Blogumdaki “gezi kitapları” bölümünde genç isimlerin kitapları hızla artıyor. Bunun iki sebebi var; birincisi ben genç gezginleri desteklemeyi, onların yaptıklarını ön plana çıkarmayı seviyorum, ikincisi ise “bu gençler bir harika dostum”. Okuyan, araştıran, kendini geliştiren pırlanta gibi gençler kitap yazınca bana da alıp okumak ve okuyucularım ile paylaşmak düşüyor.
Yollardan Bana Kalan kitabının yazarı, kahramanımız Furkan Kumkaya, memur olmaktan son anda vazgeçip hayallerinin peşinden gitmeyi ve gezgin olmayı seçiyor. Dünya turuna çıkmak için ihtiyacı olan parayı biriktirmek için; yaptığı gezileri, yollarda tanıştığı ve hayatına dokunan insanları, memurluktan vazgeçme hikayesini anlattığı “Yollardan Bana Kalan” kitabını yazıyor ve kendi çabası ile satmaya çalışıyor. Pandemi dünya turu planlarını biraz ertelemesine sebep olsa da Türkiye’de ve yakın coğrafyada seyahatlerine devam ediyor.
Furkan Kumkaya Kimdir?
Önce biraz Furkan Kumkaya kimdir, ondan bahsedeyim. Furkan, Gazi üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden 2015 yılında mezun olmuş, ailesi ile birlikte Sakarya’da yaşayan bir genç.
Çocukluğunda atlasları seven, zamanla en büyük tutkusunun keşfetmek olduğunu anlayan Furkan Kumkaya, seyahat etmenin, hareket etmenin, stressiz yaşamanın ömrü uzattığının erken yaşta farkına varmış ve üniversiteden sonra pek çok akranı gibi memuriyet sınavlarına girmiş olmasına rağmen, memur olup yılda birkaç hafta tatil yaparak emekliliğini beklemek istemediği için kendine bambaşka bir yol çizmiş. Kendi cümleleri ile anlatacak olursak; “Herkesin anılarını seçmeye hakkı vardır. Ben memurlu olanları değil, zor, acı veren ama gülümsetenleri seçtim”.
Memuriyetten vazgeçmişse hayatını nasıl kazanıyor derseniz; şu an bazı yayınlara gezi yazıları yazarak, yarı zamanlı çalışarak ve yazdığı kitabın gelirleri ile dünya turu için para biriktiriyor.
Furkan Kumkaya’yı ben de sosyal medya aracılığı ile tanıdım. 2020 yılında Adem Bekdemir (instagram adıyla Be Free Buddy) ile birlikte Samsun’dan bisikletleri ile yola çıkıp 10 Kasım’da Anıtkabir’de olacakları bir yolculuk yapmışlardı, ben de Adem’i takip ediyordum. Adem ile beraber yola çıkan ve bu güzel projeye imza atan genci merak ederek Furkan Kumkaya’yı da takibe almıştım. Takip etmeye başlayınca da okuyan, sorgulayan, yaşamına anlam katmaya başlayan biri olduğunu gördüm ve sosyal medyanın karşıma çıkardığı güzel insanlardan biri diye düşündüm. Ancak yine sosyal medyanın azizliği, pek az paylaşımı bize gösteriyor maalesef, bir kitabı olduğunu ve kitabını sayarak dünya turuna gelir sağlamaya başladığını çok geç öğrendim. Görür görmez de kitabından bir tane sipariş ettim.
Yollardan Bana Kalan Kitabı
Furkan Kumkaya, Türkiye’nin 75 şehrini ve yurt dışında da 3 ülkeyi gezdikten sonra gezi notlarını, memuriyetten vazgeçme hikayesini, yollarda karşılaştığı ve hayatına dokunan insanları anlattığı hikayeleri Yollardan Bana Kalan adıyla bir kitap haline getirmiş.
Yollardan Bana Kalan kitabı 2019 yılı Aralık ayında kitap baskısını yapmış. 24 bölümden oluşan kitap 160 sayfa kalınlığında. Her bölümün girişinde bir yazardan alıntılanmış ve o bölümle ilişkili bir cümle yer alıyor. Kimi Zülfü Livaneli’den kimi Khaled Hosseini’den…
Furkan, kitabın açılış, kapanış ve fotoğrafların olduğu bölümler dışındaki tüm bölümlerinde bir yolculuğuna dair hikayelerini anlatmış. Çoğunlukla otostop ile, kendi değimi ile baş parmağı sayesinde, seyahat eden ve seyahatlerini çok düşük maliyetlerle gerçekleştiren yazarımız, Ukrayna’dan Şanlıurfa’ya, Ağrı’dan Likya Yolu’na kadar farklı coğrafyalarda farklı insan hikayelerini ve gezi noktalarını anlatıyor bize. Yollarda aldığı dersler, öğrendikleri ve en çok da yoluna çıkan ve hayatını etkileyen insanları okuyucusuna aktarıyor.
Kitap yayın, tanıtım ve dağıtım maliyetleri yüksek olduğundan kitabını sosyal medya hesabı üzerinden kendisi satıyor ve isme özel imzalayarak gönderiyor. Yine maliyet nedeniyle diye düşünüyorum, kitabın bir editörü yok. Bir editör olmamasına rağmen akıcı bir dili olduğunu söyleyebilirim, bunu da Furkan’ın çok kitap okumasına borçluyuz diye düşünüyorum. Kitabı okuduğunuzda siz de göreceksiniz, Furkan seyahatleri sırasında elinden kitap düşürmeyen bir kitap sever. Tabii kitapta bazı yazım hataları yok değil, onları kırmızı kalemle işaretledim, yeni baskı yapmak isterse fotoğrafını çekip gönderirim.
Kitabın arka kapağında Furkan Kumkaya’nın aşağıdak notu yer alıyor:
“Çevremizde gördüğümüz güzellikler bir süredir teker teker ortadan kaybolmaya başladı. Tüm insanlık olarak daha çok tüketmek adına dünyayı yaşanır kılan doğaya geri dönülmez zararlar veriyoruz. Emekli olunca görmeyi planladığınız güzelliklerin bir süre sonra hala orada olmayacaklarını anladığınızda umarım çok geç olmaz. Her ay yeni bir tür yok oluyor, hastalıklar artıyor ve biz de tükeniyoruz. Ama önemli olan tükenmiş bir dünyada bile olsa anahtarı cebimizde olan bir betona sahip olmakmış gibi kulaklarımızı tıkayıp işlerimize bakıyoruz. Bunların adına da geleceğimizi inşa etmek diyoruz. Ne zaman öleceğini bilmeyen bir canlı için “geleceğini garanti altına almak” çok küstahça değil mi? Sayfaları araladığınızda, işlerinizden başınızı kaldırmadığınız için kaçırdığınız dünyayı göreceksiniz.”
Furkan’ın dünya turuna destek olmak için, kendisi ile iletişime geçerek kitabını satın alabilir veya instagram ve youtube hesaplarını takibe alabilirsiniz
- Instagram @furkankumkaya
- Youtube @furkankumkaya
Yolun hep açık olsun ve karşına hep güzel insanlar çıksın sevgili Furkan…