İstanbul-Ankara arası hizmet veren Yüksek Hızlı Tren (YHT) hakkında merak ettikleriniz, YHT durakları, hangi şehirlere hızlı tren ile gidebileceğiniz ve fazlasının yer aldığı YHT rehberine hoş geldiniz!
İlk kez yüksek hızlı trene belki de 10 sene kadar önce İtalya’da binmiştim. Saatte 300km hıza çıktığımızda uzaya gidiyor gibi heyecanlanmıştım. Normal trenin 6-7 saatte gideceği yolu biz hızlı trenle 2 saatte almıştık. Bir yandan nostaljik trenlerde tıngır mıngır etrafı izleyerek gezmeyi seven ben, bu hızdan da epey keyif almıştım. Hem manzara izliyor hem de çabucak istediğimiz yere varıyorduk. “Bu teknoloji bir gün bize de gelse ne güzel olur” demiştim o zamanlar. Memleketim olan Burdur’a gitmek için İstanbul-Burdur arası tren yolculuğu 15-16 saati buluyordu, belki de hızlı tren olsa 5 saatte gidiverirdik. Sonunda o teknoloji bize de geldi ve Türkiye’nin ilk yüksek hızlı treni olan İstanbul-Ankara hattının Ankara – Eskişehir etabı 2009’da İstanbul – Eskişehir etabı ise 2014’te çalışmaya başladı. Tren hızlı olsa da ray sistemi o hıza uygun olmadığından yeteri kadar “hızlı” olamasa da İstanbul-Ankara arasını 4 saatte alan bir trenimiz var artık.
Yüksek Hızlı Tren Hangi Şehirlere Gidiyor?
Yüksek hızlı tren aşağıdaki etaplarda hizmet veriyor:
- Ankara İstanbul Hızlı Treni
- Ankara Konya Hızlı Treni
- Ankara Eskişehir Hızlı Treni
- İstanbul Konya Hızlı Treni
İstanbul – Ankara Yüksek Hızlı Tren Durakları
19.05.2019 tarihinde itibaren Marmaray’ın açılması ile birlikte Yüksek Hızlı Tren duraklarının da sayısı arttı. İstanbul-Ankara arasında çalışan yüksek hızlı trenin 14 durağı var, bunlar dışında durmuyor.
Hızlı tren durakları İstanbul-Ankara yönünde sırasıyla:
- Halkalı (günde sadece 2 tren kalkıyor)
- Bakırköy (Halkalı’dan kalkan tren geçiyor)
- Söğütlüçeşme
- Bostancı
- Pendik
- Gebze
- İzmit
- Arifiye
- Bilecik
- Bozöyük
- Eskişehir
- Polatlı
- Eryaman
- Ankara
Günde 2 tren 06:00 ve 11:55’te Halkalı’dan kalkarak Ankara yönüne devam etmektedir. Diğer trenlerin ilk kalkış noktası Söğütlüçeşme durağıdır.
Aşağıdaki tabloda YHT kalkış ve varış saatlerini duraklar bazında görebilirsiniz. Bu tablo tcddtasimacilik.gov.tr adresinden alınmış olup güncellemeleri o adresten takip etmenizi öneririm.
Yüksek Hızlı Tren Derken?
Tabii adı yüksek hızlı ama İstanbul-Eskişehir arasında en yüksek saatte 250 kilometre hıza ulaştığını 5 dakika filan görüyoruz. Adı hızlı olsa da kendisi sanırım ortalamada normal bir hızla gidiyor.
Yüksek Hızlı Tren Sınıfları Neler?
Yüksek hızlı trende business sınıfı veya normal sınıf bilet alabilmek mümkün. İki sınıf arasındaki farklar:
- YHT Normal sınıfta 2 + 2 koltuklar varken business sınıfında 2 + 1 yani koltuk araları ve koltuklar daha geniş.
- YHT Business sınıfında yiyecek içecek servisi var ve ücretsiz. Yiyecek içecek derken çay, kahve, meşrubat, sandviç veya sabah treni ise kahvaltı.
Yüksek Hızlı Tren Bileti Ücretleri
Tren ücretleri gidilecek yer, sınıf ve zamana göre değişkenlik gösteriyor, en garantisi TCDD’nin internet sitesinden fiyatlara bakmak. Biletleri TCDD’nin sitesinden online olarak alabilir, e-posta adresinize gelen barkodu okutarak giriş yapabilirsiniz.
Yüksek hızlı trene binince eksikliğini hissettiğim tek şey eski trenlerdeki yemek vagonları oldu. Kalabalık olunca birlikte yiyip içip trenin tadını çıkarabileceğiniz bu vagonlar yeni trenlerde yok. Onun dışında İstanbul-Eskişehir arasının 2,5 İstanbul-Ankara arasının 4 saatte gidilebilmesi büyük kolaylık. Tren en iyi ulaşım araçlarından biri, ülkemizde çok daha fazla yaygınlaşması dileğiyle.
Tren yolculuklarını seviyorsanız Sofya Ekspresi de ilginizi çekebilir.
Yeni yazılarımdan haberdar olmak, daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
Yolda Kalın!