Yörük Köyü, Safranbolu gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Çok sayıda konağı ile bir köy olduğuna inanmak çok zor. Yörük Köyü’nde gezilecek yerler, Yörük Köyü’ne ulaşım, Yörük Köyü kültürü ile ilgili bilgileri Yörük Köyü gezi rehberi yazımda bulacaksınız!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Yörük Köyü Gezi Videosu
Yörük Köyü’nde kısa bir gezintiye çıkmak isterseniz, Yörük Köyü gezi videosunu izleyebilirsiniz. Kanalıma abone olmayı da unutmayın!
Yörük Köyü Tarihi
Yörük Köyü, gerçek bir Türkmen Köyü olması nedeniyle 1997’de kentsel sit alanı ilan edilmiş, Safranbolu’nun minyatürü olan bir köy. Bu köyde yaşayanlar hamur işlerinde yetenekli imiş. Bu yetenekleri ile Osmanlı Sarayı’na girmişler ve sarayda edindikleri servet ve görgü ile gelip köylerinde konaklar yaptırmışlar. 93 tane koruma altına alınmış konak var köyde.
Yörük Köyü Nerede?
Yörük Köyü Safranbolu’ya 14 km mesafede, Safranbolu’ya göre düz bir arazide kurulmuş. Yörük Köyü’ne gitmek için Safranbolu merkezden araç yok ne yazık ki, bir tura dahil olmanız veya kendi aracınız ile gitmeniz gerekiyor.
Yörük Köyü Gezilecek Yerler
Yörük Köyü gezilecek yerler var mı diye düşünmeyin. Adı köy olunca küçük bir yer sanmayın, Yörük Köyü’nde 93 adet tescilli eser bulunuyor. Küçük bir köyde bu kadar konak olmasına gidince kesinlikle şaşıracaksınız.
Köyün girişinde bir otopark var, aracınızı otoparka bırakıp köye yürüyerek giriyorsunuz. Köye yürüyerek girdiğinizde konakların yoğunluğu sizi şaşırtacak. Düz bir hat üzerinde bitişik nizamda yapılmış konakları takip edin.
Yörük Sofrası
Köyde çok fazla yeme-içme seçeneği yok. Yörük Sofrası köyün giriş bölümünde büyükçe bahçesi ile sizi karşılıyor. Genelde turlar da buraya giriyorlar. Bahçede asılı içinde çiçek yetişen ayakkabılar yıllardır buraya gelenleri karşılıyor ve fotoğraflarına malzeme oluyor.
Yaz aylarında gözlemeciler açık oluyor ama bizim gibi kışın gittiyseniz pek seçenek yok.
Muratoğlu Konağı
Köy merkezinde doğru yürürken restora edilmiş kocaman bir konak göreceksiniz. Burası Muratoğlu Konağı, otel olarak hizmet veriyor.
Leyla Gencer Anıtı
Köy içinde yolunuza devam ederken bu köye gibi görünmeyen bir heykel sizi karşılıyor. Bu heykel soprano Leyla Gencer’e ait. Ailesi Yörük Köyü’nden olan Leyla hanımın anısına bu heykel dikilmiş.
Yörük Köyü Çamaşırhanesi
250 yıllık olduğu tahmin edilen Yörük Köyü Çamaşırhanesi, köyün ortak çamaşırhanesi imiş. Bektaşi kültürünün bir parçası olan ortak çamaşırhane, 2 ocak, 4 kazan ve ortada yıkama taşına sahip. Yıkama taşının 12 köşeli olması, Bektaşi inancındaki 12 imama atıfta bulunarak yapılmış.
Şu an çamaşırhane galeri olarak kullanılıyor.
Sipahioğlu Konağı
Sipahioğlu Konağı, genelde tüm Yörük evleri gibi taş zemin üzerine, 2 katlı olarak yapılmıştır.
Ev sahipleri tarafından binanın harem ve selamlık bölümleri ayrılmış olup şu an gezi amaçlı kullanılmaktadır. Evin odalarında bulunan kalem işi süslemeler dikkat çekmektedir.
Bektaşi inanışına ait pek çok figür, süsleme, işaret evin her odasında kendisini gösteriyor.
Yörük Köyü içinde başka ziyarete açık konaklar da yer alıyor. Sipahioğlu konağının hemen yanında bir konak daha var. Bizim bunu seçmemizin özel bir nedeni yoktu.
Konak girişi için kişi başı 2 TL gibi temsili bir rakam alıyorlar. Size biri eşlik edip evin detaylarını, özelliklerini anlatıyor.
Yörük Köyü Camii
Köy merkezini gezip otoparka doğru geri dönerken ileride ahşap bir minare dikkatimizi çekti, yolumuzu oraya doğru çevirdik. Hem minaresi hem ön cephesi ahşap olan camii oldukça ilginç bir mimariye sahip ancak vakit namazları burada kılınmadığı için kapalı idi. İçeriye giremedik.
Yörük Köyü, konakları, sokakları, kültürü ile Safranbolu seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.
Tüm Safranbolu Gezi Yazıları
- Safranbolu’ya gidince gezilecek görülecek yerler için; Safranbolu gezilecek yerler
- Safranbolu’ya gidince ne yenir diyenler için; Safranbolu’da ne yenir, nerede yenir?
- Safranbolu’ya yakın tarihi köy: Yörük Köyü gezi rehberi
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
Yolda kalın!