1,5 ay sürmesini planladığım Kafkaslar seyahatimin ilk durağı olan Giresun, kirazı, fındığı, yaylaları ile Doğu Karadeniz’in güzel köşelerinden biri. Giresun’da geçirdiğim süre içinde deneyimlediğim, Giresun’da gezilecek yerler için önerilerimi bu yazıda bulacaksınız.
Giresun’a Nasıl Gidilir?
Eğer benim gibi İstanbul’dan Giresun’a gidiyorsanız, en hızlı ve pratik yok Ordu-Giresun Havaalanı’na uçakla gitmek. Birden fazla havayolu firmasının Ordu-Giresun Havaalanı’na direk uçuşları var. Ben de sabah 08:05 uçağı ile İstanbul’dan Giresun’a uçakla geldim. Ordu-Giresun Havaalanı’ndan Giresun şehir merkezine Havaş ile ulaşabilirsiniz, 12TL.
Giresun Merkezinde Gezilecek Yerler
Giresun’da beni uzun yıllardır sosyal medya aracılığıyla tanışıklığımız süren Abdulkadir abi karşıladı. Zaten Giresun’a geleceğim dediğimde “ben seni gezdireceğim” demişti sağolsun. Ben de kendimi ona emanet ettim.
Giresun şehir merkezinde gezilecek yerler arasında; Giresun Müzesi, Meryem Ana Manastırı ve Giresun Kalesi var. Giresun Adası Karadeniz’deki tek ada olma özelliğini taşısa da adaya çıkış yok. Ada çevresinde dolaşan gezinti tekneleri varmış, vaktiniz olursa onlara bakabilirsiniz.
Giresun Kalesi
Giresun Kalesi, şehir merkezinde görmeye değer bir yer. Kaleden Giresun’un hem doğusu hem batısını görebilirsiniz. Ayrıca kalede Topal Osman Ağa’nın mezar/anıtı yer alıyor. Balkan Harbinde bacağını kaybettiği için topal ünvanını alan Osman Ağa, Kurtuluş Savaşı’nda da önemli rol oynamış bir komutan.
Giresun Çevresinde Gezilecek Yerler
Giresun’a sadece bir günlüğüne gittiğim için şehir içindeki turumuzdan sonra merkeze yakın Erimez Yaylası’na doğru yola çıktık. Giresun’dan Erimez’e giden yol eski Sivas-Giresun yolu imiş, bu yolu Türkiye’de Karayolculuğun atası sayılan Halil Rıfat Paşa, Sivas’ın limana ulaşması için yaptırmış. Yolu yaptırırken yurt dışından yabancı mimarlar getirterek aynı anda 2 aracın rahatlıkla geçebileceği, yol yönü güneye bakan ve eğitimi %6’yı geçmeyecek bir yol yapmalarını istemiş. Bu yaklaşımı nedeniyle de karayolu yapımı konusunda duayyen sayılmış.
Gelin Kayası
Sivas yolu üzerinde eskiden han olarak kullanılan ancak şu an yerinde yeni bir bina olan Taşhan yer alıyor. Taşhan’dan sonra ise Gelin Kayası. Gelin Kayası’nın acıklı bir hikayesi var; zorla evlendirilmek istenen bir genç kızın evleneceğime taş olurum demesi üzerine bu taşa dönüştüğü söyleniyor.
Erimez Yaylası
Erimez Yaylası’na ulaştığımızda bir kahvaltı molası verdik. Burası kestane ormanlarının kayın ormanlarına karıştığı yeşillikler içinde bir yayla. Biz oraya gittiğimizde yağmur başladığından uzun vakit geçirme şansımız olmasa da yağmuru izlemek bile çok keyifli idi.
Akçalı Köyü
Erimez Yaylası’ndan sonraki durağımız ise, Abdulkadir abinin köyü olan Akçalı Köyü oldu. Akçalı Köyü, harf devriminden hemen sonra yeni alfabeyi öğrenelim diyerek köy halkı tarafından inşaa edilen okul binası ile ünlü. Okulun bitiş tarihi 1932. Ancak taşımalı sistemden sonra okul kaderine terk edilmiş. Çok güzel bir binası ve muhteşem bir tarihi olan bu binanın yıkılıp gitmemesini dilemekten başka elimden birşey gelmedi.
Yavşan Vadisi | Kök Ev Restoran
Son durağımız ise, Yavşan Vadisi içinde yer alan Kök Ev restoran oldu. Burada yöresel yemeklerden et yemeklerine kadar pek çok yemek bulabilirsiniz. Ancak asıl özelliği tüm yapının ahşaptan yapılmış olması ve mekanın sahibi Ergün’ün ağaç köklerinden yaptığı heykeller. Adı da o yüzden kök ev zaten. Dere kenarındaki bu yer yemek molası vermek için çok keyifli. İlerde konaklama da olacakmış, şimdiden müjde vermiş olayım 🙂
Giresun’daki meşhur yaylalara gitme fırsatım olmadı ama araştırmak isterseniz en ünlüleri Kümbet Yaylası ve Sis Dağı Yaylası. Belki başka bir seyahatimde onları da görürüm. Giresun Yaylaları’na kendi aracınız dışında şehir merkezinden minibüslerle gitmeniz mümkün. Minibüslerin kalkış günleri ve saatleri hakkında bilgi almak için minibus durağını arayabilirsiniz. Telefon: 04544113028
Tirebolu
Giresun’dan sonraki durağım ise Tirebolu oldu. Akşam saatlerinde ulaştığım Tirebolu ile Giresun arası yaklaşık minibüs ile yaklaşık 1 saat sürüyor. Giresun şehir merkezinden kalkan minibüslerle Tirebolu’ya gidiş 9TL. Tirebolu’da ertesi sabah kalktığımda şehri keşfetmeye bu kez yalnız çıktım. Tirebolu’da da Cenevizliler’den kalma bir kale var şehir merkezinde, başka da birşey yok 🙂 Sahildeki büfelerde kaleye karşı çayınızı içebilirsiniz. Benim şansım gittiğim gün Cuma olduğu için pazar vardı. Böylece pazarı da gezme şansım oldu. Pazardaki favorilerim ise Gümüşhane Kara Ekmeği dedikleri ekmek ve deriye basılmış peynirler oldu.
Tirebolu’da Öğretmen Evi’nde konakladım, özel oda fiyatı 35TL idi (Temmuz 2018 fiyatı), kahvaltı yok. Kahvaltı için Tirebolu merkezde biryer bulamayınca tost ile idare ettim 🙂
Giresun’da Ne Yenir?
Giresun hem fındık hem çay yetişen bir yer, bunları zaten herkes biliyor. Ancak Giresun’un adının kirazdan geldiğini ve Giresun’a özgü bir kiraz cinsi olduğunu biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum, öğrendim. Beyaz/sarı renkli bu kiraz sadece meyve olarak değil yemek olarak de tüketiliyor. Kiraz tuzlusu denilen bir yemekleri var ki ben ilk defa tattım. Kiraz önce tuzlu suya basılıyor, sonra da soğan ile kavrularak yemek haline getiriliyor.
Karadeniz’in genelinde görmeye alışkın olduğumuz turşu kavurması Giresun’da da var. Bir de benim yine daha önce denemediğim “dible” adında pirinç ile yapılan bir yemekleri var. Dible buharda pişirilen bir yemek, fasulye ile yapılırsa adı “fasulye diblesi” oluyormuş, başka neyle yapılıyor bilmiyorum, bilen varsa yorum olarak ekleyebilirse harika olur.
Tirebolu’nun ise pidesi meşhurmuş. Ben sadece kahvaltıya kaldığım için pidesini denemedim ama herkes pek bir önerdi 🙂
Karadeniz gezimin diğer notlarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:
- Adını Kirazdan Alan Şehir Giresun, Giresun’da gezilecek yerler
- Gizli Kalmış Cevher Santa Harabeleri
- Gizemli Trabzon Manastırları
- En Güzel Rize Yaylaları
- Artvin Yaylaları
Takipte kalın, yolda kalın 😉
10 Yorumlar
Bölgenin çok içinden ve yıllardır dible yiyerek büyümüş biri olarak fasulye diblesi kaçamaktır diyorum. Diblenin içinde lahana, pazı, mısır kırması, maydonoz ve isteğe bağlı başka otlarda olur. Müthiş lezzetlidir.
Ohhh yarasın 🙂
çok gezme istiyorum inseallah bizede nasip olur bloğunuzu beğenerek takip ediyoruz
Teşekkürler
Dible,fasulye dışında kara lahana ile de yapılıyor yine aynı pirinç isteğe göre havuç koyanlarda var Giresunda pancar diblesi denir.Eğer yolunuz yeniden buralara düşerse tadına bakın derim lezzetlidir…Kış sezonunda gelmiş olsaydınız hamsi pilavı yaparlar burada harika olur tavsiye ederim
Eklemeler için çok teşekkürler, sevgiler
Takip ediyoruz instadan. İyi eğlenceler.
Çok teşekkürler Ufuk, sevgiler
Ada’ya çıkış var 🙂
Keşke daha fazla bilgi verseydin.