Kuzey Borneo’ya bir gezi planı yapınca, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan ve Türk Vatandaşları’ndan vize istemeyen Barışın Ülkesi Brunei’yi de görmek istedik. Borneo Adası’nın güzelliklerini görmek için iki haftamız olduğundan sadece Brunei’nin başkenti Bandar Seri Begavan’ı ziyaret edecek şekilde bir gezi planı yaptık. Bu yazıda kısaca Brunei hakkında bilgiler ve Bandar Seri Begavan’da gezilecek yerler listesindeki yerleri bulacaksınız, keyifli okumalar!

Barışın Ülkesi Brunei'nin Başkenti Bandar Seri Begavan
Barışın Ülkesi Brunei’nin Başkenti Bandar Seri Begavan

Barışın Ülkesi Brunei Hakkında

Brunei, Güneydoğu Asya’daki Borneo Adası’nda bulunan 3 ülkeden biri. Ülkenin resmi adı Brunei Darüsselam yani Barışın Ülkesi Brunei olarak geçiyor, sultanlık ile yönetildiği için Türkiye’de Brunei Sultanlığı olarak biliniyor. Dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alması ile adından söz ettiren ülkenin ana gelir kaynakları gaz ve petrol. Brunei islami monarşi ile yönetiliyor, kendilerine ait bir billeri yok, resmi dilleri Malayca. Ülkenin tek sınır komşusu Malezya.

Bu zengin ülkenin dili yok ama kendi para birimi var; Brunei Doları (BND). Ülke ekonomisinin sultanın ve Shell’in elinde olduğu söyleniyor. Zaten bağımsızlıklarını ilan etmelerinde İngilizlerin oldukça fazla etkisi olmuş. Ülke dünyanın en zengin ülkeleri arasında gösterilse de zenginlik sultan ve çevresi ile sınırlı kalmış gibi çünkü gezerken halkın refah seviyesinin yüksek olduğuna dair herhangi bir göstergeye rastlamadım.

Brunei'nin Bölgeleri
Brunei’nin Bölgeleri

Ülkenin başkenti bu yazıda bahsedeceğimiz, Bandar Seri Begavan. Ülke dört bölgeden oluşuyor: Başkentin bulunduğu Brunei & Muara, deniz tatili yapmak isteyenler için uygun olan Tutong, Belait ve yağmur ormanları turizmi ile tanınmış olan Temburong.

Brunei Vizesi

Brunei Vizesi
Brunei Vizesi

Brunei, Türk Vatandaşları’ndan 30 güne kadar vize istemiyor, sadece pasaportunuzu alıp gidebilirsiniz.

Bandar Seri Begavan Nerede, Nasıl Gidilir?

Bandar Seri Begavan, Güneydoğu Asya’nın bakir adası Borneo Adası’nda Brunei Ülkesi’nin dört bölgesinden biri olan Brunei & Muara içinde yer alıyor.

Bandar Seri Begavan Nerede, Nasıl Gidilir?
Bandar Seri Begavan Nerede, Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Bandar Seri Begavan’a direkt uçuş bulunmuyor. Türkiye’den Singapur Havayolları, Türk Hava Yolları veya Air Asia ile Malezya veya Singapur’a uçup oradan Brunei’nin başkenti Bandar Seri Begavan’a ulaşabilirsiniz. Brunei’nin “Royal Brunesi” adında kendi havayolu firması da var, ağırlıklı olarak Malezya’ya uçuşları var.

Bandar Seri Begavan havalimanından şehir merkezine
Bandar Seri Begavan havalimanından şehir merkezine otobüs

Bandar Seri Begavan havalimanından şehir merkezine 06:00-20:00 saatleri arasında otobüs ile ulaşım var. Ancak pek çok otelin ücretsiz havalimanı servisi olduğundan yabancılar genelde servisleri tercih ediyor.

Bandar Seri Begavan’da Nerede Kalınır?

The Capital Residence Suite
The Capital Residence Suite

Şehir merkezinde zincir otellerden ev konaklamasına kadar pek çok konaklama seçeneği bulunuyor. Biz şehir merkezinde görülecek yerlere yürüme mesafesinde olması nedeniyle The Capital Residence Suite oteli tercih ettik. Odaları temiz ve rahattı, kahvaltı dahildi. Ama kahvaltı deyince bizimkiler gibi düşünmeyin, pilav, noddle gibi asya yemekleri genellikle servis ediliyor. Omlet ve karpuz olması bana yetti gerçi.

Otelin bizim için en iyi yanı ise havalimanından otele ve otelden gezilecek yerlere ücretsiz servisleri olması idi. Bandar Seri Begavan’da otel seçerken bu ekstralarının olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm çünkü otellerin çoğu bu hizmeti veriyor.

Bandar Seri Begavan’da Gezilecek Yerler

Aşağıda göreceğiniz Bandar Seri Begavan’da gezilecek yerler listesi ağırlıklı olarak şehir merkezinde bir-iki gün içinde kolayca gezebileceğiniz yerlerden oluşuyor. Ülkenin çok kadim bir tarihi olmadığından daha çok yeni camii ve saray gibi yapıları ve müzeleri listede göreceksiniz. Ayrıca aşağıdaki Bandar Seri Begavan’da gezilecek yerler haritasında bu yazıda bahsi geçen her yeri bulabilirsiniz.

Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii

Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii
Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii

Camii tam şehir merkezinde, deniz kıyısında güzel bir çevre düzenlemesi yapılmış olan Taman Mahkota Jubli Emas parkının içinde yer alıyor. Oldukça yeni bir camii. Camii içinde en çok dikkatimi çeken üst kata çıkan yürüyen merdiven oldu, daha önce camide yürüyen merdiven görmemiştim.

Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii
Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii

Camii girişlerinde hem kadın hem de erkeklerin bacak ve kollarını kapatması, kadınları başörtüsü kullanması zorunlu. Eşimi şortla almayıp kendisine bir etek verdiler. Namaz saatlerinde yabancıları camiye almıyorlar, ancak biz Türkiye’den geldik, müslümanız deyince içeriye aldılar.

Taman Mahkota Jubli Emas

Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii
Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii

Caminin önündeki park Taman Mahkota Jubli Emas, eskiden yüzen evlerin bulunduğu bir yer imiş. Islah edilerek parka dönüştürülmüş. Güzel bir çevre düzenlemesi ve camiyi gören manzara izleme noktası ile mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah Alışveriş Merkezi

Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah Alışveriş Merkezi
Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah Alışveriş Merkezi

Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii’den nehir kıyısına doğru çıkmak isterseniz Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah Alışveriş Merkezi’nin içinden geçeceksiniz. Burası hem açık hem kapalı alanları olan, yemek ve alışveriş için ziyaret edebileceğiniz bir yer. Biz yerel yemek için içerideki restoranlardan birini tercih ettik, oldukça lezzetli idi.

Bandar Seri Begavan Waterfront

Bandar Seri Begavan Waterfront
Bandar Seri Begavan Waterfront

Brunei Nehri şehrin hemen yanından geçiyor ve şehre sanki deniz kıyısındaymış gibi bir hava veriyor. Nehir kıyısında geniş bir alanda çevre düzenlemesi yapılmış, yürüyüş yapmak için güzel bir yer. Ayrıca Kampong Ayer yani yüzer köye geçmek için buradan kalkan botlara binmeniz gerekiyor.

Kampong Ayer – Yüzer Köy

Kampung Ayer - Yüzer Köy
Kampong Ayer – Yüzer Köy

Bandar Seri Begavan’da birkaç saatiniz var ve yapacak tek bir aktiviteniz varsa, tavsiyem kesinlikle doğunun Venediği olarak da anılan Kampong Ayer’i görmeniz ve nehir turu yapmanız. 30.000 kişiye varan nüfüsu ile Güneydoğu Asya’daki en büyük yüzer köy yerleşimi burada bulunuyor. Nehir kıyısından otobüs gibi çalışan botlara binerek (biz yerini bulamadık, ama yabancı bloglarda bu botlardan bahsediliyordu) veya nehir kıyısında turist avlamak için bekleyen botlara binerek Kampong Ayer bölgesine ulaşabilirsiniz. Biz 1,5 saatlik Kampong Ayer ve nehir turu için iki kişi 30 BND ödedik.

Okul, camii, itfaiyesi ile bir köyden hiçbir eksiği olmayan yerleşimde pek çok yer birbiri ile bağlantılı, yani evlerin arasında dolaşabilirsiniz. Biz şiddetli yağmura denk geldiğimiz için maalesef köyün içinde gezmedik, sadece sudan görmekle yetindik.

Kampung Ayer - Yüzen Köy
Kampuog Ayer – Yüzen Köy

Kampong Ayer’e gitmek için; nehir kıyısındaki botlarla gideceğiniz yer ve süre için pazarlık etmenizi öneririm. Sadece Kampong Ayer’e gidip dönmek daha ucuz iken, Brunei nehri içinde yarım saatlik bir tur daha yaparsanız fiyat biraz daha artıyor. Bence kesinlikle nehir turunu da programınıza ekleyin.

Brunei Nehir Turu

Brunei Nehir Turu
Brunei Nehir Turu

Eğer Brunei’de herhangi bir milli parkı ziyaret etmeyecekseniz nehir turunu kesinlikle yapmanızı öneririm. Turda hem nehir yaşamını hem de sadece Borneo Adası’nda görebileceğiniz uzun burunlu maymunları (Proboscis) çok yakından görme imkanı bulabilirsiniz.

Uzun burunlu maymunlar (Proboscis)
Uzun burunlu maymunlar (Proboscis)

Nehir turu sırasında Kampong Ayer bölgesinin dışına çıkarak nehirde yağmur ormanlarına doğru devam eden bir rota çiziliyor. Timsahlar, çeşit çeşit kuş türleri, maymunlar yolculukta bize eşlik ediyor.

Yakından fotoğrafının çekilmesi yasak olan Istana Nurul Iman (sultanlık sarayı) nehirde oldukça güzel bir şekilde görülebiliyor.

Jame’ Asr Hassanil Bolkiah Camii

Brunei’nin en büyük camisi. Gece ışıklandırması ile de güzel olduğu söyleniyor, bizim vaktimiz kalmadığı için gitmedik.

Royal Regalia Müzesi – Kraliyet Müzesi

Royal Regalia Müzesi - Kraliyet Müzesi
Royal Regalia Müzesi – Kraliyet Müzesi

Müze girişinde çantalarınızı emanet dolaplarına bırakmanız gerekiyor, yanınıza sadece cep telefonunuzu alabiliyorsunuz. Cep telefonu ile çekim yapmak pek çok alanda serbest, sadece birkaç salonda yasak. Ayrıca müzeye girerken ayakkabılarınızı çıkarmak zorundasınız, hiç ayakkabısız müze gezmemiştim, bu da oldu.

Royal Regalia Müzesi - Kraliyet Müzesi
Royal Regalia Müzesi – Kraliyet Müzesi

Müzeye giriş daha önce ücretsizmiş ancak biz 2023 yılı Haziran ayında gittiğimizde 5 BND idi. Müze içinde kraliyete dair hemen her şey var, kralın çocukluk fotoğraflarına varana kadar var. Tören arabaları, krala diğer ülkelerden gönderilen hediyeler gibi pek çok şey müzede sergileniyor.

Açık söylemek gerekirse ben müzeye bayılmadım ama zamanınız varsa ve gün içinde sıcakta şehirde dolaşmak yerine serin bir yer arıyorsanız müzeyi programınıza alabilirsiniz.

Teng Yun Çin Tapınağı

Teng Yun Çin Tapınağı
Teng Yun Çin Tapınağı

Brunei’de nüfusun çoğunluğu müslüman olsa da göçmenler nedeniyle budist ve hindular da var. Brunei’deki tek Çin Tapınağı hemen şehir merkezinde, yüksek binaların arasında kalmış, nehir kıyısına yakın bir noktada yer alıyor. Çin tapınaklarının pek çoğunda olduğu gibi harika süslemeleri ile insanın aklını başından alıyor.

Istana Nurul Iman

Istana Nurul Iman
Istana Nurul Iman

Dünyanın en büyük ve en lüks sarayları arasında yer alan sultanlık sarayı olan Istana Nurul Iman, şehir merkezine 5 km mesafede yer alıyor. İçeriye giriş ve fotoğraf çekmenin yasak olduğu binaya vakit ayırmak istemedik, nehir turu sırasında uzaktan yukarıdaki fotoğrafını çekmek yeterli oldu bizim için.

Pazarlar

Gadong Gece Pazarı
Gadong Gece Pazarı

Güneydoğu Asya denince şüphesiz gece ve gündüz pazarları olmazsa olmazlar. Bandar Seri Begavan’da da pek çok yerde gece ve gündüz pazarları kuruluyor. Kianggeh Pazarı sabah erken saatlerde daha çok meyve/sebze ağırlıklı bir pazarken Yenyen Gece Pazarı ve Gadong Gece Pazarı akşam 17:00’den sonra kurulan ve akşam 22:00’ye kadar hareketliliğini devam ettiren pazarlar.

Gadong Gece Pazarı
Gadong Gece Pazarı

Gadong Gece Pazarı şehir merkezinin 5 km kadar dışında olmasına rağmen kaldığımız otelden servis ile ücretsiz gitme imkanımız olması çok iyi oldu. Pazardaki tezgahların neredeyse tamamı yeme-içme tezgahları. Asya yemeklerinin hemen her türlüsü oldukça uygun fiyata burada bulma imkanı var, üstelik pazar tezgahları da yemek yeme alanları da pırıl pırıldı. Pazarda yediğimiz yemek ve tatlılar 1/3 BND arası değişiyordu.

Brunei’ye birkaç gün daha ayırmak isterseniz; Ulu Temburong Milli Parkı yağmur ormanları içinde keşif yapmak için güzel bir alternatif olacaktır. Biz yağmur ormanları gezimizi Sabah’ta bulunan ve Borneo’nun en zengin eko turizm rotalarından biri olan Kinabatangan Nehri’nde yaptığımızdan Brunei’ye sadece 1,5 gün ayırdık ve yeterli oldu açıkçası.

Malezya gezi yazılarıma da mutlaka göz atmanızı öneririm.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

4 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın