Selanik, Yunanistan’ın Atina’dan sonraki ikinci büyük şehri. Atatürk’ün doğum yeri olması nedeniyle bizim için önemi büyük. Selanik gezilecek yerler, Selanik’e nasıl gidilir, Selanik’te ne yenir nerede yenir, Selanik’te şehir içi ulaşım gibi Selanik seyahatinde işinize yarayacak her türlü bilgi Selanik gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Selanik’in Tarihçesi
Makedonya Kralı Kasandros tarafından M.S. 315 yılında kurulan şehir adını da kralın karısından almış. Kralın karısı aynı zamanda Büyük İskender’in de kız kardeşi. Şehirde hem Makedon hem de İskender’e dair pek çok heykel ve yapıya rastlamak mümkün. Şehir Bizans döneminde de önemini sürdürmüş, İstanbul’dan sonraki en önemli Bizans şehri olmuş.
Selanik bugün ticaret limanı ve gastronomi kültürü ile ön plana çıkıyor. Tavernalar ve gece hayatı hem Yunanistan’da hem de yabancılar arasında ün salmış durumda.
Bizim için önemi ise Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ve belli bir yaşa kadar büyüdüğü evin Selanik’te olması. Restore edilmiş olan ev Atatürk Evi Müzesi olarak hafta içi her gün ziyarete açık ve Selanik’e gelen Türklerin ilk durağı.
İstanbul’dan Selanik’e Ulaşım
Selanik’e İstanbul’dan otobüs ile nerdeyse 11 saatte geldik. Aslında kilometre olarak bakınca 6-7 saatte gidilir gibi görünse de sınır geçişi nedeniyle oldukça fazla zaman kaybediliyor. Özellikle Türkiye’deki tatil dönemlerinde sınırda uzun kuyruklar olabileceğini hesaba kaııtmanızda fayda var. Bizim bu kez geçişimiz yaklaşık 3 saat sürdü. İstanbul’dan 22:00 civarında kalkan otobüs ve turların aynı saatte sınıra ulaşması buradaki yoğunluğu bir miktar artırabiliyor. Dönüşte ise sıra olmadığından çok hızlı bir şekilde geçebildik.
Selanik’e kendi aracınızla veya İstanbul’dan uçakla da gelebilirsiniz.
Biz İstanbul-Selanik gidiş (180TL), Kavala-İstanbul (158 TL) dönüş otobüs biletlerimizi Kamil Koç Turizm’den aldık. Seyahatimizi son dakika planladığımız için en ekonomik yol bu olacak diye düşünmüştük.
Kamil Koç, Crazy Holidays ile anlaşmalı yapıyor Selanik seferlerini ve Crazy Holidays’in otogarın hemen yanında kendi istasyonunda indiriyor. Buradan şehir merkezine servis var. Servis Aristotales Meydanı’nda bırakıyor. Otelimizin önünden geçmesine rağmen bizi indirmedi 🙁 Dönüş için de benzer şekilde aynı yerden servis alıyor.
Türkiye – Yunanistan Sınır Geçişi
Sınır geçişinde önce Türkiye tarafında otobüsten inip pasaportumuzu damgalatıp sonra Yunanistan tarafına geçip orada aynı işlemi tekrarlıyoruz. Böylece önce Türkiye çıkış sonra da Yunanistan giriş damgamızı alıyoruz. Yunanistan tarafında bagaj kontrolleri de yapılıyor, bütün otobüsü dışarıda bekletip “şüpheli” gördükleri çantaların sahiplerini çağırıp çanta açtırıyorlar. Neye göre şüpheli derseniz bir fikrim yok, rastgele seçiyor da olabilirler. Bu arada gece 02:00 civarında sınıra ulaşıldığı için oldukça soğuk oluyor, sınır geçişi sırasında üşümemek için yanınıza kalın giysi almanızda fayda var. Sınırın Türkiye’den geçişinde tuvalet var, ama freeshop yok. Birşeyler alma niyetiniz varsa beklentiye girmeyin. Yunanistan’dan Türkiye’ye geçişte ise fena büyüklükte olmayan bir free shop var.
Selanik Gezilecek Yerler – Selanik Gezi Rehberi
Selanik’te gezilecek yerler listesi aşağıda uzunca sıralanmış olsa da hepsi yürüyerek ulaşılabilecek mesafede ve en fazla iki günde gezilecek yerleri geniş geniş tamamlayabilirsiniz. Selanik’i tarih, kültür gezisinden ziyade yeme-içme gezisi gibi konumlanlandırmanızda fayda var.
Atatürk’ün Evi
Atatürk Evi Müzesi, Türk Konsolosluğu’nun arkasında Apostolou Pavlou Sokağı’nda yer alıyor. Biraz ara sokakta olan binayı bulabilmek için Selanik turizm danışmasından alacağınız bir harita veya herhangi bir online harita uygulaması (google maps veya maps.me gibi) ile kolayca bulabilirsiniz. Müzenin olduğu ve Atatürk’ün de doğduğu bina, 1935 yılında Selanik Halk Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti’ne verildikten sonra müzeye dönüştürülmüştür. Bina 1981 yılında orijinaline uygun olarak pembeye boyanmış. İlk katında salon, Mustafa Kemal’in annesinin odası, mutfak ve oturma odası, ikinci katında ise Mustafa Kemal’in doğduğu oda olmak üzere iki katlı bir bina. Evde çok az sayıda mobilya var çünkü ev yangın geçirmiş, farklı aileler yaşamış bu nedenle Atatürk zamanından kalan eşya olmamış, müzede gördüğünüz Atatürk’e ait eşyalar ise Türkiye’den getirilmiş olan eşyalar. Evde çok az eşya ve Atatürk’ün hayatından kesitlerin paylaşıldığı fotoğraflar dışında çok birşey olmamasına rağmen, ben her gittiğimde çok duygulanıyorum. O ev bizim hayatımızı, kaderimizi değiştiren, dünya lideri olmuş birinin dünyaya gözlerini açtığı ev. Hiç eşya olmasa dahi, doğduğu odaya girmek dahi insanın gurur, minnet gibi pek çok duygusunu harekete geçiriyor.
Beyaz Kule
Selanik’in simgesi haline gelmiş olan Beyaz Kule, deniz kıyısındaki yeri ile şehrin en hareketli yerlerinden birinde yer alıyor. Beyaz Kule hakkındaki detaylar için yazıma göz atın.
Aristoteles Meydanı
Selanik’te bütün yolların çıktığı meydan burası. Selanik’te 1917’de yaşanan yangın olayından sonra Fransız mimar Ernest Hebrard tarafından tasarlanmış olan meydan çevresindeki kafeler restoranlar parklar ile şehrin kalbi niteliğinde.
Ladadika
Trafiğe kapatılmış olan taverna ve restoranlarıyla meşhur olan bu bölge eskiden yağ ticaretinin yapıldığı yermiş, eski yağ pazarı olarak biliniyor. Bir akşam üstü soğuk birşeyler içmek veya geleneksel Yunan müzikleri eşliğinde keyifli bir akşam geçirmek isteyenler için güzel bir seçenek.
Bezesteni Pazarı
Burası bir Osmanlı yapısı, aslında bizim bildiğimiz adıyla Bedesten. İçeride incik boncuk, mücevher kıyafet satan dükkanlar var. 6 kubbeli yapı dışarıdan daha ilgi çekici.
Aziz Dimitros Kilisesi
Agia Sophia Kilisesi
Panagia Acheiropitou
Şehrin en eski kilisesi burası, içeride güzel mozaiklerle yapılmış süslemeler görebilirsiniz.
Aziz Georgious Kilisesi – Rotunda
Zeus Tapınağı olarak inşa edilmiş ancak şu an kilise olarak kullanılıyor. Osmanlı döneminde camii olarak da kullanılmış.
Kamara – Arch of Galerius
Kamara’nın Türkçesi Kemer! Kavala’da da bir su kemeri var, oraya da Kamara deniyor. İmparator Galerius döneminde yapıldığı için Galerius Arkı olarak biliniyor. Ark üzerinde güzel işlemeler de yer alıyor.
Roman Agora
Aristoteles Meydanı’ndan yukarıya doğru devam ettiğinizde bir Roma Forumu göreceksiniz. Çok büyük bir yer değil, açık hava müzesi şeklinde az sayıda kalıntının olduğu bir alan burası.
Selanik Kalesi
Selanik yukarıdan panaromik manzarasını görmek isterseniz en iyi yer burası. Halen ayakta olan 2 kule ve kale surlarını da göreceksiniz.
Modiano Pazarı – Kapani
Modiano Pazarı, Ladadika’ya yakın kapalı bir pazar yeri, aynı zamanda akşamları açılan tavernaları ile de keyifli bir yer haline geliyor.
Bit Pazarı
Roman Agora’nın diğer yanında olan bu küçük pazar eğer Avrupa’da başka bit pazarlarını gezdiyseniz sizi tatmin etmeyecektir.
Meşhur Şemsiye Heykeli
Selanik ile ilgili instagramda bir arama yaptığınızda şemsiyelerden oluşan dev bir heykel fotoğrafları dikkatinizi çekecektir. Beyaz Kule’nin önünden sahilden 10 dakika yürürseniz bu heykele ulaşacaksınız.
Selanik Tekne Turları
Selanik’te hemen Beyaz Kule’nin önünden kalkan tekne turları var. Turlar ücretsiz ama en az bir içki almanız lazım. İçkiler de 3-5 euro arasında değişiyor. Çok turistik bir aktivite ve Selanik’e sahilden bakıldığında sadece bina göründüğü için ben denemedim ama denerseniz yorum olarak yazıya fikirlerinizi iletin lütfen.
Müze sevenler ise Arkeoloji Müzesi ve Bizans Kültür Müzesi’ni de gezebilirler, ben gezmedim 🙂
Selanik Şehir içi Ulaşım
Selanik’te gezilecek yerler neyseki şehir içinde her yere yürüyerek ulaşabileceğiniz mesafede. Yine de bir yerlere toplu taşıma ile ulaşmak isterseniz oldukça fazla seferi olan otobüs ağından faydalanabilirsiniz. Belki tepedeki kaleye çıkmak için otobüs kullanmak mantıklı olabilir, sıcak havada yokuş tırmanmak çok güzel olmayabiliyor.
Biz toplu taşımayı sadece otogara gitmek için kullandık. Selanik şehir merkezinden 8 numaralı otobüse binerek büyük Selanik otogarına geldik. Selanik’te şehir içi otobüs bileti 1 euro, yani o da 5 TL. Bir bileti de tek sefer kullanabiliyorsunuz.
Selanik’te Ne Yenir, Nerede Yenir?
Selanik mutfağı ile dikkat çeken şehirlerden biri. Pastaneleri, fırınları, tavernaları, konsept restoranları ile her türlü zevke hitap ederken Yunan mutfağını konuklarının önüne sermekte de son derece cömert.
Selanik’e sabah 09:00 gibi indiğimizde karnımız zil çalıyor ve kahvaltı yapmak için can atıyorduk. İnternetten yaptığım araştırmalarda karşıma çıkan Estrella’da kahvaltımızı yapmak üzere yola koyulduk. Estrella menüsündeki yumurta ve pancake çeşitleri ile dikkat çeken bir mekan. Biz de seçtiğimiz yumurtalı seçimlerimizden çok memnun kaldık ama gözümüz de pancakelerde kaldı. Sabah erken gittiğimiz için yer bulmakta sıkıntı yaşamadık ama biz kalkarken kapıda masa boşalmasını bekleyenlerin oluşturduğu bir sıra vardı. Porsiyonlar 5-7 euro, kahveler de 3 euro civarı idi. Yani maksimum 10 euroya lezzetli ve doyurucu bir kahvaltı yapabilirsiniz.
Kahvaltıya bu kadar para vermek istemiyorum derseniz börek, krep, pancake, kruvasan ile birlikte pek çok fırın veya pastaneyi hemen her yerde kolayca bulabilirsiniz.
Biz yemek yiyeceğimiz yerleri tamamen doğaçlama seçtik. Ladadika bölgesinde dolaşırken ilk akşam Kazavati adlı tavernada yiyip içerken ikinci akşam tamamen tesadüfen bir ara sokakta gördüğümüz Ouzou Melathron adlı mekanda akşam keyfimizi yaptık. Öğle yemeği için de kaleden inerken Le Coq Tail Bar adlı mekanda yemeğimizi yedik. Yemek tercihlerimiz Yunan mutfağından yana idi. Greek Salad, ahtapot, kalamar, mantar, cacık gibi meze tarzı yemeklerle yerel içkileri denemeyi tercih ettik.
Bizim orada olduğumuz dönemde City Hall’de sokak yemekleri festivali vardı. Oraya da gittik elbette ama yemekler çoğunlukla sandviç şeklinde olduğu için yemeklerim tadına bakmadık, dondurmaların tadına baktık 🙂 Yunanistan’da dondurma işini iyi biliyorlar.
İster kahve içmeye oturun ister tavernaya gittiğiniz mekanlarda masaya önce mutlaka su geliyor ve genelde suya para almıyorlar. Tavernalarda su için ekstra 1 euro genelde alınıyor ve su şişeyle geliyor. Ama kahve içmek istediğiniz bir yerde de önce su geliyor, sonra siparişiniz alınıyor.
Yunanistan deyince tabii ki olmazsa olmaz Frappe (soğuk kahve) hemen her yerde bulabileceğiniz bir içecek. Süt veya şeker seçimizi belirtmeniz lazım aksi halde sütsüz ve şekerli geliyor. Frappe tarifi için yazıma göz atabilirsiniz.
Bir diğer olmazsa olmaz da Uzo. Bizdeki rakının içimi biraz daha yumuşak olanı diyebiliriz. Alkol oranı genelde %40 olduğu için yumuşak içime kanmayın sakın, çarpmasın 🙂
Mekanlardaki tuvaletlerde genelde içeriden kilit yok, kapı kapalı ise içerde biri var açıksa müsait. Pat diye kapıyı açmadan önce tıklatmanızı tavsiye ederim.
Selanik’te her zevke ve bütçeye göre yeme-içme alternatifi mevcut, kesinlikle aç kalmazsınız.
Selanik Gezisi Maliyeti
2 gün Selanik 1 gün Kavala şeklinde planladığımız ve otobüsle gidip geldiğimiz seyahatimiz Esenler otogarında sona erdi. Çantalarımız hala Kavala’da olsa da biz geri döndük.
Her yolculuk sonunda olduğu gibi bu yolculuğun cezasına gelecek olursak; 3 günlük seyahatimiz kişi başı 310 euro’ya mal oldu .
2 gece Selanik’te otel konaklaması 100 euro (kişi başı). Biz çok son dakika plan yaptığımız için uygun fiyatlı hiçbir yer kalmamıştı. Booking’de Selanik otel doluluk oranı %98 görünüyordu, en uygun bunu bulabildik. Erken plan yaparak çok daha uygun fiyatlara konaklama bulabilirsiniz.
İstanbul-Selanik gidiş, Kavala-İstanbul dönüş otobüs bileti 68 euro
Selanik-Kavala arası otobüs bileti 16,3 euro
Geri kalan 126 euro’nun neredeyse tamamı yeme-içme. Öğünlerde kişi başı ortalama 15-20 euro arası yemişiz. Zaten bu seyahatimizi keyif odaklı planlamıştık.
Yakın zamanda Yunanistan’a seyahat planlayanlara fikir verebilmişimdir umarım.
Yolda kalın…
2 Yorumlar
Güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık.
Teşekkürler