arnavut kaldırımlı yoldan devam edin.
  • Toprak yola girdiğinizde ilk yol ayrımından sola devam edin.
  • Toprak yoldan devam edin, pek çok tali yol göreceksiniz, onlara sapmayın.
  • Tabela gördüğünüz her yol ayrımından sola devam edin.
  • Tabelalarda çoğunlukla “plaj” yazacak, plaj yönüne devam edin.
  • Yolun çıkışa başladığı yerde ise plaj tabelası görünce yine soldan devam edin.
  • Yolun sonunda “GİRİLMEZ” yazan kapılar bulacaksınız. Aracınızı burada bırakın.
  • Kapının yanından devam eden patikayı 100 metre kadar takip ettiğinizde yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz manzaraya ulaşacaksınız.
  • Artık bol bol fotoğraf çekin, fotoğraflarınıza @cokokuyancokgezen ‘i etiketlemeyi unutmayın.

GİRİLMEZ tabelasının olduğu yer özel mülk, ve hatta konaklama yapabileceğiniz bir yer. Nova’s Riverside Lodges sahiplerine ait.

Araba olmadan Radar Tepesi veya Çandır Tepesi’ne Gidilir mi?

Dalyan çevresinde aracınız olmadan bir yerlere gitmeniz oldukça zor. Otostop yapmak bir seçenek olabilir. Ancak Çandır Tepesi Seyir noktasına gittiğimizde bizden başka kimse yoktu, yani otostop yapacak kimseyi bulamayabilirsiniz.
Taksi ile buralara çıkmak bir alternatif olabilir. Ancak birkaç yerde yol toprak olduğu için taksilerin çıkmak istemediğini okudum.
Böyle durumlarda en pratik çözüm gideceğiniz yerin turizm danışma bürosunu arayıp yardım istemek. Turizm ofisi yoksa belediye veya muhtarlığı arayabilirsiniz. Mesela biz Çandır Tepesi yolunu Çandır Muhtarlığı’na sorduk.

7. Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti
Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti, eskiden liman olan Sülüklü Göl kıyısında kurulmuş bir antik kent. Karya ve Likya bölgeleri arasında kalan kent, ikisine de dahil olmamış ve ayrı bir bölge olarak kabul edilmiş. Kaunos, çevre şehir ve köyleri içine alan bölgenin merkezi olmuş. Kaunoslular Girit’ten geldiklerini söylemelerine rağmen, resmi kaynaklar Kaunoslular için yerli Anadolu insanı diyor. Kaunoslular için “yeşil benizli” denirmiş. Kent tarih boyunca sürekli sıtma ile mücadele etmiş, hastalıklı görüntüleri nedeniyle yeşil benizli olarak anıldıkları söyleniyor.

Miletos’un oğlu Kaunos tarafındana kurulmuş olan antik kent kaya mezarları ile ünlü olsa da; surları, 5bin kişilik tiyatrosu, hamamı, agorası, bazalikası, Demeter Tapınağı ve meşhur kaya mezarları ile geniş bir alana yayılmış.

Kaunos Antik Kenti
Kaunos Antik Kenti

Kent surları yukarıda yer alan fotoğrafta gördüğünüz tepeye kadar uzanıyor ve tepenin güzel bir manzarası var. Ancak manzarayı görmek için sıcak sezonda veya günün sıcak saatlerinde gitmemenizi öneririm.

Antik kent, Pers, Mısır, Rodos, Bergama krallığı ve Roma imparatorluğu yönetimine girmiş. M.S. 6.yüzyıl sonralarına kadar burada yaşam devam etmiş. Zamanla şimdi Sülüklü Göl’ün bulunduğu yerde bulunan liman alüvyonlarla kapanınca şehir önemini kaybetmiş.

Kenti ziyaret etmek için Dalyan’dan karşıya Çandır tarafına geçmeniz gerekiyor. En hızlı geçiş yolu yazının başında bahsettiğim arabalı tekne. Tekneden inip yürüyebilir veya aracınız ile geçebilirsiniz.

Antik Kente giriş ücreti 17,5 TL, Müzekart ile ücretsiz. Kaunos Antik Kenti, Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Ekim arası) 10:00 – 16:00, Kış Dönemi (1 Ekim – 1 Nisan arası) 08:30 – 18:30 arasında ziyarete açık.

8. Kaunos Kaya / Kral Mezarları

Kaunos Kaya Mezarları
Kaunos Kaya Mezarları

Dalyan denince akla ilk gelen görüntü; kaya mezarları veya kral mezarları olarak anılan, kayalara oyulmuş muhteşem yapılar. M.Ö. 4.yüzyılda yapıldığı tahmin edilen mezarlar, Roma döneminde de kullanılmaya devam etmiş.

Kaya mezarlarının en güzel manzaralarını Dalyan merkezden ve Dalyan lagününde yapacağınız tekne turlarında görebilirsiniz. Mezarları yakından görmek için ise Dalyan’dan Çandır tarafına geçmeniz gerekiyor. Eğer tekne ile geçtiyseniz, tekneden indikten sonra 15 dakikalık bir yürüyüş ile mezarların bulunduğu yere ulaşacaksınız. Ancak koruma amacıyla mezarların içine girmek mümkün değil, belli bir mesafeden yine uzaktan görebiliyorsunuz.

9. Sülüklü Göl

Sülüklü Göl
Kaunos Antik Kenti Tiyatrosu’ndan Sülüklü Göl

Kaunos Antik Kenti’ni gezerken, kentin denize bakan tarafında küçük bir göl göreceksiniz, şimdiki adı Sülüklü Göl. Bu göl eskiden bu önemli ticaret şehrinin limanı imiş. Zamanla limanın önü alüvyonlarla dolunca limanla denizin bağlantısı kopmuş ve burada bir göl oluşmuş. Şimdi antik kenti gezenlerin eski günleri anmasına yardımcı oluyor.

10. Ala Gölü

Dalyan deltasının eşsiz coğrafyasının eşsiz parçalarından biri de Ala Gölü. Çandır’a sadece 1 kilometre mesafede bulunan göl, Dalyan deltasının batısında bulunuyor. Eşsizliği ise bir dizi kaplıca kaynağından ısınmasından geliyor. Sıcak bir gölde yüzme deneyimi yaşamak isterseniz bu göl listenizde olmalı. En derin yeri 4 metre olan sığ bir göl olan Ala Gölü, Dalyan kanalına bağlanıyor. Caretta Carettaların da çiftleşme noktalarından biri.

11. Köyceğiz Merkez

Köyceğiz Merkez
Köyceğiz Merkez

Dalyan’ın turistik kalabalığından pek nasibini almamış, kendi halinde sakin bir ilçe Köyceğiz. Muğla’nın en sakin ilçelerinden biri, hatta dünyadaki sayılı sakin şehirleden biri çünkü Köyceğiz Citta Slow birliğindeki şehirler arasında. Köyceğiz, 2019 yılında Citta Slow birliğine Türkiye’den katılan 16. şehir olmuş.

Türkiye’deki Cittaslow yani Sakin Şehirler

Adını hemen kıyısında kurulmuş olan gölden alan Köyceğiz merkezini yürüyerek dolaşabilir, göl kıyısında yan yana sıralanmış restoranlarda manzaraya karşı yemeğini yiyip içkinizi içebilirsiniz . Şehir merkezinde; meşhur Köyceğiz balı alabileceğiniz dükkanlar, eski Köyceğiz evlerini görebileceğiniz sokaklar, göl kıyısında düzenlenmiş uzun yürüyüşler yapabileceğiniz kordon boyu Köyceğiz’de mutlaka görmeniz gerekenler. Köyceğiz merkeze geldiğinizde; Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Atapark, eski belediye binası ve Hacıbey Camii’yi, Atapark’ta yer alan Kaunos Aslanı’nı, Köyceğiz yaşam tarzını görebileceğiniz Sait Bey Konağı’nı ve gölde yüzmek için Delta Plajı’nı rotanıza eklemeyi unutmayın. Kulak Mesire Alanı ve Sığla Ormanı da merkeze yakın yürüme mesafesinde görebileceğiniz yerler, onları biraz daha detaylı olarak aşağıda anlatacağım.

12. Köyceğiz Gölü

Köyceğiz Gölü
Köyceğiz Gölü

Köyceğiz Gölü, Dalyan deltasının uzantısı olarak Köyceğiz merkeze kadar uzanıyor. Türkiye’nin tek ayaklı gölü yani deniz ile bir kanal aracılığıyla bağlantısı olan gölü olan Köyceğiz Gölü, deriniği 15 metre ile 150 metre arasında değişen sığ sayılan bir göl. Köyceğiz Gölü’nün etrafını Batı Toroslar sarmış. Gölü çevreleyen Ölemez Dağı, Kızlan Dağı, Palanduz Dağı ve Çiçek Dağı aynı zamanda gölü besleyen suların da kaynakları. Gölü besleyen su kaynaklarının başında; Yuvarlakçay, Namnam Çayı ve Kargıcak Çayı geliyor.

Göl içinde irili ufaklı birkaç ada bulunuyor. Bu adalardan Hapishane Adası, üzerindeki Ortaçağ surları ile dikkat çekiyor. Göl çeşitli su sporları yapmaya elverişli. Sabah erken saatlerde gölü izlerseniz çok sayıda kano yapan sporcu görebilirsiniz. Ayrıca Köyceğiz merkezden veya Dalyan’dan kalkan tekne turları ile gölü etraflıca gezmeniz de mümkün.

Gölde tatlı su balıkları ve Nil Kaplumbağası olarak bilinen suda yaşayan, carettalar gibi iri olmayan kaplumbağalar yaşıyor. Hem tarih hem doğal yaşam hem de spor severler için Köyceğiz Gölü tam bir cennet. Sunduğu muhteşem manzaralar ise cabası.

13. Köyceğiz Sığla Ormanı

Köyceğiz Sığla Ormanı
Köyceğiz Sığla Ormanı

Köyceğiz sembolü haline gelmiş olan yerlerden biri Sığla Ormanı. Köyceğiz ilçe merkezinden kısa bir yürüme mesafesi ile ormana ulaşabiliyorsunuz. Göl kenarından başlayan yürüyüş patikası orman içine doğru ilerliyor. Eğer orman içinde rota bulmak konusunda kendinize güvenmiyorsanız rehbersiz ormanın derinlerine girmenizi önermem çünkü ormanda yüksek ağaçlar, sarmaşıklar, çeşit çeşit bitkiler ile sizi sarmalıyor. Ve bir süre sonra heryer birbirine benziyor. Meşhur Köyceğiz balını yapan arı kovanlarını da orman içinde görebilirsiniz. Orman içinde arıcılar, kamp veya piknik yapanlara rastlayabilirsiniz. Sığla ormanı girişinde herhangi bir güvenlik kontrolü yok, dolayısıyla giriş de ücretsiz.

14. Köyceğiz Kulak Mesire Alanı

Köyceğiz Kulak Mesire Alanı
Köyceğiz Kulak Mesire Alanı

Köyceğiz merkeze yürüme mesafesinde bir diğer yeşil alan Kulak Mesire Alanı. Piknik yapmak, yürüyüş yapmak, yeşillikler içinde zaman geçirmek, kamp yapmak isteyenler için çok güzel bir alan. Çocuklu aileler ve kamp severlerin gözde yerlerinden biri, üstelik Delta Plajı’na da yürüme mesafesinde. Sadece bir çay-kahve için uğramak isterseniz içeride bir kafeterya var.

Ayrıca karavanlar için de yeri var. Gitmeden önce bilgi almak isterseniz, Kulak Mesire Alanı Telefonu: 0543 544 38 72. Giriş ücretli, güncel fiyatlar için aynı telefondan bilgi alabilirsiniz.

15. Yuvarlakçay

Yuvarlakçay
Yuvarlakçay

Köyceğiz şehir merkezinden çıkıp tepelere doğru devam edelim ve sıcak günlerde biraz serinleyelim isterseniz Yuvarlakçay tam aradığınız yer. Yuvarlakçay Köyceğiz Gölü’nü besleyen su kaynaklarından biri. Köyceğiz merkezden 14-15 kilometre Pınar Köyü’ne doğru çıktığınızda çay kıyısında çok sayıda restoran göreceksiniz. Restoranların içinden çaya girip yüzebilir, çay kıyısına yerleştirilmiş salıncaklarda instagramlık fotoğraflar verebilirsiniz. Çınar Restoran en popüler olanlardan biri, kahvaltı veya yemek için gelebilirsiniz. Ama sadece bir kahve içmek isterseniz ona da birşey demiyorlar. Fiyatlar da oldukça uygun. Ülkemizde turistik yerler arasında en ekonomik yerlerden biri Köyceğiz olabilir.

Çayda suya giriş var ama işletmeler herhangi bir güvenlik sorumluluğu almıyor tabii, tatlı su olduğu için eğer yüzme bilmiyorsanız girmeyin derim.

16. Topgöz

Topgöz - Defne Restoran
Topgöz – Defne Restoran

Yuvarlakçay’ın çıktığı yer var dediler. Meşhur restoranların olduğu yerden ayrılıp çayın gözüne doğru yeniden yola çıkıyoruz. Burada yolu bulmanın en kolay yöntemi “Defne Restoran” tabelalarını takip etmek çünkü Google Haritalar’da burası da işaretli değil.

Defne Restoran’a ulaştığınızda burası da güzel ama suyun gözü yani çıktığı yer hala burası değil. Defne Restoran girişinden 100 metre önce solda bir toprak yol girişi var. Toprak yolun sonuna kadar gidin, göze hala ulaşamadınız, aracınızı yolun sonunda bırakın. Patikadan yolunuza devam edin, patika bitince suyun içinden geçen su borularının üstünden geçerek göze ulaşılıyormuş. Muş diyorum çünkü ben tek başıma gittiğim ve etrafta başka insan olmadığı için risk almamak adına oradan geri döndüm. Suyun içinde yürümeye uygun kıyafetler ile buradan suyun gözüne yani Top Göz denen yere ulaşabilirsiniz. Ben Defne Restoran’a dönüp yemek yemeyi tercih ettim.

17. Toparlar Şelalesi

Toparlar Şelalesi giriş tabelası
Toparlar Şelalesi giriş tabelası

Sıradaki durağımız Toparlar Şelalesi. Köyceğiz-Akyaka yolu üzerinde 7.km civarında yukarıdaki fotoğrafta göreceğiniz şelale tabelasını göreceksiniz. Buradan girin. Google Haritalar üzerindeki konum hatalı, köy aralarında dolanıp durmayın bu tabelayı bulun. Tabeladan sonraki yol toprak ama çok kötü değil, kısa bir süre toprak yolda ilerleyip yolun sonuna ulaşacaksınız. Burada arabanızı park edin. Aracınızı park ettiğiniz noktadan itibaren kırmızı-beyaz boyalar ile işaretlenmiş patikayı takip edeceksiniz. Patikadan 500 metre kadar dere kenarından devam edin. Sarı yürüyüş tabelaları var yol üzerinde ama sanırım yönü bozulmuş, tabelayı dikkate almayıp düz toprak yoldan devam edin. Tabelayı geçtikten 200 metre kadar sonra şelaleyi uzaktan göreceksiniz. Bu kez dik bir patikadan şelalenin olduğu yere ineceksiniz, tebrikler ulaştınız.

Toparlar Şelalesi
Toparlar Şelalesi

Toparlar Şelalesi yaklaşık 4 metreden dökülüyor. Altında bulunan havuzu yüzmek için çok keyifli. Şelale çevresinde yine sığla ağaçları var, ağaçlardan birine ip bağlamışlar. İpte sallanıp suya atlamak da epey eğlenceli. 1 km civarı bir patika ile şelaleye ulaşılıyor, bu yolu yürümeye değer mi derseniz, benim gibi büyük küçük demeden şelale seviyorsanız, bakir bir yer arıyorsanız kesinlikle değer. Ama beklentiniz çok yüksek olmasın.

18. Sultaniye Kaplıcaları

Sultaniye Kaplıcaları
Sultaniye Kaplıcaları

Şelaleden sonra sırada yine meşhur bir yer var, Sultaniye Kaplıcaları. Köyceğiz merkezden yaklaşık 26 kilometre Köyceğiz Gölü kıyısından muhteşem manzaralar izleyerek kaplıcaya ulaşıyorsunuz. Araçla gelmek istemezseniz Dalyan veya Köyceğiz’den kalkan tekne turları da buraya uğruyor.

Burası dünyada nadir bulunacak doğal güzelliklerden biri. Çünkü soğuk bir tatlı su gölünün hemen kıyısında sıcacık kaplıca suyunda havuza girebiliyorsunuz. Kaplıcanın giriş ücreti 2021 yılında 10 TL, bence sudan ucuz. Böyle kıymetli yerlerin daha yüksek giriş ücreti olması gerektiğini düşünüyorum. 10 TL verip bütün gün bütün havuzlardan faydalanabilir, çamur banyosu yapabilir, güneşlenebilirsiniz. İçeride birkaç tane kafeterya var, onların da fiyatları uygun.

Benim Köyceğiz seyahatlerimde gitmediğim ama gezilecek yerler arasında sayabileceğimiz bir kaç nokta daha var. Sandras Dağı ve Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı bunlardan birkaçı.

Köyceğiz & Dalyan Çevresindeki Koylar

Ekincik Koyu
Köyceğiz – Ekincik Koyu

Köyceğiz – Dalyan civarına geldiğinizde, mutlaka uğrayacağınız yerlerin başında şüphesiz İztuzu Plajı geliyor. İztuzu Plajı, mutlaka görülmesi gereken bir doğal güzellik olmasıyla birlikte, oldukça açık bir plaj olduğundan rüzgarlı ve popülerliği nedeniyle kalabalık olabiliyor. Eğer bakir ve az insanın gittiği yerleri tercih ediyorsanız, Dalyan’dan önceki koylar olan Kargıcak veya Aşı Köyü plajlarını tercih edebilirsiniz. Benim bir gün diye gidip üç gün kaldığım yer ise Ekincik Koyu oldu.

Köyceğiz & Dalyan Fotoğrafları

Bu yazıda kullandığım tüm Köyceğiz ve Dalyan fotoğraflarını aşağıda toplu halde görebilirsiniz. Yazıda kullandığım fotoğrafların bir kısmı 2021 yılı Haziran ayı, bir kısmı ise 2012 yılı Mart ayına ait.

Tüm fotoğrafların telif hakkının bana ait olduğunu söylemem gerek yok sanırım.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak, daha fazla fotoğraf ve video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

4 Yorumlar

  1. Dalyan’da bi Ocak günü sadece 1 öğleden sonra vaktim vardı ve tekne turu yapmak yerine Radar Tepesi’ne çıkmayı tercih ettim, iyi ki de etmişim. Yol tarifin inanılmaz işe yaradı, emeğine sağlıkSevilim. Orman Yolu-Radar tabelasını kaçırmışım, fatk edince Reels izledim ve hoop dönüp olayı çözdüm.
    Minnacık Fiat 500 aracımla bahsettiğin yere kadar yavaş yavaş rahatça çıkabildim ve park ettim. 15 dakikalık manzaralı tırmanış sonunda süper bi manzara beni bekliyodu. Benden başka kimse yoktu, hava şahaneydi, götürdüğüm kahvemin keyfini çıkardım. Yalnız güneşi batışına kadar bellemedim, lakin geri yürünecek ve toprak yoldan arabayla sağ salim ana yola çıkışacaktı. Güneşi İztuzu plajında batırdım. Emeğine sağlık. Süper detaylı bi yazı olmuş. Gelecekte umarım tekrar blog yazına ihtiyaç duyarım.

Yorumunuzu Yazın