Seyahat ederken hafif olmak, her zaman esneklik ve hız kazandırır. El bagajı yani kabin bagajı ile seyahat ediyorsanız uçağa iniş ve binişte bagaj teslim etmek veya bagaj beklemek ile vakit kaybetmezseniz. “Bagajım kaybolacak mı?” diye endişelenmenize de gerek kalmaz. Bagajınız zaten yanınızda olur. Ayrıca el bagajı ile seyahat ederseniz bazı havayollarında ekstra bagaj parası ödemeniz gerekmez.
Kabin bagajı ile ilgili bilmeniz gerekenler ve el bagajı ile seyahat etme tüyoları bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Çanta hazırlama konusundaki tüm önerilerimi okumak için; sırt çantası seçme ve hazırlama tüyoları sayfama mutlaka göz atın.
El (Kabin) Bagajı Ne Demek?
Öncelikle kabin bagajının ne olduğunu tanımlayalım. Kabin bagajı ya da el bagajı yolcuların uçuşlarda yanına yani uçağın içine alabildiği eşyalara verilen isim.
Buradaki kritik nokta el bagajının uçak içindeki baş üstü dolaplarına sığabilmesi. Baş üstü dolaplarının kapasitesi sınırlı olduğundan yanınıza alabileceğiniz çantalar boyut olarak sınırlandırılıyor. Havayolu şirketi bazında bu boyutlar değişiklik gösteriyor.
El bagajı taşımak size ekonomik olarak avantaj sağlar. Nasıl mı? Ucuz havayolu şirketlerinde el bagajı ücretsiz iken uçağın altına vereceğiniz bagajlara ekstra ücret ödemeniz gerekebilir. El bagajı ile seyahat ederek ekstra bagaj için para ödemeniz gerekmez.
Kabin Bagajı Kuralları
Havayolu şirketlerinin kabin bagajı kuralları farklılaşabiliyor. Bu nedenle uçuşunuzdan önce mutlaka hangi havayolu firması ile uçacaksanız o şirketin kabin bagajı kurallarını kontrol edin. Havayolu firmalarının internet sitelerinden bu kurallara kolayca ulaşabilirsiniz, tek yapmanız gereken Google’a “xyz havayolu şirketi kabin bagajı kuralları” yazmak. Aşağıda örnek bir arama sonucu görebilirsiniz.
Kabin Bagajı Boyutları
Genellikle kabin bagajı sınırı 8 kg ile 10 kg arasında değişiklik gösterir. Kabine alacağınız çantanın boyutları ise aşağıdaki şekilde olmalıdır:
Yükseklik: 55 cm
Genişlik: 40 cm
Derinlik: 20 cm
Ancak bunların genelleştirilmiş bilgi olduğunu havayolu şirketine göre değişeceğini tekrar hatırlatmak isterim.
Uçuşta yanınıza alabileceğiniz eşyalar için elbette bazı kurallar belirlenmiştir. El bagajı kuralları, havayolu firmaları arasında değişiklik gösterebilse de genel çerçeve olarak ortaklık gösterir. Havayolu firmaları arasında kilo ve boyut farklılıkları görülebilir, bu nedenle uçak biletinizi aldığınız havayolu firmasının kabin bagajı kurallarını uçuşunuzdan önce kontrol etmeniz tavsiye edilir.
Kabin bagajına alınması yasaklı olan malzemeler, genel olarak uluslararası otoritelerce standartları belirlenmiştir. Kısıtlamaların ana nedeni ise güvenlik. Amerika’daki İkiz Kulelere yapılan 11 Eylül 2001 saldırısından sonra bu kısıtlamalar ve uygulaması daha özenle yapılmaya başlandı.
Kabin Bagajı Sıvı Kısıtlamaları
Kabin bagajı sınırlamalarının başında sıvı kısıtlamaları geliyor. 1 Nisan 2012’den itibaren geçerli olan kurallara göre; el bagajınızda her biri 100 ml’lik kaplarda olmak şartıyla toplam 1 litreyi geçmeyecek miktarda sıvıyı yanınıza alabilirsiniz. Bu sıvıların bir tane şeffaf poşet içinde tutulması gerekiyor. Buzdolabı poşetleri bulun için en uygun poşetler.
Bunu sağlayabilmek için bütün kozmetik malzemelerimi 100 ml ve altında kaplarda taşıyorum. Artık pek çok kozmetik markette “seyahat tipi” şampuan, kolonya, deodorant gibi ürünleri bulabiliyorsunuz. Ben genelde bunları bir kez alıp bittiğinde şişesini tekrar kullanıyorum. Eğer seyahatim uzunsa ve 100 ml şampuanın yetmeyeceğini düşünüyorsam 2 tane 100 ml’lik şampuan taşımak gibi çözümler buluyorum.
100 ml sınırına dahil olan ürünleri listelersek;
- Su, şurup, içki ve her türlü sıvı içecek,
- Krem, losyon, yağ, şampuan, parfüm, her türlü kozmetik ve makyaj malzemesi,
- Diş macunu ve her türlü macun kıvamındaki malzemeler,
- Reçel, bal, yoğurt, pekmez, salça gibi katı olmayan her türlü yiyecek,
- Reçeteli, kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar ve bebekler için uçuş süresince ihtiyacı olacak kadar mama kabin bagajına alınabilir.
Kabin Bagajı Diğer Yasaklar
Uçak içine el bagajına, hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmaz. Bu durumun istisnası çakmaktır, üstünüzde 1 adet çakmak taşıyabilirsiniz.
- Her türlü makas, çakı, bıçak yasaklı malzemelere girer.
- Oyuncak silahlar dahil hiçbir silahı uçak içine alamazsınız.
- Spor malzemesi olarak kullanılanlar dahil her türlü sopa yasaklı malzemeler arasındadır.
- Kamp ocağını kabine alamazsınız. Uçakla kamp ocağı taşımak isterseniz mutlaka uçak altına vermeniz gerekiyor. Ancak kesinlikle yanınızda gaz taşıyamazsınız. Norveç ve İzlanda’ya giderken kamp ocağımızı alıp gazını gittiğimiz yerden satın almıştık.
- Biber gazı gibi kişisel savunma aletlerini de uçak içine alamazsınız.
- Çok kez el bagajımda traş bıçağı taşıdım ve sorun olmadı. Jilet boyutu kısa olduğu için sorun çıkarmıyorlar sanırım.
- Tırnak törpüsü olarak da uzun süredir 10 cm’yi geçmeyen bir törpüyü yanımda taşıyorum, yıllardır kimse müdahele etmedi.
Bu güne kadar kabin bagajına alamadığım için güvenlik kontrolünde kaptırdığım eşyalar: Tirbuşon, İsviçre çakısı, tripod, bol bol jöle. Tirbuşon ve İsviçre çakısına diyecek birşeyim yok, onları çantada unutmuşum ve yakalandım. Bir kez İtalya’dan dönerken tripodu kabin bagajı ile yanıma alamayacağımı söyledikleri için güvenlik noktasında bırakmak zorunda kalmıştım. Ancak daha sonra pek çok kez el bagajımda tripod ile seyahat ettim. Bu durum ülkeye, havayolu firmasına hatta güvenlik noktasındaki memurun psikolojisine göre değişiklik gösterebiliyor, o yüzden dikkatli olmanızda fayda var.
Kabin Bagajı Olarak Yanınıza Alabileceğiniz Eşyalar
Yanımıza hiçbir şey alamayacak mıyız diye endişelenmeyin. Kurallara uyduğunuz sürece yanınıza alabilecekleriniz var elbette.
El çantası, kişisel kullanım için olan kamera ve fotoğraf makinaları, tablet, dizüstü bilgisayar, bebek arabası veya puset gibi eşyalarınızı yanınıza alabilirsiniz.
El Bagajı ile Seyahat Etme Tüyoları
Gelelim benim size vereceğim el bagajı ile seyahat etme tüyolarına! Bu tüyoların içinde hem hafif seyahat etme hem de yanınıza alacağınız faydalı malzemeler yer alıyor.
Su Şişesi veya Matara Taşıma
Özellikle yurtdışına seyahat ediyorsanız ve ucuz havayollarını tercih ediyorsanız uçuş sırasında içme suyu ikram edilmeyecek. Suya para vermek istemiyorsanız, yanınızda mutlaka bir matara veya su şişesi bulundurun. Pek çok havaalanında ücretsiz içme suyu doldurabileceğiniz çeşmeler bulunuyor, özellikle Avrupa’da bu ücretsiz su çok işe yarıyor. Havaalanında 1 şişe suya 3-4 euro vermekten kurtuluyorsunuz.
Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan uçuyorsanız ikinci güvenlik kontrolünden önce çıkış katında bir market açıldı. Su veya diğer içecekler dışarıdaki marketlerle aynı fiyata. Yanınıza su şişesi veya matara almayı unuttuysanız buradan su alıp ikinci güvenlik noktasından önce suyunuzu içip boş şişeyi yanınıza alabilirsiniz.
Lounge’dan Alınan Yiyecekler
Uçuşunuzdan önce lounge kullanıyorsanız, lounge’dan aldığınız her türlü yiyecek ve içeceği yanınıza alabilirsiniz.
Benim yıllar önce Decathlon’dan aldığım katlanabilir bir sırt çantam var. Bu çanta çoğunlukla el çantamda yanımda olur. Eğer yanıma almam gereken şeyler olursa hemen bu katlanmış çantayı açıp 20 litrelik bir ek çanta olarak kullanabilirim. Bir de yanınızda küçük veya orta boy buzdolabı poşetlerinden olursa lounge’dan aldığınız kurabiye, sandviç gibi yiyecekleri saklamanız ve taşımanız kolaylaşır.
Duty Free’den Alınanlar Ürünler
Ayrıca Duty Free’den aldığınız herşeyi kabin bagajı olarak uçağa alabilirsiniz. Ancak uçağa binerken bunları duty free’den aldığınızı belgelemeniz istenebilir, fişini ve poşetini kaybetmemeye dikkat edin. Aldığınız ürünün satış temsilcisi tarafından poşetlenmesi ve ağzının kapatılarak size teslim edilmesi gerekir.
Seyahat Tipi Ürünler
“Küçücük bir çanta ile nasıl günlerce seyahat edebiliyorsun?” sorusunun aslında en basit cevabı seyahat tipi ürünler kullanıyor olmam.
Yukarıda sıvıları 100 ml’lik kaplarda taşımamız gerektiğini öğrenmiştik. Bütün kozmetik, sağlık, güzellik ürünlerimizi küçük kaplarda taşımamız gerekiyor.
Sadece sıvılar değil. Mesela tarak, mesela havlu, bunların hepsi az yer kaplayan ve küçük boyutlarda. Artık pek çok yerde bulabileceğiniz fiber havlular veya peştemal tipi havlular normal bir havluya göre 1/4 daha az yer kaplıyor.
Yine yukarıdaki bölümde katlanıp küçücük kalan bir sırt çantasından bahsetmiştim. Şehir içinde gezerken de bu küçük katlanabilir çantayı kullanıyorum.
Giysilerim de seyahat tipi. Yani ütü gerektirmeyen, katlandığında az yer kaplayan, birden fazla fonksiyon için kullanılabilen giysiler seçiyorum. Mesela şort olabilen outdoor pantolonlar; hem etek, hem elbise, hem pareo olarak kullanabileceğim etekler gibi giysilerle seyahat ediyorum.
Mümkünse tek ayakkabı ile seyahat ediyorum. Ayakkabı bir çantada oldukça fazla yer kaplayabiliyor, bu nedenle gittiğim iklim ve yere göre değişkenlik gösterse de çoğunlukla tek bir spor ayakkabı ile yola çıkıyorum. Eğer sıcak bir sezon ise yanıma ekstra bir sandalet alıyorum sadece.
Hepsinden önemlisi genellikle hiçbir şeyin yedeğini fazlasını taşımamaya çalışırım. En kötü ne olabilir ki, eksiğim varsa gittiğim yerden alırım. Bu arada gittiğim yerlerde üşüyüp ceket almışlığım, polar almışlığım vardır.
Yiyecek-İçecek Tüyoları
Tüm bunların dışında seyahatler sırasında ekonomi yapmak için el bagajıma mutlaka kuru atıştırmalıklar (kuruyemiş, poğaça, bisküvi gibi) koyarım. Hatta bazen o kadar çok koyarım ki yolculuk sonunda benimle beraber eve döndükleri dahi olmuştur.
Gittiğim yere göre değişse de her istediğimde kaliteli kahve bulamadığım için yanıma birkaç içimlik çekilmiş kahve ve filtre alırım. Kahve düşkünleri neden böyle birşey yaptığımı anlamışlardır.
Bütün seyahat sırlarımı tek bir yazıda vermiş gibi hissediyorum. Artık gizli saklı hiçbir şeyim kalmadı. Hafif seyahat etmenin tadını bir kez alınca siz de çok seveceksiniz, inanın. Hayatınızdan eşyaları azalttıkça kendinize daha fazla yer açtığınızı hissedecek, daha fazla özgürleşeceksiniz.
Bırakın, kanatlarınız özgür kalsın!
Yolda kalın!