Ürdün, doğal güzellikleri, tarih ve kültürü, vizesiz seyahat imkanı ve kolay ulaşılabilir olması ile gezi planlarınıza mutlaka dahil etmeniz gereken ülkelerden biri. Ziyaret etmeden önce Ürdün gezilecek yerler için hazırladığım listeye de mutlaka bir göz atın 🙂

Ürdün’de her gününüzü dolu dolu ve birbirinden farklı aktivitelerle geçirebilirsiniz. Ürdün’de gezilecek yerler listesinden önce Ürdün gezi rehberi yazıma da bir göz atmanızda fayda var.

Ürdün’de Gezilecek Yerler Haritası

Öncelikle Ürdün’de gezilecek yerler haritasına, hatta Ürdün haritasına bir bakalım. Böylece Ürdün’e bir gezi yapacaksak nasıl bir rota izlememiz gerektiğini netleştirebiliriz.

Ürdün'de Gezilecek Yerler Haritası
Ürdün’de Gezilecek Yerler Haritası

Ülkenin gezilecek yerleri belli ana yollar çevresinde toplanmış, o yüzden doğrusal olarak kuzey-güney hattında gezebileceğiniz bir ülke Ürdün. Benim ilk Ürdün seyahatim Çöl Otobanı (Kral Yolu) üzerinden gidiş, Lut Gölü Yolu dönüş şeklinde idi. Bu rota vaktiniz varsa ve kendi aracınızla geziyorsanız yapılabilecek bir rota.

Ürdün gezi rotaları genellikle/çoğunlukla; Lut Gölü Yolu denilen Amman’dan başlayıp yukarıdaki haritada Ölü Deniz kıyısından aşağıya Aqabe’ye kadar inen yol hattı kullanılarak yapılıyor.

Ürdün’de Gezilecek Yerler

Ürdün’de gezilecek yerleri sizler için toparlamaya çalıştım. Ülkenin en kuzeyinden en güneyine sırayla;

Jerash

Roma medeniyetinden kalma bu antik şehir, ülkenin kuzeyinde, Amman’a yaklaşık 50 km mesafede yer alıyor. Tipik bir Roma şehri olsa da tarihinin 6500 yıl öncesine dayanıyor.

Amman

Amman, Ürdün’ün başkenti, tipik bir başkentin kalabalığı, bina yoğunluğu, keşmekeşi burada da mevcut. Eski şehir merkezine gidip ara sokaklarda biraz keşif yapmak için kısa bir zaman ayırmak yeterli. Amman’da az sayıda Emeviler ve Roma döneminden kalma eser de yer alıyor.

Mabada

Ülkenin mozaik başkenti olarak bilinen Mabada, evler ve kiliselerinde 6/7. yüzyıldan mozaiklerle süslü.

Nebo Dağı

Hz. Musa’nın toprağa verildiği yer olduğuna inanılan Nebo Dağı, Ürdün’ün en kutsal yeri sayılıyor. Tepeye çıktıkça, hava açıksa Kudüs’e kadar açık bir manzara sizi bekliyor olacak.

Wadi Mujip

Ürdün’de kanyon yürüyüşü yapabileceğiniz, derin bir vadi burası. Aksiyon sevenler için yarı su, yarı taş patikadan ilerleyerek sonunda bir şelaleye ulaşacağınız bir yürüyüş rotası.

Lut Gölü

Deniz seviyesinin altında dünyanın kaldırma kuvveti en yüksek göllerinden biri olan Ölü Deniz veya Lut Gölü, rotanızda mutlaka olsun derim, Lut Gölü’nde yüzmek oldukça farklı bir deneyim. Suyun tuzluluk oranı çok yüksek olduğu için su üstünde kalmak için bir çaba harcamanıza gerek olmadan kendinizi bırakmanız yeterli. Gölde kitap veya gazete okuyan pozlar vermek ise buranın klasiği haline gelmiş. Göle giriş için göl kıyısında tesislerin olduğu bölümleri kullanmanız duş ve kabin kullanabilmek açısından iyi olacaktır.

Karak Kalesi

Ürdün’ün coğrafyasının farklı bir yüzünü daha görmek için listenize Karak Kalesi’ni ekleyebilirsiniz. Osmanlı döneminde kalma kale 900 metre yüksekliği ile dikkat çekiyor. Oldukça büyük bir yapı. Kalenin bulunduğu şehir, Ürdün’ün büyük şehirlerinden biri aynı zamanda.

Petra

Wadi Musa yani Musa Vadisi’ne kurulmuş, Unesco Dünya Kültür Mirası listesinden antik kent, kesinlikle muhteşem bir şehir, benim Ürdün’e gitme nedenim burasıydı zaten. Petra detayları için tık tık

Wadi Rum

Gece bedevi çadırlarında kalarak çöl safarisi yapabileceğiniz muhteşem güzellikteki vadinin Türkçe karşılığı Ay Vadisi. Mars yüzeyine benzeyen yapısı ile pek çok filmde plato olarak kullanılmış. Gideceğiniz zaman ayın evrelerini kontrol etmenizde fayda var, ay ışığı ne kadar az olursa samanyolunu o kadar net ve güzel bir şekilde görebilirsiniz.

Aqabe

Kızıldeniz’de balıklarla yüzmek isterseniz Ürdün’ün deniz kıyısındaki bu şehrine uğrayın. Aynı anda Mısır, İsrail, Ürdün ve Suudi Arabistan’ı görebileceğiniz körfez şehri olan Aqabe, Ürdün için stratejik öneme sahip. Dalış sevenler için ideal.

Ürdün Türk Vatandaşlarından Vize İstiyor mu?

Ürdün’e eğer turistik amaçlı ya da transit geçiş için gidiyorsanız ve Diplomatik, Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport sahibiyseniz, Ürdün’de toplam kalış süresi, ilk geçiş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeye ihtiyacınız yoktur.

Diğer Ürdün Gezi Yazıları

Ürdün’e bir gezi planlıyorsanız, aşağıdaki diğer Ürdün gezi yazılarıma da mutlaka göz atın.

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın