İstanbul’da nefes almak, doğa ve yeşil ile iç içe olmak için ilk akla gelen yer Belgrad Ormanı. Kalabalıktan şikayet de etsek, herkes çöpünü bırakıyor da desek İstanbul’da orman denince ilk akla gelen yer burası. Şehrin içinde olmasına rağmen sanki bambaşka bir dünyaya gitmişsiniz hissi yaratan bu güzel orman İstanbul’un Sarıyer ve Eyüp ilçeleri arasında içinde yer alıyor. Belgrad Ormanı nerede, nasıl gidilir, piknik alanları nereler, tarihçesi, kamp yapılıp yapılamayacağı gibi pek çok bilgiyi bir yazıda topladım, keyifli okumalar.
- İstanbul içinde gezilecek turistik yer önerileri için İstanbul’da gezilecek yerler yazıma da mutlaka göz atın!
- İstanbul’da yaşıyor ve İstanbul ormanları ilginizi çekiyorsa, Atatürk Kent Ormanı yazıma da bir göz atın.
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Belgrad Ormanı Nerede?
Belgrad Ormanı İstanbul’un kuzeyinde yer alan geniş bir alanı kapsıyor. Orman, İstanbul‘un Sarıyer ve Eyüp ilçeleri arasında bulunuyor. Kemerburgaz’dan Sarıyer’e Bahçeköy’den Karadeniz kıyısına kadar İstanbul haritasında gördüğünüz yeşil alanının büyük bir bölümü Belgrad Ormanı. Bizim Belgrad Ormanı olarak bildiğimiz ve pikniğe, yürüyüşe gittiğimiz yer ise Neşet Suyu Tabiat Parkı adıyla anılıyor. Ormanın içinde çok sayıda mesire yeri ve tabiat parkı olduğu için sizi yanıltmamak adına hepsini aşağıdaki Belgrad Ormanı haritasında işaretledim.
Belgrad Ormanı sınırları içinde yer alan görülecek yerlerin hepsine bu linkten veya aşağıdaki görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Belgrad Ormanı’na Nasıl Gidilir?
Belgrad Ormanı’na kendi aracınızla veya toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz.
Ormanın Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
Belgrad Ormanı’na Özel Araç ile Nasıl Gidilir?
Belgrad Ormanı’na en hızlı ve pratik yöntem elbette kendi özel aracınız ile gitmek. Navigasyonunuza Neşet Suyu Tabiat Parkı olarak işaretlerseniz herkesin Belgrad Ormanı diye bildiği yere ulaşırsınız. Aksi halde yukarıda bahsettiğim gibi geniş bir alandan bahsettiğimiz için navigasyon sizi başka yerlere yönlendirebilir. İstanbul Avrupa Yakası’nda Bahçeköy üzerinden gitmek en pratik yol. Eğer İstanbul’un daha batısında oturuyorsanız Kemerburgaz yönünden de gelebilirsiniz. Kemerburgaz yolunu kullanırsanız Belgrad Ormanı içinde yer alan pek çok mesire yeri ve tabiat parkını da göreceksiniz.
Belgrad Ormanı’na Toplu Taşıma ile Nasıl Gidilir?
Aracınız yoksa da üzülmeyin, İstanbul Avrupa Yakası’ndan farklı noktalardan Belgrad Ormanı’na gelmek için toplu taşıma seçeneklerini kullanabilirsiniz. Belgrad Ormanı’na giden otobüs seferleri listesini aşağıda görebilirsiniz:
- Bahçeköy -Taksim 42T nolu hat,
- Bahçeköy – Sarıyer 153 nolu hat,
- Bahçeköy – Zincirlikuyu Metrobüs 42 nolu hat,
- Bahçeköy – Hacıosman Metro 42HM nolu hat,
- Bahçeköy – Zincirlikuyu Metro 42M nolu hat.
- Beşiktaş – Bahçeköy D2 nolu hat.
Belgrad Ormanı’na giden otobüs seferleri listesinden de anlayacağınız gibi bir çok hat üzerinden buraya toplu ulaşımla gelmeniz mümkün. Ancak otobüsün son durağı olan Belgrad Ormanı araç girişi ile koşu parkurunun bulunduğu Neşet Suyu Tabiat Parkı arasında yaklaşık 3 kilometrelik bir yolu yürümeniz gerektiğini hatırlatmak isterim. Neşet Suyu’na gitmeniz gerekmiyor elbette, ana girişten girdiğiniz Sultan Mahmut Bendi’nin olduğu yerde de zaman geçirebilirsiniz, orada da piknik masaları ve yürüyüş yapabileceğiniz rotalar mevcut.
Belgrad Ormanı Giriş Ücretleri 2020
Belgrad Ormanı’na Bahçeköy girişinden girdiğinizde geçerli giriş ücretlerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. Bu fiyatlar Ağustos 2020 itibariyle geçerli fiyatlardır, 2020 fiyatlarına dair internette pek çok farklı fiyat var, onlara itibar etmeyin.
Yaya | Ücretsiz | |
Bisiklet | Ücretsiz | |
Motosiklet | 10 TL | |
ATV | 10 TL | |
Otomobil | 13 TL | |
Kamyonet | 13 TL | |
Minibüs | 40 TL | |
Midibüs | 70 TL | |
Otobüs | 120 TL |
Belgrad Ormanı Ziyaret Saatleri
Belgrad Ormanı 24 saat açık, bir saat kısıtlaması bulunmuyor. Bu sayede sabah erken spor yapmaya gelenler kolayca giriş yapabiliyor. “Kamp yasağı var mı?” kısmı çok net değil, 24 saat açık olduğu için kamp yapmak da mümkün.
20:00’den sonra ateş yakarak piknik yapmak yasak.
Belgrad Ormanı’nın Tarihçesi
İstanbul Ormanları içinde en büyüğü ve içinde en fazla mesire yeri bulunanı olan Belgrad Ormanı içinde pek çok gölet bulunuyor. Bu göletler, önce Bizans ve sonra Osmanlı döneminde İstanbul’un önemli içme suyu kaynakları imiş. Şu an nüfusu 20 milyona dayanmış İstanbul şehrine yetmesi mümkün değil ancak o zamanlar yetiyormuş. Bu nedenle Belgrad Ormanı’na giden yollar üzerinde su kemerleri göreceksiniz. Büyük kemerlerden biri Bahçeköy, biri de Kemerburgaz’da yer alıyor. Su Kemerleri’nin Mimar Sinan tarafından yapıldığına dair bir bilgiye ulaştım.
“Belgrad Ormanı ismini nereden almış?” diye soracak olursanız: Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman Belgrad Seferi dönüşünde Belgrad’dan getirdiği Sırplı oduncuları bu bölgeye yerleştirmiş. Bu bölgede yaşan Belgradlı ormancılar sayesinden bölge Belgrad Ormanı adıyla anılmaya başlanmış. Oduncular sayesinde Batı’dan gelen mesire yeri kültürü ile Belgrad Ormanı piknik alanı olarak kullanılmaya başlanmış. Hatta orman içinde bir kilisenin de kalıntıları bulunuyor.
Çevredeki mesire yerleri ve tabiat parklarının isimleri ise yaptıran veya emeği geçen kişilere göre belirlenmiş. Neşet Suyu Tabiat Parkı adını, Müderris Neşet Bey’den almış mesela. 1881 yılında Resne’de doğan Neşet Bey, Orman Mektebi Alisi Rektörlük görevi yani İstanbul Üniversitesi Orman Fakultesi Rektörlüğüne kadar yükselmiş, ormana ve doğaya olan sevgisi, idealist bakış açısı ile iş çevresinde saygınlık kazanmış 1929 yılında vefat etmiş. Neşet Bey’i anmak için mesire yerine onun adı verilmiş.
Belgrad Ormanı’nda Ne Yapılır?
Belgrad Ormanı’nında yapılacak pek çok aktivite olması, orman içinde, doğa ile iç içe bu aktiviteleri yapabiliyor olmak bu kadar popüler olmasının en önemli sebebi. Haydi, ormanda neler yapabileceğinize birlikte bir bakalım.
Belgrad Ormanı’nda Piknik veya Mangal
Belgrad Ormanı deyince aklınıza ilk gelen şeyin piknik veya mangal yapmak olduğunu biliyorum. Dolayısıyla “Belgrad Ormanı’nda ne yapılır?” sorusuna verilecek ilk cevap piknik ve mangal. Belgrad Ormanı sınırları içinde çok sayıda mesire alanı yer alıyor ve hepsinde piknik yapabiliyorsunuz. Yani, evet, burası bir piknik cenneti. Mangal konusunda herhangi bir yasaklama da yok, hafta sonları epey duman altı oluyor.
Ormana Bahçeköy yönünden girdiğinizde sağ tarafa giderseniz bentler 1 kilometre kadar ileride ve burada bir piknik alanı var. Sol tarafa yani Neşet Suyu yönüne giderseniz 2,5-3 kilometre mesafede geniş piknik alanları ve yürüyüş parkuruna ulaşırsınız.
Önemli bir hatırlatma daha yapalım, mangal yakacaksanız kendi mangalınızı getirmeniz gerekiyor, yerde ateş yakmak yasak. Neşet Suyu Tabiat Parkı girişinde birkaç büfe var, oralarda mangal satılıyor, yanınızda getirmediyseniz oradan da alabilirsiniz.
Neşet Suyu Tabiat Parkı – Koşu ve Yürüyüş Parkuru
İtiraf etmeliyim ki Belgrad Ormanı’na defalarca gitmeme rağmen hiç mangal yapmadım. Piknik için ise basit sandviçleri tercih ettim, çünkü ben buraya yürüyüşe geliyorum. Yürüyüş parkuru Büyük Baraj olarak adlandırılan göletin çevresinde bir tam tur atıyor.
Neşet Suyu’nda yer alan 6.5 kilometrelik koşu ve yürüyüş parkuru farklı türde ağaçlar arasında gölet manzaralı harika bir yürüyüş rotası, özellikle de hafta içi sakin saatlerde gelebiliyorsanız harika bir seçenek.
Neşet Suyu yürüyüş ve koşu parkurunu kullanacak olan sporcular için hemen otoparkın yanına soyunma odaları yapmışlar, çok düşünceli bir uygulama olmuş. Ama ben genelde fotoğraf çektirmeye gelen gelinlerin kıyafet değiştirmek için kullandıklarına şahit oldum.
Üçgen Ev – Düğün Fotoğrafı Çekme Noktası
Belgrad Ormanı düğün fotoğrafçıları için oldukça popüler bir nokta. Neşet Suyu Tabiat Parkındaki piknik alanına doğru yürürseniz bu ahşap binayı göreceksiniz. Bu alan çit ile ayrılmış ve “ücretli fotoğraf çekim alanı” şeklinde bir tabela asılmış. Evin etrafında fotoğraf çekmeye uygun pek çok dekor var.
Belgrad Ormanı Bentleri
Belgrad Ormanı sadece doğa ile iç içe olacağınız bir yer değil, aynı zamanda sınırları içinde 1600-1800 yılları arasında yapılmış 7 tane bent bulunuyor. Bu bentler o zamanlarda İstanbul’un su ihtiyacını karşılıyormuş, şu an aktif olarak kullanılmıyor olsalar da görülmeye değerler.
Bent, bir akarsu yatağında suyun birikmesi amacıyla yapılan duvar gibi yapılara verilen isim. O zamanların barajları gibi düşünebilirsiniz. Buralarda su biriktirip bu suyu kemerler aracılığıyla İstanbul merkezine taşıyorlarmış. Belgrad Ormanı içinde yer alan bentlerin listesini aşağıda görebilirsiniz:
- Topuzlu Bendi
- Sultan Mahmut Bendi
- Valide Sultan Bendi
- Büyük Bent
- Kirazlı Bent
- Kömürcü Bendi
- Ayvat Bendi
Bentlerin en bilinenleri; Belgrad Ormanı Dinlenme Tesisleri girişine sadece 1 kilometre mesafede bulunan Sultan Mahmut Bendi ve Valide Sultan Bentleri ve Neşet Suyu Tabiat Parkı yürüyüş parkuru içinde görebileceğiniz Büyük Bent.
Belgrad Ormanı Su Kemerleri
Belgrad Ormanı içinde yapılan bentlerde biriken suyu şehir merkezine taşımak için kullanılan su kemerleri şehrin süsleri halinde şimdi.
- Evvelbent (Paşadere) Kemeri: Kemerburgaz içinde göreceğiniz bu etkileyici kemer ana su taşıma noktalarından biri.
- Bahçeköy Su Kemeri: Belgrad Ormanı’na Bahçeköy tarafından geliyorsanız Bahçeköy Su Kemeri’nin yanından geçeceksiniz. Görmemeniz imkansız. Bu kemeri görünce bilin ki 2 dakika sonra tesis girişindesiniz.
- Bozdoğan Su Kemeri (Valens Su Kemeri): Listede Unkapanı’nda yer alan kemeri görünce şaşırdınız değil mi? Valens Su Kemeri yapıldığı Roma dönemde Marmara Denizi’nden su taşımak için kullanılırken Osmanlı Döneminde Belgrad Ormanı’ndan su taşımak için de kullanılmıştır. Orman içinde olmasa da bu listede yer vermek istedim.
Mesire Yerleri ve Tabiat Parkları
Belgrad Ormanı bir piknik cenneti demiştim, orman içinde piknik ve mangal yapabileceğiniz 10 farklı mesire yeri ve tabiat parkı bulunuyor. Mesire yerleri ve tabiat parklarını ayırmadan tek bir liste halinde aşağıda sıraladım, şu linke tıklayarak hepsinin yerini görebilirsiniz.
- Bentler Mesire Yeri
- Neşet Suyu Tabiat Parkı
- Ayvad Bendi Milli Parkı
- Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı
- Kömürcübent Tabiat Parkı
- Kirazlıbent Tabiat Parkı
- Irmak Mesire Alanı
- Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı
- Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı
- Fatih Çeşmesi Mesire Alanı
Belgrad Ormanı Piknik Alanı olarak bildiğiniz tesislerin girişi Bentler Mesire Yeri’ne 1 kilometre mesafede. Koşu ve yürüyüş parkuru ise Neşet Suyu Tabiat Parkı içinde yer alıyor. Diğer mesire yeri ve piknik alanlarını henüz deneyimleme şansım olmadı.
Belgrad Ormanı’nda Kamp Yapılır mı?
Bu haberi çok sevmeyecekseniz ama Belgrad Ormanı’nda kamp yapmak yasak. Burası koruma altında ve belirlenmiş bir kamp alanı olmadığı için kamp yapamazsınız. Ancak başta da söylediğim gibi orman alanı çok geniş, pek çok mesire alanı yer alıyor. Bu mesire alanları içinde özel işletmelere ait olanlar da var, belki izin alarak onlarda kamp yapma imkanınız olabilir.
Şehir dışından İstanbul’a geldiyseniz; Belgrad Ormanı’nda kamp yapmak yerine Beşiktaş otelleri veya İstanbul otelleri için farklı seçenekleri de değerlendirmeyi düşünebilirsiniz.
Belgrad Ormanı’nda Kahvaltı Yeri Var mı?
Belgrad Ormanı’na eğer orman içi dinlenme tesisi olan yere geliyorsanız burada Neşet Suyu Tabiat Parkı girişinde bir büfe var, tost yapıyor sadece. Daha önce park içinde birkaç restoran vardı, hatta çok güzel otlu omlet yapıyorlardı ama şu an öyle bir yer yok maalesef. Karnınızı doyurup gelmeniz lazım. Kemerburgaz yönünden gelirseniz yol üstünde açık büfe kahvaltı veren bahçe içinde mekanlar var, kahvaltı için oraları tercih edebilirsiniz. Bahçeköy yönünden geliyorsanız ise Bahçeköy merkezinde birkaç yer var kahvaltı edebileceğiniz.
Bana sorarsanız en güzeli evde kendinize küçük bir kahvaltı çantası hazırlayıp piknik alanında yiyebilirsiniz. Büfelerden çay kahvenizi de alabilirsiniz.
Belgrad Ormanı’na Gitmek için En İyi Zaman
Belgrad Ormanı yılın her mevsimi birbirinden güzel manzaralar sunuyor. Kış ortasında kar altında, sonbaharda renkler sarıya dönmüşken, yazın sıcaktan kaçmak için gelinir. Eğer imkanınız varsa Belgrad Ormanı’na hafta sonu gitmenizi önermiyorum çünkü mangal yapan, piknik yapanlar nedeniyle çok kalabalık olabiliyor. Bu kalabalık ormanın güzelliğini gölgeliyor. Özellikle yaz aylarında kalabalık daha fazla olduğu için hafta sonu gelecekseniz kış aylarını tercih edebilirsiniz.
Belgrad Ormanı’nda Bisiklete Binilir mi?
Belgrad Ormanı’nda bisiklete binmek için kendi bisikletinizi getirmeniz gerekiyor. Bisiklete binebileceğiniz hem asfalt hem de toprak yollar bulunuyor. Ancak bisiklet kiralayabileceğiniz bir yer bulunmuyor. Bisiklete binmek için harika bir yer olduğunu belirtmeme gerek yok sanırım. Biz de bisikletlerimizi aracımıza yükleyip Belgrad Ormanı’nda gezmiştik bir zamanlar, çok da keyif almıştık.
Bonus: Atatürk Arboretumu
Belgrad Ormanı’na gelmişken mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri de Atatürk Arboretumu. Arboretum, bilimsel araştırma ve gözlemler için oluşturulmuş ağaç koleksiyonları bulunan, güzel düzenlenmiş bir park alanı. Pazartesi günleri dışında 08:30-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilen parkın yetişkinler için giriş ücreti hafta içi 7.5 TL, öğrenciler için 2,5 TL, hafta sonu yetişkin 20 TL, öğrenci 7.5 TL.
İçeriye yiyecek, içecek sokmanız yasak.
İstanbul’un keşmekeşinden uzaklaşmak, orman içinde zaman geçirmek, spor yapmak, yürüyüş yapmak, piknik yapmak için Belgrad Ormanı harika bir yer.
Belgrad Ormanı Videosu
Belgrad Ormanı’nı anlattığım videomu da izlemeyi unutmayın. Kanalıma da abone olursanız tadından yenmez.
Belgrad Ormanı Fotoğrafları
Bu yazıda kullandığım Belgrad Ormanı fotoğrafları aşağıda sıralanmış durumda. Yazıda yer alan tüm fotoğrafların ve içeriğinde telifinin tarafıma ait olduğunu ve izinsiz kullanamayacağınızı hatırlatmak isterim.
3 Yorumlar
Pingback: Belgrad Ormanı Nerede
Belgrad Ormanı’nda kamp yapmak yasak olsa da yapan çok kişi var. Ama bence herkes kendine önce şunu bir sormalı: “Belgrad Ormanı’nda gerçekten kamp yapmak ister miyim?” 😀 Benim mesela bu soruya cevabım olumsuz. Arkadaşlarım bir gece burada kamp yapmak için güç bela beni ikna ettiler. Ama senin de dediğin gibi orman kocaman ve birçok yeri son derece ıssız. Gecenin köründe sağdan soldan insan sesleri geliyor, büyük ihtimalle alkolün etkisiyle bağırışan kişileri duyuyoruz ama İstanbul’da türlü türlü insan var tabii neyle karşı karşıya olduğundan emin olamıyorsun. Müge Anlı’da yaşanan olayları da az çok biliyoruz neticede. Neyse sonuç olarak çok korktum ve yoğun ısrarlarım neticesinde çadırı hamağı toplayıp oradan ayrıldık 🙂 Ama sabahları gezmek, yürümek, piknik yapmak için çok nezih bir yer kesinlikle, ona lafım yok. Yazıyı görünce bu anımı anlatmak istedim 🙂
İyi oldu aktardığın, herkesin kafasında bu kamp meselesi soru işareti olarak kalıyor sanırım. Sen yine de Müge Anlı’ya çok takılma 🙂