Az bilinen antik kentler serimize Antalya’nın Serik ilçesi sınırları içinde yer alan Sillyon ile devam ediyoruz. Perge, Aspendos gibi yakınında yer alan diğer antik kentler gibi popüler olmamasının nedeni kentin herhangi bir kazı veya restorasyon çalışmasından geçmemiş olması. Bu yazıda Sillyon Antik Kenti nerede, nasıl gidilir, tarihçesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri gibi ihtiyacınız olan tüm bilgileri bulacaksınız. Keyifli okumalar!
Sillyon Antik Kenti Tarihçesi Hakkında
Antik kent; denizden 12 kilometre kadar içerde, 213 metre yükseklikte ovaya yukarıdan bakan bir tepe, Koçhisar tepesinin üzerine kurulmuş bir Pamfilya kenti. Kentin bulunduğu tepeden Perge ve Aspendos Antik Kentleri, tüm ova ve Akdeniz manzarası görülebiliyor.
Sillyon Antik Kenti tarihçesi hakkında kısaca bilgi verecek olursak; Truva Savaşı’ndan sonra Bergama Krallığına bağlı olarak kurulmuş olan şehir döneminin en zengin şehirlerinden biri imiş. Diğer Pamfilya şehirlerinde olduğu gibi, Mopsos ve Kalchas kentin kurucuları kabul ediliyor.
Şehir, M.Ö. 333 yılında kent Büyük İskender tarafından işgal edilmiş ve buraya bir garnizon kurulmuş ve Pers saldırılarına karşı bir savunma kalesi olarak kullanılmış. Bazı kaynaklarda ise Termessos ile birlikte İskender’in alamadığı iki şehirden biri olduğu söyleniyor.
Sillyon M.Ö. 3. yüzyılda kendi adını taşıyan madeni parasını basmaya başlamış, bu paraların üzerinde şehrin adı Sylviys olarak geçiyormuş.
Doğu Roma İmparatorluğu döneminde kentin psikoposluk merkezi olduğuna dair bilgilere de ulaşılmıştır.
Kentin içinde 8000 kişilik bir tiyatro, odeon, sarnıç, stadyum, kuleler, Selçuklu döneminden kalma bir camii, Doğu Roma döneminden kalma Kilise, hala suyu akan bir çeşme, iç ve dış surlar ile akropol bulunuyor.
Antik dönemden, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı Dönemine kadar yerleşimin devam ettiği şehir, bugün tepenin eteklerindeki köyün keçi otlatma yeri olmuş ve kaderine terk edilmiş. Antik kent herhangi bir kazı veya restorasyon geçirmediği için çok bakir, herhangi bir giriş kapısı, güvenliği veya koruması ne yazık ki bulunmuyor.
Sillyon Antik Kenti Videosu
Sillyon ve Uçansu Şelalesi’ni anlattığım videoyu aşağıda bulacaksınız. Videoyu izlemeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın!
Sillyon Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?
Sillyon, Sillion veya Syllion Antik Kenti, konum olarak isimlerini duymaya alışık olduğumuz Perge ve Aspendos Antik Kentlerinin arasında, Serik merkezine 15 km, Antalya Havalimanı’na 22, Antalya şehir merkezine ise 31 km mesafede yer alan bir Pamfilya şehri. Sillyon’da gitmenin en kolay yolu araç ile gitmek. Antalya merkezden veya havalimanından araç kiralayabilir veya kendi aracınız ile gidebilirsiniz. Antalya merkezden Perge, Aspendos ve Sillyon’u içeren günübirlik bir gezi planı yapabilirsiniz.
Antalya Merkezde Gezilecek Yerler yazım da ilginizi çekebilir, bir göz atın.
Antalya-Alanya doğrultusunda ilerlediğiniz yolun 25. kilometresinde deniz yönüne değil de kuzeye Toroslar’a doğru döneceksiniz. Sonrasında tabelaları takip ederek 5-6 kilometrelik bir yol sonunda antik kente ulaşacaksınız. Antik kent herhangi bir restorasyondan geçmemiş ve koruma altına alınmamış olmasına rağmen ana yol ve ara yollarda iyi bir şekilde tabelalama yapılmış, bulmakta zorluk çekmezsiniz.
Sillyon’nun herhangi bir giriş kapısı yok. Yanköy sınırları içinde bulunan antik kente geldiğinizi Silyon Kafe’yi görünce anlayacaksınız. Şehre dair tek açıklama tabelası kafenin karşısında tepeye çıkışın başladığı noktada bulunuyor.
Aracınızı Silyon Kafe önüne park edip, dilerseniz çay-kafenizi içip antik kente doğru tırmanmaya başlayabilirsiniz. Girişteki tabelanın fotoğrafını çekerek gezdiğiniz yerlerde tahminen neler olduğunu bulabilirsiniz, antik kentin içinde herhangi bir tabelalama çalışma yapılmamış, tek seçeneğiniz bu harita. Sillyon haritasını aşağıya da ekliyorum.
Sillyon Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Sillyon Antik Kenti’nin bir giriş kapısı dahi olmadığından giriş ücreti ve ziyaret etmek için bir saat kısıtlaması yok. Umarım en kısa zamanda koruma altına alınır ve burada yatan tarih bu haliyle açıkta kalmaz uzun süre.
Sillyon’a Gittiğinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler
Sillyon’a gitmeyi düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var, bunları özellikle belirtmek istedim.
- Antik kentte herhangi bir rota veya tabelalama olmadığından gezerken patikaları takip etmeniz, patika olmayan yerlere girmemenizi öneririm.
- Antik kent bakımsız olduğundan çiçek, ot ve diken istilasına uğramış durumda. Bu nedenle terlik veya sandalet yerine kapalı ayakkabılar ile gitmenizi öneririm.
- Antik kent çok dik bir tepeye kurulmuş olduğundan dik bir çıkışın sizi beklediğini unutmayın. Eğer sağlık durumunuz buna uygun değilse tırmanmamayı tercih edebilir veya bir baton/baston kullabilirsiniz.
- Her antik kent için olan önerimi tekrar yazayım, yanınıza su ve yaz aylarında şapka almayı unutmayın.
- Antik kent bakımsız olsa da orada bir tarih yattığını ve dolaştığınız yerdeki herşeyin çok kıymetli olduğunu unutmayın. Çöplerinizi bırakmayın, gördüğünüz şeylere zarar vermeyin ve bulduğunuz şeyleri yanınızda götürmeye çalışmayın!
Umarım Sillyon hakkında kafanızdaki soru işaretlerine cevap verebilmişimdir.
Sağlıkla Kalın!