Kamp yapmak için, bir hafta sonu kaçamağı için, doğa ile iç içe olmak için, kafa dağıtmak için İstanbul’a yakın olsun, deniz olsun ve doğası güzel olsun gibi şartlarınız varsa İğneada ve çevresi iyi bir alternatif. İstanbul’dan 270 kilometre mesafedeki şehir plajları, longoz ormanı, gölleri, feneri ile gezilecek pek çok yer ve doğa yürüyüşü, kano, atv, yüzme gibi pek çok aktivite sunuyor. Başka hiçbir yerde bulamayacağınız İğneada’da kamp deneyimimiz, İğneada kamp yerleri ve İğneada’da nerede kalınır konusundaki önerilerimi bu yazıda bulacaksınız.
İğneada Kamp Yerleri & Konaklama Seçenekleri
İğneada’da birçok kamp alanı var, hatta boş bulunan her yere insanlar çadır atmış. Bu tarz yerlere kamp yeri diyemeyeceğimiz için İğneada Kamp Yerleri listesinde onlara yer vermeyeceğim. Plaj, otopark, yol kenarı herkes heryere çadır kurmuş İğneada’da. Sanırım jandarma herhangi bir müdahalede bulunmuyor.
Benim kamp yerinden anladığım bir tesisin olması. Tuvalet, su, hatta bulaşık yıkamak için müsait bir yer olması durumunda ben oraya kamp yeri diyorum. Dolasıyla bu listede yer alan yerler de bu şartları sağlayan yerler olacak. Kamptan ne beklediğinize göre aşağıdaki İğneada kamp yerleri arasından kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.
İğneada’da kamp yapmak değil de otel veya pansiyon tarzı bir yerde konaklama istiyorsanız onun için de pek çok seçenek var. İlk kez İğneada’ya gittiğimde doğru düzgün çok az yer vardı. Her gidişimde yeni ve dünya standartlarında konaklama seçeneklerinin açıldığını görmek beni mutlu ediyor.
“İğneada’da nerede kalınır?” sorusuna cevap olarak aşağıda farklı konseptlerde seçenekler görebilirsiniz.
İğneada Kamping By Edi
İğneada kamp yerleri listesinin ilk sırasında bizim konakladığımız İğneada Kamping yer alıyor. Buranın işletmesi 2020’ye kadar Bay Edi adında bir işletmeciye ait imiş. O dönemde restoran olarak da dışarıdan hizmet alabileceğiniz daha eli yüzü düzgün bir kamp alanı imiş. Şimdi biraz derme çatma durumda.
İğneada Kamp Alanı, şehir merkezine sadece 1 kilometre mesafede yani yürüyerek ulaşabilirsiniz. Meşhur balıkçı Rota Balık’ın tam karşısında. Deniz ile arasında sadece bir yol var, denize yakın olması avantaj. Ağaçların altına kamp yapabileceğiniz yerler var, ki benim için en önemli kriterlerden biri bu.
İğneada sahil yolunun tam kıyısında ama daha iç kısımlarda çadır kurabileceğiniz yerler var. Yol gürültüsünden uzak kalmak mümkün. Tavsiyem, çadırınızı kamp alanının bitişindeki sınır kısmına yakın da kurmayın çünkü gece geç saatte hemen yandaki boş araziye gelip çadır kuran, gürültü yapanlar oluyor. Ben sabah 07:00’de yan taraftaki gençlerin yüksek sesle küfürlü konuşmalarına uyandım mesela.
2020 Ağustos ayında gittiğimizde kişi başı çadır fiyatı 40 TL idi. Tuvalet, duş, eşyalarınızı bırakabileceğiniz buzdolabı ve bulaşıklarınızı yıkayabileceğimiz bir lavabo var kamp alanında. Sanırım burası eski bir okul benzeri alan imiş çünkü içeride basket sahası gibi yerler var. Çadır kurulacak olan alana herhangi bir düzenleme getirilmemiş. Erken giderseniz kendinize geniş ve güzel bir yer bulabilirsiniz. Geç saate kalırsanız şansınıza artık. Gece geç saatlerde dahi kamp alanına gelenler vardı.
İğneada Kamping İletişim: +905302658778
Biricik Camping
Google’da arattığınızda Biricik Camping’a dair herhangi bir kayıt bulunmuyor. Instagram adresleri üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Demirköy yolu üzerinde 6. kilometrede yani İğneada’nın biraz dışında ve denize uzak. Ama orman içinde olmak için uygun olabilir. Longoz Ormanı içine kamp yapılmasını önermiyorum çünkü maalesef herkes bilinçli değil, çöpünü bırakıyor, ateş yakıp söndürmeden gidebilir, orman içinde maalesef denetim yok. Bu nedenle Longoz’a yakın kamp yapmak isteyenler için güzel bir alternatif.
- İğneada Biricik Camping İletişim: +905531640213
- Biricik Camping Instagram: @biricik_camping_igneada
Beğendik Sahili Ayastefanos Camping – Ormancının Yeri
İğneada merkezde değil de Beğendik Köyü’nde çadır kurmak isterseniz Beğendik Köyü Sahilinde Ayastefanos Camping – Ormancının Yeri kamp alanı bulunuyor. Hava Beleş, Deniz Beleş, Kum Beleş, Ne Duruyorsun, Gel Sen de Yerleş sloganlı tabelası ile dikkat çekiyor. Burası sahildeki kumulların içinde. Ağaç bulunmuyor, gölge yapması için fotoğrafta görünen çardakları yapmışlar. Beğendik sahili sakinliği ile beni çok mutlu etti, Pazar günü bile koca plajda 20 kişi vardı sadece. Deniz de çok güzeldi. Bunları dikkate alarak burayı tercih edebilirsiniz.
Ayastefanos Camping – Ormancının Yeri İletişim: +905398229033
Longosphere Glamping
İğneada’ya girişte solda ormanın içinde 24 Temmuz 2020’de açılan bir glamping* tesisi Longoshere. Benzersiz ve lüks turizm modeliyle Trakya’nın marka değerini yukarıya taşıyacak ve aynı zamanda bölgenin gastronomi merkezi olmaya aday Longosphere Glamping, İğneada’nın tanıtımı için de fırsatlar yaratacağı iddiasında. Buraya bir kamp alanı desek mi emin olamadım, yine de listeye ekledim.
- Longoshere İletişim: 444 KAMP (4445267)
- Longoshere Instagram: @longoshere
*Glamping: Glamourous yani büyüleyici ve camping yani kampçılık kelimelerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş bir konaklama tarzıdır glamping. Kamp konseptini beş yıldızlı otel konforu ile sunan, büyük ve lüks çadırlarda konaklama ve doğa ile iç içe aktivitelerin sunulduğu bir kamp şekli diyebiliriz.
Doğa ile İç İçe Bir Çiftlik Deneyimi – Sisli Vadi
Ormanın içinde, çiftlik hayvanları ile birlikte, geniş bir alanda sanki kendi dağ evinizde kalıyormuş gibi hissetmek istiyorsanız Sisli Vadi tam aradığınız yer. İğneada merkeze 9 km mesafede yer alan çiftlik 2021 yılında tam olarak hizmete açılmış. Çiftlikteki farklı konseptte tasarlanmış evlerde kalabileceğiniz gibi çadır veya karavan kampı da yapabilirsiniz. Çocuklu aileler için de çok güzel bir seçenek burası. Tekrar tekrar geleceğiniz, gelmek isteyeceğiniz bir yer.
- Sisli Vadi İletişim: +905331587885
- Sisli Vadi İnstagram: Sisli Vadi İğneada
Uygun Seçenek – Uğur Pansiyon
İğneada merkezde bir sürü pansiyon bulunuyor, internetten de bulabilirsiniz, ara sokaklarda dolaşarak da. Ben ilk İğneada’ya gelişimde İğneada merkezinde bulunan Uğur Pansiyon‘da kalmıştım. İğneada’da konaklama için temiz pak, şirin bir yer arıyorsanız uygun fiyatlı bir seçenek.
Uğur Pansiyon İletişim: +905366384177
Büyük Çirkin Otel – İğneada Resort Hotel & Spa
Şehrin tam merkezinde sahilde yer alan İğneada Resort Hotel & Spa adında bir otel var. Şehir ile uyumsuz, çok katlı, çirkin bir otel bana sorarsanız. İğneada’daki 2-3 katlı binaların arasında tam sahilde kat kat bir otele ne gerek olduğunu hiç anlamıyorum gerçekten. Bir otel konforu arayanlar bakabilirler tabii, önünde havuzu da var.
İğneada Resort İletişim: +902886922020
Alternatif – Hotel Rezve
Beğendik Köyü yolu üzerinde Hotel Rezve adında yine bol yıldızlı, havuzlu büyük bir otel var. Yeni açılmış sanıyorum. İçini görmedim ama ne deniz kıyısında, ne de etrafta herhangi bir aktivite alanı var, benim ilgimi çekmedi ama siz bir bakabilirsiniz. Belki şirket toplantıları için uygun olabilir.
Hotel Rezve İletişim: +902886954100
İğneada Longoz Ormanları’nda Kamp Yapılır mı?
Yukarıda aslında görüşümü belirtmiştim, Longoz Ormanları içinde kamp yapılmasını desteklemiyorum çünkü bu ormanlar dünyada nadir bulunan bir değer. Ve ne yazık ki bizim insanlarımız ne temizliğe ne de arkasında bıraktığı ateşe dikkat etmiyor. Longoz Ormanları Milli Parkı içinde kamp yapan pek çok çadır gördüm, ya yasak yok, ya da herhangi bir kontrol yok. Su yok, tuvalet yok ama bunu kabul edip sakin sessiz bir yerde kamp yapmak isteyenler milli park içine çadır kuruyorlar.
Benim Longoz Ormanları’nda kamp yapılması konusundaki görüşüm şu:
- Longoz Ormanları Milli Parkı girişi şu an ücretsiz, mutlaka giriş ücreti alınmalı. Ücretsiz olduğu için insanlar değerini bilmiyor maalesef.
- Milli park içinde ateş yakmak ve çöp bırakmak yasak olmalı ve yapanlara kesinlikle ceza kesilmeli.
- Araç ve yürüyüş yollarından ulaşılabilen noktalara güvenlik kameraları konmalı ve çöp bırakanlar, ateş yakanlar anında tespit edilip milli park giriş-çıkış noktalarında anında cezalar tahsil edilmeli.
- Ziyaretçilerin ulaşabileceği noktalarda güvenlik için dolaşan çalışanlar mutlaka olmalı, çöp ve ateş gördükleri anda orada ceza kesme ve tahsil etme yetkileri olmalı.
Ülkemizde maalesef hangi doğal güzelliğe gitsem çöp yığınları ile karşılaştıkça insanlığımdan utanıyorum artık. Oraya kadar gelip, o güzelliği görmek isteyen birinin orayı pisletmesini aklım mantığım almıyor.
İğneada’ya Nasıl Gidilir?
İğneada’ya ilk gidişim 2011 yılı imiş, üstünden çok zaman geçmiş. O zamanlar oldukça bozuk bir yolu vardı. 2020 Ağustos’unda tekrar gittiğimizde ise yol oldukça iyiydi. İstanbul’dan 270 kilometre mesafesi olsa da sürüş süresi uzun sürüyor. Kırklareli’nin Vize ilçesine kadar duble yol var, ondan sonrası Istranca Dağları’nı tırmanan kıvrıla kıvrıla önce çıkan sonra inen bir yolu var. Istranca Ormanları’ndan geçen dağ yolu gerçekten çok güzel, dar yol kilometrelerce ormanın içinde kıvrıla kıvrıla devam ediyor.
İğneada’ya kendi aracınız ile, İstanbul’dan direk otobüs ile veya Kırklareli’nden otobüs ile veya turlar ile gelebilirsiniz. Motosikletçiler için de çok popüler bir rota İğneada, benim ilk gidişim motosikletle olmuştu.
İğneada nerede, nasıl gidilir, İğneada’da gezilecek yerler ve İğneada hakkkında çok daha fazla bilgiyi İğneada’da gezilecek yerler yazımda bulabilirsiniz.
İstanbul’a yakın, hafta sonu için değerlendirilebilecek alternatif bir rota İğneada.
Yolda kalın!
37 Yorumlar
Yazdıklarınız hepsi doğru ve gerçek tebrik ederim yıllardan beri İğneadaya Turizm gelsin diye uğraşanım ama bunlar çok değişik yapıda bir toplum sadece fırsatçılık yaparak para kazanmaya çalışıyorlar özveri yok sezonluk ne kaparsam mantığı var çok yanlış Belediye varsa yok arası hizmet için proje geliştirmiyor özetle İğneada kaldığı yerde kalsın
Söylediğiniz gibi, turizmin gelmesi için turiste cazibe yaratmak gerek. Temiz bir şehir, konaklama seçenekleri, güvenli bir ortam ve çok daha fazlası. Umarım İğneada en kısa zamanda hak ettiği şekilde toparlanır.