Yedi kıtaya ayak basan en genç Türk olma ünvanını elinde bulunduran Barkın Laçin Özdemir, son kıtası olan Antartika’ya gitmek için açtığı kitlesel fonlama kampanyasından yolculuk sırasında yaşadıklarına kadar tüm macerasını Antarktika Herkesin Antarktika Kimsenin kitabında anlattı, ben de kitap piyasaya çıkar çıkmaz sipariş ettim. Hem Antartika’yı hem kitlesel fonlama* kampanyasını detaylarını çok merak ediyordum. Barkın’ın Antartika günlükleri tadında tuttuğu notlardan oluşan kitap hem yazım dili hem de ilham verici olması nedeniyle benden tam not aldı, ki bilenler bilir notum biraz kıttır.
Tanımayanlar için önce Barkın Laçin Özdemir kimdir, onu tanıyalım, sonra da Antarktika Herkesin Antarktika Kimsenin kitabından bahsedelim.
Barkın Laçin Özdemir: 7 Kıtaya Ayak Basan En Genç Türk!
Barkın Laçin Özdemir, 1995 doğumlu, genç yaşında 7 kıtaya ayak basan en genç Türk ünvanını kazanmış maceracı bir ruh. Üniversite yıllarında İnterrail ile başlayan gezme serüveni, okulu dondurup yaklaşık 1.5 yıl süren dünya turu yapması ile devam etmiş ve dünya turunun sonunda “6 kıtaya gittim, neden 7.kıtaya da gitmeyeyim” diyerek bir crowdfunding (kitlesel fonlama) kampanyası başlatarak, hayallerine pek çok kişiyi dahil ederek Antarktika seyahatini tamamlamış bir Türk genci.
Kendisi gibi gençlere ilham olmayı, küresel ısınma konusunda farkındalık yaratmayı kendisine hedef seçmiş olan Barkın, şimdi dijital pazarlama stratejisti olarak çalışıyor ve “dijital nomad” yani dijital göçebe olarak hayatına devam ediyor.
Ben Barkın’ı biraz geç keşfettim. Antartika dönüşüydü sanırım. Barkın’ı sosyal medyadan takip edince tam bir “Party Boy” izlenimi bırakmıştı bende. Ancak kitabını okuyup vizyonunu görünce bu çocukla tanışmam lazım diyerek kendisini röportaj yapmaya davet ettim, o da sağolsun hemen kabul etti.
Barkın’ı aşağıda yer alan sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz:
- Instagram: @barkinozdemir
- Twitter: @barkınozdemir
Barkın ile kitabını ve seyahatlerini konuştuğumuz videomuzu izlemeyi, hikayesini kendisinden dinlemeyi ihmal etmeyin!
Antarktika Herkesin Antarktika Kimsenin Kitabı Hakkında
Kitabın Künyesi
Biraz kitabın künyesinden de bahsedelim. Kitabın ilk baskısı Aralık 2020’de raflarda ve internet satış sitelerinde yerini aldı, umarım devamı da gelir. 186 sayfadan oluşan kitap Epsilon Yayınevi’nden çıktı. Editörlüğünü Burcu Arman, düzeltisini ise Filiz Tülek Erdurak yapmış. Benim gezgin kitaplarında çok dertli olduğum yazım hataları, bilgi hataları gibi okumama engel olan şeyler bu kitapta yok. İyi bir editöryel elden geçtiği hemen hissediliyor. Keşke herkes bu özeni gösterse kitaplarına.
Kitabın beni baştan çıkaran yanlarından biri de muhteşem güzellikteki kapak tasarımı oldu, bayıldım. Bu güzel kapak tasarımı Seth Anderholm tarafından yapılmış.
Kitabın İçeriği
Gelelim bu güzel kapaklı kitabın içeriğine. Antarktika Herkesin Antarktika Kimsenin kitabı Barkı Özdemir’in Antarktika’ya gitmeyi hayal ettiği dönemden yani dünya turunun bittiğini düşündüğü yer olan Brezilya’da başlıyor. Antarktika hayali filizlenmeye başlayınca bu geziyi finanse etmek için oluşturduğu kitlesel fonlama kampanyasının nasıl ortaya çıktığı, hiç beklemediği insanlardan hayalinin gerçekleşmesi için gelen destekler, diğer yandan destek göreceğini düşündüğü kişiler nedeniyle planlarının sarkması gibi tüm süreci Barkın’ın ağzından okuyoruz.
Yola çıktıktan sonraki süreç ise bir Antarktika güncesi şeklinde devam ediyor. Neredeyse her gün yazdığı anıları, duyguları, yaşadıklarına şahit oluyor. Onunla birlikte sevinip onunla birlikte üzülüyoruz zaman zaman. Barkın’ın kendini tanıma sürecini iç hesaplaşmalarını da okuyoruz bu yolculuk sırasında. Belki de gençler için en zor olan konulardan biri Antarktika’ya gitmek için bindiği gemide 20 gün boyunca internetsiz, telefonsuz, iletişimsiz, tanıdığı kimse olmadan geçen günler. Zamanla Barkın’ın yalnızlıktan da ne kadar keyif aldığını da görüyoruz.
Barkın kitapta ve pek çok röportajında kendisi gibi sıradan bir üniversite öğrencisi 7 kıtaya gidebildiyse herkesin yapabileceğini göstermek istediğini, gençlere ilham olmak istediğini söylüyor. Bu kitap kesinlikle amacına ulaşmış bence. Sürükleyici ve samimi yazım dili, Barkın’la sohbet edermiş gibi hissettiren kitap gezmeyi seven, özellikle gençlerin, mutlaka kütüphanesinde bulundurması gereken bir kitap.
Antarktika Herkesin Antarktika Kimsenin kitabını almak isterseniz pek çok kitap evi ve internet sitesinde 25-35 TL aralığında bulabilirsiniz.
Kitlesel Fonlama Nedir?
Yazıda ve tabii bu yazının konusu olan kitapta pek çok kez bahsi geçen kitlesel fonlama, İngilizcesi crowdfunding, kavramının ne olduğunu açıklayayım. Kitlesel fonlama veya kitle fonlaması olarak duyabilirsiniz Türkçede bu kavramı. Kitlesel fonlama, Çok sayıda bireyin küçük miktarlarda bağış yaparak toplamda ihtiyaç duyulan fonun toparlandığı bir yatırım şekli. Ülkemizde pek yaygın olmasa dünyada çok kullanılan bir yöntem. Özellikle bir hayali, gerçekleşmesini istediği bir fikri olan kişiler online platformlar üzerinden bağış kampanyaları düzenleyerek ve ihtiyaç duydukları yatırım tutarını belirterek kendilerine fon sağlayabiliyorlar. 20 bin liraya ihtiyaç duyan bir kişi bir kişiden 20 bin lira istediğinde alması mümkün olmayabilir ancak 1000 kişiden 20’şer lira aldığında istediği tutara ulaşabilir, işin en basit açıklaması bu. Fona yatırım yapan kişiler ister 10 lira ister 1000 lira verebilir, burada bir alt veya üst sınır yok.