Seyahat etmediğiniz zamanlarda sizi dünyanın farklı yerlerinde yolculuğa çıkaran kitaplar okumayı sevenlerden misiniz? Peki ya “Bir kitap okudum hayatım değişti” diyenlerden misiniz? Bir kitabın sayfaları arasında yolculuğa çıkmak veya hayatınızı değiştirecek rotaları keşfetmek için ilham veren seyahat kitapları bu yazıda sizi bekliyor!
Benden sık sık kitap önerisi isteyenler için bu kitapları özellikle seçtim. Seyahat Kitapları için başlangıç kitapları diyebiliriz aşağıdaki listede yer alan kitaplar için. Bu kitapları okuduktan sonra sizleri nasıl evde tutarız bilemiyorum.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi
Evliya Çelebi, 17.yüzyılın en önemli gezginlerindendir. Osmanlı İmparatorluğu topraklarında yaptığı 40 yılı aşan seyahatlerini “Seyahatname” adlı eserinde bir araya getirmiştir. Seyahatname 10 ciltlik çok zengin bir eserdir. 10 ciltlik kitabın günümüz Türkçesi ile yazılmış versiyonları 250-350 TL arasında farklı yayınevleri tarafından yayınlandı. Eğer ben o kadar uzun okuyamam derseniz Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nden Seçmeler gibi isimler ile daha kolay okunabilir, Seyahatname’nin kısa özetleri şeklinde olan kitapları da tercih edebilirsiniz.
İbn Batuta – İbn Batuta Seyahatnamesi
İbn Batuta, Evliya Çelebi’den de önce 14. yüzyılda yaşadı. Fas’ta dünyaya gelen gezgin, 28 yıl süren gezileri boyunca Mısır, Arap Yarımadası, Irak, İran, Anadolu, Doğu Roma (İstanbul), Orta Asya, Hindistan, Maldivler, Çin ve Endülüs’ü gezdi. Toplum yaşamı, doğal güzellikleri, inançlar gibi pek çok konuyu Arapça olarak kayıt altına almış. Kitabın Türkçe çevirisini 30 TL civarında bulabilirsiniz.
Marco Polo – Marco Polo’nun Geziler Kitabı
13. yüzyılda yaşamış olan Marco Polo, Venedik’te doğdu. Venedik’ten Asya’ya doğru çıktığı yolculuğu İpek Yolu’nu takip ederek o zamanların en güçlü devletlerinden biri olan Moğolistan’a kadar uzadı. 25 yıl süren yolculuğun kitabı Kristof Colomb’a da ilham olmuştur. 13-15 TL civarında kitabı bulabilirsiniz. Marco Polo’nun Moğolistan’da Kubilay Han ile geçen macerasını anlatan bir Netflix dizisi de var, adı da Marco Polo, mutlaka izlemenizi öneririm.
Alain de Botton – Seyahat Sanatı
Alain de Botton, seyahat etme kavramını bir tatilden farklı değerlendirerek seyahat felsefesi üzerine kafa yormanızı sağlıyor. Seyahati ruhu zenginleştiren bir kavram olarak ele alıyor ve bizi bambaşka bir yolculuğa çıkarıyor, benim başucu kitaplarımdan biri. Kitabı 15 TL civarında bulabilirsiniz.
Marlo Morgan – Bir Çift Yürek
Bir Çift Yürek, Amerikalı bir kadının Avustralya’da yaşadığı hem fiziksel hem de ruhsal yolculuğu anlatıyor. Bu kitap ilk basımından itibaren çok satanlar listelerine girmiştir. Amerikalı kadının Avustralya yerlileri olan Aborjinler ile geçirdiği 4 ayı anlatan kitabın popüler olmasından sonra gerçek bir hikaye olmadığı, kurgu olduğuna dair konuşmalar da oldu. Gerçek veya kurgu, insanın içine dokunan ve pek kimselerin girmediği dünyaya girmiş bir kitap bu. Kitabı 20-25 TL civarında bulabilirsiniz.
Jack London – Yol
Ünlü yazar Jack London’un Amerika kıtasında yaptığı macera dolu hikayesini anlatan bir yol kitabı yol. Yazarın maceracı ve serseri kişiliğinin tüm yansımalarını bu kitapta göreceksiniz. Kaçak binilen trenler, açlık ve soğuk ile yapılan mücadeleler, dilenciliğe kadar varan hikayeler Jack London’ın dilinden okuyacaksınız. Kitabı 6-7 lira civarında bulabilirsiniz.
Jules Verne – 80 Günde Devri Alem
Bir çocuk kitabı gibi lanse edilse de Jules Verne’nin 80 Günde Devri Alem kitabı dünya turu yapma hayali kuran pek çok kişiye ilham olmuş bir kitap. Her yaşta okunduğunda farklı tatlar alabileceğiniz kitap Londralı bir beyefendi olan Phileas Fogg ile yardımcısı Passepartou’nun 80 günde dünyayı dolaşma hikayesini anlatıyor.
80 Günde Devri Alem, bir çok yayınevinden çıktı. 5-6 lira civarında pek çok internet sitesinde bulabilirsiniz.
Jules Verne’nin tek ilham veren kitabı bu değil elbette. Dünyanın Sonundaki Fener, Ay’a Yolculuk, Denizler Altında Yirmi Bin Fersah gibi yazarın hayal gücünün zenginliğini görebileceğiniz ve ilham alabileceğiniz pek çok kitabı var. Kitaplarını set olarak da alma imkanınız var.
Murat Belge – İstanbul Gezi Rehberi
İstanbul’u keşfetmek isteyen herkesin eline alıp sokak sokak gezip bu kadim şehri semt semt tanıyacağı bir rehber kitap İstanbul Gezi Rehberi. Ben İstanbul’u keşfetmeye başladığımda almış ve çok faydalanmıştım bu kitaptan. Murat Belge bu gezi rehberine kendi tarzını ve hikayelerini eklediği için kuru kuru bir gezi rehberi olmaktan da çıkıyor kitap.
Bu yazıyı yazarken kitabı aradığım internet sitelerininin hiçbirinde maalesef stok yoktu. Umarım kitabın yeni baskıları yayınlanmaya devam eder. Son satış fiyatı 50 TL civarında idi.
Bu kitapların sayısı elbette çok daha fazla artırılabilir. Ancak bugün gidip “ilham verecek seyahat kitapları almak istiyorum, hangilerini almalıyım” diyenler için bir liste oluşturmaya çalıştım. Sizin başka önerileriniz varsa yorum olarak eklemeyi unutmayın!
Şimdilik Evde Kalın!
2 Yorumlar
Çok güzel bir liste olmuş Sevil. Seksen Günde Devrialem beni çocukluğuma getirdi. Bu kitabı ilk okuduğumda içimde seyahat etme tutkusu başlamıştı. Umarım başkalarına da ilham kaynağı olur. Bu zor günleri daha çok üreterek atlatmak dileklerimle.
Selamlar Gökhan,
O günlere geri dönmek bazen çok iyi geliyor.
Sevgiler