Yurt dışı seyahatleri ucuza getirme rehberi fikri nereden mi çıktı? Çünkü sürekli soruyorsunuz 🙂 “Nasıl bu kadar çok geziyorsun, gezilerini nasıl ucuza getiriyorsun?” herhalde en çok aldığım sorular. Bir de “bu kadar parayı nereden buluyorsun?” sorusu var ki, o başka bir yazı konusu olsun.
Benim gibi sürekli seyahat ediyorsanız, üçün beşin hesabını yapmak gerekiyor. Bir seyahatte yaptığım tasarruf bir sonraki seyahat için bütçe çıkmasını sağlıyor. Aksi halde her ay bir yerlere gitmek yerine yılda bir kez seyahate çıkar, mutsuz mutsuz çok gezenleri takip ederim.
Biliyorum herkes gizli bir formül bekliyor. Bir formül vereyim de birden bütün seyahatler ucuza gelsin. Ne yazık ki öyle bir gizli formül yok. Aksine bolca kan ve gözyaşı var. Şaka bir yana seyahatleri ucuza getirmek için ciddi zaman ve emek harcamak gerekiyor, kimse gümüş tepsine size ucuz seyahat sunmuyor maalesef, keşke sunsa…
Hadi gelin, kalem kalem yurt dışı seyahatleri ucuza getirme tüyolarımı, kendi uyguladığım yöntemlerimi size açıklayayım!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
1) Yurt Dışı Seyahatleri Ucuza Getirme – Ucuz Uçak Bileti
Benim için seyahatlerin e büyük maliyet kalemi ulaşım. Eğer uzun mesafeli bir yolculuk olacaksa elbette uçak bileti. Ucuz uçak bileti yakalayamak en çok zaman, mesai ayırdığım konulardan biri. Bunun için kullandığım internet sitelerini ve yöntemlerimi tek tek anlatıyorum, not alın.
İndirim kampanyalarını takip etmek
Ucuz uçak bileti bulmanın en kolay yollarından biri havayolu şirketleri veya uçak bileti karşılaştırma sitelerinin kampanyalarını takip etmek. Benim buradaki formülüm oldukça basit: Havayolu firmaları ve uçak bileti karşılaştırma sitelerine üye oluyorum.
- Üye olduğunuzda size kampanyalar e-posta olarak gelmeye başlıyor. Her gelen kampanyada benim için uygun destinasyonlar var mı diye hızlıca göz atıp ilgimi çeken bir yer varsa fiyat detaylarına bakmak için tarih seçeneklerine bakıyorum.
- Artık teknolojinin gelişmesi ile, e-posta gelmesini beklemeden, firmaların mobil uygulamarından gelen “bildirimler” ile kampanyalardan haberdar olabiliyorsunuz. Bu bildirimlerden haberdar olabilmek için uygulamayı indirirken “bildirimlere izin vermeniz” gerekiyor. Uygulamayı indirirken izin vermediyseniz sonradan bildirim ayarlarınızı güncelleyebiliyorsunuz, panik yok.
- Sosyal medyada havayolu şirketlerinin ve fiyat karşılaştırma sitelerinin hesaplarını takip etmek de işe yarıyor. Kampanya duyuruları sosyal medyadan da yapılıyor, oradan yakalayabilirsiniz. Böylece e-posta gelmesini beklemeden kampanyalardan haberdar olabiliyorsunuz.
Özel günleri/dönemleri takip etmek
Sevgililer günü, anneler günü, black friday gibi tüm tüketim dünyasını harekete geçiren dönemlerde havayolu firmaları da kampanyalar yapıyor. Bu kampanyaları mutlaka takip edin. Biz Meksika biletimizi Air France’in black friday kampanyasından çok uygun fiyata almıştık. Her yıl THY sevgililer gününde ikinci bilete 1 TL kampanyası yapardı mesela (bu yıl yapmadı galiba). Bu tarz özel günler indirimli bilet yakalamak için en iyi zamanlardır.
Fiyat alarmı oluşturmak
Uçak bileti karşılaştırma sitelerinin artık pek çoğunda “fiyat alarmı” özelliği var. Ben Enuygun.com sitesinin fiyat alarmlarını çok kullanıyorum. Bir yere gitmek istiyorum ve kafamda bir taban/tavan fiyat varsa, bilet fiyatı değiştiğinde bana e-posta ile bilgilendirme geliyor.
Facebook’taki “fırsat” gruplarına üye olmak
Tüm havayolu firmalarının sitelerine üye olmak ve takip etmek çok kolay bir iş değil. E-posta kutunuza gelen mesajları bir süre sonra görmezden gelmeye başlayabiliyorsunuz. Kampanyaları takip edip Facebook’ta paylaşan pek çok grup var. Ben “Seyahat Fırsatları” grubunu takip ediyorum.
Ödül ve sadakat programlarına üye olmak
Neredeyse tüm havayollarının sadakat programı var. Pegasus’un Bolbol, THY’nin Miles&Smiles gibi… Bu programlara üye olduğunuzda her uçuşunuzdan belli bir puan/ödül kazanıyorsunuz ve bu ödüller belli bir seviyeye ulaştığında uçak bileti alabiliyorsunuz. Bu programlara üyelik herhangi bir ücrete tabii değil, dolayısıyla mutlaka sık kullandığınız havayollarının programlarına mutlaka üye olun.
Ödül programları sadece havayolu firmalarında yok, Turna.com gibi fiyat karşılaştırma sitelerinin de ödül programları var. Turna.com’da arkadaşlarınızı üye olması için davet edebiliyor ve onlar bilet aldıkça siz de puan/ödül kazanabiliyorsunuz. Aşağıdaki bağlantıdan üye olarak siz de bana destek olabilirsiniz.
Turna.com’a üye ol, ucuz uçak bileti kampanyalarını takip et!
Mil kazandıran kredi kartlarından almak
Ödül programlarının biraz daha gelişmiş versiyonları kredi kartlarında var. Uçuş mili, puanı kazandıran çok sayıda kredi kartı var. Bu kartlar ile yaptığınız alışverişlerden kazandığınız puanları da uçak bileti almak için kullanabiliyorsunuz.
En çok mil kazandıran kredi kartları yazıma göz atın!
Mil programına üye değilseniz veya yeterl miliniz yoksa @pointship.int uygulaması üzerinden yeterli kadar mili olan üyeler ile mil paylaşımı yapabilirsiniz.
Pointship üzerinden yapacağınız ilk işlemde, servis ücretinde %10 indirim kazanmak için Pointship Promosyon Kodunuz: COCG-2021. İndirimden faydalanmak için tıklayın!
Uçuş tarihlerinde esnek olmak
Çoğu çalışan, yıllık izinlerini çok zor aldığı için tatil programını tam olarak izin tarihlerini kapsayacak şekilde yapmayı tercih ediyor. Bayram tatilleri, yılbaşı gibi tatil dönemlerinde bu nedenle ucuz uçak bileti bulmak neredeyse imkansız oluyor.
Bunun çözümü gidiş ve dönüş tarihlerinizi esnetmek. Tatil başlangıcı Cuma ise, bir gün önce yola çıkıp Perşembe günü yola çıkmak ve dönüşü Pazar günü yerine Cuma günü yapmak gibi… Herkes aynı tarihlerde uçmak istediğinde talep fazla olduğunda fiyat düşmez. Ama insanlar yola çıkmadan önce veya döndükten sonraya bilet alırsanız ciddi fiyat avantajı yakalarsınız.
- Hafta içi uçuşları genellikle hafta sonlarından ucuz olur.
- Gün ortası uçuşları sabah ve akşam uçuşlarından ucuz olur.
- Bir ülkeye gidiş havalimanı ile dönüş havalimanı şehri farklı olursa genelde daha pahalıya gelir.
Fiyatların nasıl dalgalandığını Turna.com, Skyscanner.com ve Kiwi.com uygulamalarında kolayca görebilirsiniz.
Gideceğiniz yere, yüksek sezon yerine düşük sezonunda gitmek
Antalya’ya hangi mevsimde gidersiniz? Ben en geç Mayıs’ta giderim. Yaz aylarında Antalya’nın ne kalabalığına, ne sıcağına, ne de yüksek uçak bileti ücretlerine katlanmam gerekmez böylece.
Ben genel olarak gideceğim yerlere yüksek sezondan düşük sezona geçerken veya tam tersi düşük sezondan yüksek sezona geçerken gidiyorum. Böylece hem gideceğim yerde fiyatlar yüksek olmuyor hem de uçak biletleri.
Uzakdoğu’ya Muson yağmurları zamanında gitmek istemezsiniz belki ama biz Endonezya’ya tam kuru sezonun sonunda, yağmurlu sezonunun başında gitmiştik. 1-2 gün dışında hiç yağmura yakalanmadık. Bu sezonları nereden bulacağız diye çok soru da geliyor. Google’a gideceğiniz yeri içerecek şekilde “best time to visit Thailand” veya “tayland’a gitmek için en iyi zaman” gibi yazarsanız, doğru sonuçları kolayca bulabilirsiniz.
Erkenci davranmak
Erken kalkan yol alır diye boşuna dememişler. Özellikle uzun mesafe yani pahalı olabilecek uçak biletlerini ben genelde 6-8 ay öncesinden alıyorum. Hem zamanınız olduğunda kampanya yakalama ihtimaliniz artıyor hem de ne kadar erken alırsanız o kadar ucuza bilet alma/bulma imkanınız oluyor.
Aktarmalı uçuş seçeneklerini değerlendirmek
Tabii ki uzun uçuşlarda en konforlusu direkt uçmak ama aynı zamanda en pahalı yöntem de o. Tarihleri esnettiğiniz gibi uçuş bağlantılarınızı da esnetirseniz çok daha uygun fiyata uçak bileti bulabilirsiniz.
Aktarmalı uçuş seçeneklerini iki kategoride değerlendirmek lazım.
- Tek bir havayolu ile aktarmalı uçuş: bu yöntem direkt uçuşa göre daha ekonomik olsa da yine de en ekonomik yöntem değil.
- Farklı havayolları ile aktarmalı uçuş: asıl fiyat avantajı yakalayacağınız yer burası. Ancak havayolu firmalarında bu seçeneği bulamayacağınız için mutlaka uçak bileti karşılaştırma sitelerinden faydalanmanız gerek. Kiwi.com benim bu seçenek için en fazla tercih ettiğim site. Bu seçenekte dikkat etmeniz gereken konu transit vize konusu. Transit vize uygulamaları yazıma mutlaka göz atın.
Kiwi.com’un Nomad özelliği ile uzun süreli ve çoklu uçuş yapmayı planladığınız bir seyahatiniz varsa çok ucuza bilet bulabilirsiniz.
Alternatif havaalanlarını araştırmak
Londra’da 3 tane havaalanı var, İstanbul’da 2 tane, Paris’te 3 tane… Dolayısıyla tek bir havaalanına bakarsanız tüm uçuş seçeneklerini bulamayacağınız. Yine fiyat karşılaştırma siteleri bunun için süper bir çözüm sunuyor. Havaalanı seçmek yerine yer seçebiliyorsunuz, hatta yakın şehirleri de seçebiliyorsunuz. Böylece tek bir havaalanına mahkum olmuyorsunuz.
Tren + Uçak, Otobüs + Uçak seçeneklerini değerlendirmek
Genellikle uçak bileti bakarken sorun Türkiye’den çıkmak. Türkiye’den çıktıktan sonra ucuz bilet bulma imkanı artıyor. Bu seçeneklerden faydalanmak için tren veya otobüs ile Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya gidip oradan uçak ile başka ülkelere geçmek bir seçenek olabilir. Bu tarz kombinasyonları bilet ararken değerlendirmenizde fayda var.
Gizli pencereden bilet aramak
Bilgisayarlarınızda arama yaptığınız tarayıcılar sizin arama geçmişinizi tutuyor. Aynı sitede sürekli uçak bileti ararsanız bilet fiyatlarının düşmediğini sürekli yükseldiğini fark etmişsinizdir belki. Bu kullanıcı kesin Almanya’ya gidecek, o yüzden fiyatları yükseltebilirim diye çalışıyor fiyat arama motorları çoğunlukla. O yüzden uçak bileti arayacaksanız, tarayıcınızdaki “gizli pencere” bölümünden aramalarını yapın.
Tüm bu yöntemleri uyguladınız ve en ucuz bileti buldunuz diyelim. Uçuşların saatlerinin değişebileceği, rötar olabileceğini, uçuşların iptal olabileceği ihtimalini her zaman göz önünde bulundurun. Özellikle aktarmalı uçuş planladıysanız ve havayolu firmaları farklı ise rötar veya uçuş iptali durumunda diğer uçuşunuzu kaçırırsanız malesef bir hak iddia edemiyorsunuz. O yüzden aktarma aralarını en az 3-5 saat planlayın.
2) Yurt Dışı Seyahatleri Ucuza Getirme – Ucuz Konaklama
Seyahatlerde ikinci büyük harcama kalemi de konaklama. Ucuz konaklama seçeneklerini başlıklara ayırarak ele almak lazım:
Bedava konaklama: Couchsurfing
“Bedava konaklamak mı, nasıl olur?” diyenleri duyar gibiyim. Couchsurfing uluslararası bir platform, evinde müsait yeri olanlar sisteme dahil olarak kalacak yer arayanları evlerinde misafir ediyor. Sistem tamamen gönüllük esası ile çalışıyor. Hem ev sahipleri hem de misafirler için bir değerlendirme sistemi var, evinizde kalmak isteyenlerin profilini inceleyip haklarındaki yorumlara bakarak onaylamak veya onaylamamak size kalmış. Tam tersi de geçerli, birinin evine misafir olmak istediğinizde güvenebilmek için siz de o kişinin yorum ve değerlendirmelerine göre karar verebiliyorsunuz.
“İnsanlar neden evlerini hiç tanımadığı insanlara açıyor?” sorusu aklınıza gelmiştir. Seyahat eden, seyahat etmeyi seven insanlarla tanışmak, yeni kültürler öğrenmek için çok güzel bir yöntem. Benim de bir profilim var, incelemek isterseniz; Couchsurfing
Hostel Konaklaması
Özellikle yalnız ve uzun süreli seyahat ediyorsanız, hem arkadaş edinmek hem de ucuza konaklamak için en iyi yöntemlerden biri de hosteller.
Genellikle 8-10 kişilik yatakhanelerde ortak mutfak, banyo ve tuvalet kullanımlı hosteller konaklama için en ucuz yöntemlerden biri. Çoğunlukla hostellerde mutfak alanı da olduğu için yemeyi de ucuza getirmenizi sağlar. Sanıldığı gibi sadece gençlerin tercih ettiği değil, özellikle uzun süreli dünyayı gezen gezginlerin tercih ettiği yerlerdir hosteller.
Hostel konaklaması hakkında bilmeniz gerekenler yazımda çok daha fazlasını bulabilirsiniz.
Otel Rezervasyon Siteleri
Eğer tek başıma değil de eşim veya arkadaşlarım ile seyahat ediyorsam tercih ettiğim konaklama yöntemi daire kiralama veya otel konaklaması oluyor.
Otel aramak için en çok kullandığım site yıllardır Booking.com, beni hiç hayal kırıklığına uğratmadı. Kullanıcı yorumlarına ve hizmet kalitesine sonuna kadar güveniyorum. Booking.com’u eğer uzun süre kullanıyor veya sık rezervasyon yapıyorsanız bir süre sonra sizi “Genius” üye yapıyor. Böyle olunca size özel Genius indirim fırsatları gösteriyor. %15-40 gibi oranlarda değişebiliyor bu indirimler. Bu indirimlerden çok faydalanıyorum.
Ayrıca bir de “son dakika fırsatları” var. Odalarını dolduramayan oteller, son gün özel indirimler yapabiliyor. Yoğun dönemlerde bu seçeneği riske atmayın ama düşük sezonda bir yere gittiyseniz önünüze son dakika indirimleri çıkabilir. Biz İzlanda’da çadırda kalmak için gitmiştik ama fırtına uyarıları gelince son dakika fırsatlarından 65 euro’ya oldukça güzel bir otel bulmuştuk. 65 euro İzlanda için iyi bir fiyat 🙂
Booking.com’a üye olmak ve ucuz otel bulmak için tıklayın!
Ayrıca bu sitelerin kendi sadakat programları kapsamında farklı kampanyaları olabiliyor. Mesela Hotels.com her 10 konaklamaya 1 konaklama hediye ediyor. Booking.com ise arkadaşlarınızı davet ettiğinizde onların rezervasyonlarından belli bir oranı size komisyon olarak veriyor.
Airbnb
Airbnb, otel yerine daire kiralama sistemi. Otelden daha uygun fiyata, ev rahatlığında konaklamak için airbnb sistesini de tercih edebilirsiniz. Airbnb evlerinde kalmanın avantajı, yine mutfaktan faydalanabileceğiniz için yemek masraflarınızı da azaltmanıza fırsat veriyor. Biz daire konaklaması yaptığımızda, marketten alışveriş yapıp kahvaltıyı evde yapıyoruz. Hem bir öğünü bu şekilde hallediyoruz, hem de dışarıda yemekten çok daha ucuza geliyor.
Airbnb, hostel ve otel konaklamaları için; eğer konaklama sürem uzun olacaksa ben genelde şöyle bir taktik uyguluyorum. İlk geceyi online rezerve edip gittiğimde daha uzun kalmak istediğimi, otel rezervasyon sitesine verdikleri komisyonu bana indirim olarak verip veremeyeceklerini soruyorum. Genelde kabul ediyorlar ve %20 civarında indirim yapıyorlar.
Çadırda Kalmak
Seyahatleri ucuza getirmek için her yol mübahtır. Gittiğiniz sezon ve coğrafya uygunsa çadır pek çok konaklama şeklinden çok daha ucuza gelir. İzlanda seyahatimizde kiraladığımız arabanın üstünde çadır olması bize hem esneklik hem de ciddi bir maliyet avantajı yaratmıştı.
İzlanda seyahatimizi nasıl ucuza getirdiğimize dair detaylı bir blog yazısı yazmıştım, konaklamadan yeme-içmeye herşey var. Linki bırakıyorum, mutlaka göz atın > İzlanda gezi maliyeti
Mil Programları ile Otelde Kalmak
Uçak biletinde olduğu gibi oteller için de mil programları üzerinden otel rezervasyonu yaparak otel konaklamanızı ucuza hatta bedavaya getirebilirsiniz. Bu benim çok kullandığım bir yöntem değil ama sevgili arkadaşlarım Gökçe ve Steve bu yolla dünyanın bambaşka noktalarında şahane otellerde kaldılar. Maldivler videolarını linkledim, bana inanmazsanız videoyu izleyin.
Havalimanında Uyumak
Eğer uçağınız gece geç saatte gideceğiniz yere varıyorsa veya uzun süreli bir aktarmanız varsa; otele para vermek yerine havalimanında uyumak size bir gece konaklama kazancı sağlar. Norveç, İran, Dubai, Singapur, Fransa gibi farklı ülkelerde havalimanında uyuma imkanım oldu. Bazı havalimanları bu konuda gerçekten çok iyi “Slience Room” adında alanları var ve uyumaya uygun ayaklarınızı uzatarak yatabileceğiniz şezlong benzeri koltuklarda rahatça uyuyabiliyorsunuz. Hangi havalimanlarının buna uygun olduğunu görmek için Sleeping in Airports sitesini inceleyebilirsiniz.
Gece Yolculuğu Yapmak
Gittiğiniz yerlerde bir şehirden veya bir ülkeden diğerine yolculuk yapacaksanız ve manzara izlemek gibi bir planınız yoksa gece yolculuğu yapmak bir gece otel masrafından tasarruf etmenizi sağlar. Gece yolculuğu için uzun mesafe ise uçak, daha kısa mesafeler için ise tren, otobüs, feribot gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Vietnam’daki yataklı otobüsler, Peru ve Bolivya’daki süper rahat otobüsler, Norveç’teki gece trenleri bana pek çok gün kazandıran bazı örneklerim.
Norveç gezi maliyeti yazımda havalimanı ve trende geceleri geçirerek nasıl maliyet avantajı sağladığımı anlatmıştım.
3) Yurt Dışı Seyahatleri Ucuza Getirme – Ucuz Yemek
Yurt dışında, özellikle batıya doğru giderseniz, bir diğer büyük harcama kalemi yemek! Yukarıda yemek konusuna ufak ufak giriş yaptım, biraz daha detaylara girelim.
Yiyeceğinizi Türkiye’den götürün
Devir artık tamamen ekonomi devri. Özellikle pahalı ülkelere gidiyorsanız; Türkiye’den, götürebileceğiniz kadar çok, yiyecek götürmeyi düşünebilirsiniz. Konserveler, kuru gıdalar, vakumlanmış peynirler gibi.
Biz İzlanda’ya giderken 18 kg bir çanta yiyecek götürmüştük. Aşağıdaki fotoğraftaki çekçekli valiz bizim yemek valizimiz idi. Biz gittiğimiz dönemde bir çorba 100 TL idi, hal böyle olunca biz hemen hemen tüm öğünlerimizi Türkiye’den götürdüklerimiz ile halletmiştik.
Kahvaltıyı dışarıda yapmayın!
Eğer yukarıdaki konaklama seçeneklerinden, ev veya hostel tercih etttiyseniz kahvaltınızı dışarı çıkmadan önce yapın. Ben genelde ilk günler için yanımda börek, poğaça tarzı birşeyler götürüyorum. Sonraki günlerde ise marketten alışveriş yapıyoruz. Korkmayın hemen her yerde peynir, zeytin, ekmek, domates, yumurta bulabiliyorsunuz. Ben genelde çantama eriyebilir kahvelerden veya yeni keşfettiğim tek kullanımlık filtre kahvelerden atıyorum.
Sokak yemeklerine şans verin!
Dünyanın pek çok yerinde sokak yemekleri nefis oluyor. Öğünlerinizden birini sokakta yerseniz bir restoranda ödeyeceğiniz paranın yarısından daha ucuza gelecektir. Avrupa’da sosisli, Uzakdoğu’da kızarmış pirinç, Meksika’da taco’yu sokakta yemelisiniz. Hem restoranlara göre çok daha ucuz hem de çeşitlilik açısından çok zengin olabiliyor sokak yemekleri.
Dünyanın en iyi mutfakları olarak anılan Meksika, Vietnam gibi ülkelerde yemekleri asıl tatmanız gereken yerler aslında sokak tezgahlarıdır.
Pahalı ülkelerde market en büyük kurtarıcınız olsun!
Türkiye’den taşımak istemezseniz gittiğiniz ülkede marketten alışveriş yapmak, restoranlarda yemeye kıyasla çok çok daha ucuza gelir. Hostel, airbnb veya kamp gibi yerlerde kendi yemeğinizi kendiniz yapabilirsiniz.
Sokak yemeklerini bulamayacağınız ülkeler olacak, İzlanda, Norveç gibi. Sokakta yaşam soğuk, sokak yemeği de pahalı. O zaman ne yapıyoruz marketten alışveriş yapıyoruz. Özellikle Avrupa’da marketlerde çok fazla pişirmenize gerek olmadan yiyebileceğiniz hazır yemekler veya micro dalga fırında ısıtmaya uygun yemekler oluyor. Hangisini seçerseniz seçin restoranda yemeye göre çok çok ucuza geliyor. İçeceklerinizi de marketten alıp güzel parklarda içebilirsiniz.
Gittiğim ülkeye özgü yemekler varsa onları mutlaka denemeye çalışıyorum. Ama yemekleri denedik ve hevesimi aldıysam artık önceliğim ekonomi yapmak oluyor. Özellikle Avrupa’nın kuzeyine çıktıkça fiyatlar yükseldiği için bu çözümleri oralarda daha fazla kullanıyorum. Ama Meksika’da yemek ucuz olmasına rağmen biz sabah kalktığımızda erken saatte yemek yiyecek açık yer bulamadığımız için orada mecburen bir önceki günden alışveriş yapmıştık. Gittiğimiz yere göre çözümlerimiz farklılaşabiliyor.
Kaldığınız otelin nimetlerinden faydalanın
Kahvaltı dahil bir otelde kalıyorsanız öğle yemeğini aradan çıkarmak için kahvaltıdan çantanıza sandviç veya meyve atmayı düşünebilirsiniz. Norveç çok pahalıydı ama biz Bergen’de uygun fiyata kahvaltı dahil bir otel bulmuştuk. Kahvaltıda da çok güzel sandviç ekmekleri vardı. Kendimize kocaman sandviçler yapıp günü onunla idare etmiştik.
Yanınızda Matara ve Termos taşımayı alışkanlık haline getirin
Matara veya herhangi bir su şişesi size gittiğiniz yerde çeşmeden su doldurup imkanı sağlayacak. Dünyanın pek çok yerinde çeşme suyu içilebiliyor. Gideceğiniz yeri önceden araştırırken suyun içilip içilmediğini kontrol edebilir veya gittiğiniz yerde sorabilirsiniz. Ayrıca uçak yolcuğunda yanınızda su mataranız varsa; pek çok havalimanında içme suyu çeşmeleri oluyor, iner inmez mataranızı buralardan doldurup havalimanında suya bir sürü para vermek zorunda kalmazsınız.
Termos ise size çay ve kahve maliyetlerinizi düşürme imkanı sağlayacak. Kaldığınız yerde sıcak su varsa (genelde olur), sabah termosunuza çayınızı veya kahvenizi doldurup canınız çektikçe içebilirsiniz. Veya sadece sıcak su doldurup yanınıza sallama çay/kahve alıp istediğiniz zaman taze yapabilirsiniz. Mesela Norveç’te pek çok kafe ücretsiz olarak termosunuza sıcak su dolduruyor (du ben gittiğim dönemde). Günde 5 euro tasarruf etseniz bile baya fark eder, euro kurunu hatırladım yine 🙁
İndirim siteleri veya uygulamalarını takip edin
Türkiye’deki grup alışveriş siteleri gibi yurtdışında pek çok ülkede indirim/kupon veren siteler/uygulamalar var. Gitmeden önce araştırabilirsiniz.
Ayrıca Trip Advisor sitesinde bazen saatlik indirimler olabiliyor, onları takip ederek de güzel fırsatlar yakalayabilirsiniz.
Bir de özellikle Avrupa’da restoranlar “öğlen menüleri” hazırlıyor. Çorba, ana yemek, içecek dahil gibi ve normal fiyatına veya akşam yemeğine göre çok daha uygun oluyor. Biz Malta’da tavşan yahnisini böyle denemiş, akşam çok daha küçük bir menü ile idare etmiştik.
Arka sokaklara girin
Turistik yerler, şehrin ana caddeleri, en popüler noktaları yerine arka sokaklar ve yerellerin gittiği restoranları tercih edebilirsiniz. Onları nereden buluruz derseniz, yerellere sorarak kolayca bulursunuz. Kaldığınız yerdeki çalışanlara, turizm danışma bürosu çalışanlarına veya sokakta sohbet etme fırsatı bulduğunuz herhangi birine sormanız yeterli olacaktır.
Son söz olarak; tabii ki seyahat etmek yeni kültürler tanımak demek ve buna yemek kültürü de dahil. Ekonomi yapacağım diye gittiğiniz yere özgü yemekleri denemeyi ihmal etmeyin.
4) Yurt Dışı Seyahatleri Ucuza Getirme – Ucuz Ülkeler
Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle eskiden bizim için çok ucuz olan ülkeler dahi artık normal seviyelere gelse de ümidimizi yitirmiyoruz. Gezmeye devam etmek için eskisi kadar olmasa da hala ucuz ülkeler var. Üstelik bazılarına gitmek için pasaport bile gerekmiyor. Seyahat planı yaparken bu ülkelere öncelik vermek ekonomi yapmanızı sağlayacaktır.
Türk Vatandaşları için hala ucuz ülkeler yazıma göz atın.
Her seyahatimin sonunda o seyahatimin maliyetini instagram hesabımda mutlaka paylaşıyorum ve o paylaşımın altına gelen “nasıl bu kadar ucuza mal ettin?” sorularına cevap olaması için bu yazıyı hazırladım, umarım herkese faydalı olur.
Siz de kendi formüllerinizi yorum olarak yazıya ekleyin, yazımı okuyanlar için güzel bir kaynak oluşturalım.
Yeni yazılarımdan haberdar olmak, daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
Yolda kalın!
2 Yorumlar
gerçekten çok faydalanabileceğimiz bilgiler içeren bir yazı olmuş. Tebrikler ve teşekkürler
Teşekkür ederim Şükrancım, sevgiler