2000 yıllık bir antik kent, Kilikya ile Pamfilya arasında bir köprü, bir yanda Gazipaşa diğer yanda Alanya’ya kadar uzanan stratejik bir konum, görülmemiş bir mimari, sanatçısının ustalık eseri denebilecek mozaikler, şehri tırmanan 2bin yıllık merdivenler, mağaralar, sarnıçlar, hamamlar, binlerce yıllık tavla benzeri bir oyun, zeytin işleme atölyesi, sütunlu yolu ile müthiş güzellikte bir yerleşim… Alanya’ya sadece 20 km mesafede yer alan Syedra Antik Kenti her gün ilerleyen kazıları, yeni açılan bölümleri ile ziyaretçilerini bekliyor.

Syedra Antik Kenti, Alanya
Syedra Antik Kenti, Alanya

Syedra Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

Syedra Antik Kenti, Antalya ilimizin sınırları içinde bulunan çok sayıdaki antik kentten biri, Alanya şehir merkezine 20 km mesafede yer alıyor. Alanya’dan doğu yönüne doğru 16-17 km devam ettiğinizde “Syedra” tabelasını göreceksiniz, tabeladan kuzeye döndükten sonra Seki Mahallesi’nde bulunan Asar Tepe’nin zirvesine doğru 4 km’lik bir tırmanış yolu sizi bekliyor. Korkmayın, yol dar olsa da asfalt, arabanız güvende. Yol boyunca muz, avokado ve ejder meyvesi bahçeleri size eşlik edecek. Yolun sonunda denizden 400 metre yukarıda harika bir deniz manzarasına sahip olan antik kente ulaşmış olacaksınız.

Syedra Antik Kenti’nin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için buraya tıklayın.

Syedra Antik Kenti Nerede
Syedra Antik Kenti Nerede

Alanya’dan Dim Çayı veya Gazipaşa tarafına gidecekseniz mutlaka ama mutlaka uğramanız gereken keşfedilmeyi bekleyen bir cevher Syedra… Yolunuz o tarafa düşmüyorsa dahi biraz uzatın ve burayı mutlaka görün.

Çok Gezen Tüyosu: Antik kent içinde dik merdivenler ve toprak patikalar olduğundan spor ayakkabı gibi rahat bir ayakkabı ile gitmenizi öneririm. Yaz aylarında gidecekseniz su, şapka gibi destekler çok iyi olur.

Syedra Antik Kenti Girişi Ücretli mi?

Syedra Antik Kenti Girişi
Syedra Antik Kenti’nin Kapılarından Biri

Syedra Antik Kenti girişi 2024 yılı Haziran ayı itibarı ile ücretsiz.

Ben ören yerlerinin ücretsiz olmasına karşıyım, bizim insanımız ücretsiz olunca kıymet bilmiyor maalesef. Syedra gibi sarnıçları, mozaikleri ve pek çok yeri korunması gereken bir antik kente giriş ücretsiz olmamalı, Müzekart ile giriş olsa harika olur.

Syedra Antik Kenti Tarihçesi

Syedra’da ortaya çıkarılan bazı buluntular sayesinde kentin geçmişinin M.Ö. 9. yüzyıla kadar uzandığı tahmin ediliyor. Pamfilya ile Kilikya’nın buluştuğu noktada bulunan kent Lidyalılar, Persler, Büyük İskender gibi pek çok medeniyetin egemenliğine girmiş. Bulunan yazıtlarda kentin Helenistik Dönemde spor oyunlarında aktif rol aldığı anlaşılmış.

Kentin Roma hakimiyeti sırasında yaşanan refah dönemi, Sasani akınları ile son bulmuş, devamında ise Arap akınları başlamış. Kentteki son yerleşim izleri Anadolu Selçuklu Dönemi’nden kalma. Alanya Kalesi’nin güvenliğini sağlayan bir uç kale görevi üstlenmiş olabileceği tahmin ediliyor.

Syedra Ne Demek?

Syedra’nın anlamı tam olarak bilinmemekle birlikte iki farklı görüş öne sürülüyor;

  1. İlk görüş; kentin yakınlarında geçen Sedre Çayı’nın adının kente verildiği, ancak öyleyse hala anlamını bilmiyoruz.
  2. İkinci görüş; şehrin adını çevrede yetişen ve gemi yapımında kullanılan sedir ağaçlarından aldığı yönünde, ki bu görüş bana çok daha yakın geldi.

Syedra Antik Kenti’nde Neler Var?

Antik kentte bir kentte görmeyi bekleyeceğimiz hemen her şey var; Agora, tiyatro, evler, hamamlar, sarnıçlar, tapınaklar… Zeytin atölyesi ise kentin en özel yapıları arasında. Bu yapıları sırayla anlatayım;

Antik Liman ve Aşağı Şehir

Antik kent ana yoldan 4 km yukarıda olsa da tam yol ayrımında denize doğru bakarsanız o bölge bir zamanlar kentin limanı imiş. Dikkatli bakarsanız, yolun iki yanındaki kalıntıları görebilirsiniz, bu kalıntılar aşağı şehre ait. Yakın döneme kadar mezarlar, sur kalıntıları ve aşağı kent hamamı ayakta iken 1970’lerde muz bahçeleri için yapılan teraslama çalışmaları nedeniyle ya tahrip olmuş ya da tamamen ortadan kaybolmuş ne yazık ki… Bu bölgede 90’lı yıllarda yapılan kazılarda Eroslar’ın balık avlama sahnesi ve Hylas’ın kaçırılışı mitolojisinin anlatıldığı iki mozaik çıkarılmış, bu iki mozaik de Alanya Müzesi’nde sergileniyor.

Bazilika

Kente otoparkın olduğu kısımdan değil de bir altta yer alan toprak yoldan girerseniz önce bazilika yapısını, sonra da batı kapısı ve batı caddeye ulaşırsınız. Dikdörtgen planlı yapı bazilika olarak tanımlanmış olsa da yapının apsisli duvarının güney yönünde olması nedeniyle bazilika olması mümkün görünmüyor. Zeminindeki mozaik işlemeleri ile görülmeye değer. Üstelik şehirdeki tek mozaik zemin burada değil!

Batı Kapısı ve Batı Cadde

Batı Kapısı
Batı Kapısı

Batı kapısı şehrin girişlerinden biridir. Günümüze kule şeklinde bir kısmı ulaşmış.

Batı Cadde
Batı Cadde

Batı kapısından şehre girdiğinizde Syedra Antik Kenti’ndeki sur içi yapılarının en alt kottaki yapılarının dizildiği cadde olan Batı Cadde’ye ulaşırsınız. Kente girdiğinizde yolun bir yanı düz bir duvar ile sınırlandırılmışken caddenin diğer yanında çeşitli yapılar sıralanmış durumdadır.

Zeytin Atölyesi

Zeytin Atölyesi
Zeytin Atölyesi

Batı Cadde üzerinde yürürken sağdaki yapıları dikkatle incelemenizi öneririm çünkü burada çok yeni açığa çıkarılmış olan bir zeytin atölyesi bulunuyor. Simetrik öğelerden oluşan atölyedeki buluntuların hemen hepsi çok sağlam olarak toprak üstüne çıkarılmış, hepsi çok etkileyici parçalar.

Güneybatı Kent Kapısı

Güneybatı Kent Kapısı
Güneybatı Kent Kapısı

Batı Cadde’nin sonunda, sur duvarlarının kesiştiği noktada şehrin Güneybatı Kent Kapısı yer alıyor. Kapının hemen dışında da şehrin güneybatı nekropolü bulunuyor. Sağlam sur duvarları ile çevrelenmesi ve kapının net bir şekilde görülebiliyor olması nedeniyle insanı antik döneme doğru yolculuğa çıkaran bir kapı gibi burası…

Kaynak Mağarası ve Sarnıçlar

Kaynak Mağarası
Kaynak Mağarası

Syedra Antik Kenti’ndeki büyülü yerlerden biri de halk arasında Sarnıç Mağarası olarak anılan Kaynak Mağarası. İçinde doğal kaynak suyu bulunan mağaranın girişine kemerli bir kapı örülerek düzenlenmiş ve insan yapımı görüntüsü verilmeye çalışılmış. Mağaradan çıkan suyun değerlendirilmesi için hemen mağaranın ilerisinde yer alan büyük sarnıçlar inşa edilmiş ve su orada biriktirilmiş. Bu mağara girişi beni çok etkiledi çünkü benzerini hiç bir yerde görmemiştim. Syedra’ya giderseniz burayı sakın gözden kaçırmayın!

Merdivenler

Asartepe üzerine kurulmuş olan şehir, dik yapısı nedeniyle teraslı bir yapıya sahip. Teraslar arası geçişler, yapılar ve caddeler arasındaki bağlantılar için ise merdivenler kullanılmış. Merdivenlerin bugüne kadar sapasağlam ulaşmış olması ise şehrin etkileyici noktalarından bir diğeri. Yukarıdaki fotoğrafta bulunan merdivenlerin güzelliğine bakar mısınız?

Vaftiz Mağarası

Batı caddeden üst teraslara doğru çıkmaya başlamışken merdivenli yolun kenarında bir mağara bulunuyor. Bu mağara şu an turistik ziyarete kapalı, umarım en kısa zamanda açılır, ziyarete açılana kadar gittiğinizde demir parmaklıklı bir kapı göreceksiniz. Kaba bir dikdörtgen şeklinde olan mağarada; doğal boyalar ile boyanmış freskler, bir vaftiz havuzu, dairesel bir niş bulunuyor.

Akropolis – Yukarı Şehir

Akropolis - Yukarı Şehir
Akropolis – Yukarı Şehir

Vaftiz Mağarası’ndan sonra merdivenli yolu takip ettiğinizde ulaşacağınız nokta yukarı şehir. Bu bölümde savunma amaçlı yapılar ve daha sonradan eklenmiş bir kilise bulunuyor. Yukarı şehre ulaştığınızda artık doğuda Gazipaşa’dan batıda Alanya’ya kadar çok geniş perspektifte bir manzaraya da ulaşmış oluyorsunuz. Manzaraya bakınca şehrin neden buraya inşa edildiğini anlamak mümkün.

Sütunlu Cadde

Sütunlu Cadde
Sütunlu Cadde

Şehrin bir diğer etkileyici noktalarından biri de şüphesiz Sütunlu Cadde. Kazı ekibi sütunları ayağa kaldırmış ve ziyaretçilerin o döneme gitmelerini sağlamış. 220 metre uzunluğunda 5 metre genişliğindeki caddenin bir yanında dükkan benzeri işlik, depo tipi yapılar bulunurken karşı tarafta hamam gibi daha büyük yapılara ev sahipliği yapıyor.

Büyük Hamam Kompleksi

Syedra Hamam Kompleksi
Syedra Hamam Kompleksi

Yükseklik farkı nedeniyle 16 metreye kadar ulaşan yüksekliği, bugüne kadar korunmuş yapısı ve muhteşem taban mozaikleri ile Syedra Antik Kenti’nin bir diğer muhteşem yapısı da hamam kompleksi. Soyunma bölümü, hamamın en iyi korunmuş kısmı olan soğukluk bölümü, sıcaklık bölümü net olarak ayrıştırılabilecek şekilde günümüze ulaşmış.

Hamam Mozaiği
Hamam Mozaiği

Soğukluk bölümünün tabanında bulunan 7.9 m genişliğe ve 21.91 m uzunluğa sahip mozaik bölgedeki en büyük mozaiklerden biridir. Bu göz alıcı mozaikte mitolojide Herakles’e verilen oniki görev betimlenmiş. Renkleri, işçiliği, büyüklüğü ile göreni kendine hayran bırakan, yapanın ustalık eseri dedirten bu mozaik koruma amacıyla maalesef şu an turistik ziyarete açık değil. Umarım en kısa zamanda herkesin görmesi için gereken düzenlemeler yapılabilir.

Roma Tabla Oyunu

Roma Tabla Oyunu
Roma Tabla Oyunu

Syedra Antik Kenti’nin yapılan kazı çalışmalarında bugünkü tavlaya benzeyen Roma Tabla Oyunu’na dair taşlar ve tablası bulunmuş. Sütunlu Cadde’nin sonuna, girdiğiniz kapıya yere göre başına da olabilir, bu oyunun detaylı açıklamasına dair bir bölüm ayrılmış. Antik kente gitmişken mutlaka inceleyin derim.

Syedra Antik Kenti’ne Gitmişken

Syedra Antik Kenti’ne gitme planınız varsa aşağıdaki yazılarıma da göz atmanızı öneririm, yakınlarda gezilecek, görülecek pek çok güzel yer var:

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın