Alanya şehir merkezinden 14 km mesafede bulunan Dim Mağarası, Alanya’nın popüler turistik noktalarından biri. Dim Çayı’nın oluşturduğu vadiye tepeden bakan bir noktada bulunan mağara yağmur sularının kireçtaşı kayaları aşındırması ile oluşmuş, tahmini yaşı ise 1 milyon. Dim Mağarası ve Dim Çayı hakkında merak ettiğiniz herşey bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Dim Mağarası Nerede?
Dim Mağarası Alanya şehir merkezine yaklaşık 14 km mesafede, Alanya’dan Gazipaşa yönünde giderken solda kalıyor. Alanya’dan çıkmadan mağara tabelalarını göreceksiniz. Sahil yolundan ayrıldıktan sonra 6 km kuzeye doğru dar bir köy yolundan ilerleyerek mağaraya ulaşabilirsiniz. Dim Mağarası’nın Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
Dim Mağarası’na Nasıl Gidilir?
Dim Mağarası’na Alanya şehir merkezinden kalkan otobüsler, özel araç ile veya Alanya’dan kalkan günübirlik turlar ile ulaşabilirsiniz.
Dim Mağarası Giriş Ücreti 2022
Dim Mağarası ücretleri biraz yüksek. Otopark ücreti otomobil için 5 TL, minibüs için 8 TL, otobüs için ise 15 TL. Mağara giriş ücreti ise 60 TL. Emekli, öğrenci ve TSK mensupları için ise 20 TL.
Dim Mağarası ülkemizde özel girişim tarafından açılan ve işletilen ilk mağara olma özelliği taşıyor, giriş ücreti de ondan yüksek herhalde.
Dim Mağarası Ziyaret Saatleri
Dim Mağarası 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık, en son ziyaretçi giriş saati ise 18:30.
Dim Mağarası Hakkında Detaylar
Dim Mağarası, yağmur sularının kireçtaşı kayalarından arasındaki yarıkları aşındırması ile oluşmuş. Mağarada su seviyesi azalınca mağara oluşumu durmuş olsa da damlayan sular sayesinde sarkıt ve dikit oluşumları devam ediyor.
Mağara girişine ulaşmak için otoparktan sonra 100-150 metre kadar daha yürümeniz gerekiyor. Girişte bir kafeterya ve hediyelik eşya dükkanı bulabilirsiniz.
Mağara girişinden kuzeye baktığınızda Dim Çayı’nın oluşturduğu vadiyi ve çayı göreceğiniz güzel bir manzara var. Güneye baktığınızda ise Akdeniz ve Alanya manzarası sizi karşılıyor.
Mağaranın oluşum tarihi net olarak belirlenenemiş olsa da 1 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor. Mağaranın toplam uzunluğu 360 metre, genişlik/yüksekliği ise 10-15 metre arasında değişiyor.
Mağaraya girdikten sonra karşınıza bir yol ayrımı çıkacak. Sol taraf 310 metre, sağ taraf ise sadece 50 metre devam ediyor. İki tarafı da görmenizi öneririm.
310 metrelik yürüyüş rotası çok sayıda merdiven iniş çıkışı içeriyor ve yerler oldukça kaygan, tabanı kaymayan bir ayakkabı tercih etmeniz iyi olur. Yürüyüş hattı boyunca sağlı sollu sarkıt ve dikitler size eşlik edecek, mağaranın sonunda ise minik bir gölet var. Göletin için anne çocuğa benzetilen iki adet dikiti göreceksiniz.
Mağara 1986 yılında keşfedilmiş ve 1998 yılında turistik olarak ziyarete açılmış.
Dim Çayı Milli Parkı
Dim Mağarası’ndan görünen çayın bulunduğu bölge milli park ancak herhangi bir giriş ücreti ödemiyorsunuz. Zaten nasıl bir milli park anlayamadım.
Çay boyunca yan yana çok sayıda restoran işletmesi çayın üzerine tesis kurmuş. Yazın sıcak günlerde çayın soğuk suyunda serinlemek, kahvaltı veya yemek için gelebileceğiniz çok mekan var. Ben tavsiye üzerine Pınarbaşı Restoranı tercih ettim. İçinde suya atlama rampaları, güneşlenmek için şezlong alanları gibi imkanlar var. Dim Çayı’nda yetiştirilen alabalıkların tadına bakmak için en iyi yerler bu restoranlar.
Dim Çayı kenarındaki işletmeler arasında çadır ve karavan kampı yapılabilecek tesisler de gördüm. Çay kenarında serin bir konaklama yapmak yaz aylarında güzel olabilir.
Dim Çayı’nda tesisli ve tesis olmayan bölümlerde yüzmek mümkün. Suyun dağlardan gelen kaynak suyu olduğunu ve yaz aylarında dahi serin olduğunu unutmamak gerek. Yine de çay kenarına gidecekseniz çantanıza mayo ve havlu koymayı unutmayın.
Dim Mağarası ve Dim Çayı, Alanya’da serin bir alternatif arayanlar için harika bir seçenek!