Safranbolu, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri ve hafta sonu gezileri için ideal bir rota. Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan, birbirinden güzel evlerinin yanı sıra nefis yemekleri ile küçük ve güzel bir yörük şehri olan Safranbolu’da gezilecek görülecek pek çok yer elbette. Bu yazının konusu ise Safranbolu yemekleri. Safranbolu’ya gittiğinizde aç kalmazsınız, kesin bilgi. Safranbolu’da hamur işi ve tatlı ağırlıklı bir mutfak sizi bekliyor. Safran ve lokumlarının ününü mutlaka duymuşsunuzdur. Safranbolu’da ne yenir, nerede yenir? sorusunun cevabını bulacağınız detaylı bir Safranbolu yeme-içme rehberi hazırladım.

Safranbolu'da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Safranbolu’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Safranbolu Hakkında Kısaca

Önce kısa bir Safranbolu’ya giriş yapalım. Safranbolu yörük kültürünü tam olarak görebileceğiniz, tarihi çok daha eskilere dayanan, safran ticareti ile İpek Yolu’nun önemli duraklarından biri olmuş bir Karadeniz şehri. Karabük iline bağlı olarak şehir, Karabük’ten daha meşhur. 1998 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girmesi ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olan bu güzel şehir, tarih ve doğayı seven misafirlerini bekliyor.

Safranbolu’ya nasıl gidilir derseniz; Safranbolu, İstanbul’dan Ankara yönünde ilerlerseniz, Gerede çıkışından çıkıp Karabük üzerinden gidiliyor. İstanbul-Safranbolu arası mesafe yaklaşık 390 km.

Safranbolu adını, dünyada nadir yetişen ve en pahalı baharatlardan biri olan safran bitkisinden alıyor. Ülkemizde safran yetişen birkaç yerden biri olan Safranbolu, safran sayesinde ekonomik olarak da her zaman güçlü olmuş.

Safranbolu Evleri, Eski Çarşısı, Yörük Köyü ile Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden başında geliyor. Hala Safranbolu’ya gitmediyseniz en yakın zamanda plan yapmanızı şiddetle öneririm.

Daha fazla bilgi için Safranbolu gezilecek yerler yazıma mutlaka göz atın.

Safranbolu 3 ana bölümden oluşuyor. Bağlar, Kıranköy ve Çarşı.

  • Kıranköy: mübadeleden önce gayrı müslümlerin yaşadığı bölüm,
  • Bağlar: eskiden bağ evlerinin olduğu yaz aylarında yüksek olduğu için çıkılan bölüm,
  • Çarşı: halk arasında “Safranbolu Eski Çarşı” olarak bilinen tarihi şehrin olduğu, klasik Safranbolu fotoğraflarında gördüğünüz bölüm.

Bu bölümlerin en popüler olanı elbette çarşı kısmı. Safranbolu’da yeme-içme önerilerim ağırlıklı olarak bu kısımda yer alıyor.

Safranbolu’da Ne Yenir?

Safranbolu, güzel Osmanlı evlerinin yanı sıra, safran ve lokumu ile de ünlü bir şehir. Daha çok hamur işlerine dayalı olan Safranbolu mutfağı, yediklerine dikkat edenler, sağlıklı beslenenler için oldukça zorlayıcı olabilir, uyarmadı demeyin! Kebaplar, hamur işleri, pideler derken liste uzayıp gidiyor. Safranbolu yemekleri listesine gelin birlikte bakalım. Aşağıda yer alan Safranbolu yemeklerini farklı zamanlarda Safranbolu’ya gittiğimde bizzat deneyimledim, gönül rahatlığıyla öneriyorum.

Safranbolu Yolu Üzerinde Türsan Tesisleri’nde Akçaabat Köfte Molası

Safranbolu’ya gitmeden küçük bir mola için İstanbul-Ankara yolu üzerindeki Türsan tesislerinde bir mola verip Akçaabat Köftesi yemenizi şiddetle tavsiye ederim. Hızlı ve iyi servis, lezzetli yemek, uygun fiyat hepsi bir arada toplanmış.

Ayrıca İstanbul’dan Safranbolu’ya giderken Bolu’dan geçeceğiniz için yol kenarında çok sayıda bolu lokantası da göreceksiniz. Öğle yemeği için bunlardan birini tercih edebilirsiniz.

Gelelim asıl konumuz olan Safranbolu yemeklerine….

Mantının Muskalısı: Peruhi

Peruhi
Safranbolu’da ne yenir? – Peruhi

Peruhi bir çeşit mantı, bildiğimiz mantıdan farkı muska şeklinde yapılıyor olması ve içine kıyma yerine peynir girmesi. Safranbolu’da yediğim Peruhiler genellikle bakır tabaklarda ve çok güzel bir sunumla önünüze geliyor. Bol tereyağı ile servis edildiğini de hatırlatmamak olmaz. Mantı türü yemekleri sevenler için güzel bir seçenek.

Safranbolu’da Peruhi nerede yenir? diye soracak olursanız önereceğim yerlerden biri Safranbolu Sofrası. Safranbolu’da turizm arttıkça, yerel yemekler yiyebileceğiniz pek çok restoran açılmış. Yıllar önce ilk kez Safranbolu’ya gittiğimde çarşıda birkaç yer varken şimdi bir sürü mekan açılmış. Biz, son Safranbolu seyahayimizde Peruhi’yi Safranbolu Sofrası adlı restoranda yedik. Tadı da sunumu da oldukça güzeldi.

Benim için Türkiye’deki en iyi mantı Sinop’ta Hala’nın Yeri’nde yediğim mantıdır. Ne Kayseri mantısı, ne de bir başkası bunu geçemedi.

Etli Yaprak Sarma

Etli Yaprak Sarma
Etli Yaprak Sarma

Safranbolu’daki kadar minik sarmayı hiçbir yerde görmemişsinizdir. Minik küpler şeklinde yapılan sarmalar, görüntüsü kadar lezzeti ile de dikkat çekiyor. Nefis asma yapraklarının da bu lezzette payı var. Kim uğraşır da bu kadar küçük yaprak sarar gerçekten aklım almıyor, saranların eline sağlık. Bize afiyetler olsun.

Bağlar Gazozu

Bağlar bölgesi Safranbolu’nun yaylası imiş eskiden. Safranbolu’da yapılan yerel gazoza da bu bölgenin adını vermişler. Çamlıca gazozun biraz daha şekerlisi Bağlar Gazozu. Yerel gazoz denemeyi sevenler mutlaka denemeli. Safranbolu’da hemen her yerde Bağlar Gazozu bulabilirsiniz.

Cevizli Yayım

Cevizli Yayım
Cevizli Yayım

Safranbolu’ya ilk gittiğimde ilk yediğim yemekti Yayım. Yayım, bildiğiniz erişte, Safranbolu’da ev yapımı erişte kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu erişteyi makarna gibi pişirip üzerine ceviz ve tereyağı ile servis ediyorlar. Ceviz doğal, erişte doğal, tereyağı doğal olunca tadı da güzel oluyor ama çok ilginç bir tat değil bana göre. Safranbolulular kızmasın, her yerde bulunabilecek sıradan bir yemek.

Elma Çayı

Safranbolu'da ne yenir? - Arasta Kahvesinde Elma Çayı
Safranbolu’da ne yenir? – Arasta Kahvesinde Elma Çayı

Safranbolu Eski Çarşı’nın içinde yer alan Yemeniciler çarşısındaki Arasta Kahvesi’nde mutlaka elma çayı içmelisiniz. Ekşi elma, kekik, kuşburnu bir arada kaynatılıyor. Bal ile servis ediliyor. Sunumu da tadı kadar güzel. Bu çayı başka bir yerde denemedim ve çok sevdim.

Safran Çayı

Safran Çayı
Safran Çayı

Safranbolu adını da Safran bitkisinden almış. Aslında safranın yemeklerde daha fazla kullanılmasını beklerdim ama pek görünmüyor. Safrandan yapılan çay Safranbolu’da çok meşhur sarı renkli bir çay. Ben tadını bir şeye benzetemedim ama gitmişken denemek lazım.

Safran Çayı’nı da Safranbolu çarşısında pek çok yerde içebilirsiniz. Hazır Safranbolu’ya gelmişken tarihi bir konakta içeyim çayımı derseniz, Hıdırlık Tepesi’ne doğru çıkarken içini de gezebileceğiniz Kaymakamlar Evi’nin bahçesinde içebilirsiniz.

Zerde Tatlısı

Zerde tatlısı Safranbolu’ya özgü bir lezzet olmasa da safran ile renklendirildiğinden Safranbolu’da da pek çok restoranın menüsünde bulabilirsiniz. Listede lokum dışında hiç tatlı yokmuş, bunu ekleyeyim dedim. Zerde benim sevdiğim tarzda bir tatlı değil. Hafif tatlıları sevenlerin ilgisini çekebilir.

Safranbolu Simidi

Safranbolu Simidi
Safranbolu Simidi

Safranbolu simidi, bildiğimiz simitten daha ince, orijinali susamsız ve daha sert bir simit. Otellerde kahvaltıda da veriliyor. Kastamonu simidi yediyseniz, o da aynı şekilde yapılıyor. Ben susamsız simide simit demem, o yüzden benim favorim susamlı olanı.

Tarihi Simit Fırını
Tarihi Simit Fırını

Safranbolu’da simit nerede yenir derseniz, Safranbolu eski şehir merkezine girdiğinizde hemen Tarihi Simit Fırını’nı göreceksiniz. Bu fırında simit, bükme gibi Safranbolu hamur işlerinin tadına bakabilirsiniz. Safranbolu’ya her gidişimde tarihi simit fırını yerinde duruyor mu diye mutlaka kontrol ediyorum. Çok şükür hala yerinde.

Safranbolu Lokumu

Safranbolu'da Lokum
Safranbolu’da Lokum

Safranbolu deyince ilk akla gelenlerden biri de lokum. Safranbolu’nun kireçsiz suyu nedeniyle lokumlarının çok güzel olduğu söyleniyor. Narlı, safranlı, kahveli ve incirli lokumlar favorilerim. Geriye ne kaldı diyececeksiniz aklıma geldi; özellikle İmren’in çikolatalı lokumunu denemeden geçmeyin.

Safranbolu’da İmren ve SafranTat en eski lokumcular olsa da şehir içinde irili ufaklı pek çok lokumcu yolunuzu kesip size lokum ikram edecektir. Ben genelde sokakta ikram edilen lokumlarla karnımı doyuruyorum.

Türk Kahvesi

Türk Kahvesi
Türk Kahvesi

Türk kahvesinin Safrabolu’ya özel bir numarası yok ama Safranbolu’nun ortamında keyifle kahve içebileceğiniz pek çok yer var.

Cinci Han’ın avlusunda kahvedanlıkta servis edilen türk kahvesini önerirdim ama son gidişimde avlu girişine 1 TL istediler, bir de çok yüksek perdeden bir canlı müzik vardı. Bence atmosferi bozmuş, keşke öyle bir olaya girmeselermiş.

Hıdırlık Tepesi’nden Safranbolu manzarasına karşı kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Benim en sevdiğim yer ise Havuzlu Konak, havuz kıyısında kahvenizi içebilirsiniz. Sunumları da pek güzel.

Gözleme

Safranbolu’da yapılan gözleme, elde açılıyor yörük usulü bol tereyağlı yapılıyor. Göçebelerin en kolay yemeği olan gözleme zaten ülkemizde pek çok yerde meşhur.

Safranbolu’da Bestami Gözleme gözleme yemek için iyi bir seçenek olabilir.

Kastamonu Usulü İskender

Kastamonu Usulü İskender
Kastamonu Usulü İskender

Kastamonu usulü iskender sanırım yeni çıkmış çünkü daha önce Safranbolu’ya gidişimde hiç denk gelmemiştim. Kıymalı gözlemenin üstüne domatesli sos döküp yanına da yoğurt ile servis ediyorlar. Yalancı iskender de diyebiliriz bence. Çok sevdiğimi söyleyemem, gözlemeyi gözleme olarak yemek daha güzel geldi bana.

İskenderi, Safranbolu Sofrası’nda yedik, hemen meydanın aşağısında yeri çok kolay. Yanyana benzer restoranlar var aynı sırada.

Bükme

Bükme

Pide sevenler Safranbolu’da bükmenin tadına mutlaka baksın derim. Aslında kapalı pide. Cevizli, ıspanaklı, kıymalı gibi farklı çeşitleri var. Off, olsa da yesek.

Biz Kadıoğlu Şehzade Restoran’da yedik, ıspanaklı kıymalı idi ve çok güzeldi, tadı damağımda kalan lezzetlerden biri. Bükme hemen her restoranın menüsünde var. Ayrıca Safranbolu Eski Şehir içinde pek çok simit fırınında da bükme yapılıyor, onlardan da alabilirsiniz.

Kuyu Kebabı

Kuyu Kebabı
Kuyu Kebabı

Safranbolu’nun meşhur tek et yemeği sanırım Kuyu Kebabı. Kuyuda pişirilen kuzu etinden yapılan kuyu kebabı güzel olsa da benim bu tarz kebaplarda favorim Denizli’deki Enver Usta. Onun üstüne hala tanımam.

Kuyu kebabını Kadıoğlu Şehzade Sofrası adlı restoranda yedik. Bir diğer seçenek de Yörük Köyü yolu üzerindeki Çevik Köprü Restoran.

Cevizli Baklava

Safranbolu’da ayrıca cevizli baklava da önerilen yemekler arasında ama ben çok kez Safranbolu’ya gitmeme rağmen denemedim. Baklava sevip deneyenler varsa nasıl bulduklarını ve nerede yiyebileceğimizi bu yazıya yorum olarak ekleyebilirler!

Safranbolu’da her damak zevkine uygun yemek bulmak mümkün. Ayrıca yemeklerden önce mutlaka önden küçük atıştırmalık birşeyler geliyor masaya, ben bunları tırtıklamayı çok severim. Yemeğin yanına kimi zaman bazlama, kimi zaman pide hep sıcak geliyor ki, buna da hiç dayanamam.

Safranbolu’da aç kalmazsınız diyerek yazımı sonlandırayım. Safranbolu’da denediğiniz farklı lezzetler varsa yazıya yorum olarak ekleyebilirsiniz, bir sonraki seyahatimde mutlaka tadına bakarım.

Diğer Safranbolu Gezi Yazıları

Safranbolu gezi videom da ilginizi çekebilir. Videomu beğenirseniz kanalıma abone olmayı unutmayın!

Safranbolu Vlog
Safranbolu Vlog

Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

32 Yorumlar

  1. Bayram tatili için gittik Safranbolu’ya harika vakit geçirdik çakıroğlu konağı sahiplerinin güler yüzlü ve cana yakın ev sahipliğinden ,konağın ve odaların temizliğinden genel olarak memnun olduk. Ancak gidecek olanlara tavsiyem yöresel yemeklerin tadına bakalım diye sakın nil yörem mutfağına gitmesinler gerçekten bu gezimizin en kötü anısı olarak bu mekanda yediğimiz kötü yemekler ve onlara ödediğimiz yüksek fiyat kaldı

  2. safranbolu çok büyük turizm potansiyeli taşımasına rağmen bunu avantaja çeviren esnaflar pek az görünüyor. Şehrin orta yerinde sırf yerel tat diye girdiğiniz bir lokantada ilginin ve alakanın sıfır buna oranla fiyatların iki-üç katı olduğu bir ortamdan çıkınca kendinize kızmadan edemiyorsunuz. Bir tavsiye olarak Merkez Lokantasını önermiyorum ancak Boncuk Kahve ve Oteli ısrarla öneriyorum.

  3. ben safranboluluyum ve notlarınızı cok begendim ama simitde sıkıntı var..:) safranbolu simiti sakız simit diyede gecer susamsızdır uzerine kızarması için hiçbir malzeme surulmez ve ser bir simittir yalnız yenildiginde cok bi tat alamassınız ama bide yanında baglar gazozu oldumu tadından yenmez…:)

  4. Safranbolu bir markadur kardeşler.anlatmak ile bitmez yaşamak gerekir.samsun termede yaşayan bir kardeşiniz olarak Safranbolu bir dünya markasıdır.safran çiçeği kolonyası imren lokumları asmazlar ttok mehveç hanım konağı süperdir.baklava süperdir.hıdırlık başka biyerdir.saygılar

  5. 4 yıldır burda yaşıyorum öğrenciyim ve son senem artık vedalaşıyorum burayla ama bir daha gelirseniz yörük köyünde kesinlikle ev baklavası yemelisiniz beğenirseniz onlar şerbetini size ayrı baklavayı ayrı bişeye koyuyorlar istediğiniz zaman istanbulda şerbeti kaynatıp hazır hale getiriyorsunuz ben her bayram da seyranda sülaleye baklava taşımaktan yoruldum 😀

  6. 1 saattir,haftasonunu nerede geçirelim diye eşimle birlikte netteyiz.Safranboluda karar kılmışken,ümit yaşar usta’nın yorumu tüm ümitlerimizi aldı götürdü.admin,üzülmekten bir adım öteye gidip,bu tür şikayetleri iletebileceğimiz bir yer olmalı.Kendilerine çekidüzen versinler…
    Yarın neden kimse gelmiyor derler ama iş işten geçmiş olur…
    Sanırım siz bu işi halledebilirsiniz…:)

  7. 19Ağutos 2012’de Safranbolu’ya gittim.Hayatımın en rezil tatilini yaşadım.Büyük küçük tüm restoranlar inanılmaz pasaklıydı.Fiyatlar İstanbul’un en pahalı mekanlarıyla yarişacak kadar pahalı.Konaklar çok kötüydü.Turisleri kesinlikle enayi zannediyorlar.Yemekler üçüncü sınıftı.Bir daha gitmem kimseye de tavsiye etmem.Safranbolu çok büyük bir balondur.Orada çok para harcayıp aç gezmek ve kalabalıkta yürüyerek bir iki liralık en adisinden çin malı hediyelik eşya görmek isteyenler için ideal bir yer inanın…

    • sayın ümit yaşar usta adlı yorumcu,,,soyadınız ustamıdır bilemem ama bakmak ile görmek farklıdır,sizin yorum yapmaktaki amacınız “üzüm yemekten öte bağcıyı dövmekle alakalı sanırım kişisel bir hırs içinde yazılmış USTA ca bir karalama kampanyası sanki,,,Safranbolu hala insan kokan sokakları ve güven kokan insanlarıyla yaşayan bir tarihtir.Mevlananın dediği gibi “ey kör sen göremiyorsun diye güneş doğmamışmıdır” sizi ve buram buram kompleks kokan cümlelerinizi kınıyorum …keşke isminizi yazacak kadar dürüst olabilseydiniz…

  8. safran çiçeği kolonyası bende aldım.www.safrancicegi.com.tr 03707122016.numaradan ulaşabilirsiniz.ayrıca safran çiçeği kolonyası safran çiçeği sabunu hakiki safranbolu safranıda satılmaktadır.çok şirin bir dükkan.internet ten satış imkanıda var kargo ile gönderdiler ptt kargo ile çok ucuza geliyor.safranbolu süper bir yer.

  9. Safranbolu’nun eşsiz güzelliğini tanıma çıktığım yolculukta o kadar güzel mekanlar ve insanlar keşfettimki sormayın.. Yöre Ürünlerinin sunumlarını cok nazik bir sekilde gerçekleştiriyorlar tebrik ediyorum…Eski Çarşı Meydanına geldiğimde İmren Lokumları 1942 tesislerinde leziz lokumları tadarken sunulan Safran Çiçeği Kolonyası gercekten takdire değer bir ürün.. Zaman içinde Safranbolu’nun meşhur ürünleri arasında yer alacağından hiç şüphem yok… Aranızda daha önce deneyen varmı bilmiyorum ama benim vazgeçemediğim bir ürün haline geldi.. Yeniden o güzel memlekete yolum düşerse alacağım ilk ürünler arasında yerini aldı… Sadece o satış şubesindenmi alınıyor bilmiyorum.. Sipariş verebileceğim bi yer varmı yardımcı olabilirseniz sevinirim.. Teşekkürler..

    • webde aratınca daha önce satan ama şuan elinde ürün bulunmayan pekçok site ile karşılaştım. Ürünü belki sipariş verirseniz telefonla size gönderebilirler.
      Sevgiler

  10. safranboludan etkilendiklerim.mağara kaymakamlar gezi evi imren 1942 lokum firması arnavut kaldırımlar simit gozoz golf arabaları safran kolonyası lokumlar helvalar ve kızlar…………….

  11. site süper.imren çikolatalı lokumu yedim.cidden harika.kahve dünyası bile imreni keşfetmiş.lokumlar safranboludan 1942 imren tesislerinden gidiyormuş.ayrıca ttok safranbolu için bir velinimet.çelik bey iyiki safranboluda bu turizm dalgalanmasında öncü olmuş.rahmet içinde yatsın.birde safran çiçeği kolonyası ve safran çiçeği sabunu yapılmış.kolonya süper olmuş.lokum ikramı sırasında kokusunu denemiştim.gerçekten çok kalite.safranbolu ve insanları yaşanılası…….

  12. Safranboludan henüz yeni gelmiş biri olarak yazılanlar ve anlatılanlar sadece bir başlangıç diyebilirim. Şehirde o kadar çok gezilecek yenecek ve enteresan bilgiler öğrenebilceğiniz mekan ve insanlar varki.

    Yemekler konusunda gözleme ve bağlar gazozu süper, ayrıca buraya özgü bir simit çeşidi varki oda ayrı bir tat, lokumcular için söylecek hiç bir sözüm yok ama ilave olarak SafranTat dan mutlaka yaz helvası alınmalı ve yenilmeli özel bir tavsiyede rakı ile süper oluyor 🙂

    Gezilecek mekanlar eminim yazacaksındır ama belki küçük bir bilgi yazıyı okuyanlar ve gidecekler için çok faydalı olabilir. Eski çarşı Kazdağlıoğlu cami altında golf arabalarıyla şehir turu yapan bir acenta var fiyatlar inanılmaz ekonomik 45 dakıka suren şehir turu 8,5 tl ancak özellikle Hasan hoca rehber ile tur yapmanızı tavsiye ederim. Her sokagın her evin kime ait oldugunu hepsini analtıyor size.

    Uzun lafın kısası mutlaka gezılesı gorulmesı gereken mekan daha ayrıntılı yazıyı belkı kendı blogumda bende yazarım.

  13. Karabükte uzunca bir süre yaşadım. Safranboluya çok gidemesem de yiyilip içilebilecek şeyleri çok güzel özetlemişsiniz. 5 senedir oralardan uzağım. Bağlar gazozu resimlerde görünce çok şaşırdım, çocuklugumuzdan beri karabükün en meşhur içeceğidir. Hala yerini kaybetmemiş demek, ne güzel 🙂

Yorumunuzu Yazın