Mardin, kültürü ve mimarisi ile olduğu kadar yeme-içme kültürü ile de dikkat çekiyor. Arap, Süryani ve Türk mutfaklarının bir araya geldiği Mardin’de özellikle et yemekleri sizi mutlu edecek. Ayrıca safran çayından badem şekerine Mardin’de bulmayı beklemediğiniz lezzetler de var. Mardin’de ne yenir, nerede yenir? sorusunun cevabını bu yazıda bulacaksınız, okumaya devam!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Mardin’de Ne Yenir?
Mardin’de ne yenir derseniz yemek listesi uzun, sizin vaktiniz var mı önemli olan o. En popüler bilinen ve Mardin’de yemek istediğinizde bulabileceğiniz yemekleri sayacak olursak; Kaburga dolması, kuzu kol, kuzu Tandır, tirozi turşusu, sembusek, içli köfte ve mumbar dolması, erik yahnisi, çağla ve kuzu eti’nden yapılan yemekleri, zırh kebabı, mırra kahvesi, dibek kahvesi, safran çayı, badem şekeri, cevizli sucuk, irok, etli ekmek, ekşili dolma, Mardin türlüsü ve tabii ki Süryani şarabı.
Dediğim gibi Mardin’de ne yenir listesi uzun, yenecek yemek gezilecek yer çok. Mardin Gezilecek Yerler yazıma da mutlaka göz atın.
Mardin Kebabı
Mardin kebabı, Mardin’e gidince mutlaka tadına bakılması gereken yemeklerin başında geliyor.
Mardin’e ilk gittiğimiz gece geç saatte, tesadüfen görüp girdiğimiz bir salaş kebapçı vardı. Bu kebapçının adını ne yazık ki hatırlayamadım, ama hem sohbet hem de yediğimiz Mardin kebabı çok güzeldi. Ya da yol yorgunluğu ve geç saatte kebap bulmanın mutluluğu ile bize çok güzel gelmiştir. Eski Mardin’de, ana yol üzerinde, Hasan Ayyar Çarşısı’nın girişinin hemen yanındaki sırada küçücük bir kebapçıydı, kendi ocak başı olan bir yer, eminim bilenler vardır. Orayı bilen, bulan varsa yazıya yorum olarak ekleyebilir mi?
Sonraki günlerde hem yemek hem de kahve molası için uğradığımız ve yemeklerden memnun kaldığımız yerin adı ise Leylan Cafe idi, Reyhani Kasrı otelinin hemen karşısında bu kafe. Mardin kebabını burada da yiyebilirsiniz. Ayrıca geniş ve ferah bir mekan, bahçesini veya iç mekanı tercih edebilirsiniz.
Kebap yemek için bir diğer seçenek ise Yusuf Usta, yine Eski Mardin’in merkezinde bahçe içinde uygun fiyatlı bir mekan.
Kaburga Dolması
Mardin denince artık akla ilk gelen yerlerin başında Cercis Murat Konağı geliyor. Biz kendimizi kaburda dolması yemek için, meşhur Cercis Murat Konağı’na atıyoruz. Onu yiyince başka birşeye yerimiz kalmıyor, halbuki başka yemekleri de denemek iyi olurdu. Mardin yemeklerinin hepsinin tadına bakabileceğiniz küçük sunum tabaklarında servis ettikleri bir tepsileri de var. Tüm yemeklerin tadına bakmak için daha iyi bir seçenek olabilir. Cercis Konağı’nın İstanbul’da da şubesi var, tabii ki yerinde yemek her zaman başka.
Bir de burada yoğun sezonda geleneksel müzik de oluyormuş ama biz gittiğimizde sakin bir dönem olduğundan denk gelemedik.
Badem Şekeri
Eski Mardin’de ana cadde üzerinde bir sürü badem şekercisi göreceksiniz. Özellikle mavi renkli olan badem şekeri çok popüler ama onlar dışında pek çok farklı aromalı olanlarını bulmak mümkün. Bu rengarenk badem şekerleri hem tadına bakmak hem de hediyelik almak için birebir.
Süryani Şarapları
Mardin deyince tabii ki akla gelenlerden biri de Süryani kültürü. Süryani aileler kendi evlerinde şarap yapmaya devam ediyor. Süryani ailelerden birine konuk olup gerçek bir ev şarabı deneyebilirseniz harika olur. Eğer evde içme şansınız yoksa pek çok Süryani şarabı ticari olarak da üretiliyor, satış noktalarından alabilirsiniz.
Eğer, özellikle et yemeklerini seviyorsanız Mardin’de aç kalmazsınız. Afiyet olsun.
Yolda kalın!
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
4 Yorumlar
Çok yakın bir zamanda (Kasım ayı) Mardin’e gitme fırsatı bulduk herşeyiyle resmen büyüledi.Fakat Cercis Murat Konağı bizim için tam bir hayalkırıklığı oldu. Misafirperverlikleri ve iletişim konusunda bizim için sınıfta kaldılar.
Hadi ya, üzüldüm.
O kucuk dukkanin adi ‘Kebapçı Rıdo’ 🙂
Çok teşekkür ederim 🙂