Atatürk Kent Ormanı, İstanbul Sarıyer’de yer alıyor. 19 Mayıs 2020 yılında ziyarete açılmış olan, şehir içinde minik bir orman. Yürüyüş yapmak, koşmak, temiz hava almak, kuş gözlemi, oryantiring gibi farklı aktiviteler yapabileceğiniz, içinde 3 ayrı yürüyüş rotası ve 3 gölet bulunan harika bir kaçış noktası. Atatürk Kent Ormanı nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti, yürüyüş rotaları, göletler gibi merak ettiğiniz herşeyi bu yazıda bulacaksınız.

Atatürk Kent Ormanı - Ulaşım, Giriş Ücreti, Yürüyüş Rotaları, Göletler
Atatürk Kent Ormanı – Ulaşım, Giriş Ücreti, Yürüyüş Rotaları, Göletler

İBB Atatürk Kent Ormanı Nerede?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletmesi ve bakımı yapılan Atatürk Kent Ormanı, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alıyor. Darüşşafaka ile Hacıosman arasında bulunan orman yaklaşık 1000 hektarlık bir alanı kaplıyor. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün tam karşısına denk geliyor. Maslak’tan Sarıyer’e inerken sağda desem en kolay tarif olur sanırım. Atatürk Kent Ormanı’nın nerede olduğunu Google haritalar üzerinde görmek için tıklayın.

İBB Atatürk Kent Ormanı Nerede?
İBB Atatürk Kent Ormanı Nerede?

Atatürk Kent Ormanı’na Nasıl Gidilir?

Atatürk Kent Ormanı'na Nasıl Gidilir?
Atatürk Kent Ormanı – Batı Kapısı

İBB Atatürk Kent Ormanı’na kendi aracınızla veya toplu taşıma ile gidebilirsiniz. Burası toplu taşıma ile ulaşım için en elverişli ormanlardan biri olsa gerek.

  • Kendi aracınız ile ulaşım; Büyükdere Caddesi üzerinden Maslak’tan Sarıyer yönünde devam ederken Darüşşafaka durağını geçer geçmez sağda “Atatürk Kent Ormanı” tabelasını göreceksiniz. Burası ormanın batı kapısı. Aracınızı buraya park ederek ormanı gezebilirsiniz.
  • Metro ile ulaşım; Yenikapı-Hacıosman hattı olan M2’yi kullanmanız lazım. Ormanın hem Darüşşafaka hem de Hacıosman Metro duraklarında girişi var. Her iki duraktan çıktığınızda da ormanın giriş kapılarını göreceksiniz.
  • Otobüs veya Minibüs ile ulaşım; Beşiktaş’tan kalkan Sarıyer veya Tarabya minibüslerine binerek veya aynı hattı takip eden 25, 25A, 25S1, 29M1, 29M2, 42A, 42HM, 47L, 48D, 59HS, 59RH, 62H, 150, 151, 154 numaralı otobüslerle numaralı otobüslere binerek ormana kolayca ulaşabilirsiniz. Otobüs veya minibüs için de Darüşşafaka veya Hacıosman duraklarında inerek birkaç dakikalık yürüyüş ile ormanın girişine ulaşabilirsiniz.

Atatürk Kent Ormanı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Bu güzel orman şu an ücretsiz. Atatürk Kent Ormanı’nda yayalar ve dahi arabalar için herhangi bir giriş ücreti talep edilmiyor. Orman 19 Mayıs 2020’de açıldı, o günden beri ücretsiz. İlerleyen dönemde ücretli hale gelir mi bilmiyorum, ama şimdilik öyle bir durum görünmüyor, ne mutlu bize!

Orman, normal zamanda her gün sabah 05:00 ile akşam 22:00 saatleri arasında ziyarete açık. Tüm yürüyüş parkuru güneş enerjisi ile çalışan aydınlatmalarla kaplandığı için karanlıkta yürümek için de son derece elverişli. Pandemi döneminde pandemi yasaklarına uyacak şekilde saatler düzenleniyor elbette.

Atatürk Kent Ormanı’nda Neler Var?

Atatürk Kent Ormanı'nda Neler Var?
Atatürk Kent Ormanı’nda Neler Var?

Önce bu güzel orman hakkında biraz bilgi vereyim. Burası eskiden Hacıosman Korusu adıyla bilinen bir ormanlık alanmış. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu öncülüğünde koru yeniden düzenlenerek kent ormanı olarak hizmet vermek üzere 19 Mayıs 2020’de ziyarete açılmış. O günden bu yana İstanbulluların doğayla yeşille iç içe olmalarına olanak sağlıyor.

Atatürk Kent Ormanı’nda neler olduğunu anlatırken ormanın coğrafi yapısından da bahsetmekte fayda var. Orman Hacıosman ve Darüşşafaka yükseltileri arasında bir vadide yer alıyor. İki tarafı yükseltiler, vadinin dibinde ise göletler yer alıyor.

Ormanın içinde neler var diyecek olursanız;

  • farklı uzunluk ve özelliklerde 3 farklı yürüyüş rotası,
  • farklı büyüklüklerde 3 gölet,
  • çocuk oyun alanları,
  • sporcular için soyunma odaları,
  • belli aralıklarla tuvalet ve çeşmeler,
  • iki tane kafeterya,
  • yürüyüş ve koşu dışında spor yapmak isteyenler için spor aletleri,
  • Batı Kapısı ve Hacıosman Metro Kapısı’nın olduğu yerlerde otoparklar,
  • Ormanın instagram noktası haline gelmiş olan seyir terası,
  • Bir adet festival alanı eklenmiş, belki pandemi sonrası burada güzel etkinlikler düzenlenir.

Ayrıca ormanda çok sayıda kuş ve ağaç çeşidi var. Bilgilendirme panolarında hem ağaç hem de kuş türleri hakkında bilgiler verilmiş. Mazı meşesi, Macar meşesi, kızıl ağaç, titrek kavak, kızılçam, ceviz, erik, fıstık çamı, servi, kiraz, incir, elma ağacı sayabileceğim başlıca ağaç türleri. Ormanın hem ağaç çeşitliliği hem de su imkanı nedeniyle de kuşlar için bir çekim merkezi. Orman bölgesi kızılgerdan, karatavuk, çit kuşu ve bülbül cinslerine ev sahipliği yaparken göletlerde yalıçapkını, yeşilbaş, su tavuğu ve gri balıkçıl görebilirsiniz.

Yürüyüş Rotaları

Atatürk Kent Ormanı - Yürüyüş Rotaları
Atatürk Kent Ormanı – Yürüyüş Rotaları

Bu ormana geliyorsanız ana amaçlarınızın yürüyüş veya koşu olduğunu varsayıyorum. Bu nedenle yürüyüş rotalarını ayrı ayrı açıklamak istedim. Park içinde 3 ayrı yürüyüş rotası bulunuyor. Parkurların toplam uzunluğu 12 kilometreyi buluyormuş.

  1. Çıtkuşu Parkuru: 1.8 kilometrelik parkur ormanın içinden geçiyor, parkın en güzel parkuru olmaya aday.
  2. Su Parkuru: gidiş-dönüş 2.8 kilometre, gidiş-dönüş özellikle belirtilmiş çünkü aynı rotadan git-gel yapıyorsunuz. Bu rota parkta yer alan 3 göletin kıyısından geçen yani vadinin dibinden geçen bir rota ve düz bir rota. Özellikle çocuklu aileler için daha uygun bir rota. Ve diğer rotalara göre kalabalık.
  3. Orman Parkuru: 3 kilometrelik parkur vadinin yüksek kesimlerinde tam bir daire çiziyor.
  4. Erişilebilir Yol: Bu yol Darüşşafaka Metro Kapısı ile Hacıosman Metro Kapısı arasında engelli vatandaşlarımızın da kullanabileceği bir yol.

Ben, Batı Kapısı’ndan girdiğim için önce Erişilebilir Yol üzerinden Hacıosman Metro Kapısına doğru gidip, oradan en sakin olan Çıtkuşu rotasından girip zor rota olarak anılan Orman parkurundan çıktım. Gölet Kapısının oradan yeniden erişilebilir yola bağlanarak çıkışa ulaştım, benim rotam yaklaşık 6 kilometre oldu böylece. Yolumu uzatarak daha fazla orman içinde vakit geçirmiş oldum. Su parkuru rotası ise daha kolay, düz ve göletleri takip eden bir rota olduğundan ve seyir terasına kolay erişim sağladığından en fazla tercih edilen rota, ben o rotayı hızlıca geçmeyi tercih ettim.

Göletler

Atatürk Kent Ormanı - Büyük Gölet
Atatürk Kent Ormanı – Büyük Gölet

Ormanın içinde üç adet gölet var. Özellikle göletlerin olduğu bölge kuşların beslenme alanları olduğundan burada kuş gözlemi aktiviteleri de yapılıyormuş.

  1. Küçük Gölet: Hacıosman Metro Kapısı’ndan girip Su Parkuru’nu takip ederseniz karşınıza ilk çıkacak olan gölet Küçük Gölet.
  2. Büyük Gölet: Aynı Su Parkuru’ndan devam ettiğinizde sağda ikinci göreceğiniz ve parkın en büyük göleti olan yer Büyük Gölet.
  3. Vadidibi Göleti: Büyük Gölet sağınızda iken, seyir terasına çıkan merdivenleri geçince solda kalan gölet ise Vadidibi göleti.

Göletlere girmek tabii ki yasak, ancak tadını çıkarmak, manzarasını seyretmek herkese serbest!

Seyir Terası

Atatürk Kent Ormanı - Seyir Terası
Atatürk Kent Ormanı – Seyir Terası

Atatürk Kent Ormanı’nın alameti farikası haline gelmiş, instagram noktası olmuş yeri ise seyir terası. Seyir terasından Büyük Gölet’in güzel bir manzarası olsa da arkadaki Hacıosman kondularının muhteşem göründüğünü söylemek zor. Burası parkın en popüler noktası olduğundan aynı zamanda ne kalabalık noktası. Ancak terasın çevresi oldukça geniş bir şekilde ormana uyumlu ahşap bir balkonla çevrelendiği için kendinize manzarayı seyredecek yer bulmanız mümkün.

Seyir terasına gelmenin en kolay yolu Su Parkuru’nu takip etmek. Ahşap merdivenleri tırmanarak terasa ulaşabilirsiniz. Ben Çıtkuşu rotasını takip ederek daha sakin ve orman içinden olan yolu takip ederek terasa ulaşmayı tercih ettim.

Atatürk Kent Ormanı’nda Piknik Yapılabiliyor mu?

Atatürk Kent Ormanı’nda yaşayan canlıların ekolojik dengesinin zarar görmemesi amacıyla piknik yapılmasına izin verilmiyor. Bu benim ormanla ilgili en sevdiğim kısım olabilir. Böylece gerçekten doğaya vakit geçirmek veya spor yapmak isteyen insanlar gelebiliyor buraya sadece.

Dilerseniz termosunuza çayınızı kahvenizi, çantanıza sandviçinizi koyup gelebilir ve orman içinde yer alan pek çok banktan birine oturarak tüketebilirsiniz. Ancak kuşları beslemeden!

Giriş Kapıları

Ormanın 6 farklı giriş kapısı bulunuyor. İçeride dolaşırken ben bir an hangi kapıdan gelmiştim acaba diye endişelendim.

  • Hacıosman Metro Kapısı
  • Kuzey Kapısı
  • Doğu Kapısı
  • Gölet Kapısı
  • Güney Kapısı
  • Darüşşafaka Metro Kapısı
  • Batı Kapısı

Metro kapıları ve araç girişinin olduğu Batı Kapısından bahsetmiştim, diğer kapılar sanki daha çok orada yaşayanların kolay erişimi için yapılmış gibi. Veya ben o bölgeyi çok bilmediğim için bana öyle geldi. Ormanın pek çok yerden ulaşılabilir olması bence harika olmuş.

İBB Atatürk Kent Ormanı Haritası

Atatürk Kent Ormanı içinde pek çok noktada nerede olduğunuzu, ormanın planını ve bulunduğunuz noktada neler bulunduğunu gösteren harita ve yönlendirme tabelaları bulunuyor. Aşağıda yer alan haritanın da bulunduğu tabela Hacıosman Metro Kapısı’nda bulunuyor.

Atatürk Kent Ormanı Haritası

Atatürk Kent Ormanı Videosu

Eğer yazı okumak yerine video izlemeyi seviyorum diyenlerdenseniz, Atatürk Kent Ormanı’na ilk ziyaretimde detaylı bir video çektim, videoyu izleyip yorumlarınızı paylaşırsanız çok sevinirim.

Atatürk Kent Ormanı Fotoğrafları

Bu yazıda kullanmış olduğum Atatürk Kent Ormanı fotoğrafları aşağıda toplu olarak yer almaktadır. Fotoğrafların telif ve kullanım haklarının bana ait olduğunu ve izinsiz kullanılamayacağını hatırlatmak isterim.

Umarım bu yazı İBB Atatürk Kent Ormanı ile ilgili aklınızdaki sorulara cevap olmuştur. Eğer ormanları seviyorsanız Belgrad Ormanı yazım da mutlaka ilginizi çekecektir.

Sağlıkla kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın