Kocamla birlikte İstanbul’dan araba ile çıktığımız Batı Karadeniz gezi rotamızın ilk durağı Akçakoca idi. Akçakoca’da gezilecek yerler, Akçakoca nerede, nasıl gidilir, Akçakoca’da ne yenir gibi soruların cevaplarını bu yazıda bulacaksınız. Keyifli okumalar.
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Akçakoca Nerede?
Akçakoca, Düzce iline bağlı Karadeniz sahil kenarında bir ilçe.
Akçakoca, Karadeniz kıyısında İstanbul’a sadece 3 saat mesafede yer alıyor. Bizim gibi uzun bir Batı Karadeniz rotası yapmasanız da, hafta sonu İstanbul’dan gidip gelinebilecek mesafede.
İstanbul – Akçakoca arası mesafe 255 kilometre, yaklaşık 3 saatte arabayla rahatlıkla ulaşılabiliyor. Otobandan Karasu veya Düzce çıkışından çıkıp kuzeye Karadeniz yönüne ilerlerseniz Akçakoca karşınıza çıkacak. Ayrıca İstanbul’dan Akçakoca’ya otobüs seçenekleri de var, 85-90 TL arasında 5 saatlik bir otobüs yolculuğu ile Akçakoca’ya ulaşabilirsiniz.
Ankara – Akçakoca arası mesafe ise 275 kilometre civarında. 3-3,5 saat arası Ankara’dan Akçakoca’ya ulaşabilirsiniz.
Akçakoca Gezilecek Yerler
Akçakoca gezilecek yerler listesi çok uzun sayılmaz. Bir günde hemen hepsini kolayca görebilirsiniz.
Akçakoca Ceneviz Kalesi
Akçakoca’da gezilecek yerler arasında ilk sırada şehir merkezine 3 kilometre mesafede yer alan Ceneviz Kalesi yer alsa da malesef yıllardır devam eden restorasyon çalışması bitmiş değil, kalenin içine girilemiyor, dışarıdan da görünen aşağıdaki fotoğraftaki kadar.
Akçakoca Ceneviz Plajı
Ceneviz Kalesi’nin hemen yanında Ceneviz Plajı var. Burası Akçakoca’nın mavi bayraklı plajlarından biri. Denize girmek veya güneşlenmek için tercih edilebilir.
Kalenin diğer tarafında ise Kadınlar Plajı yer alıyor, orası da Akçakoca’nın popüler plajlarından birisi.
Akçakoca Yukarı Mahalle
Akçakoca’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Yukarı Mahalle geliyor. Adı üstünde Akçakoca sahile göre yukarıda kalan mahallenin tarihçesini, Sündüz’ün Yeri’nin kapısına asılmış olan tabeladan alıntıladım:
Padişah 1. Ahmet zamanında (1602-1617) Akçasar, Rusyadan gemilerle gelen Kazaklar tarafından yağmalanır. Bunun üzerine Akçasar yöneticisi Keramettin Efendi Yukarı Köy (yukarı mahalle), Aşağı Köy (Cumhuriyet Mahallesi), Koç Köyü (Koç Baba’nın mezarının bulunduğu mevkii) içine alan Divan-ı Keramattin’i kurar. Çevre köylerden varlıklı ailelerin buralara yerleşmesini teşvik eder. 30 Eylül 1925’te Yukarı Mahalle’de büyük bir yangın çıkar ve 62 ev yanar, bütün mahalle ortadan kalkar. Dönemin belediye başkanı M.Lütfi Gören, bir imar planlaması yaparak yeni bir mahalle kurulmasını sağlar. Yukarı Mahalle, yeni haliyle Akçasar’ın ticari, sosyal, siyasi hayatına yön veren mahalle olur.
Yukarı Mahalle’de pek çok eski ev, sokak satıcıları, kafe ve restoran yer alıyor. İkbal Sofrası Sündüz’ün Yeri en ünlü olanları olsa da aynı sokak üzerinde çok sayıda mekan bulabilirsiniz.
Akçakoca Fakıllı Mağarası
Akçakoca’dan sonra 10 kilometre mesafede Fakıllı Mağarası yer alıyor. Mağaranın tamamı yaklaşık 1 kilometre imiş, 350 metresi şu an ziyarete açık. Mağara özel işletme tarafından işletiliyor, giriş ücreti 3 TL, Müze Kart geçerli değil.
Ben mağarayı çok ilginç bulmadım, vaktiniz varsa uğrayın ama özellikle burası için zaman ayırmayın derim.
Akçakoca Plajları
Akçakoca çok sayıda plaja ev sahipliği yapıyor. Deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz Akçakoca plajları aşağıda listelendi:
- Melenağzı plajı,
- Karaburun plajı,
- Çayağzı plajı,
- Çuhallı plajı,
- Edilliağzı plajı,
- Değirmenağzı plajı,
- Çınar plajı,
- Ceneviz Kalesi plajı,
- Limoncuk plajı,
- Kalkın plajı
- Kadınlar plajı.
Akçakoca’da Gezilecek Diğer Yerler
Biz Akçakoca’da fazla zaman harcamamak için bazı gezilecek yerleri pas geçtik. Sizin daha fazla vaktiniz olursa Akçakoca gezi rotanıza aşağıdaki yerleri de dahil edebilirsiniz:
- Aktaş Şelalesi: Akçakoca merkeze 11 km mesafede yer alan şelale 50 metre yükseklikten düşüyor. Şelale çevresinde yürüyüş parkurları da mevcut.
- Kurugöl Kanyonu: Akçakoca merkeze 14 km mesafede yer alıyor Kurugöl Kanyonu. 2011 yılından bu yana tabiat parkı statüsünde.
- Orhangazi İlkokulu: Rıfat Ilgaz sevenlerdenseniz ilginizi çekebilir. Orhangazi İlkokulu Rıfat Ilgaz’ın ilk öğretmenlik yaptığı okul imiş.
- Hemşin Camii: Akçakoca merkeze 15 km mesafede Hemşin köyünde yer alan Hemşin camii 150 yaşında ve ahşaptan yapılmış.
Akçakoca’da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Kimse kusura bakmasın ama Karadeniz mutfak açısından biraz zayıf. Bulabileceğiniz yerel yemekler de genellikle hamur işleri. Akçakoca’da da durum benzer. Akçakoca’da ne yenir diye bakınca neredeyse farklı olarak tek bulabildiklerim mancar böreği adını verdikleri bir gözleme ve melengüççeği adını verdikleri bir tatlı oldu.
Biz de bu yemekleri denemek için Akçakoca Yukarı Mahalle’de bulunan ve Akçakoca’da nerede yenir sorusunun cevabı olarak karşımıza çıkan İkbal Sofrası – Sündüz’ün Yeri – Gizli Bahçem adlı mekana gittik. Mekan ismi neden bu kadar uzun ben de bilmiyorum.
Yukarı Mahalle’de sokak tezgahlarının bulunduğu sokakta bulunan mekanın sırasında bir sürü yer var. Bence onlara da şans vermek gerek. İkbal Sofrası mahallenin dokusuna uygun olarak eski evlerden birinde açılmış. Arka bahçesinde servis veriyorlar. Bu mekan ile ilgili iki eleştirim var. Birincisi, ayranı plastik bardakta veriyor olmaları. Bu kadar popüler olmuş bir yerde artık plastik bardak olmamalı. İkincisi de çalan “ergen” müzikleri. Biraz daha yerel müzikler veya yemek yerken dinlemeye uygun müzikler çalabilir.
Yemeklere gelecek olursak; mancar böreği denen yemek, pancar yapraklarının iç olarak kullanıldığı bir çeşit gözleme. Gözlemeyi elde açıyor olmaları işin güzel kısmı. Lezzeti de fena değil, ama bizim oralarda (Burdur) yapılan ot böreğinin yerini tutmaz.
İkinci yiyecek ise melengüççeği adını verdikleri bir çeşit tatlı. Hayatımda yediğim en gereksiz ve kötü tatlı olabilir. Mekanda mı kötü yapmışlardı yoksa hepsi mi böyle bilmiyorum ama gerçekten çok tatsız tussuz bir tatlı idi.
Yemek yediğimiz yerde bir de cevizli ev baklavası vardı, keşke onu yeseydik demekten kendimizi alamadık. Görüntüsü diğer tatlıya göre çok daha iyiydi, pişmanız.
Akçakoca’da Nerede Kalınır?
Biz Akçakoca’da konaklamadık, bu nedenle deneyip önerebileceğim bir yer yok. Ancak yukarı mahallede eski evleri restore edip otele çevirmişler, Gümüş Konak onlardan bir tanesi. Eğer Akçakoca’da kalmak istiyorsanız bu eski konaklar güzel bir seçenek olabilir.
Akçakoca hafta sonu kaçıp denize girebileceğiniz, biraz tarihi doku görebileceğiniz bir Karadeniz şehri. Yolumuz üstünde olmasa gider miydik emin değilim.
Karadeniz bölgesine ait tüm yazılarım için KARADENİZ GEZİ YAZILARI sayfama göz atabilirsiniz.
Yazılarımdan keyif aldıysanız bir de Youtube Kanalıma göz atın; Çok Okuyan Çok Gezen
Anlık paylaşımlarımı ise instagramdan takip edebilirsiniz; Çok Okuyan Çok Gezen
Yolda Kalın!
7 Yorumlar
Merhabalar ,
Ereğliyi de akçakocayı da defalarca gezdim , daha yeni de gittim ama cehennem ağzı mağaralarını beğenipte , fakıllı mağarasını beğenmemeyi anlamadım , cehennem ağzı mağaralarında ne var ki ? boşuna para veriyosunuz 3 mağarayı gezmek 3 dakka en fazla , fakıllı mağarası yine büyük ve labirent gibi , insana gerçekten mağarada gezdiği hissini veriyor . Bence ereğliye gitmişken , müzeyi ve alemdar gemisini gezseniz daha yararlı olurdu
Herkesin zevki farklı, ben Cehennem Ağzı’nın efsanelerini, tarihi düşünerek bir değerlendirme yapmışımdır, sizin bakış açınız farklı olabilir.
Benim deneyimlerim yukarıda belirttiğim şekildedir. Teşekkürler.
Sel felaketi geçiren bir ilçeye böyle kötü yorumlar yapmanız yersiz ve yanlış. Burası turizm yeri. Güneş denizden doğar denizden batar. Böyle bir kente kötü yorum yaptığınız için sizi kınıyorum…
Sel felaketi ile benim yazdıklarımın hiçbir ilgisi yok, konuyu başka bir tarafa çekmeye çalışmanızın bir faydası olmaz.Ben gittiğim yerlerle ilgili gerçekten ne gördüm, ne yaşadıysam onu yazıyorum. Ayrıca “kötü” birşey yazdığımı da düşünmüyorum. Ceneviz Kalesi’nin durumunu yazdım, yıllardır restorasyonda olduğu ve içeriye girilemediği yanlış mı? İkbal Sofrası’ndaki plastik bardak ve kötü müzik benim deneyimlerim ve öyle bir yeri ben okuyucularıma tavsiye etmem, o yüzden o sokakta başka yerleri denemelerini önerdim, gitmeyin demedim. Son olarak Fakıllı Mağarası da “bence” çok zaman harcamaya değer bir yer değil.Bunlar benim kişisel deneyimlerim, siz farklı düşünüyorsanız siz de kendi blogunuzu açıp deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.
Tarihi mahalle pazarına ben de gittim. İkbal sofrası Sündüz’ün yeri sizin anlattığınız gibi değil. Plastik bardak kullanımı ilçede yaşanan sel felaketi sonrası su kesintisi yaşandı. Bardak sorunu elbet olur. Bir de sizin adlandırdığınız “ergen” müzikler günümüz hit şarkıları ve bence gayet güzel. Radyodan çalıyorlar. Ve mancarlı börek değil mancarlı pide ve pancardan değil pazıdan yapılıyor. Melengüçceği tatlısı kaymaktan yapılıyor ve ben çok beğendim çok da tatlı. Bende sizi eleştiriyorum. Yanlış tanıtıyorsunuz.
Burası benim kişisel blogum ve kişisel deneyimlerimi paylaşıyorum. Siz de kendinizinki yazarsınız, okuyanlar karar verir.