Türkiye’nin en kalabalık, en güzel ve en turistik şehri İstanbul gezilecek görülecek yer açısından şüphesiz ki çok zengin. İstanbul’un her semtinde gezilecek bir çok yer, ziyaret edilecek bir çok müze bulunuyor. İstanbul’da yaşayan veya İstanbul’a gezmeye gelenler için İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken müzeler listesi hazırladım. İstanbul’u ve müze gezmeyi sevenlerin bu listede yer alan müzeleri tamamlamasını tavsiye ederim.
İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken müzeler listesini hazırlarken herhangi bir öncelik sıralamasına koymadığımı belirtmek isterim. Bölgesel olarak sırasıyla gezilmesi gerektiğini düşündüğüm şekilde listeyi hazırladım.
İstanbul’da gezilecek yer önerilerimi içeren yazıma mutlaka göz atmanızı öneririm>> İstanbul’da Gezilecek Yer Önerileri – Günübirlik İstanbul Gezi Rotaları
İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken müzeler listesinde yer alan müzelerin giriş ücretleri 2022 yılı şubat ayına ait ücretlerdir, güncel fiyatlar için müzelerin kendi internet siteleri, Müzekart’ın internet sitesi ve Kültür Bakanlığı’nın internet sitesi gibi yerlere bakabilirsiniz.
Hazırsanız, İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken müzeler listesine başlayalım!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
1) Topkapı Sarayı, Sultanahmet
Topkapı Sarayı, 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun idari merkezi olmuş, 4000 kişiye ev sahipliği yapmış binalar bütününden oluşur. Bab-ı Hümayun (Saltanat Kapısı), I. Avlu (Alay Meydanı), Babüsselam (Selam Kapısı / Orta Kapı) ve II. Avlu (Divan Meydanı) olarak dört ana bölümden oluşan saray 1924’den bu yana müze olarak hizmet vermektedir. Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli dönemlerinin yönetilmiş olduğu saray 1985 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır.
- Topkapı Sarayı Müzesi 2023 Giriş Ücreti: Topkapı Sarayı içinde görebileceğiniz ve farklı biletlerle girilebilen üç bölüm var; 1) Topkapı Sarayı Kombine Bilet I (Topkapı Sarayı + Aya İrini) giriş ücreti 110 TL, indirimli 35 TL, Müzekart ile sadece Topkapı Sarayı ücretsiz; 2) Harem Bölümü 60 TL, indirimli 20 TL, Müzekart geçerli değil; 3) Aya İrini giriş ücreti 45 TL, indirimli 20 TL, Müzekart geçerli değil. Ayrıca kombine biletlerden de faydalanabilirsiniz; Topkapı Sarayı +Aya İrini + Harem 140 TL, indirimli 45 TL. Kombine bilet almanız durumunda Müzekart geçerli değil.
- Ziyaret Saatleri: Topkapı Sarayı 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir, ancak gişe 17:00’de kapanır ve 17:00’den sonra ziyaretçi kabul edilmez. Milli Saraylar yönetiminde olan müze Salı günleri ziyarete kapalıdır.
- Adresi: Topkapı Sarayı; güneyde Marmara Denizi, doğuda İstanbul Boğazı ve kuzeydoğuda Haliç arasında kalan, tarihi yarımadanın ucundaki Sarayburnu’nda yer alan Bizans akropolü üzerinde kurulmuş. Topkapı Sarayı’nın açık adresi Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul olarak geçmektedir. Topkapı Sarayı’nın Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Topkapı Sarayı, Sultanahmet Meydanı’nın arka kısmında yer alıyor yani saraya gitmek için Sultanahmet Meydanı’na ulaşmanız yeterli. Buraya gelmenin en kolay yolu Bağcılar-Kabataş arası çalışan T1 Tramvay hattı. Eminönü veya Kabataş’a vapur veya otobüs ile ulaştıktan sonra tramvaydan Sultanahmet Meydanı durağında inerek saraya ulaşabilirsiniz. Meydan araç trafiğine kapalı ve çevre yollar da çok dar olduğundan buraya özel aracınızla gelmenizi hiç önermem.
Topkapı Sarayı ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri gezi yazıma da mutlaka göz atın.
2) İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Sultanahmet
İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Osmanlı İmparatorluğu döneminin ilk müzesi ve dünyanın en büyük müzelerinden biri. Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü topraklarda bulunan tarihi eserlerin sergilenmesi amacıyla kurulan müze; bugün Arkeoloji Müzesi (Ana Bina), Çinili Köşk ve Eski Şark Eserleri Müzesi olmak üzere 3 ayrı binadan oluşan bir müzeler kompleksi, nedenle adı “müze” değil “müzeleri” olarak geçiyor.
- İstanbul Arkeoloji Müzeleri 2023 Giriş Ücreti: Üç müze için tek bilet almanız yeterli. Giriş ücreti 100 TL, Müzekart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
- Ziyaret Saatleri: Müze 09:00-18:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor, gişe girişi ise 18:00’de kapanıyor. Ayrıca müze özel etkinlikler / turlar nedeniyle gece ziyarete de açılabiliyor.
- İstanbul Arkeoloji Müzeleri Adresi: İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin açık adresi; Alemdar Caddesi, Osman Hamdi Bey Yokuşu, Gülhane, İstanbul. Google Haritalar uygulaması üzerinde konumunu görmek için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Buraya gelmenin en kolay yolu Bağcılar-Kabataş arası çalışan T1 Tramvay hattı. Eminönü veya Kabataş’a vapur veya otobüs ile ulaştıktan sonra tramvaydan Gülhane durağında inerek Osman Hamdi Bey Yokuşu’nu çıkarak müzeye ulaşabilirsiniz. Sultanahmet Meydanı araç trafiğine kapalı ve çevre yollar da çok dar olduğundan buraya özel aracınızla gelmenizi hiç önermem.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri yazım da ilginizi çekecektir.
3) Ayasofya Camii (eski müze), Sultanahmet
Yüzlerce yıldır İstanbul’un kültür varlıklarından biri olan Ayasofya, Doğu Roma İmparatorluğu tarafından kilise olarak inşa edildikten sonra pek çok kez revizyondan geçmiş, Fatih Sultan Mehmet’in 1453’te İstanbul’u fethi ile kilise camiye çevrilmiş, Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu kararı ile 1935 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamış, Temmuz 2020 tarihinde ise yeniden camiye dönüştürülmüştür.
Ayasofya’yı geziyorsanız sadece iç mekanı değil bina dışında yer alan binaları da görmenizi öneririm: Sultan II. Selim, Sultan III. Murad, Sultan III. Mehmed ile Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim türbeleri, Şehzadeler Türbesi.
- Ayasofya Camii Giriş Ücreti: Ayasofya Müzesi müze statüsünden çıkarılıp camiye dönüştürüldüğünden herhangi bir giriş ücreti alınmıyor.
- Ziyaret Saatleri: Ayasofya Müzesi müze statüsünden çıkarılıp camiye dönüştürüldüğünden ziyaret saati ile ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
- Adresi: Ayasofya Camii’nin açık adresi; Ayasofya Meydanı No:1, Fatih/İstanbul. Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumunu görmek için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Buraya gelmenin en kolay yolu Bağcılar-Kabataş arası çalışan T1 Tramvay hattı. Eminönü veya Kabataş’a vapur veya otobüs ile ulaştıktan sonra tramvaydan Sultanahmet Meydanı durağında inerek saraya ulaşabilirsiniz. Meydan araç trafiğine kapalı ve çevre yollar da çok dar olduğundan buraya özel aracınızla gelmenizi hiç önermem.
Ayasofya Camii hakkındaki detaylı yazımı da okumanızı öneririm.
4) Türk İslam Eserleri Müzesi, Sultanahmet
Türk İslam Eserleri Müzesi, ülkemizde Türk-İslam eserlerinin sergilendiği ilk müze ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde açılmış olan son müze olması nedeniyle önem taşıyor. Müzenin bulunduğu bina Sadrazam İbrahim Paşa Sarayı olarak kullanıldığından Muhteşem Yüzyıl dizisi yayındayken çok ilgi görüyordu. Müzede; Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’ne ait eserlerin yanı sıra Emevi, Abbasi, Endülüs, Fatımiler, Memlukler, İlhanlı, Timur, Memluk, Safavi ve Eyyubiler dönemine ait eserleri görebilirsiniz.
- Türk İslam Eserleri Müzesi 2023 Giriş Ücreti: Müze giriş ücreti 100 TL, Müzekart ile ücretsiz. Ayrıca sesli rehber hizmeti de alabilirsiniz.
- Ziyaret Saatleri: Her gün 09:00 – 18:30 arası açık. Gişe kapanış saati 17:30, yani 17:30’dan sonra içeriye giriş yapılamıyor.
- Adresi: Türk İslam Eserleri Müzesi’nin açık adresi; Binbirdirek Mh. Atmeydanı Sk. No: 12, 34122 Sultanahmet İstanbul. Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Buraya gelmenin en kolay yolu Bağcılar-Kabataş arası çalışan T1 Tramvay hattı. Eminönü veya Kabataş’a vapur veya otobüs ile ulaştıktan sonra tramvaydan Sultanahmet Meydanı durağında inerek müzeye yürüyerek ulaşabilirsiniz. Sultanahmet Camisi’ni sol yanınıza Alman Çeşmesi de arkanıza aldığınızda müze girişi solda kalacak. Meydan araç trafiğine kapalı ve çevre yollar da çok dar olduğundan buraya özel aracınızla gelmenizi hiç önermem.
5) İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Sultanahmet
Dünyaca ünlü İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmaları sonucu 2008 yılında açılan müze; İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji dünyasına katkılarını sergilemek üzere tasarlanmış. Üç bin 500 metrekarelik sergi alanında 585 alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu sergileniyor.
İki katlı müzenin üst katında müzeyle ilgili görsellerin izlenebildiği Sinevizyon Salonu, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik, Savaş Teknolojisi ve Tıp Bölümü; alt katında ise madenler, fizik, matematik-geometri, şehircilik ve mimari, optik, kimya ve coğrafyayla ilgili harita ve çizimlerinin sergi alanları bulunuyor. Müzenin bahçesinde üstünde Halife el-Me’mun’un 9. yüzyılda yaptırdığı dünya haritasının kopyası olan yerküre, İbn-i Sina’nın el-Kanun fi’t-Tıbb kitabının ikinci cildinde bahsedilen tıbbi bitkilerden 26’sının bulunduğu ve 2013 yılında açılan İbn-i Sina Botanik Bahçesi yer alıyor.
- İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi 2023 Giriş Ücreti: Müze giriş ücreti 50 TL, Müzekart ile ücretsiz.
- Ziyaret Saatleri: Müze yaz döneminde 09:00-18:00, kış döneminde ise 9.00- 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
- Adresi: Can Kurtaran Mah.Alemdar Cad. Has Ahırlar Binası Gülhane Parkı, Sirkeci. Google haritalar üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Müze, Gülhane Parkı içerisinde, saray surlarına bitişik Has Ahırlar Binası’nda yer alıyor. Buraya ulaşmanın en kolay yolu Bağcılar-Kabataş arası çalışan T1 Tramvay hattı. Eminönü veya Kabataş’a vapur veya otobüs ile ulaştıktan sonra tramvaydan Gülhane durağında inip müzeye yürüyerek ulaşabilirsiniz.
6) İstanbul Demiryolu Müzesi, Sirkeci
İstanbul Demiryolu Müzesi, tarihi Sirkeci Tren Garı’nda 23.09.2005 tarihinde ziyarete açılmış. Müzede Rumeli Demiryolları’na ve TCDD’nin Trakya hattına ait orijinal vaziyet planları, çizimler, çeşitli fotoğraflar, demiryolu aletleri ve haberleşme araçları sergileniyor. Ayrıca demiryolları idaresinde geçmişte varolan demiryolu okulları ve TCDD hastanelerine ait objeler ve fotoğrafları görebilirsiniz. Ülkemizin ilk elektrikli tren işletmesine geçişinin simgesi sayılan banliyo trenlerinden birinin makinist bölümü müzenin en çok fotoğrafı çekilen kısmı. Tren garı içinde bulunan müze; tarihi binası, renkli vitray pencereleri ile nostaljik bir sergi alanı.
- İstanbul Demiryolu Müzesi 2023 Giriş Ücreti: Müze ücretsiz gezilebiliyor.
- Ziyaret Saatleri: Müze ziyaret saatleri 10:30- 17:00, son giriş saati 16:40. Pazar, Pazartesi ve resmi tatil günleri kapalı.
- Adresi: TCDD İstanbul Demiryolu Müzesi, Sirkeci Tren Garı, Hocapaşa Mah., Fatih. Google Haritalar uygulamaları üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Müzeye gitmek çok kolay. Sirkeci’ye giden herhangi otobüs, vapur veya metro hattını kullanarak Sirkeci Tren Garı’na ulaşmanız yeterli. Müze tren garı içinde yer alıyor.
7) Türkiye İş Bankası Müzesi, Eminönü
Osmanlı İmparatorluğu döneminde postane olarak kullanılmış olan binada bugün İş Bankası Müzesi olarak hizmet veriliyor. Postaneden sonra Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası bu binada hizmet vermiş. Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası ile İş Bankası’nın birleştiği tarihten 2004 yılına kadar İş Bankası’nın İstanbul Şubesi olarak kullanılmış. 2005 yılında ise İş Bankası Müzesi olarak kullanılmaya başlanmış. Şu an binanın üst katı İş Bankası kurum kültürü müzesi olarak hizmet veriyor. Giriş katında ise dönemsel olarak değişen sergiler düzenleniyor.
- İş Bankası Müzesi 2023 Giriş Ücreti: Müze girişi ücretsizdir.
- Ziyaret Saatleri: İş Bankası Müzesi Pazartesi günleri hariç her gün 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir, Pazartesi günleri, Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk günleri ile 1 Ocak günü kapalıdır.
- Adresi: Hobyar Mahallesi Bankacılar Caddesi No: 2 Bahçekapı Eminönü İstanbul. Müzenin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Türkiye İş Bankası Müzesi, Eminönü’nde Yeni Cami’nin arka sokağında yer alıyor. Pembe boyası ile dışarıdan dikkat çekiyor, kolayca bulabilirsiniz. Eminönü’ne giden herhangi otobüs, vapur, tramvay veya metro hattını kullanarak müzeye ulaşabilirsiniz.
İş Bankası Müzesi hakkında detaylı bilgiler içeren blog yazımı da okuyabilirsiniz.
8) Büyük Postane (PTT) Müzesi, Eminönü
Büyük Postane Müzesi’nin bulunduğu bina; 1905-1909 yılları arasında, I. Mimarlık Akımı’nın önde gelen isimlerinden Mimar Vedat Tek’in ilk tasarımı olarak, Posta ve Telgraf Nezareti Binası olarak inşa edilmiş. 1930 yılında Yeni Postane, daha sonraki yıllarda ise Büyük Postane adıyla anılmaya başlanmış. 1927-1936 yılları arasında İstanbul Radyoevi olarak da kullanılmış. 1958 yılında sadece posta ve telgraf işlerinde kullanılmaya başlanmış.
Halen İstanbul Avrupa Yakası PTT Baş Müdürlüğü bu binada hizmet veriyor. Bina içinde, ülkemizin telekomünikasyon ve iletişim tarihi hakkında bilgi alabileceğimiz bir müze yer alıyor.
- Büyük Postane Müzesi Giriş Ücreti: Müze girişi ücretsizdir.
- Ziyaret Saatleri: PTT Müzesi, hafta içi her gün saat 09:00 – 17:00 arasında ziyaret edilebilir.
- Adresi: Hobyar Mh. Büyük Postane Cd. No:44 Fatih/İstanbul. Büyük Postane Müzesi’nin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Büyük Postane Yeni Camii ve Mısır Çarşısı’na yürüme mesafesinde bulunuyor. Sirkeci’ye giden herhangi otobüs, vapur, tramvay veya metro hattını kullanarak müzeye kolayca ulaşabilirsiniz.
9) Galata Kulesi, Beyoğlu
İstanbul’un simgelerinden biri, İstanbul’a gelen turistlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri olan Galata Kulesi, 14.yüzyılda Galata çevresinde yaşayan Cenevizliler tarafından surların bir parçası olarak inşa edilmiş. Zindan, yangın kulesi gibi farklı amaçlarla kullanılmış olan kule bugün müze olarak hizmet veriyor. 360 derece İstanbul manzarası izleyebileceğiniz balkonundan İstanbul’u izlemenin tadı bir başka. Bir de derler ki Galata Kulesi’ne birlikte çıktığınız kişi ile evlenirmişsiniz.
Kulenin en üst katında bir kafeterya bulunuyor.
- Giriş Ücreti: Galata Kulesi’ne çıkış ücreti kişi başı 175 TL, Müzekart ile ücretsiz çıkabilirsiniz. Ayrıca kule önünde uzun kuyrukları görünce korkmayın Müzekartınız varsa, sıra beklemeden okutup geçebilirsiniz.
- Ziyaret Saatleri: Galata Kulesi 08:30 – 23:00 arası açık, gişe kapanış saati ise 22:00
- Adresi: Kulenin açık adresi: Bereketzade, Galata Kulesi, 34421 Beyoğlu/İstanbul. Galata Kulesi’nin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Galata Kulesi’ne gitmek için; Taksim Meydanı’nına, Şişhane’ye veya Karaköy’e ulaştıktan yürümeniz gerekiyor. Kulenin önünde kadar araçla gitme şansınız yok. Şişhane’ye metro ile veya Karaköy’e vapurla gelerek yürümek en kolay ulaşma şekli. Kendi aracınız ile gelecekseniz yine Şişhane’de bulunan İspark’a aracınızı bırakabilirsiniz.
Galata Kulesi hikayelerini anlattığım yazımı da okumanızı öneririm.
10) Galata Mevlevihanesi Müzesi, Beyoğlu
Galata Mevlevihanesi, 1491 yılında İstanbul’un ilk mevlevihanesi olarak kurulmuş. İstanbul’daki yangın ve depremlerden zarar gören yapı III.Selim tarafından yenilenmiş. Cumhuriyet döneminde mevlevihane işlevini kaybetmiş, 1975’ten itibaren Divan Edebiyatı Müzesi olarak kullanılmış. 2011 yılından beri de Galata Mevlevihanesi Müzesi olarak ziyaret edilebiliyor. Müzede sema gösterileri de düzenleniyor.
- Galata Mevlevihanesi 2023 Yılı Giriş Ücreti: Mevlevihane giriş ücreti 50 TL, Müzekart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
- Ziyaret Saatleri: Mevlevihaneyi 09:00-18:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz, gişe 18:00’de kapanıyor.
- Adresi: Mevlevihane adresi Galip Dede Cad. No:15, Tünel, Beyoğlu, İstanbul. Galata Mevlevihanesi’nin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Galata Mevlevihanesi, İstiklal Caddesi’nin sonunda Tünel Meydanı’na çok yakın. Tüneli kullarak Karaköy-Eminönü tarafından gelebilir veya Şişhane’den 5 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Şişhane’ye metro gelebilir ile veya özel aracınız ile geldiyseniz İspark’a aracınızı bırakabilirsiniz.
11) 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Beyoğlu
Bu listedeki muhtemelen en az bilinen yerlerin başında 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi gelir. Galata Kulesi’ne bakan Büyük Hendek Sokak’ta Neva Şalom Sinagog’unun hemen üst katında bulunan müze Türk Yahudilerinin tarihi, kültürü, dini objeleri, gelenekleri ve yerleşim yerlerinin anlatıldığı bölümlere sahip. 3 katlı müzeden Neva Şalom Sinagog’undaki dini törenler, düğün, sünnet gibi etkinlikler de izlenebiliyor. Müzeye girişte güvenlik kontrolü için yanınızda mutlaka kimlik bulundurmanız gerekiyor.
- 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Giriş Ücreti: Giriş ücretli ancak güncel fiyata ulaşamadım.
- Ziyaret Saatleri: Müzeyi Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Pazar günleri 10:00 – 17:00 arası; Cuma günleri 10:00-13:00 arası ziyaret edebilirsiniz. Müze ziyaretçi girişi kapanış saatinden 45 dakika önce sonlandırılıyor. Müze Cumartesi, Şabat günleri, milli ve dini bayramlarda kapalıdır.
- Adresi: Bereketzade Mahallesi, Büyük Hendek Caddesi No: 39, Beyoğlu, İstanbul. Müzenin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Galata Kulesi’ne geldiğiniz şekilde müzeye gelebilirsiniz. En kolay ulaşma şekli Şişhane metrosu ve Karaköy’den vapur ile gelmek.
12) İstanbul Sinema Müzesi, Beyoğlu
Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi’nde Atlas Sineması’nın bulunduğu 200 yıllık bir binada açılmış olan Sinema Müzesi, dünyanın en iyi sinema müzeleri arasında gösteriliyor. 130 parça eser, biri dijital biri analog olmak üzere iki katta sergileniyor. Özellikle Yeşilçam sinemasına dair sergilerin bulunduğu alan çok ilgi görüyor.
- Giriş Ücreti: Sinema Müzesi’nin 2023 yılı giriş ücreti tam 80, indirimli (Emekli, 65 Yaş ve Üstü ve Öğrenci/Öğretmen) 60 TL.
- Ziyaret Saatleri: Müze, Pazartesi hariç her gün 11:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.
- Adresi: Kuloğlu, İstiklal Cd. Atlas Pasajı No: 131, 34433 Beyoğlu, İstanbul. Müzenin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Sinema Müzesi’ne gitmek için Taksim Meydanı’na ulaşmanız yeterli. Meydandan Galatasaray yönüne doğru 10 dakikalık bir yürüyüş sonunda müze solunuzda Atlas Sineması’nın binasında yer alıyor.
13) Pera Müzesi, Beyoğlu
Beyoğlu’nun en güzel binalarından birinde hizmet veren Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulmuş olan bir kültür-sanat müzesi. Çok katlı binanın her katında farklı sergi salonları bulunuyor, sürekli sergileri ve yenilenen sergileri ile tekrar tekrar ziyaret edebileceğiniz bir müze. Osman Hamdi Bey’in en meşhur tablolalarından biri olan Kaplumbağa Terbiyecisi tablolalarından biri müzede sergileniyor.
Müzenin minik bir kafesi ve müze mağazası bulunuyor.
- Giriş Ücreti: Pera Müzesi’nin 2023 yılı giriş ücreti tam 80 TL, indirimli 40 TL, 10 kişi ve üstü gruplarda kişi başı 60 TL. Çarşamba günleri müze öğrenciler için ücretsiz. Pera Müzesi her cuma 18.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
- Ziyaret Saatleri: Pera Müzesi Salı – Cumartesi günleri 10.00 – 19.00 arası, Cuma günleri 10.00 – 22.00 arası, Pazar günleri 12.00 – 18.00 arası ziyarete açık. Pazartesi günleri kapalı. Müze, Ramazan (Şeker) ve Kurban bayramlarının birinci günü ve her yıl 1 Ocak’ta kapalıdır.
- Adresi: Meşrutiyet Caddesi No:65, Tepebaşı, Beyoğlu, İstanbul. Müzenin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Pera Müzesi’ne gitmek için metro kullanacaksınız; Yenikapı – Hacıosman (M2) hattında, Şişhane durağında inin. Şişhane çıkışını kullanın ve Meşrutiyet Caddesi üzerinde ilerleyin. Pera Müzesi 10 dakika yürüme mesafesinde. Müzeye gitmek için otobüs kullanacaksınız; Tarlabaşı Bulvarı, İngiltere Başkonsolosluğu önündeki Tepebaşı-Beyoğlu otobüs durağında inin. Pera Müzesi 5 dakika yürüme mesafesinde. Pera Müzesi’ne kendi aracınızla geliyorsanız, Beyoğlu Tepebaşı İSPARK’ı kullanabilirsiniz, otopark sadece 2 dakika yürüme mesafesinde.
14) Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş
Eski bir liman olan bölge deniz doldurularak üzerine binalar inşa edilmeye başlanmış ve padişahların has bahçesi olarak Dolmabahçe adını almış. Has bahçe içine yapılan köşk ve kasırlar Beşiktaş Sahil Sarayı adıyla anılmış. Abdülmecit zamanında ise Sahil Sarayı yıkılarak yerine Dolmabahçe Sarayı inşa ettirilmiş. Son Osmanlı padişahları bu sarayda yaşamış.
Mustafa Kemal Atatürk, 1927-1938 yılları arasında, vefatına kadar zaman zaman Dolmabahçe Sarayında kalmış ve hayata gözlerini burada yummuştur. Bu nedenledir ki, her yıl 10 Kasım’da binlerce insan Atamızın son nefesini verdiği odayı ziyarete gelir.
Dolmabahçe Sarayı’nın bahçe girişi ücretsiz ve bahçesinde 4 farklı kafeterya bulunuyor. Ana girişte bulunan kafenin harika bir boğaz manzarası varken benim favorim Resim Müzesi içinde bulunan Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu.
- Giriş Ücreti: Selamlık, Harem ve Resim Müzesi birlikte bilet fiyatı 110 TL, Selamlık bilet ücreti 70 TL. Selamlık kısmı hariç Müzekart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
- Ziyaret Saatleri: Saray Pazartesi günleri hariç her gün 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Gişeden son ziyaretçi girişi için 17:00’dir.
- Adresi: Vişnezade Mahallesi Dolmabahçe Caddesi, Beşiktaş, İstanbul. Dolmabahçe Sarayı’nın Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Beşiktaş, İstanbul’da ulaşım konusunda en rahat yerlerden biri. Dolmabahçe Sarayı da Beşiktaş Vapur İskelesi ve otobüs duraklarına sadece 10 dakika yürüme mesafesinde yer alıyor. Kabataş vapur iskelesi, Kabataş tramvay durağı da aynı şekilde sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde. Yani otobüs, vapur, motor, tramvay gibi her türlü toplu taşıma seçeneği ile saraya ulaşabilirsiniz. Kendi aracınız ile gelirseniz sarayın hemen önünde bir otopark bulunuyor ancak özellikle hafta sonları yer bulmanız pek kolay olmayabilir.
Dolmabahçe Sarayı hakkında bütün bilmeniz gerekenleri topladığım yazımı da mutlaka okuyun.
15) Milli Saraylar Resim Müzesi, Beşiktaş
Geldik benim en sevdiğim, evime de yakın olduğu için sık sık gittiğim Milli Saraylar Resim Müzesi’ne. Dolmabahçe Sarayı’nın veliahd dairesi olarak kullanılmış olan bina hem dışarıdan hem içeriden çok etkileyici bir mimariye sahip. İki katlı olan binada, farklı sergi odalarında 34 ayrı sergi alanı bulunuyor.
Müzenin giriş katında boğaz manzarasına bakan odalardan biri Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu olarak hizmet veriyor. Ayrıca müzenin arka bahçesinde Limonluk Kafe adında bir kafe daha bulunuyor. İkisi de görsel olarak çok güzel kafeler, müze giriş ücreti ödemeden kafelerden faydalanabilirsiniz.
- Giriş Ücreti: Resim Müzesi giriş ücreti 45 tL, Müzekart ile ücretsiz girebilirsiniz.
- Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç her gün 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Gişeden son ziyaretçi girişi için 17:00’dir.
- Adresi: Vişnezade Mahallesi Dolmabahçe Caddesi Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş, İstanbul. Resim Müzesi’nin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Beşiktaş, İstanbul’da ulaşım konusunda en rahat yerlerden biri. Müze, Beşiktaş Vapur İskelesi ve otobüs duraklarına sadece 5 dakika yürüme mesafesinde yer alıyor. Kabataş vapur iskelesi, Kabataş tramvay durağı da aynı şekilde sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde. Yani otobüs, vapur, motor, tramvay gibi her türlü toplu taşıma müzeye ile saraya ulaşabilirsiniz. Kendi aracınız ile gelirseniz Dolmabahçe Sarayı’nın hemen önünde bir otopark bulunuyor ancak özellikle hafta sonları yer bulmanız pek kolay olmayabilir.
Blogda en çok okunan yazılarımdan biri olan Milli Saraylar Resim Müzesi yazımda detayları bulabilirsiniz.
16) Deniz Müzesi, Beşiktaş
Dolmabahçe Sarayı’ından Beşiktaş İskelesi’ne doğru yürürken sağda biraz içeride kalan iki katlı bina Deniz Müzesi. Deniz Müzesi, 1897 yılında, II. Abdülhamit döneminde Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın liderliğinde “Müze ve Kütüphane İdaresi” adıyla Tersane-i Amire’de küçük bir binada kurulmuş. Farklı binalarda hizmet verdikten sonra 1961 yılında bugünkü yerinde hizmet vermeye başlamış. Müze; Ana Teşhir Binası, Tarihi Kayıklar Galerisi, Kültür Sitesi ve Açık Sergi Alanları’ndan oluşuyor. Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi de müze bünyesindedir.
- Giriş Ücreti: Deniz Müzesi Yetişkin Giriş Ücreti 50 TL, Öğrenci(0-18 Yaş) Ücretsiz, Öğrenci(19-25 Yaş) Giriş Ücreti 25 TL, Öğrenci(26-65 Yaş) Giriş Ücreti 40 TL. Müzekart geçmiyor.
- Ziyaret Saatleri: Deniz Müzesi, dini bayramların ilk günü ve Pazartesi günleri kapalı. Kış dönemi hafta içi 09:00-17:00 saatleri arasında, hafta sonu 10:00-18:00 hizmet veriyor. Gişe kapanış saati hafta içi 16:00, hafta sonu 17:00, bu saatlerden sonra müzeye ziyaretçi girişi yapılmamaktadır. Müze bünyesinde bulunan Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi Pazartesi günleri hariç her gün 10:00-12:00 ve 14:00-16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
- Adresi: Deniz Müzesi Komutanlığı Sinan Paşa Mh. Beşiktaş Cad. 6/1, Beşiktaş, İstanbul. Deniz Müzesi’nin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Beşiktaş, İstanbul’da ulaşım konusunda en rahat yerlerden biri. Müze, Beşiktaş Vapur İskelesi ve otobüs duraklarına sadece 2 dakika yürüme mesafesinde yer alıyor. Kabataş vapur iskelesi, Kabataş tramvay durağı da aynı şekilde sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde. Yani otobüs, vapur, motor, tramvay gibi her türlü toplu taşıma seçeneği ile müzeye ulaşabilirsiniz. Kendi aracınız ile gelirseniz Dolmabahçe Sarayı’nın hemen önünde bir otopark bulunuyor ancak özellikle hafta sonları yer bulmanız pek kolay olmayabilir.
17) Akaretler Mustafa Kemal Müzesi, Beşiktaş
Atatürk’ün ailesinin 7 yıl yaşadığı, kendisinin de sık sık uğradığı bu bina Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından müze olarak düzenlendi. 2010 yılında açılan müzede Atatürk’e ait eşyalar ve dönemin tarihi eserleri sergileniyor. Şubat 2023 itibariyle yeniden bir restorasyon çalışmasına girmiş durumda, şu an maalesef ziyaret edilemiyor.
- Giriş Ücreti: Müzeyi ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
- Ziyaret Saatleri: Beşiktaş’taki Mustafa Kemal Müzesi maalesef sadece hafta içi ziyaret edilebiliyor. Hafta içi 09:00-12:00 ve 13:00-16:00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
- Adresi: Vişnezade Mh, Süleyman Seba Cd. No:36, 34370 Beşiktaş, İstanbul. Müzenin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Müze, Beşiktaş Vapur İskelesi ve otobüs duraklarına 5 dakika yürüme mesafesinde akaretlerde bulunuyor. Toplu taşıma ile ulaşımı çok kolay.
Akaretler Mustafa Kemal Müzesi ile ilgili detaylı yazımı da okumanızı öneririm.
18) Harbiye Askeri Müzesi, Şişli
1841 yılında Harp Okulu olarak inşa edilmiş olan bina 1993’ten bu yana Askeri Müze olarak hizmet veriyor. Bu harika müzenin en önemli özelliği Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 1899-1905 yılları arasında bu binadaki Harp Okulu’nda eğitim almış olması. Okuduğu sınıfın temsili olarak canlandırıldığı “Harbiyeli Atatürk Sınıfı” var müzede.
Askeri Müze, koleksiyon zenginliği ve çeşitliliği göz önüne alındığında dünyanın önde gelen askeri müzelerinden biri. Müzede sadece Cumhuriyet Dönemi değil, tüm Türk Devletleri’ne ait salonlar bulunuyor ve 2000 yıllık Türk devlet ve askerlik gelenekleri anlatılıyor. Müze gerçekten çok büyük, tamamını dolaşmak için 4-5 saat ayırmanızı öneririm.
- Harbiye Askeri Müzesi 2022 Giriş Ücreti: Müze giriş ücreti 25 TL, öğrencilere ücretsiz, Müzekart geçerli değil.
- Ziyaret Saatleri: Müze; 1 Ocak ve dini bayramların ilk günü kapalı, resmi bayramlarda açık, Pazartesi günleri kapalı, onun dışında her gün 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz, 16:00’dan sonra içeriye ziyaretçi alınmıyor.
- Adresi: Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, Vali Konağı Caddesi, Harbiye, Şişli 34298 Istanbul. Müzenin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Harbiye Askeri Müzesi, İstanbul’un tam da göbeğinde, adını bu binadan alan Harbiye semti Cumhuriyet Caddesi’nde, Harbiye Ordu Evi’nin hemen yanında yer alıyor. Toplu taşıma ile kolayca ulaşabilirsiniz.
Harbiye Askeri Müzesi yazımda çok daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
19) Kariye Camii (eski müze), Fatih
Kariye Camii’nin tarihi 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Khoara Manastırı’nın merkezi olan Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi idi. Mozaikleri ile ünlü olan kilise İstanbul’un fethinden sonra camii olarak kullanılmaya başlandı. 1948’de müze statüsüne çevrilerek ziyarete açılmıştı. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzeleri arasında iken 2019 yılında yeniden camiye dönüştürülmüş ve mozaik ve ikonaların üstü kapatılmıştır. 2023 yılı itibarıyle restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı durumdadır.
- Giriş Ücreti: Camii olarak hizmet verdiğinden giriş ücreti yok.
- Ziyaret Saatleri: Kariye Camii müze statüsünden çıkarılıp camiye dönüştürüldüğünden ziyaret saati ile ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
- Adresi: Dervişali, Kariye Cami Sk. No:18, Fatih, İstanbul. Caminin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Edirnekapı ile Fener arasında bulunan camiye gitmek için en kolay toplu taşıma yolu Edirnekapı’dan geçen otobüs veya tramvay hatlarını kullanmak.
Kariye Camii’sinden sonra rotanızı Fener ve Balat tarafına doğru devam ettirebilirsiniz.
20) Fethiye Müzesi (Pammakaristos Manastırı), Fatih
Doğu Roma döneminde Pammakaristos Manastırı olarak inşa edilmiş olan yapıya, 1315 yılında Hz. İsa’ya adanan ek bir kilise yapılmış. İstanbul’un fethinden sonra kadın manastırı olarak kullanılmış. 1455 yılında Patrikhane buraya taşınmış olup, 1586 yılına kadar da Patrikhane olarak kullanılmış. Ancak Sultan III. Murad döneminde kilise camiye çevrilmiş ve Fethiye Camii adı verilmiş.
- İstanbul Fethiye Müzesi tadilat nedeniyle ziyarete kapalı.
- Adresi: Çarşamba Mah. Fethiye Cad. Fener, Fatih, İstanbul. Müzenin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Fethiye Müzesi’ne toplu taşıma ile girmek için Edirnekapı veya Fener’e giden otobüs, tramvayları tercih edebilirsiniz. Bölge dar sokaklı mahallelerden oluştuğundan ve otopark için pek seçenek olmadığından kendi aracınız ile gelmenizi önermem.
21) Rahmi Koç Müzesi, Haliç
Rahmi Koç Müzesi, Haliç kıyısında Hasköy mevkisinde bulunuyor. 27 bin metrekarelik bir alana yayılan müze 1994 yılında hizmet açılmış. Müzenin ana konuları iletişim ve ulaşım, bu alanları kapsayan endüstriyel miras farklı bölümlerde sergileniyor.
- Giriş Ücreti: Öğrenciler için 60 TL, yetişkinler için 120 TL. Eğer okul grubu olarak ziyaret edilirse öğrenci ücreti 40 TL oluyor.
- Ziyaret Saatleri: Müze; Salı ve Cuma günleri arası 09:30 – 17:00, Cumartesi ve Pazar günleri 10:00 – 18:00 arası ziyarete açık. Pazartesi günleri ise kapalı.
- Adresi: Rahmi M. Koç Müzesi Hasköy Cad. No: 5 Hasköy 34445 – İstanbul. Müzenin konumu için tıklayın.
22) Santral İstanbul Enerji Müzesi, Eyüp
İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü içinde yer alan müze Türkiye’nin ilk endüstriyel arkeoloji müzesi olarak tanımlanıyor. 1914-1983 yılları arasında Silahtarağa Elektrik Santrali olarak hizmet veren yapı 2007 yılından bu yana Enerji Müzesi olarak hizmet veriyor.
Daha fazla bilgi için Enerji Müzesi yazıma göz atın.
- Giriş Ücreti: Enerji Müzesi girişi ücretsiz!
- Ziyaret Saatleri: Enerji Müzesi hafta içi ve hafta sonu 09:00- 17:30 saatleri arasında ziyarete açık.
- Adresi: Emniyettepe, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kazım Karabekir Cd. Santralistanbul Kampüsü No: 2/13, 34060 Eyüpsultan/İstanbul. Müzenin konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Müzenin içinde bulunduğu Santral İstanbul, Kağıthane ve Alibeyköy derelerinin Haliç’te buluştuğu nokta olan Silahtar’da yer alıyor. Üniversitenin önündeki duraktan çok sayıda otobüs geçiyor.
23) Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan
1994 yılında ziyarete açılan Rahmi M. Koç Müzesi, Haliç’in kuzey yakasındaki Hasköy semtinde yer almaktadır. Günümüzde yaklaşık 27 bin metrekarelik bir alana yayılan müze, üç ana bölümden oluşmaktadır. Mustafa V. Koç Binası / Tarihi Lengerhane Binası, Tarihi Hasköy Tersanesi ve Açık Hava Sergileme Alanı. Müze koleksiyonunda en temel başlıkları ile iletişim ve ulaşım altında yer alan endüstriyel mirasın en geniş yelpazede örnekleri yer almaktadır.
Müze içinde; Arçelik Telve Kafe, Fenerbahçe Büfe, Nostaljik Coca-Cola Büfesi, Halat Restorant, Suzy’s Cafe Du Levant adında kafe ve restoranlar bulunuyor.
- Giriş Ücreti: Rahmi Koç Müzesi giriş ücreti yetişkin 120 TL, öğrenci 60 TL. Müzekart geçerli değil.
- Ziyaret Saatleri: Müze, hafta içi Salı-Cuma 09:30 – 17:00 saatleri arasında, hafta sonları 10:00 – 18:00 arasında ziyaret edilebilir, Pazartesi günleri kapalı. Dini Bayramların arife ve birinci günü ile her yıl 31 Aralık ve 1 Ocak günleri müze kapalıdır.
- Adresi: Rahmi M. Koç Müzesi Hasköy Cad. No: 5 Hasköy, İstanbuL Müzenin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Rahmi Koç Müzesi’ne toplu taşıma ile gidebilmek için Kadıköy ve Üsküdar’dan kalkan ve Hasköy’de duran vapurları veya Eminönü’nden kalkıp Hasköy’den geçen otobüsleri kullanabilirsiniz. Kendi aracınız ile gidecekseniz müzenin kendi otoparkı bulunuyor.
24) Uçurtma Müzesi, Üsküdar
Türkiye’nin tek, dünyanın ise 18 uçurtma müzesinden biri Üsküdar’da bulunan Uçurtma Müzesi. Müzede 6 Kıta ve 33 ülkeden toplanan toplam 2500’ün üzerinde parçadan oluşan bir uçurtma koleksiyonu bulunuyor. 3 Yaş itibariyle, her yaştan ziyaretçinin katılabildiği Uçurtma Okulu da müze bünyesinde bulunuyor.
- Giriş Ücreti: Uçurtma Müzesi girişi ücretsiz.
- Ziyaret Saatleri: Uçurtma Müzesi hafta içi 09:30 – 17:30 saatleri arasında açık, Cumartesi günleri randevu olarak ziyaret edebilirsiniz, Pazar günleri kapalı.
- Adresi: Aziz Mahmut Hüdayi Mah. Uncular Cd. Bakıcı Sk. No:12, Üsküdar, İstanbul. Müzenin Google Haritalar üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Uçurtma Müzesi, Üsküdar Meydanı’ndan yürüme mesafesinde arka sokaklardan birinde. Üsküdar metro istasyonu ve Üsküdar Meydanı’na sadece 200 metre yürüme mesafesinde.
Uçurtma Müzesi ile ilgili yazımda detayları bulabilirsiniz.
25) Beylerbeyi Sarayı Müzesi, Üsküdar
Beylerbeyi Sarayı, İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan en önemli Osmanlı eserlerinden biri. Yazlık saray olarak kullanılmış olan saray ve bahçesindeki diğer yapılar ile birlikte büyük bahçe içinde ve boğazın en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapıyor. 1863-65 yılları arasında bugünkü hali ile yapılmış olan saray özellikle yabancı misafirleri konuk etmek için kullanılmış
- Giriş Ücreti: Beylerbeyi Sarayı giriş ücreti yetişkin 45 TL, indirimli 20 TL, bahçe girişi 10 TL Müzekart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
- Ziyaret Saatleri: Saray, Pazartesi günleri hariç hafta içi her gün ziyarete açık. 1 Ocak ve dini bayramların ilk günü de ziyarete kapalı. 09:00-17:30 arası sarayı ve bahçesini ziyaret edebilirsiniz.
- Adresi: Beylerbeyi, Abdullah Ağa Cd. 34676 Üsküdar, İstanbul. Sarayın Google Haritalar üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Saray, tam birinci köprünün ayağında Üsküdar ile Çengelköy arasında Beylerbeyi semtinde bulunuyor. Anadolu Yakası’ndan kendi aracınız ile geliyorsanız; Boğaziçi Köprüsü’ne gider gibi gidip köprüden önceki son çıkıştan Çengelköy yönüne doğru indiğinizde sahilde, saray tam karşınıza çıkacak. Avrupa Yakası’ndan kendi aracınız ile geliyorsanız; köprüden sonraki ilk çıkıştan çıkıp yine Çengelköy yönüne devam ettiğinizde sarayın önüne çıkacaksınız. Toplu taşıma ile geliyorsanız Beylerbeyi’ne gelmenin en kolay yolu Üsküdar’dan sahil yolunu kullanan herhangi bir otobüs veya minibüse binmek. Saraya 50 metre mesafede bir otobüs durağı bulunuyor. Üsküdar Vapur İskelesi’nden Beylerbeyi Sarayı 3.3 kilometre mesafede, eğer benim gibi yürümeyi sevenlerdenseniz, yürüyerek 40-45 dakikada ulaşabilirsiniz.
Beylerbeyi Sarayı Müzesi’ni detayları ile anlattığım yazıma da bir göz atın.
26) İstanbul Oyuncak Müzesi, Göztepe
Oyuncak Müzesi, ülkemizin önemli değerlerinden biri olan yazar ve şair Sunay Akın’ın 20 yıl boyunca 40 farklı ülkeden topladığı oyuncakların bir ara getirilmesi ile ortaya çıkmış. Tam bir arşivci olan Sunay Akın, antikacılardan açık artırmalardan oyuncakçılardan toplandığı devasa bir koleksiyona sahip. Bu koleksiyonun sergilenmesi için gereken tasarımı sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan yapmış. Müze, bir şair tarafından kurulmuş ve bir sahne tasarımcısı tarafından tasarlanmış dünyadaki ilk ve tek müze.
- Giriş Ücreti: Oyuncak Müzesi’nin giriş ücreti tam 75 TL, indirimli 40 TL. (3 yaş ve üzeri çocuklar, öğrenciler, öğretmenler, öğretim görevlileri, 65 yaş ve üstü kişiler indirimden faydalanabiliyor). Engelliler, 3 yaş altı çocuklar, ICOM kart sahipleri, MMKD üyeleri, kokartlı rehber ve basın mensupları ise müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebiliyor.
- Ziyaret Saatleri: Oyuncak Müzesi pazartesi günleri ziyarete kapalı. Pazartesi hariç hafta içi 10:00 – 18:00, hafta sonu 10.00- 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
- Adresi: Göztepe, Dr. Zeki Zeren Sk No:17, Kadıköy, İstanbul.Oyuncak Müzesi’nin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: İstanbul Oyuncak Müzesi, İstanbul’un Göztepe semtinde yer alıyor. Ulaşım için oldukça fazla seçenek var. Tavsiyem kendi aracınız ile gelmemeniz, çünkü müze sokak arasında yerleşim yerlerinin arasında olduğundan park problemi var. Halbuki otobüs ve/veya metro ile gelirseniz kısa bir yürüyüş ile müzeye ulaşabilirsiniz.
İstanbul Oyuncak Müzesi ile ilgili tüm detayları yazımda okuyabilirsiniz.
İstanbul Anadolu yakasında görülmesi gereken müzeler yazım da ilginizi çekecektir.
27) Müze Gazhane, Kadıköy
Müze Gazhane, 130 yıl boyunca İstanbul Anadolu Yakası’nın yağ ve gaz ihtiyacını karşılamış olan İstanbul’un son gazhanesinin restore edilerek 9 Temmuz 2021 yeniden halka kazandırılması ile açılmış bir kültür-sanat alanı. Türkiye’nin en önemli endüstriyel miraslarından olan tarihi yapı 1993 yılında İstanbul’daki diğer gazhaneler ile birlikte kapatılmış. Eski gazhane şu an içinde müzeler, sergi alanları, kafe ve restoran, tiyatro sahneleri ve etkinlik alanları barındıran bir yer olarak İstanbullular’ın kullanımına açılmış.
İklim Müzesi, Karikatür ve Mizah Müzesi, Çocuk Bilim Merkezi, Afife Batur Kütüphanesi, Gazhane Galeri, geçici sergi alanı, sesli / sessiz çalışma alanları, İBB Şehir Tiyatroları’na ait iki tiyatro & konser salonu ve İstanbul Kitapçısı, Beltur’a ait kafe ve restoranlar, yeşil alanlar ve otopark 32 bin metrekarelik yerleşkede bulabilecekleriniz. Müzenin bahçesinde, 7 heykeltraşın Haliç Tersanesi’nde atık materyallerden ürettiği heykeller dikkatinizi çekecektir.
- Müze Gazhane Giriş Ücreti: Müze Gazhane’ye herhangi bir giriş ücreti yok.
- Ziyaret Saatleri: Müze Gazhane içindeki mekan ve müzelerin farklı ziyaret saatleri bulunuyor. Afife Batur Kütüphanesi ve sesli çalışma alanı 7 gün 24 saat açık; Karikatür ve Mizah Müzesi, İklim Müzesi, Bilim Merkezi, Galeri Gazhane hafta içi pazartesi hariç 09:00-18:00 arası, hafta sonu 10:00-18:00 arası açık; restoran ve kafe 10:00-22:00 arası her gün açık; Gazhane Meydan her gün 09:00-22:00 arası açık, İstanbul Kitapçısı her gün 11:00-22:00 arası açık.
- Adresi: Müze Gazhane’nin açık adresi; Kurbağalıdere Cd. No:125 Hasanpaşa/Kadıköy. Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
- Nasıl Gidilir?: Müze Gazhane, Söğütlüçeşme Metro İstasyonuna sadece 5 dakika yürüme mesafesinde yer alıyor. Kadıköy İskelesi’nden ise 20-25 dakikalık yürüme mesafesinde. Aracınız ile gelecekseniz Kadıköy Tarihi Salı Pazarı’nı geçtikten sonra müze girişini ve otopark tabelasını göreceksiniz.
Müze Gazhane yazımda çok daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken müzeler arasında benim favorilerimi soracak olursanız; Dolmabahçe, Kariye, Askeri Müze ve Galata Kulesi diyebilirim.
Elbette İstanbul’da bunlar dışında da pek çok müze var, benim listeye aldıklarım ziyaret edip İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken müzeler listesinde girmesi gerektiğini düşündüklerim. Sizin de önerileriniz varsa yorumlara ekleyebilirsiniz.
Yeni yazılarımdan haberdar olmak, daha fazla fotoğraf, video içeriği için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
Yolda Kalın!