Seyahat Ederken Konaklamayı Ucuza Getirme Yolları
Bu kadar çok seyahat edebilmemin ana sebeplerinden biri seyahatlerim sırasında maliyetlerimi en aza indirmek. Yemeden içmeden konaklamadan mümkün mertebe kısmaya çalışıyorum ki yeni seyahatler için bütçe artırabileyim. Seyahatler sırasındaki önemli harcama kalemlerinden biri ise konaklama! Konaklamayı ucuza mal etmenin elbette çeşitli yolları var, benim yöntemim ise hostelde konaklamak. Hostel konusunda çok fazla soru almaya başladığım için bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum.
Bir diğer yöntem ise Couchsurfing, onu da başka bir yazıda ayrıca anlatacağım.
Bu yazıda kullanılan fotoğrafların tamamı Belgrad Mosaic Hostel’e aittir.
Hostel Nedir?
Yatılı okulda okuyanlar, yurtta kalanlar, askerlik yapmış olanların aşina olduğu bir konaklama yönetimi aslında. Ağırlıklı olarak dorm denen yatakhane odalarında 4-6-8-10 kişilik yatakhaneleri olan; banyo, tuvalet, mutfak alanlarının ortak kullanıldığı bir konaklama şekli.
Hostel Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Hostelde oda seçimi
Hostel oldaları her zaman yatakhane odası olmayabilir, bazı hostellerde özel odalarda bulunabiliyor. Bu özel odaların kimi zaman banyosu içinde olurken kimi zaman da ortak kullanımlı olabiliyor. Eğer otel rezervasyon sitelerinden hosteli seçiyorsanız hostel odasının kaç kişilik olduğu, ayrı oda ise ortak kullanım alanı olup olmadığı bilgileri mutlaka yer alır. Hostel odanızı seçerken bunlara dikkat etmelisiniz.
Hostelde oda tipi
Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu; Hostel yatakhane odalarında eğer belirtilmemişse odalar karışık olur. Yani kadın ve erkekler aynı yatakhaneyi kullanır. Eğer bu durumdan rahatsız olursanız sadece kadın veya sadece erkekler için ayrı odaları olan hostelleri tercih edebilirsiniz.
Hostel tipleri
Hostellerde ortak kullanım alanları kalanların sosyalleşmesi için önemli alanlardır. Kimi zaman lobi, kimi zaman mutfak, kimi zaman da bahçe sosyalleşme alanı olabilir. Bazı hosteller ise “parti” hosteli olarak bilinir ve bu sosyalleşme partilerle üst seviyelere taşınır. Eğer uykucu biriyseniz ya da benim gibi bütün gününü gezerek geçirmiş ve kalacak yeri dinlemme alanı olarak kullanıyorsanız bu biraz yorucu olabilir. Hostel tanıtımlarında “parti” konusu özellikle belirtilmeyebilir ancak hostelin fotoğraflarından durumu kolayca anlarsınız.
Hostelde konaklarken ihtiyaç duyacağınız malzemeler
Hostelde kalacaksanız yanınıza mutlaka içeride giymek için terlik almayı unutmayın, otellerde alışık olduğunuz ekstraların hiçbirinin burada olmayacağını unutmayın! Şampuan, havlu gibi ihtiyaçlarınızın hepsi yanınızda olmalı. Aksi halde şanslıysanız sizden önce kalanların unuttuğu şampuan ya da sabunlara talim edersiniz. Bazı hostellerde nevresim için ekstra istenebilir, yine rezervasyon sırasında bilgller içinde mutlaka belirtilmiş olur.
Hostelde gürültü & ışık konusu
Hostelde yatakhaneler ortak kullanım alanı ve herkes farklı saatte yatıp farklı saatte kalıyor. Genel olarak herkes saygılı olmaya çalışsa da eğer ses ve ışık sizi rahatsız ediyorsa kulaklık ve uyku gözlüğü çok işinize yarayabilir. Hele ki odada horlayan kimse varsa o kulaklık hayat kurtarıcı olabilir 🙂
Hostelde üst baş değiştirme
Bir başka konu ortak yatakhanede üstümü nasıl değiştireceğim? Banyo ya da tuvaleti kullanabilir ya da yatağın içinde giyinmeyi öğrenebilirsiniz. Banyo çoğu zaman duş şeklinde olacağı için üst baş değiştirmek sıkıntılı oluyor. Diğer yandan çok rahat oda arkadaşlarınızın olacağını, orta yerde giyinip soyunabileceklerini de hesaba katmak lazım. Ben kaldıramam böyle şeyleri diyorsanız hostel size göre değil 🙂
Hostelde Hijyen
Eğer hijyen konusunda çok hassassanız hostel size göre bir konaklama çözümü olmayabilir. Ortak kullanılan çok fazla alan olduğundan insanların “izleri” ile karşılaşabileceğinizi unutmayın. Hostelde kalan insanlar genellikle bu kültüre sahip kişilerdir ve onlar da sizin kadar hassas olacaklardır ama dünyanın binbir yerinden insan geliyor, garantisi yok tabii.
Yine rezerrvasyon yaparken kullanıcı yorumlarını okuyarak hostelin genel hijyen durumu hakkında bilgi sahibi olmanız mümkün. Yine de tedbiren benim çok ince bir uyku tulumu var, onu yanımda taşıyorum baktım yatağın rengi kokusu hoşuma gitmedi hoop tulumun içine giriyorum.
Sonuçta ucuz konaklama çözümünden bahsediyoruz, beklentimizi de çok yüksek tutmamak lazım değil mi?
Hostellerde Yemek
Burada bir standart yok. Kimi hostellerde kahvaltı dahil iken kimilerinde olmaz, kimi hostellerde mutfak kullanımı ücretsiz iken kimi hostellerde kullanabileceğiniz bir mutfak olmaz. Kimi hostellerde kahvaltı ücrete dahilken kimilerinde ekstra olabilir, yani yemek konusu tamamen değişken.
Çoğu hostelde mutfak bulunur ve yemeklerinizi mutfaktaki ortak kullanıma açık tabak bardak tencere kullanarak malzemelerinizi kendiniz alarak yapabilirsiniz. Yurtdışında özellikle pahalı ülkelerde marketten alışveriş yapıp yemeğinizi kendiniz yaptığınızda yemek masrafınızı ciddi şekilde azaltabilrisiniz. Genellikle uzun süreli seyahat edenlerin tercih ettiği bir yöntem.
Hosteller Hakkında Yanlış Bilinenler
Hostel deyince aklınıza ne geliyor? Ot çeken gençler, çılgın partiler, kızlı erkekli tövbe tövbe… O kafanızdaki resmi hemen silmenizi rica ediyorum. Hosteller ucuz seyahat etmeye çalışan gençler, yanlız seyahat etmeyi tercih edenler ve uzun süreli seyahat edip maliyetini düşürmeye çalışan gezginlerin kesişme noktasıdır. 20 yaşından 60 yaşına kadar arkadaş edinmeme vesile olmuştur hosteller.
Hostel Deneyimlerim
Dünyanın farklı yerlerinde hostellerde kaldım; odayı kertenkele ailesi ile paylaştığım da oldu, bahçesinde maymun kovaladığım da, koca odada tek başıma kaldığım da oldu, soğuktan titrediğim de. İnsan kokusundan midemin bulandığı zamanlar da oldu, şömine ya da mangal başında derin sohbetlere daldığım da…
İlk kaldığım hostel Hırvatistan’ın Split şehrinde idi. İnternetten uygun fiyata otel bulamayınca şehir merkezine oldukça uzak bir hostel bulmuştum. Burası gerçekten eski bir okul yurdunun hostele çevrilmiş hali idi ve kaldığım en soğuk hosteldi, soğuk derken ruh olarak soğuk… Bana üniversitedeyken Avcılar’da kaldığım yurdu hatırlattığı için de olabilir 🙂 Mutfak yok, kahvaltı yok, sadece kahve ve soğuk içecek otomatı vardı. Her katın başında 10 kişilik banyolar, havlularına sarınmış banyo sırası bekleyen insanlar… Yani ilk deneyim oldukça kötüydü, bu nedenle bir sonraki hostel maceram için uzun bir ara vermeme neden oldu.
En güzel hostel deneyimlerimi ise Güney Afrika’da yaşadım. Kaldığım hostellerin hepsi birbirinden iyiydi diyebilirim, hatta birine (Dijembe Hostel) yerleşmeyi bile düşündüm. Barbeque partileri verenler, işletmecisi ile sabaha kadar sohbet ettiklerim, muhteşem okyanus manzarasına uyandıklarım, kahvaltıda sıcak kek yapanlar… Bu konuda dünyanın en iyisi Güney Afrika hostelleri olabilir 🙂
Özellikle yanlız yaptığım seyahatlerde hosteller çok güzel dostluklar edinmeme vesile oldular. Dünyanın her yerinden gelen, gezmeyi seven, sosyal insanlarla tanışmak ve maceralarını dinlemek için hosteller şahanedir.
Kafanızdaki klasik otel deneyimini rafa kaldırıp yeni bir konaklama deneyimi yaşamak istiyorsanız bir seyahatinizde hostelde kalmanızı mutlaka öneririm.
2 Yorumlar
Lojistik yöneticiliğinden istifa ettikten sonra kaldığım en ilginç hostel Brezilya Iguazu’da Tetris konteyner hosteldi 🙂
Bildiğiniz (bilen bilir) 40’lık HC konteyner içinde banyo, ranza falan vardı. Hostelin havuzu da 20’lik DC konteynerdi.
Güzel ve faydalı bilgiler yazmışsın Sevilim. Anılarım canlandı…
merhaba Sevil hnm..evet gerçekten Güney Afrika hostelleri dediğniz gibi tam bir kaynaşma alanı.ben de Durban da aynı izlenimleri edindim..