Kuzey Ege’de en sevdiğim şehirlerden biri Ayvalık. Tarihi dokusu, güzel yemekleri, hiç bitmeyen hareketi, güzel denizi, muhteşem manzaraları ile Ayvalık her gittiğimde beni mutlu eden yerlerden. Ayvalık denince ilk akla gelen yerler Cunda ve Şeytan Sofrası olsa da benim favorim eski Ayvalık sokakları ve Macaron Mahallesi. Ayvalık’ın tarihçesinden Ayvalık’ta gezilecek yerler listesine, Ayvalık’ta yeme-içme önerilerinden Ayvalık’ta konaklama seçeneklerine kadar Ayvalık ile ilgili merak ettiğiniz herşey Ayvalık gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Ayvalık'ta Gezilecek Yerler & Ayvalık Gezi Rehberi
Ayvalık’ta Gezilecek Yerler & Ayvalık Gezi Rehberi

Kısaca Ayvalık Tarihçesi

Ayvalık, Antik Çağ’da bir tür yabani ayva anlamına gelen Kidonia adı ile anılıyordu. Ayvalık’a gelen ilk yerleşimcilerin Midilli veya Girit’ten buraya geldikleri tahmin ediliyor. Yunan Adaları’ndan gelen bu yerleşimciler, Edremit Körfezi’ndeki adalarda koloniler kurmuşlar.

Ayvalık’ın tarihçesi deyince, sadece Ayvalık ilçe merkezine değil, önünde bulunan 22 adası ile birlikte bakmamız gerekiyor. Ayvalık’ın önünde yer alan adalar grubuna şu an Ayvalık Adaları diyoruz, Antik Çağ’da ise “Hekatonnesoi” denilmekteydi. Hekatonnesoi ismi, 22 adanın en büyüğü olan Nesos Antik Kenti’nin (bugünkü Cunda) baş tanrısı olan ve Hekatos olarak da anılan Apollon’dan geliyor.

Ayvalık
Ayvalık

Ayvalık ve çevresi M.Ö. 330-30 yılları arasında Makedonyalıların, M.Ö. 30 – M.S. 395 arası Romalıların, M.S. 395 – 1453 arasında Doğu Roma İmparatorluğunun hakimiyetinde kalmış.

Osmanlı Dönemi’ne geldiğimizde; Osmanlı İmparatorluğu, Alibey Adası’nda bir deniz üssü kurunca Doğu Roma İmparatorluğu da Ayvalık ve çevresine Rumları yerleştirerek, Rum nüfusunu artırmış. Bölge bir dönem gayrı müslimlerin yaşadığı özerk bir bölge olarak kalmış taa ki 1821’deki Yunan ayaklanmasına kadar. Ayaklanma bastırıldıktan sonra 1840’te Ayvalık Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmış.

Ayvalık
Ayvalık

Kurtuluş Savaşı dönemine geldiğimizde ise İzmir ile birlikte Cunda ve Ayvalık 29 Mayıs 1919’da Yunan ordusu tarafından işgal edilmişti. 172. Alay Komutanı Kaymakam Ali Bey (Atatürk’ ün Nutuk’ta belirttiği Afyonkarahisar Mebusu Ali Çetinkaya) İstanbul hükümetinin kararını dinlemeyerek işgale karşı koymuş ve Askeri İlk Kurtuluş mücadelesi burada başlamıştır. Cunda Adası’na Ali Bey adı verilmesinin nedeni budur. Büyük Taarruz’un ardından 1922 yılında askeri birliklerin Ayvalık’a girmesi ile birlikte Yunanistan’ın işgalinden bölge tamamen kurtulmuştur.

Büyük Taarruz’un geçtiği yerler olan Başkomutan Tarihi Milli Parkı yazıma da mutlaka göz atın.

Tarih boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Ayvalık, 2017’den beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Umarım en kısa zamanda kalıcı listede yer almaya başlar.

Türkiye’den Unesco Dünya Kültür Mirası Listesindeki Yerler yazım da ilginizi çekebilir.

Güzeller Güzeli Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

Ayvalık’ tarihçesini kısaca öğrendikten sonra gelelim Ayvalık’ya gezilecek yerler listemize. Ayvalık, Kuzey Ege’nin en turistik şehirlerinden biri olmasına rağmen Cunda ve Şeytan Sofrası ile Sarmısaklı Plajı dışındaki yerleri pek bilinmez. Size Ayvalık’ta görmeye değer bilinen, bilinmeyen neresi varsa anlatacağım.

Ben Ayvalık’ı severim, her gittiğimde ara sokaklarında dolaşır, sokak arasındaki kafelerinde çay/kahve içer, aylaklık etmenin tadını çıkarırım. Özellikle sabah erken saatlerde sakinken gezmeyi çok severim. Ancak bu yazıyı yazarken fark ettim ki gidişlerim hiç içerik üretme odaklı olmamış. O yüzden pek çok yerin fotoğrafı yok. Olsun, gittikçe eksikleri tamamlarım.

Ayvalık'ta Gezilecek Yerler
Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

Ayvalık’ta gezilecek yerler listesinde bulunan yerlerin konumlarını yazının devamındaki gezi haritası üzerinde görebileceksiniz.Böylece Ayvalık gezisi planlamak son derece kolay olacak.

Yazıda yer alan ziyaret saatleri ve giriş ücreti gibi bilgilerin döneme ve yıla göre değişeceğini de dikkate alarak bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Özellikle Türkiye’de müze ve ören yeri giriş ücretleri ve yeme-içme maliyetleri her yıl arttığından okuyucularımı yanlış yönlendirmek istemem.

Ayvalık’ta gezilecek yerler listemize Ayvalık merkezden gezmeye başlayıp yakın yerlerde gezilecek yerler ile listemize devam edeceğiz.

Ayvalık Kalesi & Cennet Tepesi & İlk Kurşun Tepesi

Ayvalık Kalesi
Ayvalık Kalesi

Ayvalık Limanı’nı arkanıza alıp yukarıya doğru baktığınızda çam ağaçları ile kaplı tepede bir kule görecekseniz. Bu tepe Cennet Tepesi veya İlk Kurşun Tepesi adıyla anılıyor. Kurtuluş Savaşı’nda Ali Bey tarafından düşmana atılan kurşun anısına tepeye bu ad verilmiş. Korunun içinde bir de kule bulunuyor. Ayvalık Adaları’nın güzel manzarasını izlemek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Eski Vergi Dairesi – Yorgola Hanı

Yorgola Hanı olarak bilinen bina, Rum asıllı Yorgola (Georgola) isimli bir iş adamı tarafından yaptırılmış. Bir dönem hastane, bir dönem de vergi dairesi olarak kullanılan bina, yakın zamanda restore edilerek 2020 yılından bu yana Ayvalık Belediyesi tarafından kullanılmaya başlamış. Ayvalık Limanı ile çarşısı arasında, ana cadde üzerinde bulunan bina Yorgola’nın Ayvalık’tan demiryolu geçeceğine dair bir öngörüsüne istinaden inşa edilmiş ama yol hiç yapılmamış.

Hamidiye Camii

Ayvalık’ta cami olarak inşa edilmiş nadir yapılardan biri Hamidiye Camii. Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılan camii kırmızı kesme taştan yapılmıştır. Yorgola Han’dan tepeye doğru kısa bir yürüyüş ile camiye ulaşabilirsiniz.

Eski Portaitissa Kilisesi

Ayvalık merkezinde bulunan Portaitissa Kilisesi yükseklik ve kapladığı alan itibariyle Ayvalık’ın en küçük kilisesi olma özelliği taşıyormuş. Ancak ben kiliseyi bulamadım, bulur da giderseniz yorumlara konumunu paylaşırsanız çok sevinirim.

Taksiyarhis Kilisesi & Anıt Müzesi

Taksiyarhis Anıt Müzesi
Taksiyarhis Anıt Müzesi

Taksiyarhis Kilisesi, Ayvalık’ın ilk kilisesi. 15. yüzyılda küçük bir kilise olarak inşa edilmiş, 18. yüzyılda büyütülmüş ve 19.yüzyılda bugünkü görüntüsüne kavuşmasını sağlayan eklemeler yapılmış. 16 ve 17. yüzyılda Ayvalık bu kilise çevresinde büyümüş, gelişmiş. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra bir süre tekel deposu olarak kullanılmış olan yapı, restore edilerek 2013 yılında müze statüsünde ziyarete açılmış.

Cunda ve Midilli’de de birer Taksiyarhis Kilise olduğunu belirteyim. Kilisenin adı Baş Melek Mikail’e ithaf edildiğini gösteriyor bize.

Müze, Pazartesi günleri hariç her gün 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Müze Ayvalık merkeze çok yakın, aşağıdaki haritada tam konumunu görebilirsiniz. Giriş ücreti 20 TL, Müzekart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Saatli Camii – Eski Ayos Yannis Kilisesi

Saatli Camii
Saatli Camii

Ayvalık merkezde yer alan Saatli Camii, önceki adıyla Ayos Yannis Kilisesi, 19. yüzyılda Rumlar tarafından inşa edilmiş olan bir kilise. II.Abdulhamit döneminde ihtiyaç doğrultusunda camiye dönüştürülmüş olan kilisenin çan kulesi saat kulesine çevrilmiş ve adını da buradan almış. Camii içinde kilise döneminden kalan ikonalar boyanarak kapatılmış olmasına rağmen mimarisindeki detaylardan eski bir kilise olduğu çok belli.

Çınarlı Camii – Eski Eyos Georgios Kilisesi

Çınarlı Camii
Çınarlı Camii

19. yüzyıldan kalma eski bir Rum Ortodoks Kilisesi (Eyos Georgios Kilisesi) olan Çınarlı Camii, Ayvalık’ta kiliseden camiyi çevrilen yapılardan bir diğeri. Caminin arka bölümünde bulunan ulu bir çınardan adını alan caminin sonradan eklenen minaresine rağmen mimari olarak kilise olduğu her detayından belli oluyor. Pembeye çalan dış cephesi ile Ayvalık’ın en ihtişamlı yapılarından biri Çınarlı Camii.

Hayrettin Paşa Camii – Eski Kato Panaya Kilisesi

Hayrettin Paşa Camii
Hayrettin Paşa Camii

Ayvalık’ın en eski kiliselerinden biri olan Kato Panaya Kilisesi 1850 yılında inşa edilmiş. Kilise, Cumhuriyet Dönemi’nde camiye dönüştürülerek bulunduğu mahalle ile aynı adı taşıyan Hayrettin Paşa Cami olarak ibadete açılmış. Yapı kilise olarak kullanıldığı dönemde bahçe içerisinde kilise papaz evleri ve iki eğitim binası varmış. Eğitim binaları bugün ilkokul olarak kullanılıyor. Kilise camiye çevrilirken duvarlarda bulunan ikonalar sıva ve boya ile kapatılmış.

Aya Triada Kilisesi – Eski Tütün Binası

Aya Triada Kilisesi - Eski Tütün Binası
Aya Triada Kilisesi – Eski Tütün Binası

1845 yılında inşa edilen Aya Triada Kilisesi, Ayvalık’taki Rum Ortodoks Kiliseleri arasında yer alıyor. Mübadeleden sonra camii ve tütün deposu olarak kullanılmış olan kilise binası şu an kaderine terk edilmiş bir halde. 2020 yılında çıkan haberlere bakarsak restorasyon kararı alınmış ve müzeye dönüştürülecekmiş ancak şu an herhangi bir çalışma yok. Umarım en kısa zamanda restorasyon çalışmalarına başlanır.

Ayvalık Ayazması

Ayvalık Ayazması
Ayvalık Ayazması

Ayvalık’ın en önemli dini yapılarından biri Panagia Phaneromeni Ayazması yani bugünkü adı ile Ayvalık Ayazması. Panagia, Ortodoksların Meryem Ana’ya verdiği isimdir. Yani ayazma Meryem Ana’ya adanmış.

Ayazma, genellikle Ortodoks Kiliseleri’nin altında veya yanında bağımsız ya da müstakil olarak bulunan, şifalı bir su akan ve hastalıklara şifa dağıttığına, isteklerin gerçekleşmesine yardımcı olacağına inanılan yapılara verilen addır. Anlamı kutsal yerdir.

Ayvalık Ayazması bir dönem zeytinyağı fabrikası olarak kullanılmış, 2016 yılında başlayan restorasyon sonrasında müze olarak ziyarete açılmış.

Müze statüsündeki yapı Pazartesi günleri dışında her gün 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Macaron Mahallesi

Macaron Mahallesi
Macaron Mahallesi

Bana “Ayvalık’ta en sevdiğin yer neresi diye?”sorarsanız cevabım kesinlikle “Macaron Mahallesi”. Eski Rum Evleri, arnavut kaldırımlı sokaklar, lezzetli yemekler bulabileceğiniz kafe ve restoranlar, tasarım mağazaları, antika dükkanları, geleneksel terzi ve berber dükkanları ile bütün gün dolaşmaktan vakit geçirmekten keyif aldığım bir yer Macaron Mahallesi. Sabah saatlerinde sakin akşam saatlerinde ise oldukça kalabalık olan mahallenin her hali güzel.

Makaron değil, Macaron olduğunun da altını çizeyim. Macaron, mercanköşk bitksinin Rumca adı. Evlerde çok yetiştirildiği için mahalle de ismini bu bitkiden almış.

Macaron Mahallesi’ne giderseniz; Şeytanın Kahvesi, Macaron Muhallebisi, Macaron Fırını ve Artizan Bakkal’a mutlaka uğrayın. Ben konaklamak için de hep bu bölgeyi tercih ediyorum. Favori otelim Macaron Konağı.

Ayvalık Çarşısı

Ayvalık Çarşısı
Ayvalık Çarşısı

Ayvalık’ın canlı, hareketli noktalarından biri de şüphesiz Ayvalık Çarşısı. Günün her saati hareketin eksik olmadığı çarşıda yöresel süt ve zeytin ürünleri alabileceğiniz pek çok dükkanın yanı sıra giyim, yeme-içme, ne arasanız var. Bir de tatlıcıları var ki eyvah eyvah! Çarşının en popüler tatlıcıları İmren ve Güler, ben İmrenciyim!

Ayvalık Sahili

Ayvalık Sahili
Ayvalık Sahili

Ayvalık herşeyden önce bir sahil kasabası. Sahil boyunca yürümek, sahildeki çay bahçelerine oturup birşeyler yiyip içmek buranın en popüler aktivitesi. Ayvalık sahili boyunca yan yana pek çok kafeterya, yolun karşısında ise restoran ve alışveriş için mağazalar bulunuyor. Özellikle akşam saatlerinde volta atıp Ayvalık’ın meşhur esintisinden faydalanabilirsiniz.

Cunda – Ali Bey Adası

Cunda - Alibey Adası
Cunda – Alibey Adası

Kuzey Ege’de tatil denince çoğunlukla akla ilk gelen yerlerin başında Ayvalık değil de Cunda geliyor. Eski Rum Evleri’nin süslediği sokakları, Taş Kahvesi, yeldeğirmenleri, Selim ve Necdet Kent Kitaplığı, rengarenk hediyelik eşya dükkanları, birbirinden güzel deniz ürünleri ve mezeler yapan meyhaneleri, kafeleri, muhteşem manzarası ve pırıl pırıl denizi ile Cunda bu ünü hak ediyor. Benim favorim daha mütevazi olan Ayvalık olsa da Cunda da sık sık yolumun düştüğü yerlerden.

Yaz aylarında sokaklarında yürünemeyecek kadar kalabalık olabildiği için rezervasyonunuz olmadan restoranlarda veya otellerde yer bulmak oldukça zor. Bu nedenle ben Cunda’ya Ekim gibi sezonun bittiği dönemlerde gitmeyi tercih ediyorum.

Cunda - Alibey Adası
Cunda – Alibey Adası

Cunda’nın bir diğer adı da tarihçe bölümünde anlattığım düşmana ilk atılan kurşunu sıkan Ali Çetinkaya anısına Ali Bey Adası. Cunda aslında ana karadan bağımsız bir ada, ancak ana karaya yakın olunca bir köprü ile bağlanmış. Bu köprüye Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü deniyor.

> Cunda gezi notları

Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası
Şeytan Sofrası

Ayvalık merkeze 10 km mesafede Küçükköy yakınında bulunan Şeytan Sofrası, Ayvalık Adaları’nı geniş bir perspektifte izleyebileceğiniz bir manzara noktası. Özellikle gün batımında karşı adaların muhteşem manzarasını izlemek için yerli ve yabancı turistler buraya akın ediyor. O saatlerde inanılmaz bir kalabalık ile karşılaşacağınızı hatırlatmak isterim. Burada bir restoran işletmesi bulunuyor, birşeyler yiyip içebilirsiniz.

Şeytan Sofrası
Şeytan Sofrası

Tabii bu manzaraya bakıp efsaneler yazmamak mümkün değil. Şeytan Sofrası’nın adını aldığı bir efsanesi var;

Rivayete göre Osmanlı’nın ilk dönemlerinde Ayvalık ve çevresinde yaşayan Rumlar ve Türkler arasında ciddi bir kıtlık baş göstermiş. İnsanlar açlıkla başa çıkmaya çalışırken papazlar, hocalar bir araya gelip çözüm bulmaya çalışıyorlarmış. Sonunda kıtlığa sebep olan kişinin dağda yaşayan Panelope adında biri olduğuna kanaat getirmişler, çünkü bu isim şeytanın isimlerinden biri imiş. İnsanlardan uzakta yaşayan Panelope hakkında konuşulanları bir çobandan öğrenmiş. Hemen hazırlıklarına başlamış ve devasa bir sofra hazırlamış, sofrada kuş sütü bile varmış.

Panelope’yi cezalandırmaya gelen halk, bu sofrayı görünce, uzun zamandır aç olmalarının da etkisi ile yemeklere hücum etmiş. Herkes sofrada oyalanırken Panelope kaçıp hayatını kurtarmış. O günden sonra buraya Şeytan Sofrası denmeye başlanmış.

Şeytan Sofrası
Şeytan Sofrası

Bitti mi bitmedi! Şeytan Sofrası’nın olduğu yerde bir de ayak izi var. Bu ayak izinin şeytana ait olduğu söyleniyor. herkes o ayak izine bozuk para atıp dilek tutuyor, yetmiyor hemen yanındaki bir demire de bez bağlayarak dilek diliyorlar.

Ayak izinin hikayesine gelirsek;

Şeytan Sofrası’nın kuzeyinde İda (Kaz) Dağları bulunuyor. İda; Zeus’un Truva Savaşları’nı seyrettiği, karısı Hera’yı baştan çıkardığı ve Hera, Afrodit ve Atena arasındaki güzellik yarışmasının yapıldığı yer. Ayrıca, cennete giden kapının da burada olduğuna inanılıyor. Zeus, şeytanı kovma görevini ay tanrıçası Selene’ye verir. Cennetten kovulan şeytan bir ayağını buraya, diğer ayağını Midilli adasına basarak kaçar. İşte bu ayak izinin o ayak izi olduğuna inanılıyor.

Küçükköy

Kuzey Ege’nin birbirinden güzel köyleri arasına yeni giren bir yer var. Ayvalık’a 5 km mesafede bulunan Küçükköy eski bir Rum Köyü. Yakın zamana kadar kaderine terk edilmiş bir köy iken büyük şehirden gelen bir grup entellektüelin köyü keşfetmesi ile Küçükköy’ün kaderi değişiyor. Akıllı köy konsepti ile şekillendirilen köyde Küçükköy Kent Müzesi, Artura sanat galerisi, Küçükköy Kültür Merkezi görülecek yerler arasında.

Gelmişken Midilli Adası’na Geçmeye Ne Dersiniz?

Midilli (Lesvos)
Midilli (Lesvos)

Ayvalık’a gelmişken, Ayvalık Limanı’ndan hızlı feribot ile 45 dk, arabalı feribot ile 1,5 saatte geçebileceğiniz Midilli Adası’nı (Lesvos) ziyaret edebilirsiniz. Midilli’de ne yapacağız derseniz, Midilli gezi rehberi yazıma göz atın.

Sizin Ayvalık’ta favori yerleriniz nereler, yorumlara yazmayı unutmayın!

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler Listesi

Ayvalık’ta gezilecek yerler listesi özet olarak aşağıda yer alıyor.

  • Ayvalık Kalesi
  • Cennet Tepesi
  • Eski Vergi Dairesi
  • Hamidiye Camii
  • Taksiyarhis Müzesi (pazartesi kapalı)
  • Eski Karakol Binası
  • Saatli Camii
  • Çınarlı Camii
  • Hayrettin Paşa Camii
  • Ayvalık Ayazması (pazartesi kapalı)
  • Macaron Mahallesi
  • Ayvalık Çarşısı
  • Cunda – Alibey Adası
  • Şeytan Sofrası
  • Küçükköy
  • Gömeç – Atatürk Kayaları
  • Midilli (Lesvos) Adası

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler Haritası

Ayvavlık’ta gezilecek yerler, Ayvalık’ta yeme-içme noktaları, konaklama ve ulaşım seçenekleri gibi Ayvalık seyahati için ihtiyacınız olacak bütün bilgiler aşağıdaki haritada yer alıyor. Haritaya tıklayarak yakınlaştırabilirsiniz.

Tadına Doyulmaz Lezzetler – Ayvalık’ta Yeme-İçme

Ayvalık’ta birbirinden güzel ve keyifli kafeler, pastaneler ve restoranlar var. Hepsini tek tek saymaya kalkarsam yazının sonunu göremeyiz, o yüzden görmeden geçmeyin diyeceklerimi aşağıda sıraladım;

Şeytanın Kahvesi

Şeytanın Kahvesi
Şeytanın Kahvesi

Ayvalık denince aklıma gelen iki içecek var; birincisi koruk soyu, ikincisi karadut suyu. Koruk suyu ve karadut suyu bulabileceğiniz, adaçayı, kekik çayı gibi bitki çayları, sakızlı kahve içebileceğiniz geleneksel bir kahvehane Şeytanın Kahvesi. Çocukken çok yaramaz olduğu için “şeytan” lakabını alan kahvenin sahibi nedeniyle böyle ilginç bir adı var kahvenin.

İmren Pastanesi

Lor Tatlısı
Lor Tatlısı

Ayvalık’a gelince mutlaka tadına bakmanız gereken tatlıların başında Lor Tatlısı ve yanına sakızlı dondurma geliyor. Ayvalık Çarşısı’nda Lor tatlısını yiyebileceğiniz iki tane meşhur tatlıcı var. Bunlardan ilki İmren Pastanesi. Lor Tatlısı’nın yanısıra çeşit çeşit kurabiyeler, ağdalı tatlılar ve dondurma da bulabileceğiniz pastane benim favorim.

İmren Pastanesi
İmren Pastanesi

Güler Tatlıhanesi

Lor Tatlısı için Ayvalık Çarşısı içindeki diğer seçenek ise hemen İmren Pastanesi’ne iki adım mesafedeki Güler Tatlıhanesi. Menü aynı, Tatlılar, kurabiyeler ve dondurma.

Tostçular Çarşısı

Ayvalık Tostu
Ayvalık Tostu

Şüphesiz Ayvalık’a gelip de Ayvalık Tostu yememek olmaz. Ayvalık tostunun orijinalinin tulum peyniri ve sucuk ile yapılması makbul imiş. Ben genelde Tostçular Çarşısı’nda yemeyi tercih ediyorum, yanına da yayık ayranı ile mis. En son gidişimde çok tavsiye edilen Aşkın Tost Evi’nde yedim ve açıkçası beğenmedim. Çok kuru ve malzeme miktarı açısından zayıf geldi bana. Sizin favori tostçunuz varsa lütfen yorumlara yazın.

Macaron Muhallebicisi, Tarihi Macaron Fırını, Mor Salkım, Macaron Çikolata & Kahve

Macaron Muhallebicisi
Macaron Muhallebicisi

Macaron Mahallesi’nde yan yana sıralanmış 4 tane kafe var; Macaron Muhallebicisi, Tarihi Macaron Fırını, Mor Salkım, Macaron Çikolata & Kahve. Macaron Muhallebicisi’nde bademli muhallebi veya damla sakızlı muhallebi yemek, Macaron Fırını’nın kurabiyelerinden almak, Mor Salkım’da mahalleli amcalarla çay içmek ve Macaron Çikolata&Kahve’de kahve molası vermek için uğrayabileceğiniz yerler. Macaron Mahallesi’ni seviyorum diye boşa söylemiyorum.

Meyhane Önerisi; Tamam Meyhane ve Takı & Rakı Meyhane

Ayvalık’a gidince rakı-balık yapmadan dönmek olmaz. Ayrıca güzelim Rum mezelerinin tadına bakmak, deniz mahsüllerinin keyfini çıkarmak için bir meyhaneye oturmak lazım. Tamam Meyhane ve Takı&Rakı Meyhane Ayvalık merkezde önerebileceğim yerler.

Unutmadan, Ayvalık’ta vakit geçirmek için sahildeki çay bahçelerini de severim 😍

Ayvalık’ta Nerede Kalınır?

Ayvalık’ta konaklama için tercihim Macaron Mahallesi’nde bulunan Macaron Konağı son yıllarda tercih ettiğim butik otel. Macaron Konağı eski bir Ayvalık evinin aslına uygun şekilde restore edilmesinden sonra hizmet vermeye başlamış bir otel.

Macaron Konağı
Macaron Konağı

Yıllar önce Ayvalık’a geldiğimde Şato Pansiyon’da kalmıştım, orası daha mütevazi bir yer. Ayvalık merkeze yakın, eski bir Ayvalık evinin restore edilmesi ile pansiyona çevrilmiş.

Ayvalık’ta pek çok konaklama seçeneği göreceksiniz. Benim gibi Ayvalık’a kültür gezisi için geliyorsanız merkezde, eski konaklardan birinde kalmak ve Ayvalık ruhunu hissetmek en güzel konaklama alternatifi. Ayvalık otel fiyatları merkezdeki eski konaklarda bir tık daha yüksek olabilir ama buna değeceğini göreceksiniz.

Ayvalık’ta Yapılacak Aktiviteler

Ayvalık’ta yapılacak şeylerin hemen hepsi elbette deniz ile ilgili. Ayvalık merkez veya Cunda’dan kalkan tekneler ile günübirlik veya daha uzun süreli tekne turlarına katılabilir, çevredeki plaj ve koyların, pırıl pırıl Ege Denizi’nin tadını çıkarabilirsiniz.

Ayvalık’ta yapabileceğiniz aktivitelerden bir diğeri de dalış. Ayvalık’ta tam teşekkülü dalış tekneleri bulunuyor. Dalış tecrübeniz yoksa keşif dalışı yapabilir veya dalış eğitimi alabilir; tecrübeniz varsa farklı dalış rotalarında dalış yapabilirsiniz.

Ayvalık Plajları

Ayvalık ve Cunda plaj açısından çok zengin bir coğrafya. Bu güzel plajları aşağıda liste olarak görebilirsiniz.

  • Sarımsaklı Plajı
  • Badavut Plajı
  • Altınkum Plajı
  • İğdeli Plajı
  • Çataltepe Plajı
  • Ortunç Koyu
  • Duba Plajı
  • Patriça Koyu
  • Paşa Koyu
  • Kapri Plajı
  • Sobe Plajı
  • Altınova Plajı

Ayvalık’ta Yapmadan Dönme!

Ayvalık’a yolunuz düştüyse;

  • Tabii ki Ayvalık Tostu yemeden,
  • Lor tatlısı yemeden,
  • Macaron Mahallesi’nde sakızlı muhallebi yemeden,
  • Eski Ayvalık Sokaklarını keşfetmeden,
  • Sahilde denize karşı çay içmeden,
  • Şeytan Softası’nda gün batımı izlemeden,
  • Cunda’da sakızlı dondurma yemeden,
  • Akşam sahil boyunca yürüyüş yapmadan,
  • Vaktiniz ve şengen vizeniz varsa Midilli Adası’na geçmeden,
  • Rakı-balık yapmadan dönmeyin!

Ayvalık Nerede? Ayvalık’a Nasıl Gidilir?

Ayvalık Nerede?
Ayvalık Nerede?

Ayvalık, Ege Denizi’nin kuzeyinde Balıkesir iline bağlı bir ilçe. Kuzeyinde Edremit, Akçay ve Altınoluk, güneyinde ise Dikili ve daha aşağıda Foça bulunuyor. Ayvalık’ın hemen karşısında ise Yunan Adası Midilli (Lesvos) Adası bulunuyor.

  • İstanbul’dan Ayvalık’a Osmangazi köprüsünü kullanarak gelecekseniz, mesafe 409 km,
  • İstanbul’dan Ayvalık’a uçakla gelmek isterseniz Edremit Havalimanı’na uçabilir, oradan servis ile Ayvalık’a ulaşabilirsiniz. Uçuş yaklaşık 1 saat sürüyor.
  • Ayvalık, Çanakkale arası mesafe 166 km,
  • Ayvalık, Balıkesir arası mesafe 128 km,
  • Ayvalık, Edremit arası mesafe 48 km,
  • Ayvalık, Bergama arası mesafe 64 km,
  • Ayvalık, Dikili arası mesafe 41 km,
  • Ayvalık, Foça arası mesafe 136 km,
  • Ayvalık, İzmir arası mesafe 156 km.

Yukarıdaki destinasyonların hepsinden Ayvalık’a otobüs ile ulaşabilirsiniz.

Ayvalık’tan Midilli Adası’na feribot ile geçebilirsiniz. Detaylar için Midilli’ye Nasıl Gidilir? yazıma göz atabilirsiniz.

Ayvalık ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Ayvalık’ta Araba Kiralamak Gerekli mi?

Ayvalık’a gelme amacınız Ayvalık merkez ve Cunda’ya gitmek ise araç kiralamadan minibüs ile ulaşımını sağlayabilirsiniz. Ayvalık merkez ve Cunda’da yollar oldukça dar olduğu için araçla gitmek zor bile olabilir. Ancak yakın yerleri de göreyim, farklı plajları da göreyim derseniz bir araç kiralamanız iyi olur.

Ayvalık’a Gitmek için En İyi Zaman?

Ayvalık’a deniz için gidiyorsanız şüphesiz en iyi dönem yaz ayları. Ancak kültür ve doğa turu yapmak istiyorsanız ilkbahar, sonbahar ve kış ayları da Ayvalık’ı gezmek için uygun olur.

Ayvalık Gezisi için Kaç Gün Gerekli?

Ayvalık’a kültür gezisi için gidiyorsanız en az bir gün Ayvalık merkez, bir gün de Cunda için ayırmanızı öneririm. Deniz için gidiyorsanız seyahatinizi bir haftaya kadar uzatabilir, her gün başka bir plaja gidebilirsiniz.

Ayvalık Fotoğrafları

Bu yazıda kullandığım Ayvalık fotoğrafları toplu olarak aşağıda yer alıyor. Benim iznim ve onayım olmadan hiçbir yerde kullanılamayacağını belirtmek isterim.

Ayvalık Videosu

2016 yılında eşimle yaptığımız Ayvalık gezisinden küçük bir hatıra olarak aşağıda eşimin hazırladığı videomuzu izleyebilirsiniz.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın