Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılması sırasında kendi özgürlüğünü kazanan Kazakistan, stratejik konumu ve zengin doğal kaynakları sayesinde Orta Asya’nın en güçlü ülkelerinden biri olma yolunda. Türki Cumhuriyetler arasında ise ekonomik olarak en iyi durumda olan ülke, bu nedenle Kazakistan’a Orta Asya’nın yüksek uçan kartalı adını verdim. Kazakistan’da gezilecek yerler listesinde bulunan en güzel 10 yer bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Kazakistan’da Gezilecek Yerler
Kazakistan’da Gezilecek Yerler

Kazakistan Hakkında Kısaca

  • Kazak, eski Türkçede “gezinmek” anlamında kullanılıyor. Göçebe kültürün izlerini pek çok noktada görebileceğiniz Kazakistan’a “gezenlerin ülkesi” veya “göçebelerin ülkesi” demek yanlış olmaz. 
  • Resmi adı Kazakistan Cumhuriyeti olan ülke, yüzölçümü olarak dünyanın 9. büyük ülkesi. Ülkenin güneyi Tanrı Dağları’nın bereketinden faydalanırken kuzeyi daha kurak ve bozkırlık.  
  • Tarih boyunca Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi önemli Türk Devletlerinin merkezi olan Kazakistan, Kazak Hanlığı sonrası Rus İmparatorluğu ve SSCB egemenliği altında yaşamış ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından kendi bağımsızlığını ilan etmiş. Ülkede Kazakça ve Rusça konuşuluyor. 
  • Tarihte İpek Yolu üzerinde bulunan ülke bugün, zengin doğal kaynakları sayesinde Orta Asya’da bulunan Türk Devletlerinin en zenginidir. 

Türk Vatandaşları için Kazakistan Vizesi

Türk Vatandaşları için Kazakistan Vizesi

Kazakistan, Türk Vatandaşlarından turistik ziyaretler için vize istemiyor. Umuma mahsus pasaport sahipleri 30 gün süreyle vizeden muaf. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri de 30 gün süreyle vizeden muaf.

Bu yazım da ilginizi çekebilir > Türk Vatandaşları için geçerli tüm vize uygulamaları

Kazakistan’a Gitmek için En İyi Zaman

Kazakistan’a Gitmek için En İyi Zaman

Kazakistan, geniş bir coğrafyaya yayılmış kocaman bir ülke, bu nedenle belli bir mevsimle sınırlamak oldukça zor olsa genel olarak karasal iklime sahip.

  • Kazakistan’a kültür ve doğa gezisi için gidecekseniz bahar ve yaz ayları en uygun zamanlar.
  • Kazakistan’a kayak turizmi için güzel tesislere sahip. Ülkeye kış sporları için gidecekseniz kış aylarını değerlendirmek uygun olacaktır. 

Kazakistan’a Nasıl Gidilir?

Kazakistan’a Nasıl Gidilir?

Kuzeyde Rusya, güneyde Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan, doğuda Çin ile komşu olan Kazakistan’ın Hazar Denizi ve Aral Gölü’ne kıyısı bulunuyor.  Kazakistan’ın Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.

Kazakistan’a Türkiye’den gitmek için pek çok alternatif uçuş seçeneği bulunuyor. Ülkenin başkenti Astana’ya, eski başkenti Almati’ye ve Türk Dünyasının Kültür Başkenti seçilen Türkistan’a Türk Hava Yolları, Air Astana ve Fly Arystan ile uçabilirsiniz. 

Kazakistan’ın çevresindeki ülkelerden havayolu ve otobüs gibi alternatif yollar ile ulaşmak mümkün. 

Kazakistan’da Gezilecek Yerler

Türk Dünyası’nın merkezi ve İpek Yolu üzerinde olmasının getirdiği köklü bir tarih, kanyonlar, vadiler, göller ve bozkırlarla kaplı büyük bir yüzölçümü, birbirinden güzel milli park ve doğal alanları ile Kazakistan’da gezilecek yerler listesi oldukça uzun. Bu listeden 10 yer seçmek hiç kolay olmadı. 

Adını Elmadan Alan Şehir Almatı 

Adını Elmadan Alan Şehir Almatı 
Adını Elmadan Alan Şehir Almatı 

Almatı, Kazakistan Cumhuriyeti’nin ilk başkenti, halen en kalabalık ve en hareketli şehri. Adını elmadan alan şehir verimli ovalar ve yüksek zirvelerle kaplı. Şehir, Sovyet döneminde birliğin en yeşil başkenti seçilecek kadar yeşillikler içinde, büyük park ve bahçeler, geniş caddeleri sağlı sollu süsleyen yüksek ağaçları ile hala yemyeşil. Şehre iner inmez Sovyet etkisini hissetmek mümkün, geniş caddeler, düzenli yapılar, ihtişamlı kamu binaları ile düzenli ve güzel bir şehir Almatı. Şehir merkezinde Zenkov Katedrali, Slav Anıtı, Cumhuriyet Meydanı, Panfilov Parkı, Kökbazar (kapalı pazar yeri), Astana Meydanı, Kok Tobe Tepesi görülecek yerlerin başlıcaları. 

Şehir merkezine sadece 20 dakika mesafede yer alan ve 4300 metreye varan zirvelerle çevrili kayak merkezi Shymbulak Kayak Merkezi sayesinde kış sporları turizmi için de önemli bir destinasyon. Shymbulak Kayak Merkezi’ne çıkış yolunda dünyanın en büyük yüksek dağ paten pistlerinden biri olan Medeu Buz Pisti’ni de ziyaret edebilirsiniz. 

Almatı’ye Türkiye’den Air Astana ile direkt uçabilirsiniz. 

Kazakistan’ın Modern ve Yeni Yüzü Astana

Astana, Kazakistan’ın modern ve yeni yüzü diyebiliriz. Başkent Almatı’dan Astana’ya taşındıktan sonra ticari olarak da daha önemli hale gelen şehir, ülkenin orta bölümünde Ishim nehri kıyısında yer alıyor. Şehrin ismi bir dönem “Nur-Sultan” olarak değiştirilse de halkın tepkileri nedeniyle Astana ismine geri dönüldü. 

Çoğunlukla iş merkezleri, AVMler, yüksek binalar ve yeni yapılmış anıtlar bulabileceğiniz bir şehir Astana. Şehirde görülecek başlıca yerleri sıralayacak olursak; Baiterek Kulesi, Hazret Sultan Camii, Aşıklar Parkı, Barış Sarayı, Ulusal Müze, Nur Astana Camii, ​​Khan Shatyr Alışveriş Merkezi. 

İpek Yolu’nun Tarihi Duraklarından Çimkent

İpek Yolu'nun Tarihi Duraklarından Çimkent
İpek Yolu’nun Tarihi Duraklarından Çimkent Kalesi

Kazakistan’ın üçüncü büyük şehri olan Çimkent, İpek Yolu üzerindeki konumu ile tarihte önemli bir yere sahip. Bugün de Özbekistan sınırına yakın büyük bir şehir olması nedeniyle Özbekistan ile turistik ve ticari bağlantı noktası gibi. 

Otrar Antik Kenti
Otrar Antik Kenti

Çimkent’e 1,5 saat mesafede yer akan Ak Meshit, 2 saat mesafede yer alan ve Timur’un vefat ettiği şehir olan Otrar Antik Kenti, şehir merkezinde yer alan Etnoğrafya Müzesi ve Yeraltı Camii, Çimkent Kalesi Çimkent ve çevresinde görülecek yerler arasında yer alıyor. 

Türk Dünyasının Manevi Başkenti Türkistan 

Türk Dünyasının Manevi Başkenti Türkistan 
Türk Dünyasının Manevi Başkenti Türkistan 

Türkistan, eski adı ile Yesi şehri, 2021 yılında düzenlenen Türk Dünyası Zirvesi’nde “Türk Dünyasının Manevi Başkenti” ilan edilmiş. Bu seçimin en önemli nedeni ise Hoca Ahmet Yesevi’nin burada yaşamış olması. Ahmet Yesevi’nin Türbesi Türkistan şehir merkezinde yer alıyor. 

Ahmet Yesevi’nin Türbesi
Ahmet Yesevi’nin Türbesi

1389 yılında Timur tarafından yapılmaya başlanan türbe Timur’un 1405 yılında ölmesi ile yarım kalmış. Türbenin bulunduğu alanda Hoca Ahmet Yesevi’nin 20 yıl boyunca inzivaya çekildiği yer altı camisi de ziyaret edilebiliyor. Türkistan’da bulunan Ulu Dala Eli Ortalygy müzesi Kazak kültürü ve bölge tarihine dair pek çok bilgi alabileceğiniz yeni açılmış bir müze. 1903 yılında açılan bölgenin ilk demir yolu hattı, Altın Samurg ve Kervansaray Türkistan şehir merkezinde görülecek yerler. Türkistan’a 60 km mesafede Ahmet Yesevi’nin hocası olan Arystan Bab Türbesi’ni de listenize ekleyebilirsiniz. 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Air Arystan ile Türkistan’a direk uçabilirsiniz. 

Yaz Tatili için Aktav 

Aktav, Kazakistan’ın Hazar Denizi kıyısında yer alan şehri. Zengin gaz ve petrol yataklarına sahip olan şehir, 40 yıl öncesine kadar yağ endüstrisinde çalışan işçilerin yaşadığı bir kamp alanı imiş. Bugün ise Hazar Denizi kıyısındaki kumsalları ile yaz tatili için hem Kazakların hem de yabancıların tercih ettiği renkli, hareketli bir turistik destinasyon haline gelmiş durumda. 

Aktau’daki popüler turistik yerler: II. Dünya Savaşı Anıtı, Botanik Bahçesi, Bölge Müzesi, Hazar Denizi kıyısı, Taras Shevchenko Heykeli

Asya’nın En Büyük Göllerinden Balkaş Gölü 

Rafting, kano, tüplü dalış gibi su sporlarından hoşlanıyorsanız, Balkaş Gölü mutlaka Kazakistan rotanızda olmalı. Yerli ve yabancı turistlerin konakladığı pek çok tatil köyü, otel ve spor merkezi göl çevresinde ziyaretçilerini bekliyor. 

Asya’nın en büyük göllerinden biri ve dünyanın en büyük 15. gölü olan Balkaş Gölü’nün en dikkat çekici yanı batısının tatlı su, doğusunun tuzlu su olması. Gölün mavi sularında serinletici dalışların tadını çıkarmak, kaplıcalardan faydalanmak, çamur banyolarında güzelleşmek için birçok turist yaz aylarında gölü ziyaret ediyor. 

Bitki ve çiçek çeşitliliği ile dikkat çeken göl çevresi ekolojik turizm rotası olarak belirlenmiş ve 2021 yılında Balkaş Gölü, Kazakistan’da ziyaret edilecek ilk 10 yerden biri olarak seçilmiş. 

Kazakistan’daki En Büyük Koruma Alanı Altın Emel Milli Parkı 

Kazakistan’ın geniş coğrafyası sayesinde farklı doğal güzellikleri barındırdığını söylemiştim. Altın Emel Milli Parkı bu güzellikleri görebileceğiniz en iyi yerlerden biri. 1996 yılında milli park olarak kabul edilmiş olan alan Kazakistan’daki en büyük koruma alanı, aynı zamanda Unesco koruması altında. 

Milli park, İli Nehri ile Ak-Tau sıradağları arasında yer alıyor. Bu milli parkın ilginç yanı, sadece sık ormanlardan oluşması değil, aynı zamanda çöl ve kayalık arazileri de içermesidir. Geçmiş yaşamlar hakkında çok önemli tarihsel kanıtlar içerdiğinden arkeologlar için de bir hazine niteliğinde. 

Kum çölleri, dağlar ve bitki örtüsü dahil olmak üzere birbirinden ilginç manzaralar görebileceğiniz park, fotoğraf çekmek için Kazakistan’ın en iyi noktalarından biri. Kızıl dağlar, ay dağları, yeşil çayırlar, höyükler, kum tepeleri, ağaçlıklardan oluşan bir vahalar gibi pek çok yer bulabilirsiniz. 

Baykonur Uzay Üssü

Çocukluğunuzda uzaya gönderilen uzay araçlarını, roketleri, uyduları izlediniz mi? İzlediyseniz Baykonur ismini mutlaka duymuşsunuzdur. Baykonur Uzay Üssü dünyanın en eski ve bölgedeki en büyük üs.

Baykonur, yıllar boyunca birçok uzay bilimi deneyine tanık olmuş bir şehir. Bununla ilgili ilginç olan şey, Kazakistan’ın çok önemli bir parçası olması, ancak teknik olarak Rusya Federasyonu tarafından bir yerleşim bölgesi olarak kiralanması ve yönetiliyor olması.

Rusya Federasyonu tarafından yönetildiğinden, burayı ziyaret etmek Kazakistan’daki diğer yerlere kıyasla biraz karmaşık.

Yabancı ziyaretçilerin Baykonur kasabasını ziyaret etmeleri için Rus makamlarından ön onay almaları ve ayrıca normal bir Rus Vizesine sahip olmaktan tamamen ayrı yazılı onay almaları gerekiyor. Yer çok maceralı ve ilginç. Kuşkusuz, Kazakistan’da ziyaret edilecek en iyi yerlerden biridir.

Büyüleyici Güzelliği ile Kaindy Gölü 

Kaindy Gölü, Kazakistan’daki pek çok güzel gölden biri. Almatı şehrinin 129 kilometre doğu-güneydoğusunda yer aldığından ulaşımı Kazakistan’daki diğer bazı turistik yerler kadar karmaşık ve zorlu değil.

Kaindy Gölü, deniz seviyesinden 2000 metre yüksekte, 400 metre uzunluğunda ve gölün ortasında yaklaşık 30 metre derinliğe ulaşıyor. Göl 1911’de yaşanan bir deprem ile doğal olarak oluşmuş. Depremde doğal bir baraj duvarı oluşmuş ve temiz su birikmeye başlamış. Ancak o dönemde orada yaşayan ladin ağaçlarının bir kısmı suya gömülürken bir kısmı suyun yüzeyinde kalmış, böylece çok güzel bir görüntü ortaya çıkmış. 

Suyun mavimsi yeşil rengi, tüm gölü o kadar güzel kılıyor ki görenler güzelliğine aşık oluyor. Gölü çevreleyen yeşillik de büyüleyici. Uzun ağaçlar, küçük bitkiler, yaban hayatı ve doğanın tüm güzelliği sizi büyülemekle kalmayacak, aynı zamanda size bir huzur atmosferi de yaşatacak.

Tamgalı-Taş Petroglifleri

Eski zamanlarda insanların kendilerini ifade etmek için kayalara yazılar yazıp güzel resimler çizdiğini hepimiz biliyoruz. Tamgaly-Tas’ı ziyaret ederek bu yerlerden birini deneyimleyebilirsiniz. Türkçeye çevirecek olursak “damgalı taş” anlamına gelen petrogliflerin olduğu yer Almatı’nın (Kapçagai ilçesi) 120 km kuzeyinde, İli nehrinin kıyısında bulunuyor. 

17. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen Tibet ikonografisine ait çok sayıda kaya resmi ve yazıt bulunuyor. Kayalara birçok mantra, resim ve şiir kazınmış.

Tarihe meraklıysanız, bu turistik yeri Kazakistan gezinize eklemelisiniz. Kazakistan’daki Tamgaly-Tas olağanüstü bir sanat, tarih ve kültür anıtı olarak ziyaretçilerini bekliyor. Buraya gitmişken bir film seti olarak kurulmuş olan Nomad Kalesi’ni de gezi listenize ekleyebilirsiniz. 

Türk ve göçebe kültürünü yerinde yaşamak, İpek Yolu’nun izlerini yerinde görmek, bambaşka bir coğrafyada bizimle çok benzer bir kültür ile yaşayan Kazaklar ile tanışmak için Kazakistan’ı gezi rotalarınız arasına ekleyebilirsiniz.

Bu yazının düzenlenmiş versiyonu Skyroad Dergisi’nde yayınlanmıştır.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın