Yıldız Parkı, İstanbul’un göbeğinde, Beşiktaş ile Ortaköy arasında, bütün kaosun, trafiğin, gürültünün, çoşkunun orta yerinde bir vaha. İstanbul merkezindeki en büyük korulardan biri olan park, İstanbul’da nefes almak isteyenler için küçük bir cennet. Korunun içindeki köşklerde yemek veya çay, kahve molası verebilir, geniş yeşillik arazisinde piknik yapabilir veya yürüyüş parkurunda doğa ile iç içe uzun yürüyüşler veya koşular yapabilirsiniz. Yıldız Parkı hakkında merak ettikleriniz, Yıldız Parkı nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti, Yıldız Parkı kahvaltı mekanları, Yıldız Parkı yürüyüş parkuru, otopark bilgileri ve çok daha fazlası bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Yıldız Parkı’nın Tarihçesi
İstanbul’un tam kalbinde, Beşiktaş’ın keşmekeşinin ortasında bir kaçış noktası olan Yıldız Parkı aslında saray bahçesi.
Mitolojik hikayelerde Pan’ın İstanbul’da flütünü çaldığı yer olarak bilinen Yıldız Korusu; Lale Devri’nde eğlence merkezi, Çırağan Sarayı’nın arka bahçesi, Cumhuriyet Dönemi’nde ise bir dönem gazino olarak kullanılmış. Şu an İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bakımı yapılan halka açık bir koru olarak hizmet veriyor.
Yıldız Parkı Nerede?
Beşiktaş’ta nefes alabileceğiniz, şehrin ortasında bir vaha arıyorsanız Yıldız Parkı kesinlikle doğru adres. Yıldız Parkı nerede derseniz; aşağıda deniz tarafında Çırağan Sarayı yukarıda ise Yıldız Sarayı ve Yıldız Teknik Üniversitesine kadar uzanan geniş bir alanı kaplıyor. Bu kapladığı alan ile İstanbul şehir içindeki en büyük koru olma özelliği taşıyor.
Yıldız Parkı’nın iki girişi var:
- Yıldız Parkı Çırağan Caddesi Girişi (alt giriş): Beşiktaş’tan Ortaköy yönüne doğru ilerlerken solda Küçük Mecidiye Camii’ni göreceksiniz. Caminin karşısında da Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü var. Çırağan Caddesi üzerinde Emniyet Müdürlüğü ile Mecidiye Camii arasındaki yoldan ilerlediğinizde alt girişine ulaşacaksınız. Cami ile emniyet arasında dar sokaktan yürüdüğünüzde Yıldız Parkı’nın ihtişamlı büyük kapısını göreceksiniz. İşte parka ulaştınız!
- Yıldız Parkı Palanga Caddesi Girişi (üst giriş): Parkın üst girişi ise Barbaros Caddesi’nde Gayrettepe’ye doğru ilerlerken sağda kalan Palanga Caddesi’nde yer alıyor. Bu sokak Barbaros Caddesi’nden Ortaköy’e iniş için de kullanılır. Palanga Caddesi üzerinde yüksek duvarların arasında Yıldız Parkı’nın yüksek giriş kapısını göreceksiniz.
Bahsettiğim iki girişten de araçla Yıldız Parkı’na giriş mümkün ancak alt girişten çıkış yok. Alttan girip üstten çıkmanız gerekiyor.
Koru içinde sadece köşklerin önünde küçük otopark alanları olduğundan tavsiyem Yıldız Parkı’na aracınızla gelmemeniz.
Yıldız Parkı’na Nasıl Gidilir?
“Yıldız Parkı’na nasıl gidilir?” diye soracak olursanız; Parka gitmenin en kolay yolu, Beşiktaş iskelesinden kısa bir yürüyüş ile Çırağan girişine ulaşmak. Aynı yolu kullanarak arabanız ile de gelebilirsiniz. Çırağan Sarayı karşısındaki İspark park alanına veya Yıldız Korusu içindeki otopark alanlarına aracınızı bırakabilirsiniz.
Üst girişten gelecek olursanız da Beşiktaş’tan Barbaros Caddesi’ni çıkan herhangi bir otobüs veya minibüse binebilirsiniz. Yıldız Teknik Üniversitesi’ni geçtikten sonraki durakta inip Palanga Caddesi’ndeki girişe ulaşabilirsiniz. Aynı yolu aracınız ile katetmeniz de mümkün.
Yıldız Korusu Giriş Ücreti 2022
Yıldız Parkı yayalar için ücretsiz.
Eğer kendi aracınız ile geliyorsanız otopark ücreti ödemeniz gerekiyor. 2022 yılı Yıldız parkı otopark ücreti; tüm gün motosiklet için 15 TL, otomobil için 30 TL, minibüs için 60 TL.
Parkta herhangi bir profesyonel fotoğraf çekimi yapmak isterseniz de özel izin almanız gerekiyor. Koru ulaşılması kolay olduğundan ve harika manzaralar sunduğundan düğün fotoğrafçıları tarafından çok tercih ediliyor.
Yıldız Parkı Otopark Seçenekleri
Yıldız Parkı otopark seçeneklerini aşağıda görebilirsiniz;
- Yıldız Parkı’nın Çırağan Caddesi girişinde dışarıda bir İspark bulunuyor. Tam Çırağan Sarayı’nın karşısında Beşiktaş Emniyeti’nin yanındaki bu İspark’ta genellikle yer oluyor. Parkın içinde, Çırağan girişinde bir otopark yeri mevcut değil. Araçlar yol kenarına park ediyor ve yayaların yürüyüş yolunu kapatıyor maaleseef.
- Yıldız Parkı’nın Malta Köşkü’ne yakın bir otopark bulunuyor, ancak burası da oldukça küçük bir otopark.
- Çadır Köşkü’nün alt bölümünde çevre düzenlemesi yeni yapılan alanda tüm parkın en büyük otopark alanı bulunuyor. Aracınızı buraya bırakabilirsiniz.
Otopark alanı sınırlı olduğu için ne yazık ki yürüyüş yollarının kenarlarına çok sayıda araba park ediyor. Bu da parkın asıl amacı olan doğa ile iç içe olmak, spor yapmak isteyen insanları rahatsız ediyor. Bu konuda hassasiyet göstermenizi öneririm.
Tavsiyem; Yıldız Parkı’na kendi aracınız ile değil, toplu taşıma ile gelmeniz. Böylece otopark derdi ile uğraşmanız gerekmez.
Yıldız Parkı’nda Gezilecek Yerler – Yıldız Parkı’nda Ne Yapılır?
Yıldız Parkı, farklı ağaçları, mevsime özel dikilen çiçekleri ile her mevsim yemyeşil ve rengarenk. Yıldız parkının engebeli yapısı nedeniyle gezilecek yerler birbirine birkaç yokuş mesafesinde olabilir. Siz hemen pes etmeyin, mutlaka tüm parkı görün.
“Yıldız Parkında ne yapılır?” diye soracak olursanız; doğa yürüyüşlerini seviyor ama İstanbul’dan uzaklaşamıyorsanız Yıldız Parkı tam size göre. Engebeli arazisi nedeniyle tam anlamıyla doğa yürüyüşü yapabilirsiniz burada. Dolaşırken sokak köpekleri, kediler, sincaplar, çeşit çeşit kuş size eşlik edecek.
Park içinde yapılan son çevre düzenlemesi ile, şelaleler, asma köprüler, araç girmeyen yürüyüş yolları yapıldı ve gerçekten dünya standartlarında harika bir park haline geldi.
Ben daha çok yürüyüş yapmak için Yıldız Korusu’na gidiyorum ama pek çok İstanbullu buraya kahvaltı etmek için geliyor. Yıldız Parkı’nda kahvaltı detayları için okumaya devam edin.
Malta Köşkü
Yıldız Korusu içinde doğa yürüyüşü yapmak dışında gezilecek yerler de var. Malta Köşkü ve Çadır Köşkü bunların başında yer alıyor. Malta ve Çadır Köşklerinin işletmesi Büyükşehir Belediyesi’nde, şu an iki köşk de restoran olarak hizmet veriyorlar. Fiyatlar da genel olarak uygun. Köşklerin tarihi değeri de olduğundan girip gezebilirsiniz.
Malta Köşkü, Sultan Abdülaziz tarafından 1871 yılında, o zamanlar Çırağan Sarayı bahçesinde bulunan koru içinde yaptırılmış. Köşkün mimarı ve adının neden Malta olduğuna dair kesin bilgi bulunmuyor. Köşkün mimarisi göz önüne alındığında konaklama amacıyla değil de günlük işler için kullanıldığı tahmin ediliyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra köşk uzun süre boş kalmış, 1941 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş.
Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi köşkün önünde çok küçük bir otopark alanı bulunuyor.
Köşkün ilk katında mermer bir havuz ve havuzlu salona açılan odalar bulunuyor. Üst katta ise iki oda bulunuyor. Tavan süslemeleri de çok güzel, gezerken başınızı kaldırmayı unutmayın. Malta Köşkü’nün ikinci katından harika bir boğaz manzarası var.
Çadır Köşkü
Çadır Köşkü, Sultan Abdülaziz tarafında 1871 yılında Osmanlı’nın meşhur mimarlarından Balyan Ailesi’ne inşa ettirilmiş. Sarayın günlük işleri için kullanılan köşk üç bölümden oluşuyor. Zemin katı şu an mutfak olarak kullanılıyor, ziyarete açık değil. Üst katında bir salon iki oda ve küçük bir balkon bulunuyor.
Çadır Köşkü’nün tarihi bir önemi var. Mithat Paşa, Sultan Abdulaziz’i öldürttüğü iddiası ile, Sultan Abdulhamit tarafında 22 Mayıs 1881’de bu köşke getirilmiş ve hapsedilmiş. 22 Temmuz 1881’e kadar bu köşkte hapis tutulmuş ve 22 Temmuz’da İzzettin Vapuru ile sürgün edilmiş ve orada öldürülmüş.
Köşkün en güzel kısmı ise önündeki göleti/havuzu. Köşkte gün boyu kahvaltı ve içecek servisi yapılıyor. Ben kahvaltısını çok seviyorum, belediye işletmesi olduğundan fiyatları da uygun.
Çadır Köşkü 2020’de restorasyona girdi ve 2022’nin ocak ayında yeniden ziyarete açıldı.
Beşiktaş’ın birbinden güzel müze kafeleri yazım da ilginizi çekebilir!
Beltur işletmesi olan kafelerin kış sezonu açılış ve kapanış saatlerini aşağıda görebilirsiniz.
Yıldız Şale Müzesi
Yıldız Şale Müzesi’nin işletmesi Milli Saraylar’a ait. Müze girişi Yıldız Parkı içinden olsa da Yıldız Sarayı binaları arasında değerlendiriliyor. Şu an giriş kapalı, yani ziyaret edilemiyor.
Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası
Yıldız Parkı’nın Palanga Caddesi girişine yakın olan bölümde yer alan Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası, Osmanlı Dönemi’nde çiniciliği geliştirmek amacıyla yapılmış. Halen üretime devam eden fabrika, müze olarak hizmet veriyor ve müze Milli Saraylar’a bağlı. Buranın da girişi ücretli ve Müze Kart geçerli değil.
Müze girişinde bir de müze mağazası bulunuyor, fabrikada üretilen çini ve porselenlerin örnekleri burada satılıyor. Müzeye girmek istemezseniz sadece mağazayı ziyaret edebilirsiniz.
Yıldız Parkı Şelalesi
Yıldız Parkı’na Çırağan tarafından girip yürüyüş yolundan sola döndüğünüzde önce bir çocuk parkı, sonra da bir şelale göreceksiniz. Devam ettiğinizde kocaman bir bahçe sizi karşılayacak. Yürüyüş rotanızı bu tarafa çevirebilir, çeşit çeşit çiçek ve güzel peyzajın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca şelaleye çok yakın bir de çocuk oyun parkı var, çocuklu aileler için birebir.
Yıldız Parkı Asma Köprüsü
Yıldız Parkı’na Çırağan girişinden girip yürüyüş patikasından sağa döndüğünüzde ise, yapay bir dere ile karşılaşacaksınız. Dereyi yukarı doğru takip ettiğinizde ise birbirine bağlı birkaç asma köprünün olduğu bir rotaya ulaşacaksınız. Bu asma köprülerin üstünde çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. O kadar güzel olmuş ki burası, kendinizi tropik bir orman içinde hissediyorsunuz.
Ayrıca Yıldız Korusu içinde çok sayıda sincap, papağan cinsinde renkli kuşlar yaşıyor. Onları rahatsız etmeden, bu güzel parkın tadını çıkarabilirsiniz.
Yıldız Parkı Yürüyüş Parkuru
Yıldız Parkı içinde neredeyse tamamı patika olarak düzenlenmiş, piknik veya köşklere gelenlerin kalabalığına hiç girmeden yürüyüş yapabileceğiniz çok güzel bir yürüyüş parkuru var. Bu parkuru koşu yapanlar da kullanıyor. Aşağıdaki harita üzerinde gördüğünüz şekilde Çırağan girişinden girip tam daire çizerek çıkacak şekilde bir rota yaparsanız yaklaşık 2.5 kilometre yapıyor. Biz genelde yürüyüşe gittiğimizde 2 tur atıp patikaları değiştirerek yürüyüşümüzü tamamlıyoruz.
Merak edenler için; aşağıda haritasını gördüğünüz uygulama Strava uygulaması, daha çok koşucuların kullandığı hem rota takibi hem de arkadaşlarınızın koşu/yürüyüş rotalarını görebildiğiniz bir mobil uygulama.
Yıldız Parkındaki Anıt Ağaçlar
Yıldız korusu içinde çok sayıda anıt ağaç bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptığı bir çalışma ile, İstanbul’daki anıtsal nitelikli ve korunmaya değer ağaçların bir arşivini oluşturduğu. Tüm anıt ağaçlar listesini görmek için tıklayın.
Yıldız korusu içindeki anıt ağaçların sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Bazı ağaçların altında karekod yerleştirilmiş bir tabela göreceksiniz. Bu karekodları okutarak ağaç ile ilgili detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
Ayrıca, Ihlamur Kasrı ve Yıldız Korusu, Beşiktaş’ın mabet ağaçları olan ve 1800’lü yıllarda Japonya’dan getirilmiş olan ginkgolara da ev sahipliği yapıyor. Ginkgo ağaçları yeryüzünde yaşayan tohumlu bitkilerin en yaşlısı olma özelliği taşıyor.
Yıldız Parkı Göletleri
Koru içinde iki adet büyük gölet bulunuyor. Bir tanesi Çırağan girişinden soldaki yürüyüş yolunu takip ederek ulaşabileceğiniz gölet. Bu gölet çevresinde yürüyüş yolları, köprüler ve piknik masaları bulunuyor. Diğeri ise Çadır Köşkü’nün girişinde bulunan havuz görüntüsünde olan gölet.
Yıldız Parkı’nda Kahvaltı
Yıldız Parkı özellikle kahvaltı için çok fazla tercih edilen bir mekan, insanlar haksız de değil, İstanbul’un kalbinde orman için kahvaltı etmeyi kim istemez ki. Koru içinde kahvaltı edebileceğiniz mekanları aşağıda sıralıyorum, istediğinizi seçebilirsiniz.
- Malta Köşkü‘nde öğleye kadar açık büfe kahvaltı servisi bulunuyor. Hafta için serpme kahvaltı, hafta sonu ise açık büfe kahvaltı servisi var.
- Çadır Köşkü‘nde daha basit kahvaltı seçenekleri var ama oldukça lezzetli, fiyatları genel olarak uygun.
- Yıldız Korusu içinde bir de Kır Kahvesi var, burada da omlet, kahvaltı tabağı gibi daha hafif kahvaltılıklarla öğününüzü geçirebilirsiniz.
- Yıldız Korusu içindeki bir diğer kafeterya da yeni açılan Beltaş Kafe, eski adı Haveran idi. Asma köprünün biraz yukarısında yer alan bu kafe sabah 09:00, akşam 19:00 arası açık.
Yıldız Parkı’nda Piknik
Benim Yıldız korusunda kahvaltı veya herhangi bir öğün için önerim ise, kendi piknik sepetinizi getirip Yıldız Parkı içindeki piknik masalarından birinde orman içinde keyifle kahvaltınızı yapmanız.
Yıldız Korusu içinde piknik yapmak serbest ancak ateş yakmanız yasak. Bu nedenle yanınızda hazır/pişmiş gıdaları getirmeniz, çay/kahveniz için termos getirmenizde fayda var.
Beşiktaş’a yolunuz düşerse, Beşiktaş’ta gezilecek yerler listenize Yıldız Parkı’nı da mutlaka ekleyin!
Yıldız Parkı Gezi Videosu
Yıldız Parkı’nı gezip detaylıca anlattığım Yıldız Parkı videomu mutlaka izleyin. Kanalıma abone olmayı da unutmayın!
Yıldız Parkı’nı karlar altında görmek isterseniz Instagram’da paylaştığım Yıldız Parkı Reels‘ime göz atabilirsiniz.
Yıldız Parkı Fotoğrafları
Bu yazıda yer alan Yıldız Parkı fotoğrafları aşağıda bir arada yer alıyor.
- Yazılarımdan keyif aldıysanız bir de Youtube Kanalıma göz atın; Çok Okuyan Çok Gezen
- Anlık paylaşımlarımı ise instagramdan takip edebilirsiniz; Çok Okuyan Çok Gezen
Yolda kalın.
6 Yorumlar
Severek okudum yazınızı çok açıklayıcı bir makale olmuş teşekkür ederim
Harika bir yazı, değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim
Emeğinize sağlık. Teşekkür ederim
Çok teşekkür ederim çok güzel geziniz ve hiçbilmediğim için baya yardımcı oldu
çok sevindim işinize yaramasına
Pandemi öncesi sıkça ziyaret ettiğim bir yerdi yazı için teşekkürler.