Bir ülke hayal edin; topraklarının %65’i dağlarla kaplı, dünya üzerinde denize en uzak ülke, göçebe yaşamdan yerleşik hayata geçeli henüz 100 yıl ancak olmuş, yaylarında keçiler, inekler, atlar, Tibet öküzleri çarşaf gibi yayılmış, dağı taşı rengarenk çiçeklerle kaplı, Dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov’u yetiştirmiş, Manas Destanı’nı yol gösterici saymış, kımız içip ata binen doğa ile iç içe yaşayan insanların yaşadığı, az bilinen gidildiğinde ise çok sevilen bir ülke. İşte o ülkenin adı Kırgızistan… Kırgızistan’da gezilecek 9 harika yer listesi bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Kırgızistan'da Gezilecek 9 Harika Yer
Kırgızistan’da Gezilecek 9 Harika Yer

Doğa severlerin, alternatif rotalar arayanların, otantik bir seyahat isteyenlerin bayılacağı bir rota olan Kırgızistan’a gidiyoruz bu kez. Tanrı Dağları’nın gölgesinde Issık Gölü’nün beslediği bereketli ovaları, yaylaları ile süslenmiş bu bakir ülke görenleri hayran bırakıyor!

Kırgızistan Rusça’da oblast denilen 8 bölgeye ayrılıyor; Bişkek, Batken, Talas, Çuy, Narın, Celal Abad, Issık Göl, Oş, Batken. Ülkenin en popüler gezi rotaları Bişkek ve Issık Göl çevresinde bulunuyor. 

Kırgızistan seyahati planlıyorsanız Kırgızistan’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler yazımı okumanızı tavsiye ederim.

1. Başkent Bişkek 

Bişkek
Bişkek

Kırgızistan’da gezilecek 9 yer listemizin ilk sırasında yer alan Bişkek, Kırgızistan’ın en büyük şehri ve başkenti. Ülkeyi dünya ile bağlayan Manas Havalimanı da Bişkek’e 30 km mesafede bulunuyor. Tanrı Dağları’nın eteklerine kurulmuş olan şehir geniş caddeleri, büyük parkları, sokak ve parkları kaplayan heykelleri ile Rus etkisini sonuna kadar hissettiriyor. Şehir Orta Asya’nın en yeşil başkenti ünvanını taşıyor. 

Ala Too Meydanı şehrin kalbi. Güzel Sanatlar Müzesi, Devlet Opera ve Bale Binası, şehrin en eski parkı olan Oak Park, Frunze Müzesi, Devlet Tarihi Müzesi, Erkindik Caddesi, Panfilov Park, Osh Pazarı, Zafer Meydanı, Atatürk Parkı Bişkek’te görülecek yerler. Ala Arça Milli Parkı, Bişkek’e 45 dakika sürüş mesafesinde Tanrı Dağları’nın içinde bir doğa harikası. Yürüyüş ve piknik yapmak için tercih ediliyor. 

2. Ata Beyit Anıtı

Ata Beyit Anıtı
Ata Beyit Anıtı

Ata-Beyit Ulusal Tarih ve Anıt Kompleksi, Bişkek şehir merkezine sadece 22 km mesafede bulunan bir anıt kompleksi. Aya Beyit’in Kırgızca’daki anlamı Atalarımızı Mezarı. Burada 1916 yılında Ruslar tarafından öldürülmüş olan Kırgızlar için bir anıt, 1937 yılında Cengiz Aytmatov’un babası ile birlikte Rus istihbaratı tarafından öldürülen 137 kişinin mezarları, 2010 yılında Kırgız Hükümeti’ne karşı ayaklanan ve öldürülen gençler için bir anıt ve dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un mezarı da burada bulunuyor. 

Ata Beyit’e 12 km mesafede Cengiz Aytmatov’un yaşadığı ev müze haline getirilmiş. Ata Beyit’ten sonra burayı da ziyaret edebilirsiniz. 

3. Burana Kulesi ve Balasagun Antik Kenti

Burana Kulesi
Burana Kulesi

Karahanlılara başkentlik yapmış olan Balasagun Şehri, Kırgızistan’da Moğol saldırılarından kurtulabilmiş nadir yerlerden biri. Unesco dünya kültür mirası listesinde bulunan şehir Kutadgu Bilig siyasetnamesinin yazarı Yusuf Has Hacib’in şehri olarak da ün salmış. Antik kentte yıllara meydan okuyan Burana Kulesi, balballar, petroglifler, az da olsa kent kalıntıları ve müze görülecek yerler arasında. 

Burası daha çok Burana Kulesi olarak bilinse de kule, şehrin kulelerinden biri. Kent Bişkek’e 85 km mesafede. Özel araç ile 1,5 saatte ulaşabilirsiniz.

4. Çon Kemin Milli Parkı 

Chon Kemin Milli Parkı
Chon Kemin Milli Parkı

Bişkek’ten Issık Göl tarafına doğru devam ettiğinizde Kırgızistan’ın cennet coğrafyasını yavaş yavaş keşfetmeye başlıyorsunuz. Çon Kemin Milli Parkı, Bişkek’e 150 km mesafede, yol özel araçla yaklaşık 3 saat sürüyor. Bişkek’ten otobüs ile de ulaşmak mümkün. 

Milli park içinde bulunan köyde bulunan pansiyonlarda konaklayarak çevredeki çok sayıda yürüyüş rotasından birini seçerek doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Rengarenk çiçekler, tertemiz hava, Tanrı Dağları’nın etkileyici manzarasını görmek için harika bir yer. 

5. Issık Gölü’nün Tatil Beldesi Çolpon Ata 

Colpon Ata
Colpon Ata

Nihayet ılık/sıcak göl anlamına gelen Issık Göl kıyısındayız. Çolpon Ata Issık Gölü kıyısında pek çok plaja sahip en popüler turistik destinasyonlardan biri. Petroglif Açık Hava Müzesi ve Ruh Ordo Kültür Merkezi Çolpon Ata’da gezilecek yerler. Ruh Ordo Açık Hava Müzesi, Issık Gölü kıyısında Kırgız kültürünü anlatmak için kurulmuş bir kültür merkezi. Issık Göl kıyısındaki konumu ve içinde yer alan çeşitli pavyon ve heykellerle görülmesi gereken yerler arasında. 

Çolpan Ata ayrıca ülkenin en büyük Kök Börü müsabakalarına ev sahipliği yapan stadyumun bulunduğu şehir. Uluslararası Göçebe Oyunları (Nomad Games) Kırgızistan kısmı burada gerçekleşmiş.

6. Karakol 

Karakol 
Karakol 

Kırgızistan’da gezilecek 9 yer listemizde şimdi de Kırgızistan’ın en popüler turistik noktalarından biri olan Karakol şehri. Kış aylarında kayak, yaz aylarında ise doğa yürüyüşçülerinin uğrak noktası olan şehir Issık Gölü’nün güneyinde yer alıyor.

Karakol’da görülecek yerleri sıralayacak olursak; Karakol Kayak Merkezi, Dungan Camii, Ortodoks Kilisesi, Pazar yeri, Kök Cayık Yaylası, Jeti Ögüz Kayalıkları, Altın Araşan Vadisi, Ala Kul Gölü, Barskoon Vadisi, Skazka Kanyonu. Karakol çevresinde çok sayıda vadi bulunduğundan görülecek yerler listesini uzatmak mümkün. 

Karakol şehrinin bir özelliği Çin’e en yakın Kırgız şehri olması. Çin’den gelen müslüman topluluk Dunganlar Karakol’a yerleşmiş. Bu nedenle şehirde Çin izleri görmek mümkün. Tabii ki mutfak kültürü de etkilenmiş. Ashlyan-Fu adındaki soğuk nooddle çorbası buranın en meşhur yemeği.

7. Bökönbaev’de Kartal ile Avlanma

Kartal ile Avlanma
Kartal ile Avlanma

Kırgızların en etkileyici geleneklerinden biri kartal ile avlanma. Tarih boyunca göçebe avcılar kendi yetiştirdikleri kartalları avlanmak için kullanmışlar. Şu an eskisi gibi kartal ile avcılık yapılmasa da geleneksel avlanmayı turistik olarak izlemeniz mümkün. Bunun için en uygun yer ise Bökönbaev şehri. Avcı, iki atı ve iki kartalı ile size bir avlanma gösterisi yapıyor. Bir gösteri olduğunu bilerek izlemenize rağmen çok etkileyici. Avcı gösteri öncesi ve gösteri sırasında kartal ile ilişkisi, avlanmanın nasıl yapıldığına dair detaylı bilgiler veriyor. Avcı ile kartalın arasındaki ilişkiyi görmek için dahi izlenmesi gereken bir aktivite. 

8. Son Göl

Son Köl
Son Köl

Kırgızistan’ın en büyük ikinci gölü olan ve 3000 metre rakımda bulunan Son Göl, Narin Bölgesi’nin en popüler turistik rotası. Bişkek’e yaklaşık 300 km mesafede bulunan göl çevresinde geleneksel yurt kamplarında konaklayarak Kırgız geleneklerini yerinde yaşama şansınız var. Göl çevresinde ata binebilir, uzun yürüyüşler yapabilir, at bakımı ve sağımlarına katılabilirsiniz. 

9. Taş Rabat Kervansarayı

Narin Bölgesi’nde görülecek yerlerden bir diğeri de Orta Asya’nın en eski tarihi, mimari eserlerinden biri olan Taş Rabat Kervansarayı. Başkent Bişkek’e 430 km mesafede bir geçitte yer alan kervansaray, İpek Yolu ticaretinin sekteye uğramaması, Çin’den gelen kervanların dinlenmesi ve kar fırtınalarından korunması için yapılmış. 

Kırgızistan’da görülecek daha pek çok yer var elbette, Oş ve Celal Abad bölgesinde dağ geçişleri, göller ve Üzgen Tarih Kompleksi gibi doğa ve kültür gezileri yapmayı sevenler için pek çok seçenek bulunuyor. 

Kırgızistan kimsenin gezmek için aklına gelmeyen bir ülke olsa da, yakın zamanda adını daha çok duymaya başlayacağımıza eminim. Siz de bu çiçekler ülkesini gezi rotalarınıza bir an önce ekleyin!

Bu yazının düzenlenmiş versiyonu Skyroad Dergisi Eylül 2022 sayısında yayınlanmıştır.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

1 Yorum

Yorumunuzu Yazın