Portakal ve nar diyarı Finike’yi hemen hepimiz biliriz ama pek azımız gidip gezmişizdir. Ben de öyle… Çevresindeki Olimpos, Adrasan, Demre gibi yerlere pek çok kez gitmiş olmama rağmen Finike’ye gitmememiştim. Sonunda Finike’ye gittiğimde ise birbirinden güzel antik kentleri, tertemiz akan dereleri, bakir koyları ile Finike beni etkilemeyi başardı. Finike nerede, nasıl gidilir, nerede kalınır, ne yenir, Finike’de gezilecek yerler ve Finike koyları ile ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgiler Finike gezi rehberi niteliğindeki bu yazımda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Finike Gezi Rehberi
Finike Gezi Rehberi

Finike Gezi Rehberi

Bir şehir düşünün; harika plajlara, birbirinden güzel antik kentlere ev sahipliği yapıyor ama turistik olarak oldukça az ziyaret ediliyor, çevresindeki ilçelerin, beldelerin hepsi birbirinden meşhur olmuş ancak Finike kendi yağında kavrulmuş, 80’lerde yakaladığı popülerliği devam ettirememiş. Bu durum şehir için dezavantaj olsa da şehri ziyaret edenler için büyük bir avantaj; çünkü hem bakir, hem yakın komşuları gibi kalabalıktan girilemeyen yerler yok, hem de daha ekonomik… Finike’nin Citta Slow yani Sakin Şehir ağına dahil şehirlerden biri olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Türkiye’deki Sakin Şehirler yazıma göz atmayı unutmayın!

Gelin, 80’lerde kalmış bu güzel Anadolu şehrini birlikte gezelim. Finike gezi rehberi yazısına önce nasıl gidilir, nerede kalınır gibi bilgilerle başlayalım, sonra da gezilecek yerleri detaylıca anlatayım.

Finike’nin Tarihçesi

Finike'nin Tarihçesi
Finike’nin Tarihçesi

Finike, M. Ö. 5.Yüzyılda Phanikos adı ile, Aykırıçay Suyu’nun denize döküldüğü yerde Fenikeliler (bugün Lübnan’ın olduğu yerde yaşamış olan medeniyet) tarafından, deniz ticareti amacıyla kurulmuş. Likya Birliğinin başkentliğini yapmış olan Limyra’da yetiştirilen tarım ürünlerinin Ortadoğu’ya gönderildiği bir ticaret merkezi olmuş.

Finike, Likya döneminden sonra Helen, Roma, Doğu Roma egemenliğinde kalmış. Arap saldırılarının ardından Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiş. Anadolu Selçuklu devleti yıkıldıktan sonra 1308-1361 yılları arasında Teke Oğulları Beyliği, 1426 yılından sonra ise Osmanlı İmparatorluğu idaresine girmiş.

Finike, I.Dünya Savaşı sonrasında 1919-1921 yılları arasında kısa süre İtalyan işgaline uğramış. Finike, 1914 yılında ilçe, Cumhuriyetin ilanı ile 1923 yılında belediye olmuş.

Finike Nerede, Nasıl Gidilir?

Finike Nerede, Nasıl Gidilir?
Finike Nerede, Nasıl Gidilir?

Finike, Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Antalya ilinin ilçelerinden biri. Günümüzde Teke Yarımadası veya Teke Yöresi, antik çağda ise Likya olarak bilinen bölgede, Pamfilya, Karya ve Pisidya ile çevrelenmiş durumdadır.

Antalya merkezden Kaş yönüne sahil yolundan devam ettiğinizde yaklaşık 2 saat süren bir araba yolculuğu ile 110 km sonra Finike’ye ulaşırsınız. Finike’nin çevresindeki önemli yerlere olan mesafesini aşağıda görebilirsiniz;

  • Antalya şehir merkezine 114 km,
  • Antalya Havalimanına 127 km,
  • Tekirova’ya 60 km,
  • Kumluca’ya 17 km,
  • Demre’ye 28 km,
  • Üçağız Limanı’na 50 km,
  • Kaş’a 75 km.

Finike’ye çevre şehirlerden minibüsler veya büyük şehirlerden otobüs ile ulaşabilirsiniz. Uçakla Finike’ye gelmek için en yakın havalimanı Antalya Havalimanı. Havalimanından araç kiralayarak Finike’ye giderseniz gitmişken çevrede gezilecek yerlere ulaşım açısından da rahat olacaktır.

Finike’nin Google Haritalar uygulaması üzerinde konumunu görmek için tıklayın.

Finike’de Nerede Kalınır?

Finike'de Nerede Kalınır?
Finike’de Nerede Kalınır?

Finike konaklama seçenekleri açısından çok zengin sayılmasa da zaten çok kalabalık olmadığı için birkaç tane iyi ve güzel seçenek olması işinizi görecektir, ki var. Bizim Finike’ye gitmemize de vesile olan Fortunella Suits & Villas sahibi sevgili Aynur Hanım’a buradan da teşekkür edeyim, bizi hem Finike’nin güzellikleri ile tanıştırdı hem de suit ve villalarında misafir ederek seyahatimizin konforlu ve keyifli geçmesini sağladı.

Fortunella Suites & Villas'ın suit odalarından biri
Fortunella Suites & Villas’ın suit odalarından biri

Şehir merkezinde harika bir marina manzarası arıyorsanız Fortunella Suites & Villas’ın suites kısmı marinanın hemen yanında. Çok merkezi bir konumda ve suitleri her türlü konforu sağlarken muhteşem bir manzaraya sahip konaklama arayanlar için doğru adres. İmkanınız varsa; manzaranın sonsuz tadını çıkarmak için çatıdaki suitleri tercih edin derim. Oda+kahvaltı hizmet veriliyor ve açık büfe kahvaltıda yöresel lezzetlerin tadına bakabiliyorsunuz.

Fortunella Suites & Villas'ın villaları
Fortunella Suites & Villas’ın villaları

Merkeze birkaç kilometre mesafede Fortunella Suites & Villas’ın villaları da var. Gözlerden uzak, lüks villa tatili yapayım, kendime özel havuzum da olsun dersin bu villaların manzarası da harika. Manzara arayanlar için Fortunella’nın hem suitleri hem de villaları şahane seçenekler. Villada konaklarsanız kahvaltınız villanıza getiriliyor.

 Turkuaz Köy
Turkuaz Köy

Ben biraz daha doğanın içinde olayım diyenler için bungalov konaklaması yapabilecekleri Turkuaz Köy güzel bir seçenek. Yanından akan dere kıyısında yeşillikler içinde doğa ile iç içe konaklama arayanları mutlu edecektir. Buraya sadece yemek veya çay/kahve içmek için de gidebilirsiniz.

Finike’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

Portakal ve nar bahçeleri arasında olduğunuza göre öncelikle buradaki taze meyve sebzelerin tadına bakmalısınız diyerek başlayayım. Portakalın en lezzetlisi, narın en ballısı, çeşit çeşit tropik meyveler verimli ovalarda yetiştiriliyor. Meyve dışında Finike’de ne yenir, nerede yenir derseniz, okumaya devam edin.

Neşeli Balık

Neşeli Balık
Neşeli Balık

Finike’de güzel bir yemek için nereyi önerirsiniz diye kime sorsanız söylecekleri adres Neşeli Balık. Güzel, lezzetli balık ve meze çeşitlerini uygun fiyata yiyebileceğiniz, mekan olarak da çok güzel bir mekan burası. Arka bahçesini mutlaka görmenizi öneririm. Tek olumsuz tarafı alkol olmaması, bu kadar güzel balıklar yerken insan yanında bir rakı arıyor.

Neşeli Lokanta

Neşeli Balık’ın bir de esnaf lokantası var. Ev yemekleri yemek isterseniz hemen yan sokaktaki lokanta kısmını da deneyebilirsiniz.

Şişçi Hasan’ın Yeri

Şiş kebap, köfte & piyaz yemek için önerilen yerlerden biri Şişçi Hasan’ın Yeri idi. Biz denemedik, salaş bir mekan ama seveni var.

Finike Belediyesi Sosyal Tesisleri

Finike Belediyesi Sosyal Tesisleri
Finike Belediyesi Sosyal Tesisleri

Finike Belediyesi’nin hem koylarda hem de şehir merkezinde deniz kıyısında sosyal tesisleri bulunuyor. Hem yerleri çok iyi hem de fiyatları uygun yerler, deniz kıyısında bir şeyler içmek için uğranabilir.

Cumba

Cumba
Cumba

Finike seyahatimizi biraz daha uzun tutup daha fazla mekan denemek isterdim açıkçası. Cumba, çarşı içinde eski bir konağın düzenlenmesi ile restorana dönüştürülmüş bir yer. Bina çok güzel görününce fotoğrafını çekip “bir dahaki sefere gelirim” diye kendime not almıştım, gidip deneyen varsa yorumlara yazsın lütfen.

Marina

Ayrıca Marina içinde yemek yiyebilecek restoranlar da bulunuyor, onları da denemediğim için detaylıca yer vermedim.

Finike küçük bir ilçe, bu nedenle yeme-içme konusunda çok fazla seçenek yok ama olanlar oldukça yeterli bence.

Finike’de Gezilecek Yerler

Artık Finike’de gezmeye başlayabiliriz. Finike’de gezilecek yerler listesinde olan yerler arasında gördüklerimi detaylıca anlatıp, listemde olup görmediklerime de yer vereceğim. Aşağıdaki haritada Finike Belediyesi’nin hazırladığı gezilecek yerler haritası.

Finike'de Gezilecek Yerler
Finike’de Gezilecek Yerler

Benim hazırladığım Finike’de gezilecek yerler haritası ise aşağıda Google Haritalar uygulaması üzerinde işaretlenmiş olarak yer alıyor.

Gelelim Finike’de gezilecek yerler listesinde bulunan yerlerin detaylarına inmeye değer olanlarına;

Finike Kalesi

Finike Kalesi'nden kalanlar
Finike Kalesi’nden kalanlar

Finike’nin her liman kentinde olduğu gibi bir kalesi varmış ancak kaleden geriye surların az bir kısmı kalmış, bu nedenle kaleyi gezilecek yerler listesine almak istemiyordum ama yine de kısacık bilgi vermeden geçmek istemedim.

Finike Kültür Evi

Finike Kültür Evi
Finike Kültür Evi

Uzun yıllar atıl durumda kalan Finike’nin Tarihi Gümrük Binası, restore edilerek kültürel ürünlerin sergilendiği bir Kültür Evi’ne yani müzeye dönüştürülmüş. Biz gittiğimiz ziyaret saati bitmiş olduğundan içini gezemedik ama sedir ağacı kullanılarak yapılmış mimarisi göz dolduruyor. Bu güzel yapı Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de yer alıyormuş.

Finike Marina & Mendireği

Finike Marina & Mendireği
Finike Marina & Mendireği

Finike’nin şehir merkezinde, yani kalbinde diyebileceğimiz yerde yerli ve yabancı yatların, teknelerin bağlandığı marina bulunuyor. Akdeniz-Ege hattındaki diğer marinalara göre daha sakin olan marina içinde kafe ve restoranlar da var. Marinanın önündeki mendireğe yürümek Finike’de bir akşam aktivitesi. Çok nezih olmasa da mendirek üzerinde de çok sayıda kafe var, özellikle akşam saatlerinde oldukça hareketli oluyor.

Limyra Antik Kenti

Limyra Antik Kenti
Limyra Antik Kenti

Bir dönem Likya Birliğine başkentlik yapmış olan Limyra Antik Kenti, Finike’de mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Tarihi M.Ö. 5. yüzyıla kadar dayanan şehir nehrin yer değiştirmesi ve şehrin sular altında kalması ile tarih sahnesinden çekilmiş.

Limyra, Finike şehir merkezine sadece 6 km mesafede bulunuyor. Müzekart ile ücretsiz gezebileceğiniz kentin en etkileyici kısmı şüphesiz sular altında kalmış olan caddesi olsa da amfi tiyatrosu, kilise, anıt mezar, günümüzde tekrar canlandırılmış olan ev yapıları ile dikkat çekiyor. Antik kentten birkaç kilometre Kumluca yönünde devam ederseniz Limyra Kaya Mezarları’nı da yol kenarında görebilirsiniz.

Arykanda Antik Kenti

Arykanda Antik Kenti
Arykanda Antik Kenti

Finike’nin saklı cevherlerinden bir diğeri de; Elmalı-Finike yolu üzerinde bulunan, Finike merkeze yaklaşık 30 km mesafedeki Arif Köyü’nde yer alan Arykanda Antik Kenti. Arykanda Antik Kenti’nin ismi Likya dilinde “Ary-ka-wanda”“yüksek kayalığın yanındaki yer” anlamına geliyormuş. Şahinkaya adlı dik bir yamaçta kurulmuş olan şehir Likya Birliği şehirlerinden biri imiş. Konumu nedeniyle geniş ve sarp bir araziye yayılmış olan antik kenti dolaşmak için zaman, sabır, su ve şapka gerekli.

Yönlendirme tabelaları az sayıda olsa da işe yarıyor, tabelaları takip ederek en uçlardaki noktaları görmek mümkün. Sadece aracınızı parkettiğiniz yerdeki kalıntıları görüp dönmeyin sakın. Özellikle yukarı agora, tiyatro ve stadyum kısımlarını görmek için biraz tırmanmak gerekiyor ama kesinlikle bu tırmanmaya değer. Limyra içinden geçen dere nedeniyle çok farklı olsa da Arykanda’nın kartal yuvasını andıran yapısı beni daha fazla etkiledi diyebilirim. Buraya Akdeniz’in Machu Picchu’su demek geldi içimden…

Likya Yolu

Likya Yolu
Likya Yolu*

Dünyanın en güzel antik yürüyüş yollarından biri olan Likya Yolu Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar devam ediyor ve bu rota üzerinde pek çok antik kentin içinden geçiyor. Bir yanda deniz bir yanda çam ormanları, antik kentler arasından geçen ve 500 km’den uzun olan bu yolun rotası Finike’den de geçiyor. Likya Yolu’nu yürüyenlerin kamp, konaklama, dinlenme noktalarından biri de Finike.

Likya Yolu: Dünyanın En Güzel Yürüyüş Yollarından Biri yazıma göz atmanızı öneririm.

*görsel, Finike Belediyesi internet sitesinden alınmıştır.

Gökbük Kanyonu

Finike şehir merkezinden sadece 22 km mesafede, Elmalı yolu üzerinde bulunan kanyon doğa severlerin ilgisini çekecek noktalardan biri. Kamp yapmak, doğa sporları ile uğraşmak, doğada vakit geçirmek için kanyon içinde bulunan tesislerden faydalanabilirsiniz.

Rhodiapolis Antik Kenti

Her ne kadar Finike ilçe sınırlarında olmasa da Finike’ye gelmişken sadece 19 km mesafede bulunan Rhodiapolis Antik Kenti’ni de görmenizi öneririm. Kumlucu şehir merkezinin hemen arkasındaki tepelerin üstünde kurulmuş olan şehir oldukça iyi durumda. Şehirde, tiyatro, hamam, agora/stoa, sebasteion, tapınaklar, kilise, sarnıçlar, kenotaph, nekropoller ve konutlar görülecek yerler arasında. Kazı ve restorasyon çalışmaları da halen devam ediyor. İsminden dolayı Rodosluların kurulduğu düşünülen şehir Likya Birliği şehirlerinden biri.

Suluin Mağarası

Finike ilçe merkezine 1 km uzaklıkta bulunan ve bir çeşit su altı mağarası olan Suluin Mağarası, halk arasında “İncirli” mağara olarak biliniyor. 80 metrelik giriş ağzı ile Asya kıtasındaki bilinen en derin mağara ağzı olduğuna dair söylentiler bulunuyor ama ben bu tarz söylemlere pek güvenemiyorum. 500 metre uzunluğundaki 130 metre derinliğindeki mağaraya güvenlik nedeniyle dalış izni verilmiyor.

Finike Plaj ve Koyları

Finike Plaj ve Koyları
Finike Plaj ve Koyları

Ben lafı çok uzatmış olabilirim ama sizin Finike’ye asıl gidiş amacınızın birbirinden güzel plaj ve koyları olduğunu tahmin etmek hiç zor değil. O zaman Finike’ye en yakından başlayarak Demre yönüne doğru sırasıyla Finike plaj ve koyları listemiz gelsin;

Finike Plajı

Finike şehir merkezinin hemen önünde Kumluca ve devamında uzanan kumlu plaj Finike Plajı olarak geçiyor. Plaj oldukça uzun olduğu için tesisli ve tesissiz bölümler bulunuyor. Buradan ücretsiz olarak denize girebilirsiniz.

Kadınlar Plajı

Finike ilçe merkezine yürüme mesafesinde (1 km) Finike Belediyesi’ne ait bir plaj burası. Güneşlenmek için bir platform yapılmış ancak şezlong, şemsiye veya tesis yok ama soyunma kabinleri var. Kendi malzemelerinizi (sandalye, havlu, yiyecek, içecek gibi) alıp gidebilirsiniz. Deniz pırıl pırıl ve serin, tam sıcak yaz günlerinde serinlemelik.

Oruç Reis Merdivenli Koyu

Oruç Reis Koyu, Finike merkezine sadece 2.3 km mesafede bulunuyor. Koya iki merdivenle inilebildiğinizden merdivenli koy olarak da anılıyor. Herhangi bir tesis yok, kayalıklı bir giriş olduğu için çocukla gitmek için pek uygun değil.

Andrea Doria Koyu & Radyofar Koyu

Radyofar Koyu
Radyofar Koyu

Finike’nin en çok tercih edilen koylarından biri Andrea Doria veya Radyofar Koyu. Burada belediyenin işletmesi bulunuyor. Giriş ücreti 2024 Temmuz itibarıyle sadece 50 TL. Deniz güzel, tesis uygun fiyatlı, ailecek gitmek için uygun, sakin, Finike merkeze sadece 3.2 km mesafede, daha ne olsun.

Mendikli Koyu

Andrea Doria Koyu’nun hemen arkasında bulunan koya ulaşmak için taşlık bir yoldan yürümeniz gerekiyor. Tesis yok, çakıllı bir plaja sahip ve yürüyüş mesafesi nedeniyle sakin bir koy. Finike merkeze 3.7 km mesafede.

Gökliman Plajı

Gökliman Plajı
Gökliman Plajı

Finike’nin en çok tercih edilen plajlarından biri daha! Mavi bayraklı olan plajda yine belediyenin işletmesi var, giriş Temmuz 2024 itibarıyle sadece 50 TL. Herhalde Akdeniz’in en temiz, en güzel ve en ucuz giriş ücretine sahip plajı burası desek abartmış olmayız. Plaj çakıllı ama rahatsız etmiyor, çocukla gelmek için de uygun bir plaj. Denizin rengi ise mavi bayrağı sonuna kadar hakettiğini söylüyor!

Ejderin Gözü

Çok etkileyici bir doğal güzellik, ancak herhangi bir kontrol olmadığı için kendi riskinizi alarak gitmenizi önereceğim bir yer. Deniz kıyısında kayaların arasında oluşmuş bir oyuğa deniz suyu dolmuş ve yukarıdan bakınca ejderha gözüne benzetildiği için buraya Ejderin Gözü adı verilmiş. Google Haritalar uygulamasındaki konum işareti doğru yerde, yukarıdan yani yoldan bakınca görünmüyor olması sizi yanıltmasın. Aracınızı sahil yolunun kıyısına park edip kayalık bir patikadan aşağıda inmeniz gerekiyor. Terlik veya sandaletle inmenizi kesinlikle önermem, mutlaka kaymaz bir spor ayakkabı tercih edin. Biz uygun ayakkabımız olmadığı için inmedik. Finike merkeze 6.5 km mesafede.

Çağıllı Plajı

Bir restoran işletmesi olan Çağıllı plajında aynı zamanda bir de dalış merkezi bulunuyor. Finike’ye geldiğinizde dalış yapmak isterseniz burası aklınızda olsun. Finike merkeze 7.5 km mesafede.

Mağaralı Koy

Finike merkezden 11 km mesafede bulunan Mağaralı Koy, güzel bir denize sahip ancak herhangi bir tesis, tuvalet vs bulunmuyor. Koyun hemen yanında bulunan mağaraya kıyıdan yüzerek ulaşmak mümkün.

Finike’ye Gelmişken Görülecek Yerler

Finike’ye gelmişken, hemen yanıbaşındaki Demre’ye gidip Noel Baba Kilisesi ve Myra Antik Kenti’ni de mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Hatta rotanızı uzatma şansınız varsa tekne turlarına katılabilir, Kekova’ya kadar uzanan güzel bir rota yapabilirsiniz.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın