Farklı kültürlerin bir arada ahenkle yaşamını sürdürdüğü Mardin şehri Güneydoğu Anadolu bölgesinin önemli turizm merkezleri arasında yer alır. Yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan şehir etnik mimarisi ve tarihi yapıları ile benzersiz bir atmosfere sahiptir. Her daim ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan bu şehir özel lezzetleriyle de meşhur. Farklı yerler keşfetmek ve yeni lezzetlerle tanışmak isteyen herkes bir sefer olsa da Mardin’e uğramadan geçmemelidir. Zamansız yapıların arasında eşsiz bir seyahat veya tatil deneyimi yaşamak isteyenler için işte Mardin’de gezilecek yerler…
Mardin Kalesi
“Kartal Yuvası” olarak da bilinen Mardin Kalesi her detayında şehrin zengin geçmişinden önemli izler taşıyan bir yapıdır. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen kalenin 10. Yüzyıldan günümüze geldiği düşünülmekte. Mardin Kalesi’nin göz alıcı mimarisi ve şehir surları öyle efsanelere konu olmuştur ki Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de geçer. Hatta Yunus Peygamberin kişisel olarak kaleyi inşa ettirdiği ve burada ibadet ettiğinden söz edilir. Mezopotamya manzarasını kusursuz bir şekilde içine alan kalenin her adımında tarihin önemli izlerine rastlamak mümkün. Sümer, Babil, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi önemli devletlere ev sahipliği yapmış Mardin Kalesi, tarih tutkunları için önemli rotasyonlar arasında yer alır.
Deyrulzafaran Manastırı
Bölgenin önemli dini yapılarından biri olan Deyrulzafaran Manastırı, Mardin gezilecek yerler listelerinin olmazsa olmaz yapıları arasında. Süryani Ortodoks Kilisesi’ne bağlı olan bu yapı günümüzde aktif bir şekilde dini merkez olarak kullanılmakta. Romalılar tarafından kale olarak da kullanılan manastırın içerisinde Meryem Ana Kilisesi, Azizler Evi ve Kubbeli Kilise gibi önemli yapılar yer alır. Mardin Kalesi Mardin şehrinin Artuklu ilçesinde bulunmaktadır. Bu yapıyı ziyaret etmek isteyenler genellikle kişisel araçları tercih eder. Konforlu ve pratik bir Deyrulzafaran Manastırı yolculuğu için araç kiralama hizmetleri de alternatif olarak öne çıkar.
Zinciriye Medresesi
1385 yılında Artuklu Sultanı Melik Necmettin İsa tarafından inşa edilen Zinciriye Medresesi, her Mardin gezilecek yerler listesinin başında yer alır. Çünkü bu yapı Mardin’in en eski medreselerinden birisi. Zinciriye Medresesi, çarpıcı mimarisi ve süslemeleriyle dikkat çeker. Medresenin içerisinde estetik bir mimariye sahip olan avlu, cami ve türbe yer alır. Özellikle tarihi gezilerden hoşlanan herkes Zinciriye Medresesi’ni beğenecektir.
Mardin Ulu Camii
Mardin’in en eski camilerinden olan Ulu Cami taş mimarisi ve göz alıcı kubbe ve minare tasarımıyla şehrin önemli yapıları arasında yer alır. Tarihi 12. yüzyıl Artuklu dönemine uzanan yapı tamamen sarı kesme taştan inşa edilmiş. Araştırmacılara göre bu camii kiliseden çevrilmiştir. Yani camide birçok farklı döneme ait mimari izlere rastlamak mümkündür. Eşsiz Mardin manzarasını da izleme imkanı sunan bu yapı, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlar.
Dara Antik Kenti
Dara Antik Kenti, Mardin’in merkez ilçesine bağlı Oğuz köyü yakınlarında yer alır. “Mezopotamya’nın Efesi” olarak nitelendirilen bu kent bölgenin en önemli ve en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinir. Dara Antik Kenti, Doğu Roma İmparatorluğu’nun Sasanilere karşı sınırlarını korumak amacıyla inşa edildiği söylenir. Bir askeri kent olarak günümüze kadar ulaşabilen kentte döneme dair birçok ize rastlamak mümkün. Zira kilise, çarşı, zindan ve tophane kalıntıları günümüzde de halen görülebilmekte. Mardin coğrafyasının zenginliğini keşfetmek ve Roma dönemindeki yaşam hakkında fikir edinmek isteyenler, Dara Antik Kenti’ni ziyaret etmeden geçmemeli.