Yurt dışına ilk kez çıkacak olanlara ilk tavsiyem; vizesiz, ulaşımı kolay, ulaşım seçenekleri fazla, ekonomik, kültürü bize yakın, gastronomisi bize benzer ülkelerden oluşan Balkan ülkelerini ziyaret etmeleri oluyor. Türk Vatandaşlarından vize istemeyen; Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek ve Karadağ Balkanlarda mutlaka görülmesi gereken ülkeler. Bu ülkelere gittiğinizde görmeden dönmeyin diyeceğim Balkanlarda görülmesi gereken yerler bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Balkanlarda Görülmesi Gereken Yerler – Ülke Ülke Tam Liste
Balkanlar denildiğinde; Yunanistan, Bulgaristan, Hırvatistan ile Slovenya ve Romanya’nın bir bölümü de listeye giriyor ancak ben bu yazıda özellikle sadece vizesiz olan Balkan ülkelerini ele almak istedim. Vizesiz Balkan turu için en uygun ülkeler ve Balkanlarda görülmesi gereken yerler listesini aşağıda bulacaksınız:
Arnavutluk’ta Gezilecek Yerler
Arnavutluk, en az bilinen ve en az ziyaret edilen Balkan ülkesi olmasına rağmen görülecek pek çok güzel noktası bulunuyor. Osmanlı ve İtalya’nın izlerini bulabileceğiniz, deniz ve kültür gezisi yapabileceğiniz noktalara bakacak olursak;
- Başkent Tiran: Başkentlerin kaderi genelde sıkıcı olmaktır. Arnavutluk’un başkentindeki tarihi yapılar, meydanlar ve müzeler ziyaretçilerin sıkılmasına izin vermiyor. Tiran’da gezilecek başlıca yerleri sıralayacak olursak; İskender Bey Meydanı, Ulusal Tarih Müzesi, Ethem Bey Camii, yeraltı sığınakları müzesi (Bunk 1 ve 2).
- Osmanlı’nın izlerini takip edebileceğiniz Elbasan: İki bin yıllık bir geçmişe sahip olan Elbasan’da görülecek pek çok yer var: Başta Elbasan Kalesi olmak üzere Saat Kulesi, II. Beyazıt döneminde yapılmış olan Hünkar Camii, Meryem Ana Kilisesi, Etnografya Müzesi, Nazire Camii ve eski hamam.
- Berat Şehri: UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan ve Safranbolu’ya benzetilen Berat, büyük pencereli ev mimarisi nedeniyle “bin pencereli şehir” olarak biliniyor. Başta Kalaja Kalesi olmak üzere pek çok kilise ve cami Berat ziyaretinizde görecekleriniz.
- Muhteşem plajları ile Ksamil şehri: Arnavutluk sahil şeridi İtalya rivierası ile karşılaştırılacak güzellikle plajlar vaad ediyor. Ksamil de onlar arasında en bilineni. İtalya denizi kadar güzel, daha sakin ve daha az kalabalık olmasının yanı sıra çok daha ekonomik olması da cabası.
- Apollon Antik Kenti: Tarih sevenler için Fier ili Pojani köyü yakınlarında bulunan antik kent, dünyanın en büyük ve önemli antik kentleri arasında sayılıyor. Tapınaklar, kütüphaneler, zafer takı ve şehir kalıntıları gezilebilir durumda.
Kuzey Makedonya’da Gezilecek Yerler
Tam adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, hem doğası hem de tarihi ile sizi kendisine aşık edecek ülkelerden biri. Yunanistan ile bir türlü paylaşamadıkları tarihleri nedeniyle adı Makedonya’dan Kuzey Makedonya’ya değiştirilen ülke köklü tarihiyle birlikte muhteşem doğası ile de ziyaretçilerini hayran bırakıyor.
- Cennetten düşen bir parça olan Ohrid: Şüphesiz Makedonya’nın en turistik ve en güzel şehri Tanrı’nın cenneti yaratırken bir parçasını dünyaya düşürmesi ile oluştuğuna inanılan Ohrid. Türk mimarisinden taşıdığı izler nedeniyle yine Safranbolu’ya benzetilen şehir Ohrid Gölü kıyısında yer alıyor. Avrupa’nın en eski yerleşimlerinden biri olan Ohrid’de yılın her günü için bir kilise inşa edilmiş, yani 365 tane irili ufaklı kilise bulunuyor. Eski şehrin ara sokaklarında kaybolmak, kaleye çıkmak, gölde tekne turu yapmak Ohrid gezisinin keyifli geçmesine yetiyor.
- Atamızın okulunun bulunduğu şehir Manastır (Bitola): Makedonya’nın ikinci büyük şehri olan Bitola, Osmanlı döneminde bölgenin önemli şehirlerinden biri imiş ve o zaman adı Manastır imiş. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün okuduğu Manastır Harp Okuluna (Manastır Askeri İdadisi günümüzde Bitola Müzesi) ev sahipliği yapması nedeniyle bizler için ayrı bir önemi olan şehirde görülecek diğer yerler; şehrin kalbinin attığı Sirok Caddesi, Manolya Meydanı, Eski Çarşı, Sveti Dimitrija Kilisesi, Heraclea Lyncestis Antik Kenti, Haydar Kadı Camii, Saat Kulesi, Bedesten, İshak Çelebi Camii, Pelister Ulusal Parkı, Oto ve Etno Müzesi
- Balkanların en güzel kanyonlarından biri olan Matka Kanyonu: Başkent Üsküp’e sadece 25 km mesafede bulunan kanyon yaklaşık 500 hektarlık bir alana yayılmış durumda. Kanyonda; Dünyanın en derin yeraltı su mağarası olan Vrelo Mağarası ile birlikte uzunlukları 20 metre ile 176 metre arasında değişen 10 mağara bulunuyor. Kanyon çevresinde yer alan tarihi kilise ve manastırlar da görülmeye değer. Burada yapılacak en güzel aktivite kanyonda yapılan tekne turlarına katılmak. Tekne turları ile Vrelo Mağarası’na gidebilir veya daha kısa tur tercih edip sadece kanyon gezintisi yapabilirsiniz.
- Minik bir Osmanlı şehri havası olan başkent Üsküp: İçinden nehir geçen şehirlerden biri olan Üsküp heykeller şehri olarak anılıyor.
Kosova’da Gezilecek Yerler
Balkanlarda denize kıyısı olmayan nadir ülkelerden biri Kosova. Doğa, tarih ve kültür ile popülerlik kazanmış komşularının yanında biraz daha geri planda kalmış olan Kosova ziyaretinde görülmesi gereken güzel yerler elbette var. Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapmış olan ülkede Osmanlı izleri bugün hala görülebilir.
- Başkent Piriştina: Piriştina, Avrupa’nın en genç başkenti ünvanını elinde bulunduran doğu ve batı kültürünü bir arada yaşayabileceğiniz sakin bir şehir. Şehirde görülecek yerler arasında; Skanderberg Heykeli, Kosova Ulusal Müzesi, Fatih Sultan Mehmet Camii, Saat Kulesi, Aziz Nikola Kilisesi, Yaşar Paşa Camii, Gazi Mestan Türbesi, Priştine Etnografya Müzesi, Kocadişi Konağı, Osmanlı’nın ilk şehit imparatoru Sultan I. Murat Türbesi sayılabilir.
- Kosova’nın kültür başkenti Prizren: Şar Dağları eteklerinde bulunan Prizen şehri, Kosova’nın cazibe merkezi konumunda. Şehir, özellikle Osmanlı döneminden kalan eser ve mimari yapısı ile dikkat çekiyor, pek çok Türkçe isimli mahalle bulunuyor. Balkanların en yüksek minareli camisi olan Sinan Paşa Camii, Şadırvan Meydanı ve çarşısı, Bistrica Köprüsü (Taş Köprü) ve Kalaja Kalesi, Arasta Camii, Kırık Mescid, Saraçhane Tekkesi, Aziz Spas Kilisesi ve Aziz Arhancel Manastırı, Mehmet Paşa Hamamı Prizren’de görülecek yerler olarak sayılabilir.
Sırbistan’da Gezilecek Yerler
Sırbistan; nefis yemekleri, eğlenceli gece hayat, gezilecek görülecek yerleri, ekonomik konaklama seçenekleri ile Türk Vatandaşları tarafından çok tercih edilen Balkan ülkelerinden biri. Sırbistan seyahatleri için genellikle sadece başkent Belgrad tercih edilse de Sırbistan’da farklı zevklere hitap eden irili ufaklı şehirler bulunuyor.
- Başkent Belgrad: Sırbistan gezisinin şüphesiz ilk ve en önemli durağı Belgrad. Osmanlı eserlerinden modern şehir yaşantısına kadar pek çok alternatif sunan şehir, iki nehrin birleşme noktasında, çok sayıda park ve bahçesi ile yemyeşil. Belgrad’da gezilecek yerleri listeleyecek olursak; Cumhuriyet Meydanı (Republic Square), Knez Mihailova Caddesi, Kalemegdan, Öğrenci Meydanı, Aziz Sava Katedrali, Sveti Sava Pazarı, Nicola Tesla Müzesi, Tajmegdan, Aziz Mark Kilisesi, Sırp Tarih Müzesi, Skadarjia Bölgesi, Zemun Mahallesi, Gardos Kulesi, Avala Tepesi & Avala Kulesi, Ada Ciganlija, Beton Hala, Sava Mala, Sava ve Tuna nehirlerinde Tekne Turu, futbol sevenler için FK Crvena Zvezda Stadyumu.
- Novi Sad: Sırbistan’ın ikinci büyük şehri, Voyvodina bölgesinin başkenti olan Novisad, Habsburg Hanedanlığı döneminde önemli bir stratejik konuma sahipti. Şehir park ve bahçeleri kadar eski şehir merkezinin mimarisi ile dikkat çekiyor. Novi Sad’da görülecek yerlere bakarsak; Sirmium Antik Kenti, Meryem’in Adı Kilisesi, Petrovaradin Kalesi, Katolik Kilisesi, Sinagog, Voyvodina Müzesi, yaz aylarında Novi Sad Plajı, St. George Katedrali, Svetozar Milet Anıtı.
- Konstantin’in doğum yeri olan Niş: Farklı dönemlere ait kalıntılara ev sahipliği yapan Niş şehri, Sırbistan’da görülmeye değer bir diğer nokta. Bir Türk kalesi olan Niş Kalesi, Kelle (Kafatası) Kulesi, Mediana Sit Alanı, Kral Milano Meydanı, Nazi Toplama Kampı, II. Dünya Savaşı’nda ölen insanlar için yapılan Park Bubanj Anıtı, Aziz Panteleimon Niş Kilisesi, Balibey Camii, Cegar Tepesi Niş’te görülecek başlıca yerler olarak sayılabilir.
- Doğası ile başınızı döndürecek olan Tara Milli Parkı: Tara Milli Parkı içinden Drina Nehri’nin geçtiği, pek çok su sporunu yapabileceğiniz, kuş gözlemi, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler yapabileceğiniz, doğanın ve temiz havanın tadını çıkarabileceğiniz bir yer.
- Türk kültürünü devam ettiren Novi Pazar: Roma ve Osmanlı kalıntılarını yan yana görebileceğiniz, antik kentlerden kiliselere, Türk hamamlarından camilere kadar pek çok farklı kültürü bir arada görebileceğiniz bir şehir Novi Pazar. Antik şehir merkezi olan Stari Ras, Sopocani Manastırı, Đurđevi Stupovi Manastırı, Altun Alem Cami, 11 kubbeli tarihi İsa Bey Hamamı, Emir Ağa Hanı, Eski Çarşı (Stara Carsija), Ras Müzesi, Kutsal Havariler Petrus ve Pavlus Kilisesi, Türk Hisarı, Novi Pazar Kalesi, Banja Köyü, Crna Reka Manastırı, Uvac Özel Doğa Koruma Alanı, Novi Pazar Kaplıcaları Novi Pazar’da görülecek yerler. .
- Drvengrad: Ünlü yönetmen Emir Kustarica’nın en sevilen filmlerinden biri olan “Mucizedir Yaşamak” filminin çekildiği Drvengrad şehri filmden sonra popüler olmuş. Her yıl Ocak ayında Kustendorf Film ve Müzik Festivali köyde kutlanıyor. Şehre gelmişken Sarganeight demiryolunu da deneyimleyebilirsiniz.
Bosna Hersek’te Gezilecek Yerler
Ortak tarihimiz, yakın geçmişte yaşanan acılar sonrası küllerinden yeniden doğan Bosna Hersek duygusal olarak yakın olduğumuz ülkeler arasında yer alıyor. Bosna Hersek, hem tarih hem kültür hem de doğası ile çok çok etkileyici bir ülke.
- Başkent Saraybosna: Sokaklarında gezerken tarihte bir yolculuğa çıkacağınız şehir Saraybosna, sizi evinizde hissettirirken zaman zaman da hüzünlendirecek. Saraybosna’da görülecek yerlere bakacak olursak; Başçarşı, Sebil, Ferhadiye Caddesi, Latin Köprüsü, Kutsal Kalp Katedrali, Brusa Bedesteni, Gazi Hüsrev Yadigâr Cami, Milli Kütüphane, Umut Tüneli, Ulusal Müze, Vrelo Bosne Ilıcası
- Osmanlı’dan kalma köprüsü ile görmeye değer Konjic: Bosna Hersek’in en eski yerleşimlerinden biri olan ve Neretva Nehri kıyısında bulunan Konjic şehri köprüsü ile ünlü. Sivri taş kemerler üzerine inşa edilen Koniça Köprüsü II.Dünya Savaşı’nda yıkılsa da 2009 yılında restore edilerek yeniden ayağa kaldırılmış.
- Meşhur köprüsü ile Mostar: Osmanlı döneminden kalma eserleri ile ünlü, Bosna Hersek iç savaşında adından söz ettiren Mostar, bugün ülkenin en turistik şehri. Mimar Sinan’ın öğrencilerinden Mimar Hayreddin tarafından yapılmış olan Mostar Köprüsü, Bakırcılar Çarşısı, Eğri Köprü, Karagöz Bey Camii, Stari Most Müzesi, Biscevic Evi, Muslibegovic Evi, Koski Mehmed Paşa Camii, Savaş ve Soykırım Kurbanları Müzesi, Sniper Kulesi, Aziz Peter ve Aziz Paul Manastırı ile Mostar yakınlarında olan Osmanlı’nın sınır kasabası Poçitel, Osmanlı dergahına ev sahipliği yapan Blagaj Mostar’da görülecek yerler.
Karadağ’da Gezilecek Yerler
Avrupa Birliği’ne girmek üzere olan Karadağ’a vizesiz gitmek için son zamanlarımızı yaşıyoruz, bu nedenle bir an önce gitmekte fayda var. Tarihi ve doğası ile çok etkileyici bir ülke olan Karadağ’da görülmesi gereken başlıca yerleri aşağıda bulabilirsiniz.
- Karadağ’ın turistik merkezi Kotor: Muhteşem bir Ortaçağ kasabası olan Kotor Karadağ’ın göz bebeği. Balkanların tek fiyordu Kotor Körfezinde oluşmuş ve coğrafi güzelliğinin yanına zamanla tarihi güzellikler eklenmiş. Kotor’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler; Kotor Eski Şehir Merkezi, ortaçağ köyü Perast, Kayaların Leydisi Adası, körfezde tekne turu, Kotor Kalesi
- Deniz tatili için Budva: Karadağ’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Budva’nın eski şehir merkezi ve bir otel olarak hizmet veren Sveti Stefan Adası mutlaka görülmesi gereken yerleri. Ayrıca Karadağ’ın en güzel plajları da Budva çevresinde bulunuyor.
- Durmitor Milli Parkı: Milli park, Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alıyor. Hiking, trekking, dağ tırmanışı, rafting gibi doğa sporlarından biri veya birkaçı ile ilgileniyorsanız burası tam bir cennet. 18 buzul gölü, 1500 metrelere varan yüksekliği ve muhteşem manzaraları ile doğa severlerin mutlaka listesinde olmalı.
Balkanlara Ulaşım
Balkanlara havayolu ile gitmek çok mantıklı, çünkü yukarıda saydığım ülkelerin hepsine Türkiye çıkışlı pek çok uçuş bulmanız mümkün. Bu ülkeler Türk Vatandaşlarından vize istemediğinden sadece pasaportunuzu alarak bu ülkelerden birine uçarak Balkanlar seyahatinizi planlayabilirsiniz.
Balkanlara karayolu ile ulaşmak da mümkün ancak Türkiye’den yukarıda saydığım ülkelere ulaşabilmek için Yunanistan ve/veya Bulgaristan üzerinden gitmeniz gerek. Her iki ülke de Türk Vatandaşlarından vize istediğinden schengen vizeniz olması gerekiyor. Eğer yeşil pasaport sahibiyseniz vizeye ihtiyacınız yok elbette.
Eğer kendi aracınız ile Balkanlara gitmeyi düşünürseniz aracınız için uluslararası sigorta yani yeşil kart almanız gerekiyor.
Kısa süre içinde Balkanlarda görülmesi gereken yerler listesinde olan yerlerin pek çoğunu görmek isterseniz; işinin ehli bir firma ile Balkan turu yapmayı düşünebilirsiniz.
–
Ortak geçmişimiz nedeniyle yukarıda saydığım ülkelerin çoğunda Türkçe konuşan, ailesi Türkiye’ye göç etmiş pek çok insanla karşılaşacak, Türkiye’den geldiğinizi söylediğinizde gözleri dolan, bir yarılarının Türkiye’de olduğunu söyleyen insanlarla tanışıp duygusal anlar yaşayacaksınız. Balkanlar gezisinin belki de en etkileyici kısmı bu olacak…