Malta’da ulaşım konusundaki deneyim ve önerilerimi bu yazıda bulabilirsiniz. Kasım ayında hafta sonu iki günlüğüne Malta’ya gittim. Sürenin kısa olması nedeniyle sadece ana adadaki önemli noktaları ziyaret ettim. Bu yazının içeriği de ana adadaki ulaşımıdır.
Malta’da Ulaşım Seçenekleri
Malta’ya gelmeden önce Malta içinde ulaşım için 3 seçenek çıktı:
- Toplu taşıma
- Araç kiralama
- Hop-on Hop-off
Malta’da ulaşım alternatiflerinin hangisini neden tercih edilebileceğine dair önerilerimi bu yazıda bulabilirsiniz.
Bu yazıda adalara geçişle ilgili bilgi yer almamaktadır.
Malta’da Toplu Taşıma
Öncelikle söylemeliyim ki ben Malta seyahatim için toplu taşımayı tercih ettim. Okuduğum tüm kaynaklarda Malta’da geniş bir otobüs ağı olduğu ve görmek istediğim heryere otobüsle ulaşabileceğim yazıyordu. Gerçekten öyle miydi derseniz, evet. Ulaşım ağı geniş, gece geç saatlere kadar otobüs var. Gece otobüslerinin numaraları N ile başlıyor ve gündüz otobüslerinden daha pahalı.
Malta’daki otobüs servisinin adı Tallinja, ayrıca uygulaması da var. Uygulamayı kullanarak gitmek istediğiniz yerlere giden hatları kolayca bulabilirsiniz.
Otobüslere bindiğinizde şoförden direkt bilet alabiliyorsunuz, fiyatı 1.5 euro, yaz aylarında ise 2 euro’ya çıkıyor.
Bizim gibi kısa zamanda çok kez otobüse binme durumunuz varsa Malta’da ulaşım için 12li veya 21li bilet içeren kartlar var. Biz 12li olanı tercih ettik, fiyatı 15euro idi. Otobüslere arka arkaya binerseniz bilet hakkınız bitmiyor, bir yerde yazılı bulamadım ama sanırım 1-2 saat içinde tekrar otobüse binerseniz onu transfer sayıyor.
Bir konuda dikkatli olmanızda fayda var, o da Avrupa’da alışık olduğunuz gibi otobüslerin zamanında kalkmıyor olması. Otobüs saatine göre plan yapıyorsanız sizi zor duruma düşürebilir.
Bir de benim daha önce herhangi bir yerde yaşamadığım bir durum vardı. Eğer otobüs doluysa durakta durmuyor veya dursa da indirdiği yolcu kadar yolcu alıyor. Yani dolu otobüsten 2 kişi indiyse şoför sadece 2 yeni kişi alıyor. Bekleyen 10 kişi varsa diğer 8’i sonraki otobüsü bekliyor.
Bir diğer konu ise Malta adasında sokakların çok dar olması. Otobüsler bir araçla karşı karşıya gelince geçemediği sokaklar var. Bu sokaklarda bir de hızlı giden bir otobüsteyseniz pek eğlenceli olmuyor. Sık sık ani frene maruz kalıyorsunuz.
Otobüsler şehir içi otobüs ama adadaki şehirler arasında seyrediyorlar. Ancak pek çok şehirde şehir merkezine girip yolcu alıyorlar. 200 metrelik mesafeyi yolcular yürümesin diye otobüs içeri giriyor, aynı yoldan geri dönüyor. Bu da otobüs sefer süresinin uzamasına. Şehir içinde trafik sıkışıklığının artmasına neden oluyor.
Valetta’dan havaalanına giden X4 numaralı otobüs Pazar günleri çalışmayabiliyormuş. Eğer o yoksa 71-72-73 numaralı hatlardan birine binip havaalanına yakın inip havaalanına ulaşmak da mümkün.
Trafik bize göre tersten aktığı için otobüs durağının da terste olanını kullanacağınızı unutmayın 🙂 Oldu ki kafanız karıştı, tüm durakta o duraktan geçen otobüslerin listesi ve hangi yöne gittikleri bilgisi yer alıyor, oradan kontrol edebilirsiniz.
Malta’da Araç Kiralama
Malta’ya gelmeden önce de Malta’da araç kiralamanın çok ucuz olduğunu okumuştum. Havaalanında indiğimizde günlük 9euro araç kiralama ilanları gördük.
Malta’da araç kiralamamızın sebepleri;
• Trafik bizimkine göre tersten aktığı için araba kullanırken zorlanmaktan çekindik
• Trafiğin çok yoğun ve sıkışık olduğunu okumuştuk, zaten İstanbul trafiğinden bıkmışız bir de orada trafikte araba kullanmak istemedik
• Trafikle beraber park sorunu da çok oluyormuş
Eğer araç kirası belirtildiği kadar ucuz ise düşük sezonda araç ile gezilebilirmiş aslında. Bizim gittiğimiz dönem (Kasım 2017) deniz tatilcilerinin adayı terk ettiği zamana denk geldiği için zaman zaman trafik sıkışsa da yazın olduğu gibi değildi.
Malta’da Hop-on Hop-of
Malta’da seyahat etmenin bir yolu da Hop-on Hop-of imiş. Bilindik indi bindi firmaları Malta’da da var ve adadaki tüm turistik hatlardan geçiyorlar. Günlük veya iki günlük bilet alarak adayı bu şekilde de gezebilirsiniz.
Siz neden tercih etmediniz derseniz; Zamanımız kısıtlı olduğundan belirlediğimiz noktalara hızla ulaşmayı hedefledik, ancak hop-on hop-ofun bir rotası var ve ona göre hareket ederek, tüm turistik noktalara gidiyor. Bu durum bize zaman kaybettireceği için otobüsle seyahat etmeyi tercih ettik.
Otobüsle de istediğimiz hızı bulabildik denemez, epeyce koşturmamız gerekti otobüs saatlerine uyabilmek için.
2 Yorumlar
sevil hanım merhaba
2005 de gittiğim zaman fotoğraflardaki gibi eski otobüsler vardı. Hâlâ devam ediyor mu?
Selam, otobüsler hala çok yeni sayılmaz ama o eski otobüslerden göremedim