Müze Gazhane, yüz yılın üzerinde İstanbul’a hizmet verdikten sonra derin bir uykuya dalmış olan Hasanpaşa Gazhanesi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, İstanbul şehir yaşantısına tekrar kazandırdığı bir sanat ve kültür alanı. İstanbullular’ın buluşup nefes alabileceği, etkinliklere katılabileceği, arkadaşları veya ailesi ile açık havada vakit geçirebileceği bir dünya yaratılmış bu eski gazhanede, çok da güzel olmuş.
Müze Gazhane nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti var mı, tarihçesi nedir gibi tüm sorularınızın cevapları bu yazıda sizi bekliyor, en kısa zamanda Gazhane’yi ziyaret etmeniz dileğiyle…
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Müze Gazhane’nin Tarihçesi
Müze Gazhane, 130 yıl boyunca İstanbul Anadolu Yakası’nın yağ ve gaz ihtiyacını karşılamış olan İstanbul’un son gazhanesinin restore edilerek 9 Temmuz 2021 yeniden halka kazandırılması ile açılmış bir kültür-sanat alanı.
Anadolu yakasının ikinci gazhanesi olarak hizmet vermiş olan Hasanpaşa Gazhanesi, 1891 yılında şehrin aydınlatma ve yakıt ihtiyacını karşılamak için kurulmuş. İstanbul’un son gazhanesi olan Hasanpaşa Gazhanesi, 1993 yılında şehirdeki diğer gazhanelerle birlikte kapatılmış. İstanbul’daki gazhaneler; Dolmabahçe Gazhanesi, Yedikule Gazhanesi, Kuzguncuk (Beylerbeyi) Gazhanesi ve İstanbul’un son gazhanesi olan Hasanpaşa (Kadıköy) Gazhanesi. Türkiye’nin en önemli endüstriyel miraslarından olan tarihi yapı 1993 yılında İstanbul’daki diğer gazhaneler ile birlikte kapatılmış.
Eski Hasanpaşa Gazhanesi, 9 Temmuz 2021 tarihinde 32bin metrekarelik alan içinde müzeler, sergi alanları, kafe ve restoran, tiyatro sahneleri ve etkinlik alanları barındıran bir yer olarak İstanbullular’ın kullanımına yeniden açıldı. Virane ve atıl haldeki gazhane yapıları restore edilerek muhteşem bir yaşam alanı inşa edildi.
Müze Gazhane’de Neler Var?
İklim Müzesi, Karikatür ve Mizah Müzesi, Çocuk Bilim Merkezi, Afife Batur Kütüphanesi, Gazhane Galeri, geçici sergi alanı, sesli / sessiz çalışma alanları, İBB Şehir Tiyatroları’na ait iki tiyatro; konser salonu ve İstanbul Kitapçısı, Beltur’a ait kafe ve restoranlar, yeşil alanlar ve otopark 32 bin metrekarelik yerleşkede bulabilecekleriniz. Müzenin bahçesinde, 7 heykeltraşın Haliç Tersanesi’nde atık materyallerden ürettiği heykeller de dikkatinizi çekecektir. Özellikle çocuklu aileler için harika bir yer.
Gazhane içindeki etkinlik mekanlarına sırasıyla bakalım;
Danışma Ofisi
Müze Gazhane’ye girdiğinizde solda danışman binası bulunuyor. Bu noktada çalışanlardan alan ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Burada benim hoşuma giden şeylerden biri de danışmada emanet dolapları olması. Konya’daki Kelebek Bahçesi’nde 30 derece sıcakta elimizde kar montları ile dolaşmak zorunda kalmıştık, bu tarz yerlerde emanet dolaplarının olması kesinlikle gerekli. Ayrıca danışmada çalışanların çok güler yüzlü ve ilgili olduğunu söyleyebilirim.
Dondurmacı
Danışmanın arka kısmına geçtiğinizde Çocuk Bilim Merkezi girişinin hemen yanında çok şirin bir dondurmacı dükkanı var. Müze Gazhane içindeki tüm restoran ve kafelerin işletmesi Beltur’a ait, bu dondurmacının da öyle. Sıcak yaz günlerinde serinlemek için harika olacağından eminim.
Çocuk Bilim Merkezi
Gazhaneye girdiğinizde danışmayı geçince solunuzdaki ilk büyük bina Çocuk Bilim Merkezi. Merkez, “Enerjiyi Anlamak ve Enerjinin Dönüşümü, Enerji Çeşitleri ve Enerjiden Yararlanmak, Enerjiyi Kullanmak” ana temalarının işlendiği 24 adet sergi ünitesine sahip. Çocukların interaktif bir şekilde üniteleri deneyimleyerek enerjiyi anlamalarına yönelik bir tasarım yapılmış. Merkez çocuklar için olsa da biz yetişkinler için de son derece eğlenceli.
İklim Müzesi
Çocuk Bilim Merkezi binasını arkanıza aldığınızda karşınıza gelen diğer büyük betonarme bina İklim Müzesi’nin bulunduğu bina. Müze, “İklim nedir, tarih boyunca iklim nasıl değişti, bugünkü küresel iklim değişikliğinin tarihteki iklimsel değişikliklerinden ne farkı var? İklimin gelecekte ne ölçüde değişeceğini nasıl anlıyoruz? İklim nasıl değişiyor, temel göstergeler, etki ve sonuçlar İklim değişikliğinin toplumsal ve ekonomik etkileri neler? İklimi hangi yollarla değiştiriyoruz, nasıl durdurabiliriz (azaltabiliriz) ?” sorularının cevaplarını bulabileceğiniz çok sayıda galeriden oluşuyor. Müzeye girmişken üst katına çıkmayı da unutmayın.
İstanbul Kitapçısı
İklim Müzesi’ni sağınıza, Çocuk Bilim Merkezi’ni solunuza alıp sıcak çikolatacıya doğru devam ederseniz solda İstanbul Kitapçısı’nı göreceksiniz. İBB’nin son dönemde açtığı birbirinden güzel İstanbul Kitapçısı mağazalarından biri de burası. Müze Gazhane’de çocuklara hitap eden çok alan olduğu gibi kitapçıda da bol bol çocuk kitabı bulunuyor.
Galeri Gazhane
Müze Gazhane, tam anlamıyla bir kültür sanat alanı. İçeride ben gittiğimde iki farklı binada sergi vardı, ancak daha fazla sergi alanı da mevcut, ihtiyaca göre diğer yapılar da sergi alanı olarak kullanılabilir. durumda.
Beltur Restoran ve Kafe
İçeride Beltur’un restoran ve kafelerinin olduğunu belirtmiştim. Ancak ne kadar güzel olduklarını da göstermek istedim. Yukarıdaki fotoğrafta yer alan girişte sağdaki Beltur’un restoranı, hem iç hem de dış mekanı oldukça büyük. Aşağıdaki fotoğrafta yer alan ise Gazhane Meydan’a bakan, çok geniş bir açık alanı olan Beltur kafeteryası. İstanbul Kitapçısı’ndan bir kitap alıp, kahvenizi alıp burada saatler geçirebilirsiniz, çok keyifli. Fiyatlar İstanbul’un her yerindeki Beltur fiyatları ile aynı, yani ulaşılabilir fiyatlar.
Gazhane Meydan
Gazhanenin tam ortasında kocaman bir düz alan bırakılmış, bu alan etkinlik alanı olarak kullanılmak üzere tasarlanmış. Etkinlik takvimini Müze Gazhane‘nin internet sitesinden takip edebilirsiniz. Etkinlik olmadığı zamanlar ise bahçedeki kedi-köpek ve çocuklar için harika bir oyun alanı.
Afife Batur Kütüphanesi
İTÜ Mimarlık Fakültesi’nin aykırı isimlerinden olan Afife Batur, Hasanpaşa Gazhanesi’nin kapanmasından sonra bu alanın Mimarlar Odası, Kadıköy Belediyesi gibi pek çok kurumun kapısını aşındırarak bu alanın korunması ve tescil altına alınması için mücadele etmiş bir aydın. Afife Hanım’ın gazhane içinde en sevdiği bina, onun onuruna kütüphane olarak tasarlanmış ve adı bu kütüphaneye verilmiş.
İBB Afife Batur Kütüphanesi; genel kültür, sanat, bilim, tarih, araştırma, inceleme, kent çalışmaları, ekoloji, mimarlık, felsefe, sosyoloji gibi kategorilerinde yaklaşık 10 bin kitaplık, dijital arşiv bölümüne dahip. Ayrıca kütüphanenin alt ve üst katında isteyen herkesin 24 saat kullanabileceğiniz sessiz bir çalışma alanına sahip.
İBB Şehir Tiyatroları
Müze Gazhane’nin Gazometre binaları İBB Şehir Tiyatroları’nın iki ayrı sahnesi tarafından kullanılıyor. Büyük Sahne ve Küçük Sahne adında iki sahnede düzenli olarak oyunlar sergileniyor. İBB Şehir Tiyatroları’nın internet sitesinden bilet alarak siz de bu sahnelerin birinde tiyatro izleyebilirsiniz. Yukarıdaki fotoğraf Büyük Sahne’nin fuaye alanından.
Karikatür ve Mizah Müzesi
İBB Şehir Tiyatroları’nın Küçük Sahnesi’nin üst katında ise Karikatür ve Mizah Müzesi bulunuyor. Küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar’ın yaptığı müze; “Çizerini Yaşatan Çizgiler – Türk Karikatür Ustaları Özgün Eser Seçkisi” sergisi ile karikatür sevenleri bekliyor. Ayrıca müze içinde sizin de çizim yapabileceğiniz kocaman boyama alanları bulunuyor.
Gazhane Otoparkı
Otoparkı neden bu listeye eklediğimi eminim merak etmişsinizdir. Aslında iki nedeni var, birincisi İstanbul’un kalabalık bir noktasında bulunan Gazhane’ye kendi aracınız ile gelmek istediğinizde oldukça büyük bir kapalı otoparkı olduğunu belirtmek istedim. İkincisi ise bu otopark öyle bildiğiniz otoparklardan değil, otopark alanı da etkinlik alanı olarak kullanılıyor ve burada konserler düzenleniyor, dolayısıyla burası da Gazhane’nin yaşam alanının bir parçası.
Müze Gazhane Haritası
Yukarıda anlattığım yerlerin kroki üzerine yerleştirilmiş halini aşağıdaki Müze Gazhane haritası üzerinde görebilirsiniz.
Müze Gazhane Nerede?
Gazhane’nin açık adresi; Kurbağalıdere Cd. No:125 Hasanpaşa/Kadıköy. Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
Müze Gazhane’ye Nasıl Gidilir?
Müze Gazhane, Söğütlüçeşme Metro İstasyonuna sadece 5 dakika yürüme mesafesinde yer alıyor. Kadıköy İskelesi’nden ise 20-25 dakikalık yürüme mesafesinde. Aracınız ile gelecekseniz Kadıköy Tarihi Salı Pazarı’nı geçtikten sonra müze girişini ve otopark tabelasını göreceksiniz.
Müze Gazhane Giriş Ücreti
Müze Gazhane’ye herhangi bir giriş ücreti yok.
Müze Gazhane Ziyaret Günleri ve Saatleri
Müze Gazhane içindeki mekan ve müzelerin farklı ziyaret saatleri bulunuyor.
- Afife Batur Kütüphanesi ve sesli çalışma alanı 7 gün 24 saat açık.
- Karikatür ve Mizah Müzesi, İklim Müzesi, Bilim Merkezi, Galeri Gazhane hafta içi pazartesi hariç 09:00-18:00 arası, hafta sonu 10:00-18:00 arası açık.
- Restoran ve kafe 10:00-22:00 arası her gün açık.
- Gazhane Meydan her gün 09:00-22:00 arası açık, İstanbul Kitapçısı her gün 11:00-22:00 arası açık.
Müze Gazhane Videosu
Müze Gazhane ziyaretimizin anlattığım videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.
İstanbul’un böyle farklı yaşam alanlarına çok ihtiyacı var, umarım sayıları artar!
Müze Gazhane ile ilgineceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza bu yazıyı göndermeyi unutmayın!
1 Yorum
Teşekkür ederim. Emeğinize sağlık