İstanbul’da bir uçurtma müzesi olduğunu biliyor muydunuz? Peki bu müzenin Türkiye’deki ilk ve tek uçurtma müzesi olduğunu, dünyanın sayılı uçurtma müzelerinden biri olduğunu biliyor muydunuz?
Üsküdar’da cadde kalabalığından kurtulmak için saptığımız ara sokakta tesadüfen “Uçurtma Müzesi” tabelasını görünce, “aaa, buraya bir bakalım” deyip tabelaları takip ettik. Uçurtma deyince insan hemen çocukluğuna gitmiyor mu? Biz de yönlendirmeleri izlerken kocamla hemen çocukluğumuzdaki uçurtma anılarımızı konuşmaya başladık. Yönergeleri takip ettik ama baktık müze kapalı. O sırada biri tenteleri indirmek için gelip “müzeyi gezmek ister misiniz?” dedi. O biri, meğer müzenin kurucusu Mehmet Naci Aköz imiş.
Müzeyi bizim için açıp bizi gezdirdi, coşkuyla anlattı da anlattı. Biz de keyifle dinledik. Hadi gelin, Türkiye’nin tek uçurtma müzesi nasıl kurulmuş, ne gibi hizmetler sunuyormuş anlatayım.
Üsküdar Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi
Tam bir uçurtma sevdalısı olan ve aynı zamanda İstanbul Uçurtmacılar Derneği başkanlığını da yürüten Mehmet Naci Aköz, 1986 yılından itibaren dünyanın dört bir yanından topladığı uçurtma koleksiyonu ile 2005 yılında ülkemizin ilk ve halen tek uçurtma müzesini kurmuştur. Şu an Üsküdar Belediyesi’nin desteklediği müze, hem müze hem de çocuklar için uçurtma atölyeleri düzenlenen şahane bir yer haline gelmiş. Müzede Çin’den Kamboçya’ya Endonezya’dan Almanya’ya kadar pek çok ülkeden gelen, geleneksel çizgiler taşıyan uçurtmalar bulunuyor.
6 kıta ve 33 ülkeden, Mehmet Naci Aköz’ün çabalarıyla toplanan 2500’den fazla üründen oluşan (Uçurtma, yayınlar, malzemeler ve çeşitli objelerden oluşan) koleksiyonuyla; dünyanın 18 uçurtma müzesinden biri olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi kesinlikle gezilmeye, görülmeye değer bir müze.
Uçurtma Kütüphanesi
Aynı zamanda müze içinde bir de Uçurtma Kütüphanesi kurulmuş. Uçurtma kadar uçurtmalarla ilgili kaynak kitapları da derleyen Mehmet Bey, bu kitapları da müzede sergiliyor.
Uçurtma Müzesi’nin Kurucusu: Mehmet Naci Aköz
Mehmet Naci Aköz, Uçurtma Müzesi’nin kurucusu. Uçurtmaları çok seviyor, ticari olarak da bu işle meşgul. 1980 yılında uçurtma yapıp satmaya başlıyor ve uçurtma serüveni böylece başlamış oluyor. 1984 yılında Türkiye’nin ilk uçurtma yarışmasını düzenleyerek bugünkü müzenin de belki de bilmeden ilk adımlarını atmaya başlıyor. 1986’da Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Birliği’ni kuruyor ve uçurtma konusuna ülkemizde bir resmiyet kazandırıyor. 1997’ye geldiğimizde IBB’nin düzenlediği ilk uluslararası uçurtma festivalini projelendirip organize ediyor. Bu sırada kendinden dinlediğimiz, dünyanın pek çok ülkesindeki uçurtma müzeleri, uçurtma festivalleri ile iletişime geçiyor ve Türkiye’nin de uçurtma konusunda çabaları olduğunu dünyaya duyurmaya başlıyor. Katıldığı pek çok festivalden bazen parasıyla bazen de değiş tokuş yöntemi ile uçurtmalar topluyor.
1998 yılında İstanbul Uçurtmacılar Derneği’ni kuruyor. Yine aynı yıl, uçurtmanın okullarda ders olarak okutulması için çalışmalarına başlıyor. 1999’de Uçurtma Gönüllüleri Vakfı’nı kuruyor.
2005 yılında ise bugün Üsküdar’da bulunan ve kendine ait bir yerde Uçurtma Müzesi’ni kuruyor. 2015 yılında müze içinde yer alan Uçurtma Kütüphanesi’ni kuruyor. 2017 yılından bu yana da Dünya Uçurtma Müzeleri Birliği’ni kurmak için çalışıyor. Dünyada İstanbul Uçurtma Müzesi ile birlikte 18 tane uçurtma müzesi bulunuyormuş.
Çin, dünyanın uçurtma başkenti diyebiliriz. Çin’de yer alan Wei-Fang Uçurtma Müzesi’nde İstanbul Uçurtmacılar Derneği’ne ait bir plaket yer alıyor. Böylece Türk uçurtmacılığı dünya çapında da temsil edilmiş oluyor.
Uçurtma Okulu ve Uçurtma Atölyesi
Uçurtma Müzesi, aynı anda 200 öğrencinin kendi uçurtmasını kendisinin yapabileceği “Uçurtma Okulu” olarak da hizmet veriyor. Mehmet Bey müzenin kuruluş amaçlarından birinin çocuklara uçurtma sevgisini aşılamak olduğunu söylüyor. Bu nedenle müzenin alt katı uçurtma yapım atölyesi olarak tasarlanmış.
Uçurtma Müzesi’nde, isteyen gruplara uçurtma atölyeleri gerçekleştiriliyor. Özellikle okullar tarafından gerçekleştirilen kültür gezileri için en ideal yerler arasında yer alan uçurtma müzesindeki uçurtma okulunun atölyelerinde uygulamalı uçurtma yapımına katılanlardan ise sadece uçurtma ücreti alınıyor.
Uçurtma Müzesi Ücreti Ne Kadar?
Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2008 yılında başlattığı “Çocuk Dostu Müze” ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2011 yılından beri sürdürdüğü “Müzeli Eğitim” projeleri çerçevesinde faaliyetlerini sürdüren uçurtma müzesi tüm mesai günleri 09.00 – 17.00 arası açık ve müze girişleri ücretsizdir.
Müze girişi ücretsiz iken, uçurtma atölyesi için malzeme ücretlerinin karşılanabilmesi için alınan ücret 2019-2020 sezonunda kişi başına 30 TL. İstanbul Uçurtmacılar Derneği’nin sosyal sorumluluk projesi olarak devam eden müzenin herhangi bir gelir beklentisi yok. Atölyelerden alınan ücret ise, malzeme giderlerini karşılamak için alınıyor. Atölyede yapılan uçurtmaları çocuklar evlerine götürebiliyor.
Uçurtma Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?
Uçurtma Müzesi, Üsküdar Meydanı’ndan yürüme mesafesinde arka sokaklardan birinde. Üsküdar metro istasyonu ve Üsküdar Meydanı’na sadece 200 metre yürüme mesafesinde. Aşağıda müzenin açık adresi ve harita üzerindeki konumunu görebilirsiniz. Biz ilk başta dediğim gibi tamamen tesadüf eseri tabelalarını görüp, tabelaları takip ederek bulduk.
Uçurtma Müzesi Adresi
Aziz Mahmut Hüdayi Mah. Uncular Cd. Bakıcı Sk. No:12 ÜSKÜDAR – İSTANBUL
Google haritalar üzerindeki konumu için tıklayın.
Uçurtma Müzesi İletişim Bilgileri – Uçurtma Müzesi Telefon Numarası
Uçurtma Müzesi’nin iletişim bilgileri, açık adresi, telefon numarası ve e-posta adresini aşağıda görebilirsiniz.
Uçurtma Müzesi Hizmet Saatleri
Uçurtma Müzesi hafta içi 09:30 – 17:00 saatleri arasında açık.
Uçurtma Müzesi Telefon Numaraları
- +90 (216) 553 23 37
- +90 (216) 391 86 81
- +90 (216) 553 89 85
- +90 (553) 979 71 79
- +90 (532) 616 14 66
E-posta Adresi: [email protected]
Web Sitesi: www.ucurtmamuzesi.net
Müzeye gitmeden önce arayıp rezervasyon yaptırmanızda fayda var.
Özellikle çocuklar için harika bir müze olsa da bizim gibi içindeki çocuğu yaşatmaya devam eden büyükler için de mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir müze!
Yolda Kalın!
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen