Türkiye’nin çatısı, ülkemizin en yüksek zirvesine, 5137 metre yükseklikliği ile göz alan Ağrı Dağı’na tırmanmak doğa yürüyüşü ve dağcılığa ucundan kıyısından bulaşmış hemen herkesin hayallerini süslüyor. Ben de yıllarca bu tırmanışın hayalini kurdum. 2023 yılının Ağustos ayında gezme tutkunu sekiz kişilik bir ekip ile Ağrı Dağı zirve tırmanışı yaptık. Ağrı Dağı zirve tırmanışı yapmak isteyen amatörler için gerekli malzemeler, dikkat edilmesi gerekenler, kimler tırmanabilir, en iyi zaman ve çok daha fazlası bu yazıda sizi bekliyor!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Ağrı Dağı Zirve Tırmanış Videosu
Ağrı Dağı’na yaptığımız tırmanışı detayları ile izlemek isterseniz videosu aşağıda! Videoyu beğendiyseniz kanalıma abone olmayı unutmayın!
Ağrı Dağı Tırmanışında Gün Gün Yaşananlar
Yıllar önce kurulmaya başlayan hayaller, bu hayalleri dostlarla paylaşmaya başlayınca yavaş yavaş şekillenen planlar, adını koymalar, tarih belirlemeler derken kendimizi sekiz kişilik şahane bir ekiple havalimanında bulma!
Ağrı Dağı’na tırmanma hikayemiz tam olarak böyle başladı.
İstanbul’dan Iğdır Havalimanı’na gelirken hepimizin içinde tatlı bir heyecan olduğu kadar zirveyi göremeyeceğimize dair bir endişe de vardı. Hele ben son bir haftayı hasta geçirmiştim ve burnum tıkalı halde 5137 metreye, oksijenin deniz seviyesinin çok altında olduğu zirveye tırmanma hayalleri kuruyordum.
Sekiz kişilik bir ekiple İstanbul’dan Iğdır’a uçtuk. Zirve tırmanışı için anlaştığımız firma bizi Iğdır Havalimanı’ndan alıp Doğubeyazıt’ta kalacağımız Grand Ağa Hotel’e getirdi. Aldığımız pakete havalimanı transferi, otel ve kamp konaklamaları ile son gün kültür turu dahildi. Otelimiz temiz, derli toplu, Doğubeyazıt şehir merkezine 1.5 km mesafede idi. Doğubeyazıt’ta kısa bir tur ve akşam yemeğinin ardından ertesi sabah başlayacak olan tırmanışın heyecanı ile erkenden odalarımıza çekildik.
Ağrı Dağı zirve tırmanışını yaptığımız firma bilgilerini özellikle yazı boyunca paylaşmayacağım çünkü verdikleri hizmetten memnun kalmadık.
Aşağıda tırmanış günlerini belirtirken özellikle tam tarihi de verdim ki, hangi mevsimde bunlar yaşandı daha net anlaşılabilsin.
Ağrı Dağı Tırmanışı 1. Gün – 3200 Kamp Alanına Çıkış – 21 Ağustos 2023 Pazartesi
Sabah otelde yaptığımız kahvaltının ardından çantalarımızı son kez kontrol edip servis araçları ile tırmanışı başlayacağımız noktaya doğru yola çıktık. Yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuktan sonra araçtan indik. Büyük sırt çantalarımız burada atlara yüklendi, biz sadece günlük ihtiyaçlarımızı taşıdığımız çantalarımızı yanımıza aldık.
Zirve tırmanışımız 2200 metreden başladı. Her 45 dakikada bir mola veriyoruz. Yaklaşık 20 km incecik bir toza dönüşmüş volkanik toprak yol ve taşlık kayalık patikalardan geçerek 3200 metredeki ilk kamp alanımıza ulaştık. Kamp alanında bizi atıştırmalıklar karşıladı, masada karpuz görmek beni çok mutlu etti. Yemekler kampta yapılıyor, o akşam yediğim her şey bana çok lezzetli geldi.
Hava açık, günlük güneşlik, ilk gece konaklamamızı burada yaptık. Çadırda kalıyoruz. Çadır, mat anlaştığımız firma tarafından sağlanıyor, biz uyku tulumunu da kiraladık yani neredeyse hiç kamp malzemesi taşımamıza gerek kalmadı. Yukarıdaki fotoğrafta kaldığımız çadır ve arkada el/yüz yıkamak için kullandığımız su deposu görünüyor. Aşağıdaki fotoğrafta da 3200 kampındaki derme çatma tuvaletimizi görebilirsiniz. Bu tuvaletten şikayet etmiştik ama 4200’e çıktığımızda hiç tuvalet olmadığını görünce bunu mumla aradık.
Yürüyüşümüzün en zor günlerinden biri bana göre bu gündü. Henüz irtifaya alışmadan 20 km’lik 6 saatlik dik bir yürüyüş, tozlu yolda yürürken sürekli tıkanmak beni epey zorladı.
Ağrı Dağı Tırmanışı 2. Gün – Aklimitizasyon Günü – 22 Ağustos 2023 Salı
Tırmanışın en kolay günü bu gündü. Yüksek irtifaya uyum (aklimatizasyon*) için 3200 metreden 3700 metreye çıkış/iniş toplam 6 km’lik bir yürüyüş yaptık. Tıkalı olan burnum biraz açıldı gibi. İrtifaya alışmak biraz zor, her adımda oksijensiz kalıyor, her adımda nefes nefese kalıyorsunuz.
*Aklimitizasyon Nedir?: Rakım yükseldikçe havadaki oksiyen seviyesi ve basınç değişir. Vücudumuzun bu yeni duruma uyum sağlaması sürecine aklimatizasyon deniyor. Tırmanış sırasında baş dönmesi, mide bulantısı, nefes alma zorluğu gibi belirtiler görüldüğünde bulunduğunuz seviyeden aşağıya iniş/çıkış yapmak vücudunuzun uyum sağlamasına yardımcı olacaktır. Bizim de 3700 metreye çıkıp tekrar 3200 metreye inmemizin sebebi vücudumuzu yeni duruma hazırlamak.
Bu sakin günü muhteşem bir gün batımı ile bitirmek keyfimi yerine getirmişti, “ben bu zirveyi yaparım” diyerek minik çadırımızda uykuya dalmışım…
Ağrı Dağı Tırmanışı 3. Gün – 4200 Kamp Alanına Çıkış – 23 Ağustos 2023 Çarşamba
Çantalar, çadırlar toplandı yeniden yükselmeye başlıyoruz.
3200 metreden 4200 metreye yükseliyoruz. Arazi koşulları zorlaştı. 8 km sürecek olan patika; taş, kaya ve yine pudra gibi ince toz ile dolu bir patika. Yanımızdan sık sık yük taşıyan at sürüleri geçiyor, onlar her zaman öncelikli. 4000 metre civarına geldiğimizde Küçük Ağrı Dağı’nı gören bir noktada mola veriyoruz. Rehberimiz Küçük Ağrı’ya tırmanmanın Büyük Ağrı’dan daha zor olduğunu söylüyor, uzaktan el sallıyoruz.
Yol boyunca zirveden dönenleri görmek inanılmaz motive ediyor. Yorgun ama mutlu yüzler görmek “ben de başarabilirim” duygumuzu artırıyor.
4100 metreden itibaren kamp alanları başlıyor. Kendi çadırları ile gelenler sabit kampların yakınlarına çadırlarını kurmuşlar. Çadırları görmeye başlayınca bir an sevinsem de bizim kampın daha 100 metre daha yüksekte olduğunu farkedince biraz moralim bozuluyor, tempom iyice yavaşlıyor, kocama “sen çık, ben yavaş yavaş gelirim” diyorum.
3200 metreden 4200 metreye çıkmamız 8 km yol ve 4 saatlik bir tırmanışa mal oluyor. Sadece 1000 metre çıkmak için 8 km patika, baya iddialı.
4200 kampına ulaştığımızda şartların 3200’den oldukça farklı olduğunu anlıyoruz. El, yüz yıkamak için su yok, tuvalet yok, elektrik yok. Taş devrine geri döndük. Çadırlarımız taşların arasında, uçurumun kıyısında, biraz deli yatsan aşağıya yuvarlanırsın, o derece.
Kampta karnımızı doyurup 18:00 gibi çadırlarımıza çekildik. Uyuyabilenler uyuyacak, uyuyamayanlar bedenini dinlendirecek. Ben hiç uyuyamadım. Burnum yeniden iyice tıkandı, nefes almakta çok zorlanmaya başladım. İrtifadan değil ama nezleden mahfoldum bu tırmanışta.
Ağrı Dağı Tırmanışı 4. Gün – Zirve Günü – 24 Ağustos 2023 Perşembe
Büyük gün geldi çattı.
Gece 12:00’de uyanıyoruz, kahvaltılık bir şeyler yiyip gece 01:00’de yürüyüşe başlıyoruz. Uykusuzum, nefes alma zorluğu çekiyorum, yüzümden düşen bin parça. Aşağıdaki fotoğrafta suratsızlığımdan ne kadar kötü hissettiğim anlaşılıyor sanırım.
Hava -15 civarı. Rüzgar geçirmez malzemelerimizi giydik ama ilk çıkış anında nefesimi dengeleyemeyince stresten bütün vücudumu ter bastı. 11 km’lik yürüyüşü içim sırılsıklam yapmak zorunda kaldım. Durduğumuz anda titremeye başlıyorum. Artık akan burnumu silmek için vakit harcamayı bıraktım, yüzüm gözüm saçım başım sümük içinde.
Bir yanda yorgunluk bir yanda soğukla mücadele ederken güneş yükselmeye başlarken Doğubeyazıt’a doğru bakınca birden Ağrı Dağı’nın gölgesini gördüm. Hayatımda gördüğüm en etkileyici manzaralardan biriydi. Fotoğraf çekmek için eldivenlerimi çıkarınca ellerimin donacağını bilsem de bu anı ölümsüzleştirmek istedim.
4900 metreye geldiğimizde zirve çevresindeki kar ve buzu kolay geçebilmek için krampon takıyoruz, daha doğrusu takmamız gerekiyor. Ancak firmamızın yanında yeterli krampon olmadığından bazı arkadaşlarımız tek kramponla bazılarımız ise kramponsuz buz yürüyüşü yapmak zorunda kalıyor. Bu konuda söylenecek çok söz var ama neyse…
Krampon takarken zangır zangır titriyorum. Rehberimiz “bekleme, yürümeye devam et, donacaksın” diyor. Hiç durmadan buz zeminde yürümeye başlıyorum. Kocam da hemen arkamda. “Geldik” diyor, “zirvedeyiz, sen önden devam et”. O anda gözlerim doluyor. Atatürk Zirvesindeyiz! Dönüp kocama sarılıyorum, “başardık” diyorum, “sen olmasan, doğru dürüst nefes alamazken ve donmak üzereyken zirveye asla çıkamazdım”. Beraber gittiğimiz tüm ekip zirveye ulaşıyor, hiç firemiz yok. “Bunu kutlamalıyız!”.
Zirve -10 derece civarı, hava açık ama çok şiddetli bir rüzgar var. Zirvede olmanın şaşkınlığı ile birkaç fotoğraf çekilip görebildiğim arkadaşlarıma sarılıyorum. Zirvenin en uç noktasında fotoğraf çektirmek için bir de sıra beklemek gerekiyor, bekliyoruz. Amacımız zirvede Atatürk Bayrağı açmaktı, açtık, gururluyuz!
Amacımız Atatürk Bayrağı’nı bütün ekip açmaktı ama hepimiz farklı dakikalarda zirveye çıkınca ve oradaki şaşkınlıkla bir araya gelip fotoğraf çekilemedik. 4900’de bir araya gelebildiklerimizle hemen bir ekip fotoğrafı çekildik. Ağrı Dağı zirvesini görmüş olmanın haklı gururu ve saatlerdir soğukta dik yokuşları tırmanmanın yorgunluğu yüzlere yansımış elbette.
Titreye titreye geçen kısa dakikalardan sonra dönüşe geçiyoruz. Geldiğimiz 11 km’lik yolu gündüz gözü ile dönerken “gelirken bu yolu görsem asla çıkamazdım, iyi ki karanlıkta çıktık” diye düşünüyorum. 4200’den çıkış 6, iniş 5 saat sürüyor. İniş çıkıştan daha zor sanki. İniş yolu boyunca bayılan, kusan, yürümekte zorlanan pek çok yürüyüşçü ile karşılaştık, neyse ki biz ekip olarak sağlamdık.
4200 metredeki kamp alanını yukarıdan görüyor ama bir türlü ulaşamıyor olmak o kadar can sıkıcıydı ki. Defalarca kıç üstü düşmeler, sendelemeler, ayaklarda acı, ağrı, bir türlü dinmeyen rüzgar…
Zirvede birlikte açamadığımız bayrağımızı 4200 kampında açıyoruz sonunda! Sonunda tüm ekip yeniden bir aradayız!
4200 metreye varınca iş bitmiyor. Biraz dinlendikten sonra 8 km aşağıya 3200 kampına inişe geçiyoruz. Bütün ayak parmaklarım su toplamış durumda, iniş daha da zorlaşıyor. Döndükten sonra 6 tane ayak tırnağımın düştüğünüzü de söylemeden geçmeyeyim.
30 km’lik çıkış ve iniş toplamda 14 saat kadar sürüyor. Artık ayak parmaklarımı hissetmiyorum ama dağdaki en huzurlu uykumu burada uyuyorum.
Ağrı Dağı Tırmanışı 5. Gün – Dönüş Günü – 25 Ağustos 2023 Cuma
Yorgun ama mutluyuz!
3200 metrede uyandığımız sabah dağın zirvesini bulut kapladı. Bizden sonraki 2-3 gün hava muhalefeti nedeniyle zirve çıkışları yapılamamış. Şanslıydık!
3200 metreden 2200 metreye yine 20 km’lik bir yürüyüşümüz var. Artık önemi yok.
Zirveyi görmüş, kilometrelerce yürümüş, burun çevrem silmekten ve sümükten tahriş olmuş, dudaklarım çatır çatır çatlamış, koca bir uçuk çıkarmış, ayak tırnaklarımın çoğunun düşeceğinden eminim ama çok mutluyum. Başardık!
Yol arkadaşlarım, kocam, ben, hep birlikte başardık. Bir saniye dahi “yapamazsak” diye düşünmeden, birbirimizi destekleyerek, beraber üşüyüp beraber yorularak, “harikasın, yaparsın” diyerek başardık.
Bu tırmanışı 2023 yılında yapmamızın bir nedeni var. Ağrı Dağı’nın zirvesi “Atatürk Zirvesi”, Cumhuriyetimizin 100. yılı anısında Atatürk ve silah arkadaşlarını anmak, adlarını yaşatmak, cumhuriyetimizin sonsuza kadar Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda yaşamasına olan inancımızı göstermek için o zirveye çıktık. Başardık.
Öğle saatlerinde zirveden indikten sonra aldığımız paket kapsamında İshakpaşa Sarayı ve Nuh’un Gemisi’nin İzi’nin olduğu yere gidiyoruz. Aşağıdaki fotoğrafta Nuh’un Gemisi’nin izi arkamızda, zirve tırmanışını yaptığımız grubun tamamını görebilirsiniz.
Mekan edenler için; İshak Paşa Sarayı ve Ağrı’da Gezilecek Yerler yazılarımı okumanızı öneririm.
Ağrı Dağı Zirve Tırmanışını Kimler Yapabilir?
Benim Ağrı Dağı’na tırmanışım 10 senelik bir hayalin ve zihnen hazırlanmanın sonucu. Ağrı Dağı’na çıkan firmalara bakarsanız; “12/13 yaşının üstünde, herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkes çıkabilir, herhangi bir dağcılık lisansı gerekmiyor” diyorlar. Zirve tırmanışını deneyimlemiş, profesyonel dağcı olmayan, tamamen amatör biri olarak benim bakışım ise daha farklı.
Ağrı Dağı’na çıkmak istiyorsanız;
- Kesinlikle kondisyona ihtiyacınız var. Tavsiyem dağa gelmeden önce düzenli olarak dik iniş ve çıkışları olan doğa yürüyüşleri yapmanız. Ben şehirde 20 km rahat yürüyorum demeye benzemiyor. Bacak kaslarınızı geliştirmek için bisiklet ve/veya koşu gibi antremanlar da yapabilirsiniz. Konunun uzmanlarından fikir almanız iyi olur.
- Sadece fiziksel hazırlık yetmiyor, zihinsel olarak zorlu bir tırmanış olduğunu kabul etmek ve bunu başarabileceğinize inanmanız çok önemli.
- Dağda dirayet, hemen pes etmemek, yorulsanız da üşüseniz de nefessiz kalsanız da devam etme gücünü bulmanız çok önemli, bu güç sizde var mı, bunu iyi değerlendirin.
- Bizim 8 kişilik arkadaş grubumuz 40, 43, 45, 53, 58, 63 yaşlarında insanlardan oluşuyordu. Hepimiz zirveye ulaştık. Ancak beraber çıktığımız 22 kişilik ekipten 4 kişi çok daha genç olmalarına rağmen zirveyi göremedi. Yaş kesinlikle bir kriter değil, önemli olan sizin fiziksel ve zihinsel performansınız.
- Bizim grubumuzun tamamı gezginlerden oluşuyordu. Zor durumlarla başa çıkma, pes etmeme, sabır, azim, aza kanaat etme hepimizin ortak özellikleri idi. En önemlisi ise, hepimizin zirveyi göreceğine dair inancı tamdı. En büyük avantajlarımız bunlar oldu. Eğer arkadaşlarınız veya partneriniz ile çıkacaksanız yanınızdaki kişilerin sizi olumlu etkileyecek kişiler olması çok önemli.
- Tansiyonunuz düşükse, koşu veya dalış gibi nefes kontrolü gerektiren sporlar yapıyorsanız, kilonuz az ise bunlar kesinlikle tırmanış için size avantaj sağlayacaktır.
Ağrı Dağı zirve tırmanışı boyunca yüzlerce dağcı gördük. Bunlar arasında gördüğümüz en genç dağcı yukarıdaki fotoğraftaki Ukraynalı kız idi. 4800 metreye kadar çıkmış, helal…
Ağrı Dağı Tırmanış Ekibimiz
Biz, birlikte tırmandığımız kişiler açısından inanılmaz şanslıydık. Herkes pozitifti, herkes birbirini destekledi, en ufak bir olumsuzluk yaşamadık, bu dünya tatlısı insanları sizlerin de tanımasını isterim, hepsinin instagram hesaplarının bağlantılarını ekliyorum, lütfen takibe alın.
- Tabii ki başta dağı katır gibi tırmanan Kocam Özgür Uzun
- Gezgin dostum Şükran, Şükran’ın deneyimlerini aktardığı Pustoodunya.com adlı bloguna mutlaka göz atın. Ağrı Dağı notları da harika.
- Şükran’ın kendisi kadar tatlı, tam bir Arnavut kızı olan ablası Türkan Abla, keçi gibi çıktı vallahi.
- Dünyanın altını üstüne getirmesine rağmen mütevazilikte bir zirve olan Esra, kendisini Türkiye’de yakalayıp Ağrı’ya birlikte çıkabildiğimiz için çok şanslıyız.
- Bir başka gezgin arkadaşım, sakin sakin kararlı adımlarla tırmanan sevgili Hanife.
- Hem fiziksel hem de karakteristik olarak tam bir dağ keçisi olan canım Nazmiye, hiç vazgeçmedi!
- Grubumuzun en enerjik üyesi Mustafa (sosyal medya kullanmıyor). Kendisini tırmanırken pek göremedik çünkü hep en öndeydi.
Amatörler için Ağrı Dağı Tırmanışı için Gerekli Malzemeler
Ağrı Dağı’na gitmeden önce bir sürü video izleyip, bir sürü insanla konuşup yanımıza almamız gereken malzemeler listesini ekip olarak hazırladık.
Zirve yolculuğumuzun Ağustos ayının 3. haftası olduğunu da özellikle hatırlatmak istiyorum. Çıkış için en iyi ay, kar/buz/soğuk ve fırtınanın en az olduğu dönem. Malzemelerimizi de ona göre belirlediğimizi unutmayın!
Gittiğimizde “aaa bunu iyi düşünmüşsünüz” laflarını çok duyduk. O yüzden size amatörler için Ağrı Dağı tırmanışı için gerekli malzemeler listesi hazırladım.
Giyim
- 4200’e kadar çıkarken giymek üzere ter tutmayan ince ve uzun kollu tişört. Hava güneşli olsa da uzun kollu tişört güneşten yanmanıza engel olacaktır.
- Yürüyüşe uygun çorap. Her çorap aynı değil mi diye düşünebilirsiniz ama değil. Outdoor malzeme satan firmalardan doğa yürüyüşlerine uygun çorap almanızı öneririm. Bu kadar uzun ve dik bir yürüyüş için ayak konforu önemli.
- Rahat, ter tutmayan iç çamaşırları.
- Akşamları giymek için polar ceket. Bizim gittiğimiz tarih itibariyle gün içinde hava gayet iyiydi ancak akşam güneş gidince hava soğuyor.
- Tedbir olarak yağmurluk/panço. Biz yürüyüş sırasında yağmura denk gelmedik ama gelebilirdik, tedbir amaçlı olarak yağmurluk taşıdım.
- Bilekli yürüyüş ayakkabısı
- Zirveye kadar olan günler için yürüyüş pantolonu
- Güneş gözlüğü
- Şapka
- Kampta giymek için terlik
- Boynunuzu korumak için Buff, zirve günü için balaklava olabilir.
- Zirve günü için bere.
- Zirveye çıkarken giymek için alt üst içlik. Zirve günü yürüyüşün en soğuk günü olacak.Termal içlik olmazsa olmaz.
- Zirve yürüyüşü için rüzgar kesici özellikte teknik mont. Malzemelerinizin kesinlikle rüzgar kesici olması lazım çünkü 5000 metredeki rüzgar insanı mahfediyor, bu konuyu önemseyin.
- Zirve çıkışı için varsa summit bot. Ağustos’ta çıkacaksanız bu tarz bir bot olmasa da bilekli sağlam bir bot işinizi görüyor.
- Zirve yürüyüşü için rüzgar geçirmeyen Softshell pantolon
- Zirve yürüyüşü için rüzgar kesici kar eldiveni. Evet, iki ayrı eldiven lazım.
- Zirve yürüyüşü için polar eldiven
Temizlik & Bakım
- Kişisel bakım malzemeleriniz
- Yarabandı
- Tiger balm veya viks
- Günes koruyucu
- Kagit Mendil
- Burun bandı – nefes açıcı bant.
- Kolonya
- Dis firçasi & macunu & ipi
- Havlu
Günlük İhtiyaçlar
- Yürüyüş sırasında yemek için enerji veren atıştırmalıklar.
- Koli Bandı. Hem çuvalların ağzını kapatmak hem de herhangi bir yırtık vs tamiri için kullanılıyor.
- Çöp torbası
- Kamp yerinde kullanmak üzere bardak
Kamp Malzemeleri
- Uyku tulumu (-10 konfor derecesinde). Biz bunu firmadan kiraladık.
- Cep ısıtıcısı. Hem gece uyurken hem de zirveye çıkarken ayakları ısıtmak için çok işe yarıyor.
- Kulak tıkacı. Kampta gürültüden uyuyamayanlar için listede var, ben kullanmıyorum.
- Yastık
- Kafa lambası. Hem gece kampta hem de zirve yürüyüş gününde ihtiyacınız olacak, olmazsa olmaz.
- Tuvalet kağıdı. Bizim kamp alanlarında tuvalet kağıdı yoktu, iyi ki yanımıza almışız.
- Islak mendil
- Ekipmanlariniz ve kıyafetler için duffle çanta veya sırt çantası
- Ekipman çantası için çuval ve battal boy torba. Çantalar atlarla taşındığı için çok fazla toz ve at terine maruz kalıyor. Önce çöp torbasına sonra çuvala koyarak çantalarımızın temiz kalmasını sağladık.
Yürüyüş Malzemeleri
- Termos. Sıcak çay / kahve için gerekli.
- Matara. Su için gerekli.
- Baton
- Günlük yürüyüş çantası (20-25 It yeterli)
- Günlük çanta için yağmurluk
Elektronikler
- Her türlü elektronik aletiniz için 4 gün yetecek kadar powerbank almanız en önemlisi
- Telefon, fotoğraf makinası gibi kişisel elektronikleriniz
Liste uzun görünüyor ama gözünüz korkmasın, hazırlaması kolay.
Amatörler için Ağrı Dağı Zirve Tırmanışı için En İyi Zaman
Ağrı Dağı, 5137 metre yüksekliği ile zirvesinde yılın her ayı buzul bulunan, Türkiye’nin çatısı olarak anılan koni şeklinde bir dağ.
Ağrı Dağı’nın zirvesine çıkmak isteyen amatörler için en iyi zaman 20 Temmuz ile 20 Eylül arası deniyor. Bu tarih aralığı için yaptığım araştırmalar ve takip ettiğim zirve çıkışlarına bakarak Ağustos ayının en iyi dönem olduğuna kanaat getirmiştim. Havanın açık, yağışsız, rüzgarın daha az olduğu dönemde çıkmak biz amatörler için en iyisi.
Ekip olarak Ağustos ayının 3. haftası çıkışımızı gerçekleştirdik. Çıktığımızda zirve güneşli, hava açıktı ama oldukça rüzgarlı ve sıcaklık -10 derece civarı idi.
Bizden sonraki iki gün zirve bulutla kapandı ve gruplar güvenlik nedeniyle çıkış yapamadı. Yani en iyi zamanda da gitseniz dağ size sizin verirse zirveyi görebilirsiniz. Bunu da aklınızda tutmanızda fayda var. Bizden bir hafta önce çıkanlar ise zirvede +10 dereceyi görmüşler.
Ağrı Dağı’na Çıkmak için Tur / Acente / Firma Seçimi
Ağrı Dağı’na tırmanmaya karar verdikten sonraki adım “hangi firma ile, nasıl” tırmanacağınıza karar vermek. Biz nasıl bir yöntem izledik, özellikle dikkat etmeniz gerekenler neler, toparlamaya çalıştım;
- FİRMA SEÇİMİ: Ağrı Dağı’na; yerel firmalar, bulunduğunuz şehirdeki tur şirketleri ve/veya dağcılık kulüpleri aracılığı ile çıkabilirsiniz. Önerim bulunduğunuz şehirde tanıdığınız, güvendiğiniz dağcılık kulüpleri veya acenteler varsa onları tercih etmeniz.
- PAKET İÇERİĞİ: Hangi yolla giderseniz gidin tur paketinize dahil olan ve hariç olan hizmetleri öncesinde mutlaka netleştirin.
- DAĞ HASTALIKLARI: Gitmeden önce bu konuda mutlaka kendi araştırmanızı yapın. Yüksek irtifa, yorgunluk, ayak zedelenmeleri gibi pek çok konu hakkında fikriniz olsun. Kendinizi de buna göre değerlendirin.
- TEMİZLİK: Dağda maalesef ciddi bir çöp/pislik sorunu var. Kamp alanlarının temizliği konusunda firmalar dürüst davranmayabilir, bu nedenle gideceğiniz firmanın yorumlarına bakmanız, gidenlerden fikir almanız iyi olur.
- BANYO: Bazı kamp alanlarında duş ve sıcak su olabiliyor, eğer bu konuda hassasanız ona göre bir firma seçin. Çoğunlukla 4 gece 5 gün duş alma imkanı olmayan bir rota burası.
- WC: 4200 kampında su ve wc olup olmadığını öğrenin. Dağda su ve wc aramayın diyebilirsiniz ama olan kamp yerleri varken neden olmayanı tercih edesiniz? Üstelik wc olmaması çok ciddi bir dışkı sorunu yaratmış ve mendil pisliğine neden oluyor. Bir yer gösterilmediği için her yer dışkı içinde. Gerçekten korkunç bir görüntü. Gelen dağcıların da bu pisliği yarattığı gerçeği daha da kötü.
- ELEKTRİK: Kamplarda elektrik olup olmadığını sorun, ona göre yanınıza powerbank alın.
- YEMEK: kampta sabah kahvaltısı ve akşam yemeği yeniyor, öğle yemeği genelde kumanya olarak taşınıyor. Aralarda da atıştırmalıklar oluyor. Bu konuda bir hassayetiniz varsa önceden firmaya bilgi vermeniz iyi olur.
- ÇADIR: Çadırları ve diğer malzemeleri atlarla kamp alanlarına taşıyorlar. Bazı kamp alanları daimi iken, bazı kamplarda çadır kur/kaldır operasyonu yürüyüşçüye kalıyor. Yürüyüş yorgunluğu üstüne bununla uğraşmak gerçekten çok zor geliyor. Çadırları kim kuracak diye önceden teyit etmenizi öneririm.
Ağrı Dağı tırmanışı zorlu bir tırmanış, sizi çıkaran firma ne kadar profesyonel olursa kendinizi o kadar rahat ve güvende hissedersiniz. Bu arada seçtiğiniz firmaya ne sorarsanız sorun “hallederiz” deme ihtimalleri yüksek. Bu nedenle iyi bir ön araştırma, gidenleri bulup bilgi alma, yorumları okuma kısmı çok kritik.
Firma seçimi konusundaki tavsiyem; bulunduğunuz şehirdeki dağcılık kulüpleri ve/veya yürüyüş grupları/kulüpleri ile Ağrı Dağı zirve tırmanışını yapmanız. Ağrı Dağı’na gitmeden önce bu gruplar ile yürüyüşler yapıp kendi performansınızı da görme imkanınız olur böylece.
Ağrı Dağı Zirve Tırmanışı Fiyatları
Ağrı Dağı tırmanışını bizim gibi yerel bir firma ile yaparsanız; fiyatlar sezona, birlikte gittiğiniz kişi sayısına, seçtiğiniz firmanın sağladığı hizmetlere göre farklılık gösteriyor. 5 bin TL ile 20 bin TL arasında geniş bir aralıkta firmalar hizmet sunuyor. Bazı firmalar Türk gruplara hiç hizmet vermiyor.
Yukarıda firma seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenleri belirttim, Ağrı Dağı kolay bir rota değil, fiyattan çok güvenliğinizi önceliklendirerek, güvendiğiniz, içinize sinan firma seçimi yapmanızı öneririm.
Ağrı Dağı Zirve Tırmanışı ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Ağrı Dağı zirve tırmanışı ile ilgili sosyal medyada çok soru gelmişti, cevapların çoğu yukarıdaki yazıda yer alıyor. Eksik kalan kısımları aşağıda paylaşıyorum.
Çift de çıksanız ekip olarak da çıksanız iki önemli konu var. Birincisi; birlikte tırmanacağınız kişilerin sizi destekleyecek, motive edecek, pozitif insanlar olması çok önemli. Bir anlık bir umutsuzluk dönmenize neden olabilir, bu noktada sizi toparlayacak birileri olması lazım. İkinci konu ise; dağa çıkmadan önce biriniz tırmanamaz, çıkamazsa diğeri ne yapacak senaryosunu öncesinde konuşmanız lazım. Tırmanış çok bireysel bir deneyim, biz kocamla “birimiz çıkamazsa diğeri yola devam etsin” diye anlaşmıştık tırmanıştan önce, neyse ki gerek kalmadı.
4200 metre yükseklikten 5137 metre yüksekliğe tırmanıyorsunuz, pek çok uçak bu seviyede uçuyor yani tabii ki soğuk ama doğru ekipman ve kıyafetlerle çok zor olsa da başa çıkabiliyorsunuz. Özellikle cep ısıtıcıları bizim çok işimize yaradı.
Maalesef bizim kaldığımız kamplarda ekipmanlarımızı şarj edebileceğimiz elektrik kaynağı yoktu. Bu nedenle yanınıza 4 gün yetecek kadar powerbank almanız iyi olur. Genelde telefonlarımızı kapalı tutarak şarjını bitirmemeye çalıştık. Bazı firmaların 3200 kamplarında elektrik oluyor, bizimkinde yoktu.
Bunun birkaç sebebi var; 1) gün doğumunda zirvede olmak, 2) öğle saatlerinden itibaren zirvede rüzgar ve tipi başlıyor, dönüşte tipide kalmamak için gece başlanıyor, 3) zirveden dönüşte 3200 kampına geri dönülüyor, zirve günü 15 saatlik bir yürüyüş yapılıyor, dönüşte geceye kalmamak için çıkışa gece başlanıyor.
Bizim çıktığımız dönem Ağustos olduğu için ip geçişi olan herhangi bir yer yoktu, diğer aylarda nasıl olur bilmiyorum.
4 Yorumlar
Böylesine zor bir tırmanışı seninle ve Özgürle birlikte başarmak çok güzeldi. Hele hele bunun Cumhuriyetimizin 100. yılında yapmamız unutulmaz bir anı olarak zihnimizde kalacak lması daha da güzeldi.
Sevgiler
İyi ki birlikteydik Şükrancım, asla unutulmayacak harika anılar kaldı geriye.
Sevil Hanım merhaba, Çok bilgilendirici ve detaylı bir yazı olmuş. Nice zirveleriniz olsun, selamlar..
Çok teşekkürler