Yemek, tarih, kültür, medeniyet, yemek, yemek ve yemek… Gaziantep deyince akla ilk yemek geliyor. O zaman gelin birlikte Gaziantep Mutfağı nasıldır, Gaziantep’te ne yenir ona bir bakalım!
Gaziantep Kahvaltısı
Sabah oldukça erken saatte indim Gaziantep’e. Antep’in kahvaltıları meşhur ama bildiğimiz serpme kahvaltısı ile değil. Beyran çorbası, katmer ya da cartlak kebabı ile… Evet bu okuduklarınız kahvaltıda yeniyor. Sabah 10-11’e kadar yediniz yediniz, yoksa bulamazsınız. İki günlük Antep gezisi için bir sabah Beyran çorbası bir sabah da katmer yemeyi planlamıştım.
Metanet Beyran Çorbası
Uçaktan iner inmez Bakırcılar Çarşısına çok yakın eski bir esnaf lokantası olan Metanet’e geldik. Sabah 08:00 olmasına rağmen neredeyse oturacak yer yok. Aşçılar, garsonlar harıl harıl çalışıyor. Kelle paça çorbasının pirinçle ve bol baharatla yapılmışa benziyor Beyran çorbası. Oldukça salaş bu esnaf lokantası hem Antepliler hem de turistlerle dolup taşıyor. Antepliler tepeleme tırnaklı pide doğrayıp öyle yiyor bu çorbayı. Ben sulu sulu içmeyi tercih ettim. Benim için fazla ağır bir kahvaltılık, ama tabii ki denemeye değer.
Zekeriya Usta Katmer
İkinci sabah ise Zekeriya Usta’da Katmer yemeye gittik. Burası da çarşının arka sokaklarında yine salaş bir tatlıcı. Ancak burası da dolup taşıyor. Gözlemenin kaymak ve fıstıkla odun ateşinde lahmacun gibi piştiğini düşünün. Bir tanesi iki kişiye rahat rahat yetiyor. Katmer’i Orkide Pastanesi’nde ya da Murat Usta’da da önerdiler ama tek atımlık kurşunumuzu Zekeriya Usta’da kullandık.
Gaziantep Yemekleri
Antep Türkiye’de en fazla çeşidin olduğu mutfağa sahipmiş. Bir Mutfak Müzesi’nde yemek kültürü ve çeşitlerini de sergiliyorlar. Kısa sürede çok çeşit denemek için her şeyin ucundan tadına bakın tavisyesinde bulunuyor Antepliler. Ancak başlayınca ucundan alıp bırakmak mümkün değil.
Antep’te kebaplar dışında da binbir çeşit yemek var, yöresel yemeklerin tadına bakmak için Aşina Restaurant ya da Yörem Restaurant’ı önerdiler ancak hepsine sıra gelmedi.
Antep Fıstığı
Gaziantep’teki pek çok güzel yemeğin tatlının sırrı Antep Fıstığı! Almacı Pazarı çevresinde gönlünüze ve bütçenize uygun hediyelik fıstığınızı almadan Antep’ten dönmeyin.
Gaziantep Baklavası
Baklava deyince tabii ki ilk aklımıza gelen yer Gaziantep. Aksi de düşünülemez zaten. Çeşit çeşit boy boy baklava, tabii ki hepsi de bol kaymaklı. İmam Çağdaş kebaplarda olduğu kadar baklavada da bir numara.
Gaziantep Kebapları
Antepliler turiste oldukça alışmışlar. Nereyi önerirsiniz deyince iki isim olmazsa olmaz herkes dil birliği etmiş.
Halil Usta
Zeugma Müzesi’nin arkasındaki sokaklardan birinde yine bir eski esnaf lokantası. Duvarları ünlülerin fotoğraflarıyla dolu. Kapıda sizi iri cüssesi ile Halil Usta’nın kendisi karşılıyor. Sıralı masalar yine hınca hınç dolu. Zira 14:00’ten sonra kapanıyor, sonra isteseniz de meşhur Küşneme’sinden yiyemezsiniz. Kuzu etinden kapılmış kebaplar bol salata sırasıyla geliyor masaya, en son da küşneme… Kapanış geleneği bu imiş. Küşneme koyunun boynundan alınan en değerli yerinden yapılırmış. Halil Usta’da fiyat tarifesi yok, usta kasada gelenlerin tipine bakıp ona göre fiyat veriyor. Üstünüz başınız düzgünse kazık yeme ihtimaliniz çok yüksek.
İmam Çağdaş
İmam Çağdaş’ın baklavası meşhur, erkenden bitiyor baklavalar. Paket yaptırmak için son gün ya da son akşamı beklemeyin sakın. İmam Çağdaş’ın sadece baklavası değil, kebapları sunumu ve fiyatları da çok iyi. Lahmacun yiyip yiyebileceğiniz en iyi Lahmacun. Antep usulü, sarmısaklı lahmacunla başlayın, ali nazik ve simit kebabı mutlaka denenmesi gerekenlerden. İmam Çağdaş Antep’in olmazsa olmazı. Mutlaka ve mutlaka bir öğün geçirin.
Haksızlık etmeyelim mutlaka daha ne güzel kebapçılar vardır, en popüler olanlar bunlar.
Benim için Hatay hala yemek konusunda bir numara, Gaziantep ise ikinciliği haklı bir şekilde aldı.
Katmerci Zekeriya Usta der ki:” Antepliler günün 20 saati o gün ne yiyeceklerini düşünür, geri kalan 4 saatte de yarın ne yesek diye…”
13 Yorumlar
Hatay 1 numara derken pardon der dururum???? Gaziantep UNESCO nun gastronomi alanında sadece 9 şehrin bulunduğu listeye girmiştir inanmayan araştırsın????
Gaziantep’i ve yemekleri özlediğimi anımsattınız. Resimler çok hoş, ilk defa gidecek kişiler için de tavsiyeler öyle.
Ben bir kayserili olarak gaziantep mutfagini dünyanin en güzel mutfagi olarak görüyorum, hatay yanina bile yaklasamaz bence, urfa diyarbakir mardin bile hataydan iyi bana göre
Gaziantep gerek Tarihi İle Olsun Gerek Damak Tadı Dünyada Çok Nadir Şehirlerden Biridir .
Gaziantep in Yerli Halkı da Çok Sıcak ve Misafirperverdir. Hani Anlatılmaz Yaşanır. Bekleriz ve Elimizden Gelen Yardımları da Yaparız İşallah …
merhabalar, mayısın 15ınde aılemle gıdıcem antepe (inşallah), ogretmenevınde kalıcaz. çok tuzlu olabılecek yerlerden kaçınmak istıyoruz. bılgılendırmelerınız ıcın tesekkurler, umarım notlarınız ısıgında bızde guzel anılar bırıktırırız.
Bilgiler için teşekkürler.. Resimler de çok hoş.. Güzel yansıtılmış.. Yalnız benim bir sorum olacak.. Oldukça kalabalık bir grupla özel gezi düzenliyoruz Antepe.. Kahvaltı yapabileceğimiz güzel, kaliteli bir mekan önerebilir misiniz?
Merhaba,
Metanet’e gruplar da giriyor ama dediğiniz gibi 30 kişi çok kalabalık olabilir.
Manolya pastanesi (umarım ismi doğru hatırlıyorum, katmeri meşhur) kahvaltı için önerebileceğim bir diğer yer olur. İsterseniz arayıp bir sorun.
Şimdiden keyifli gezmeler
kamil ocak stadının karşısındaki ciğerci mustafa’dan bi cartlak kebabı yerin derim 🙂
Katmer kesinlikle leziz bir tat 🙂
Bu yazıyı ve fotoğrafları görünce ne kadar içim çekti bilemezsiniz..Anlatım tarzını da çok beğendim,teşekkürler.
Beğenmenize çok sevindim.
İstiyorum ki herkes benim kadar gezsin ve paylaşsın 🙂
Bol gezmeler,
Elmayra
İmam Çağdaş’ın fiyatları çok iyi ve Antep’in olmazsa olmazı.Sizce de öyle değil mi???
Gidip şikayet edenler olsa da benim favorim de İmam Çağdaş.