Her Salı yayınladığım Gezgin Röportajları’nın bu haftaki konuğu çok eski arkadaşım, zaman zaman yol arkadaşım, ama daha çok dostum ve hatta kız kardeşim yerine koyduğum Aydan Ayarcılar. O da benim gibi yoğun iş temposu arasında her fırsatta gezen, dağ taş dere tepe görünce yerinde duramayan, bütün hayatını seyahat planlarına göre organize eden bir doğa ve hayvan aşığı. Gezilerini de vakit buldukça Hayatanotlar.com adlı blogunda paylaşıyor.
Aydan Ayarcılar Röportajı
Enerjisini her fotoğrafında görebileceğiniz Aydan’a tatlı tatlı sohbet ettik.
Bize kısaca kendinden bahseder misin?
Ben Aydan Ayarcılar. Özel bir şirkette sistem analisti olarak çalışıyorum. Bulduğum tüm fırsatları da seyahat ederek değerlendirmeye çalışıyorum. Seyahatlerimi de fırsat buldukça Hayatanotlar.com adresindeki bloğumda yazıyorum.
Gezi, gezmek sana ne ifade ediyor? Alıp başını gitme, kaçma, uzaklaşma, yeni yerler görme, yeni insanlarla tanışma, yenilik, rutinden çıkma hangisi?
Gezmek bana hayatı ifade ediyor aslında. Yaşadığımı gerçekten içimden geldiği gibi yaşadığımı hissediyorum, korkularımla yüzleşiyorum, sınırlarımı tanıyıp esnetiyorum. Sadece yeni bir yer görmek ya da elimde kalan fotoğraflar değil aslında, çok daha fazlası.
Bugüne kadar gittiğin yerler arasında sen en çok etkileyen yerler, en beğendiğin yerler neresi? Neden?
En etkilendiğim yerler Nepal, Hindistan ve Kenya diyebilirim. Nepal doğasıyla, insanıyla, Hindistan ise yaşattığı fakirlik ve zenginlik duygularıyla beni çok etkiledi. Kenya’da katıldığım safari de unutamayacağım deneyimdi, o güne kadar belgesellerde gördüğüm hayvanları canlı canlı karşımda görmek inanılmazdı.
Bugüne kadar gittiğin yerler arasında sakın gitmeyin diyeceğin bir yer var mı? Neden?
Gittiğimiz yerlerde herkes kendi macerasını, hikayesini yaşıyor, hayata kendi penceresinden bakıyor. Bu nedenle böyle bir kısıtlamaya gitmek istemem. Benim çok keyif almadığım bir yerde başka birileri pek çok şey bulabilir.
Farklı coğrafyalarda pek çok ülkeyi gezdin, bugüne kadar seyahatlerinde başına gelen en ilginç olay neydi?
Sanırım en çok aklımda kalanı Marakeş’in labirent gibi sokaklarında gecenin çok geç bir saatinde kalacağımız yeri bulamadığımızda yaşadığım korkuydu. Sanayi mahallesi gibi bir ortamda peşimizde bir sürü motorlu genç ve benzinimiz bitmek üzere kalakalmıştık. Bilinç altı, bilinç üstü tüm korkularımla yüzleşmiştim.
Bir beyaz yakalı olarak istediğin gibi seyahat edebiliyor musun? Nelerden vazgeçmen gerekiyor?
Kesinlikle edemiyorum. İsterdim ki sınırsız iznim olsun, istediğim zaman istediğim kadar kullanabileyim ☺ Ama gerçek hayat öyle değil tabii ki; bazen biletlerimi son anda iptal etmek zorunda kaldığım da oldu, laptop elimde yollara düştüğüm de. İzin dönemlerinin öncesinde/sonrasında çok yoğun çalışma dönemleri geçiriyorum genelde.
Bende alıp başımı gitmek istiyorum diyenler için tüyoların, önerilerin var mı?
Beynimiz bahaneler üretmeye çok hevesli, maddi kaygılar, zaman sıkıntıları, iş güç, çoluk çocuk gibi öne sürülebilecek çok şey var. Ama biraz planlama ile hayat kolaylaşabiliyor. Havayollarının kampanyalarını takip edip uygun fiyatlı biletler bulabilirler, resmi-dini tatiller izinler ile birleştirilerek küçük kaçamaklar yapılabilir.
Ne zamandır blog yazıyorsun, neden blog yazmaya başladın?
2012 yılından beri yazmaya çalışıyorum. İlk yazılarım kendim için aldığım notlardan oluşuyordu, blogumun ismi de buradan geliyor aslında. Sonrasında ise başkalarına yardımcı olabilmenin ve hatta bazen ilham verebilmenin güzelliği ile hala devam ediyorum.
En merak edilen soru, nereden geliyor bu değirmenin suyu?
Keşke bir yerlerden hazır gelse; fena olmazdı☺ Yaklaşık 18 yıldır çalışıyorum. Ayrıca hayatımda seyahat alışkanlıklarıma göre değişti zaman içerisinde. Daha az alışveriş yapıyorum, seyahatlerimde en ekonomik ulaşım ve konaklama seçeneklerini değerlendiriyorum gibi.
Son olarak klasik bir soru “çok okuyan mı bilir, çok gezen mi?
Okuyarak gezen bilir derim ☺. Bir de çok yiyen 😉
Canım kardeşim Aydan’a keyifli sohbeti için çok teşekkür ediyorum. Aydan’ı sosyal medyada Instagram.com/aydan.ayarcilar olarak bulabilirsiniz. Mutlaka takip edin 🙂