Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri olan Selanik’in geçmişi M.S 315 yılına kadar dayanıyor ve Makedonya bölgesinin de başkenti konumunda. Binlerce yıllık tarihinden dolayı Bizans, Roma, Antik Yunan, Osmanlı ve Yahudilerin bıraktıkları birçok esere ev sahipliği de yapıyor. Festival ve kültür denince akla gelen ilk şehirlerden biri olmasının yanı sıra canlı bir gece hayatı ile de ilgi çekiyor. Tarih, arkeoloji ya da dünya dinleri ile ilgilenen herkesi fazlasıyla memnun edecek bir dokuya sahip.
Birçok kişi için Selanik Atina’nın keşmekeş yaşamından uzakta güzel bir alternatif. 400,000 kişiden az olan nüfusuna rağmen Yunanistan!ın en büyük ikinci şehri. Öğrenci nüfusunun yoğunluğundan dolayı çok güzel kafeler, kulüpler ve restoranları her yerde görmek mümkün. İşte sizlere Selanik gezinizde tavsiye edeceğim yerler.
Selanik’te Görülecek Yerler
Selanik İstanbul’dan 600 kilometre. Uçak bileti kampanyalarını takip etmenize gerek de yok, aracınız varsa atlayın gidin. İstanbul’dan öğlen çıktığınızda, akşam yemeğinde selaniktesiniz. Yunanistan pahalı mı? Hiç de değil, Türkiye’den çok daha ucuz. Kriz öncesinde de öyleydi ama kriz sonrası fiyatlar daha da düşmüş. Başka şehirden uçakla gitmek isterim derseniz en uygun Selanik uçak bileti fiyatları için bilatbayi.com sitesine göz atın.
10. Heptapyrgion
Yedi kulenin kalesi olan Heptapyrgion Osmanlı dönemine ait. Kale şehrin akropolünün hemen kuzey doğusunda bulunuyor. Kuzey kuleleri 4. Yüzyıla aitken güneydeki beş kule 12. Yüzyıla dayanan bir geçmişe sahip. Günümüzde Heptapyrgion muhteşem manzarası sayesinde şehrin en sevilen turistik mekânlarından biri.
9. Bizans Kültür Müzesi
Çok büyük bir koleksiyona sahip olan müze Bizans döneminin muhteşem eserlerine sahip. Freskler, mozaikler ve duvar resimlerinin yanında tarihi binalardan kurtarılmış olan seramik ve tekstil örneklerine de sahip. Müzenin büyük bir bölümü erken Hristiyanlık, ritüeller, inançlar ve günlük yaşamdan örnekleri sunuyor. Selanik’ten çıkarılmış olan birçok lahit de burada sergileniyor. Müze yetişkinler için hem rehberli hem de rehbersiz turlar sunuyor.
8. Galerius Kubbesi (Rotunda)
Selanik’te ki en eski anıt olan Kubbe ilk Roma tapınağı ve sonrasında Hristiyan kilisesi ve sonraları da bir cami olan ilk yapıdır. Duvarları 6 metreden daha kalın ve bunun sebebi Selanik’te sık olan depremlere karşı dayanıklı olması gerektiği. Silindir şeklindeki bina 306 yılında dev bir kompleksin bir parçası olarak Galerius tarafından yaptırıldı. 1200 yıl boyunca Osmanlıların eline düşene kadar bir kilise olarak kullanıldı. 1590 yılında Agios Georgios kilisesi bir camiye dönüştürüldü. Neyse ki mozaikler bu değişim sırasında zarar görmedi, sadece üzerleri boyandı. 3 farklı dine hizmet eden Rotunda günümüzde müze halini aldı.
7. Hagia Sophia
Selanik’te en uzun süredir ayakta kalmayı başarmış olan bu kilise 8. Yüzyılda yapılmış olmasına rağmen 3. Yüzyılda yapılmış bir başka kilisenin de izlerini taşıyor. Kilise bir zamanlar Konstantinapol olan İstanbul’da bulunan aynı isimdeki eseri ile benzer tasarıma sahip. Kubbeli yapılar arasında günümüze kadar gelmiş olan en güzel Yunan eserlerinden biri.
6. Aristotelous Meydanı
Ana meydan 1918’de Fransız mimar Ernest Hebrard tarafından tasarlanmış olsa da günümüzde büyük bir bölümü 1950’lerde yapılan Electra oteli ve sineması tarafından işgal edilmiş durumda. Osmanlı döneminde kalabalık, dar ve plansız sokaklara sahip olan bölge Fransız mimar sayesinde daha modern ve geniş bir görüntüye sahip oldu. Günümüzde birçok kutlama ve toplu buluşmalara ev sahipliği yapıyor.
5. Nea Paralia
Doğu bölümündeki bulunan ve sadece yayalara açık olan bu bölge son 20 yıl içinde Yunanistan’da yapılmış en güzel projelerin başında geliyor. Çok geniş olmasa da 3,5 km’lik uzunluğu ile oldukça güzel bir yürüyüş noktası. White Tower’dan başlayarak Megaro Mousikis’e kadar uzanıyor ve şehir ile deniz arasında harika bir boşluk oluşturuyor. Selanik’te yürüyüş yapmak isteyenlerin mutlaka geleceği yer burası olacaktır. Dilerseniz bisiklet ya da bot da kiralayabilir, birçok güzel restoran veya barlarda günün tadını çıkartabilirsiniz.
4. Galerius Kemeri
Galerius Kemeri ya da diğer adıyla Kamara Selanik’te ki en farklı Roma yapısı. White Tower ile birlikte Selanik’in en çok turist çeken yerlerinden biri. Kemer, imparator Galerius’un M.S 298 yılında Perslilere karşı kazanılan zaferi kutlamak için yaptırılmıştır. Normalde 4 sütuna sahipken günümüze sadece 2 tanesi ulaşabilmiş. Geride kalan sütunlar üzerinde çok güzel bir şekilde kazınmış olan savaş sahnelerini görebilirsiniz.
3. Agios Dimitrios Kilisesi
Bu geniş ve muhteşem kilise antik Roma banyolarının bulunduğu bir bölgenin üzerine yapıldı. İsmini ise Romalı askerlerin esir olarak aldığı ve öldürdüğü St. Demetrius’tan alıyor. Burada yer alan altı panelli mural ise Selanik’in en güzel mozaik eseri olarak biliniyor. Burası sadece şehrin en büyük kiliselerinden biri olmakla kalmıyor aynı zamanda tarihi ve dini açıdan en önemli yerlerin de başında geliyor.
2. Atatürk Evi
Atatürk’ün evi ve kalenin altındaki Türk mahallesi Anapoli, Selanik’e giden herkesin ilk duraklarında. Selanik Türk Konsolosluğu’nun hemen yanında, merkeze yakın Apostolou Pavlou Caddesi üstünde bulunan Atatürk Evi, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğup büyüdüğü ev olarak oldukça değerli. Selanik arşivlerinden edinilen bilgilere göre Atatürk Evi, 1870’de Rodoslu müderris Hacı Mehmed tarafından yaptırılmış. Yakın zamanda restore edilerek tekrardan ziyarete açılan bina, şimdilerde müze olarak kullanılıyor. Atatürk Evi, aynı zamanda şehirde Osmanlı döneminden günümüze ulaşan az sayıda yapıdan biri. Saat 10’00’da açılan müzeye giriş ücretsiz.
1. Beyaz Kule
Daire şeklindeki bembeyaz kule şehrin sembolü. Selanik’in kendisi gibi kulenin de tarihi oldukça eski. 19. Yüzyılda duvarlar yok edilmeden önce Bizans ve Osmanlıların en önemli savunma yapılarından biriydi. Osmanlı zamanında aynı zamanda bir işkence odası olarak da kullanıldığından dolayı “Kan Kulesi” adını da almıştır. Bu isimle anılmak istenmediği için tamamen beyaza boyanmış ve “Beyaz Kule” adını almıştır. Rengi biraz solgun olsa da günümüzde de bu ismi kullanmaya devam ediyor. İçerisi ise bir müze halinde ve Selanik’in geçmişteki günlük yaşamından örnekleri sergiliyor.
6 Yorumlar
İzmir kokulu güzel Selanik’e her gidişimde İzmir’den bir parça buluyorum. İstanbul’dan arabayla gitmek iyi bir seçenek aklınızda olsun.
Seviyorum ben de Selanik’i 🙂
Atamızın toprağı..
Yazınız ile daha fazla bilgi sahibi oldum.
Annemin memleketi olan güzel Selanik! Burnumuzun dibinde olmasına rağmen hiç göremedim. Yine de severim burayı.
Selanik’in anlam ve önemini de ben ekleyeyim: Elbette ki Atatürk Evi Müzesi. Benim için Selanik demek, Atatürk’ün doğduğu topraklar demek. Mutlaka görülmeli.
Kesinlikle