n11.com’un davetlisi olarak 6. Uludaz Uğur Böcekleri Festivali‘ne katıldım. Benim için muhteşem bir deneyimdi, hem beni davet eden n11.com ekibine hem de festivali düzenleyen KADAK’a ve başkanı Sait Kılıçsallayan abimize tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
Nedir Bu Uğur Böceklerinin Sırrı?
Uğur böceğinin şans getirdiğinden çok mutluluk getirdiğine inananlardanım ben. Çocukken “uç uç böceğim, annen sana terlik pabuç alacak” diyerek az mı uğur böceği uçurduk. Ama sonra uğur böcekleri mi azaldı, biz mi büyüdük bilmem, eksisi gibi her yerde uğur böceği göremez oldum. Taa ki Uludaz zirvesine çıkana kadar…
Kahramanmaraş Uludaz Dağı zirvesinde uğur böcekleri kış uykusuna yatıyor ve her yıl Mayıs-Haziran aylarında uyanıyorlarmış. Bu uyanış da muhteşem bir doğa olayına dönüşüyor, çünkü zirvedeki her noktayı binlerce uğur böceği kaplıyor. Uğur böceklerinin neden bu bölgeyi tercih ettiklerine dair net bir bulgu yok, araştırmalar devam ediyormuş. Türkiye’nin başka bölgelerinde de benzer uğur böceği toplulukları gözleniyormuş ama Uludaz’daki kadar yoğun olan başka biryer yokmuş.
Bu minik şirin böcekler bitkilere zarar veren bit ve diğer böceklerle beslendikleri için tarıma da çok faydalı. Ancak her konuda olduğu gibi, biz doğa yokedicileri, kullandığımız tarım ilaçları, uğur böceği görmeye gittiğimizdeki dikkatsiz davranışlarımız nedeniyle Uludaz zirvesinde sayının her yıl azaldığını öğreniyoruz.
Uğurböcekleri Festivali ve KADAK
Kahramanmaraş’ın güney batı istikametinde 65km mesafede bulunan yaklaşık 2300 rakımlı Uludaz zirvesi eteklerinde yapılıyor festival. İlki 2008 yılında KADAK (Kahramanmaraş Arama Kurtarma Doğa Sporları ve Telsizciler Kulübü) tarafından düzenlenen festival, daha sonraki yıllarda Büyük Sır köyü muhtarlığının da desteğiyle devam etmiş. İyi ki de etmiş 🙂
Festival özellikle çevre illerin dağcılık kluplerinden ilgi görürken, n11.com’un sponsorluğu ile ülke çapında bilinen bir festival olmaya aday.
KADAK başkanı Sait abi ve KADAK üyeleri gerçekten çok misafirperverler ve Uludaz’daki uğurböceği uyanışının Türkiye ve hatta dünyada duyulması için çok emek harcıyorlar.
Festival iki gün sürüyor, zirveye yakın bir kamp alanında çadırlar kuruluyor, yemekler yeniyor, oyunlar oynanıyor. Uğurböceklerini görmek için zirve yürüyüşü yapılıyor ve tabii ki Maraş Dondurması yenerek sona eriyor.
Umarım bu harika doğa olayı daha fazla insan tarafından görülür ama bu sırada da koruma önlemleri artar.
Ben geçen yıl, bu yıl için söz vermiştim ama bu sene işlerimin yoğunluğu yüzünden gidemiyorum. Belki seneye birlikte gideriz okuyucu 🙂
Yolda kalın!
3 Yorumlar
Bu haftasonu oldu bitti mi festival ? Hay Allah ….Neden düzgün bir tanıtımı olmuyor, detaylara nereden ve nasıl ulaşabiliriz ?
Merhaba bu hafta sonuydu, kaçırdın.
KADAK facebook grubundan duyuruyor, oradan takip edebilirsin.
https://www.facebook.com/groups/kadakdagcilik46/ ama kapalı bir grup sanırım 🙁
ekleme yapayım, bu sayfadan da takip edebilirsiniz: https://www.facebook.com/pages/U%C4%9Fur-B%C3%B6cekleri-Festivali/673889879331566?