Seyahat aşkı kar, yağmur dinlemiyor. Hatta bazı rotalarda kar ve yağmur olmazsa olmaz. Hepimiz gezmek için bavullarımızı özenle hazırlıyoruz, peki aynı özeni araçlarımıza gösteriyor muyuz? Kışın araç kullanmak düşündüğünüzden daha tehlikeli olabiliyor. Alınabilecek küçük önlemlerle, tüm sorunların üstesinden gelmek ise mümkün. İşte kışın güvenle seyahat etmek için aracınızı hazırlama önerileri!
Silecekleri Ayarlayın
Yolunuz uzun da kısa da olsa, net görüş hayati önem taşıyor. Aracınızın camlarınızın temiz olduğundan emin olmalı, bunun yanında silecekler içinde ufak ayarlamalar yapmalısınız. Silecek suyunu %50 antifiriz sıvı, %50 su ile doldurarak donmanın önüne geçebilirsiniz.
Aküler Kontrol Edildi mi?
Kışın kimyasal yapısı nedeniyle aküler de soğuktan etkileniyor. Özellikle rezistans ve far gibi ekipmanlar akünün sırtlandığı yükü artırıyor. Akü suyu ve asit yoğunluğunu kontrol ederek yola çıkmalısınız. Eğer akünüzün ömrü dolmaya yakınsa, kışa yeni yeni girerken aküyü değiştirmenizde fayda görülüyor. Uzun yolculukların can sıkıcı yolda kalma anılarıyla kirlenmesini istemezsiniz değil mi?
Araç Temizliği Kışın Daha Önemli
Kışın araba yıkamak yalnızca bakım için değil, aracın sağlamlığı için de gerekli görülüyor. Kışın yollar sık sık tuzlandığı için araca sıçrayan tuzlar arabanın yüzeylerinin çok hızlı korozyona uğramasına neden oluyor. Bu nedenle özellikle yollar tuzlandığında seyahat ediyorsanız, aracı sık sık yıkamaya özen göstermelisiniz.
Lastik Güvenliğin Ön Koşulu
İster araba ister motosiklet kullanın, lastik tüm araçlarda güvenliğin temel koşulu oluyor. Lastiklerin yıpranmasına, şişkinliğine, diş derinliğine muhakkak bakmalısınız. Diş derinliğinin 1.6 milimetreden az olmamasına dikkat etmeli ve aşınmış lastiklerle kesinlikle yola çıkmamalısınız. Çok ağır, yüklü bir araçla yola çıkarken, basınçları standart değerlerin biraz üzerinde tutmalısınız. Böylece daha az yakıt harcayarak seyahatinizi güvenle sürdürebilirsiniz. Ayrıca rotanızdaki hava durumunu dikkatle incelemeli aracınızı yola uygun hale getirmelisiniz. Kar varsa muhakkak kar zinciri takmalısınız. Kış için tasarlanan, yer tutuşu yüksek motosiklet lastiği ve otomobil lastikleri de alabilirsiniz.
Far Işıklarına Bakmadan Yola Çıkmayın
Özellikle karlı ve sisli havalarda görüş mesafesi azaldığı için yol boyunca kısa farlar açık bir şekilde yolculuk etmek gerekebiliyor. Uzun yolculuklar öncesinde kısa ve uzun farları kontrol etmeyi unutmamalısınız.
Yakıt Dolu Olmalı
Yakıt deposunun dolu olması tüm seyahatler için çok önemli. Özellikle kış aylarında yola çıkmadan önce yakıt deposunun dolu olduğundan emin olmalısınız. Olası bir yolda kalma durumunda, ısınma ihtiyacı için de aracı kullanmanız gerekebileceğini hep aklınızın bir kenarında tutarak temkinli davranmalısınız.
Hava Filtresine Bir Bakın
Aracınızın hava filtresini kışa girerken temizlemeli ya da değiştirmelisiniz. Önemli bu ayrıntı birçok kişi tarafından atlanıyor.
Aracınız Muayene Oldu mu?
Yıllık bakım, araçların gereksinimi. Ancak uzun yollara, zorlu şartlarda yolculuklara, çıkacaksanız kontrol çok daha önemli hale geliyor. Kışın saatler boyunca sizi taşıyacak aracınızı yola çıkmadan önce muayeneye götürmelisiniz. Frenler, motor ve teknik aksam için onay aldıktan sonra gönül rahatlığı ile yola çıkabilirsiniz.
Bagajınızda İlk Yardım Çantasına Yer Açın
Kış aylarında kazalar çok daha fazla görülüyor, elbette gönül ister ki güvenle yolculuk edelim ancak her ihtimale karşı aracınızda bir ilk yardım çantası bulunması gerekiyor. Eğer çantanızda eksikler varsa yola çıkmadan önce tamamlamaya özen göstermelisiniz.
Alternatif Bir Rotanız Olsun
Aracınızın eksiklerini tamamladıysanız yola çıkmaya hazırsınız demek. Yalnız kış aylarında seyahat yaparken mevcut rotanıza alternatif bir rota daha belirlemelisiniz. Olası kazalar, yol kapanmalarına karşı her zaman bir B planınız olmalı. Gideceğiniz yere ulaşan küçük köy yollarına bakarak saatler sürecek bir sorunun üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.