İstanbul’dan Foça’ya doğru ilerlerken Sarmısaklı, Burhaniye, Ören, Bergama, Aliağa derken bölünmüş yoldan ayrılıp denize paralel uzanan muhteşem manzaralı çiçek kokulu dağ yoluna sapıyoruz. Yeni Foça ile eski Foça arasındaki 30-35 kilometrelik yol bitmesin istiyor insan. Yukarıdan görünen ama araçla ulaşılamayan muhteşem pırıl pırıl koylar süslemiş yolun Ege’ye bakan yanını… Koyları yukarından izleyerek yolun tadını çıkara çıkara Eski Foça’ya yani Foça’ya varıyoruz. Artık Foça’da gezilecek yerler bizi bekliyor!
Ulaşım detayları için > Foça’ya nasıl gidilir?
Foça’da Gezilecek Görülecek Yerler
Foça tıpkı hayalimdeki gibi küçük bir balıkçı kasabası… Taş evlerine aşık olduğum, meydanında saatlerimi geçirdiğim, asma ile örtülmüş sokaklarında oturmaya doyamadığım, kuş seslerinin hiç kesilmediği küçük sahil kasabam burası… Foça’da gezilecek yerleri arşınlamaya başlıyoruz.
Foça’nın Karataşı
Bir efsaneye göre Foça’da bir Karataş varmış. Arnavut kaldırımlar arasındaki bu karataşa bilmeden basanlar bir daha Foça’dan vazgeçemez, döner dolanır Foça’ya gelirlermiş. O taşa ben de bastım mı acaba?
Eski Foça Limanı
Foça’da gezilecek yerler listesinin başında Foça Limanı geliyor. Balık restoranları, limana yanaşmış rengarenk sandalları ile keyifli bir öğleden sonra geçirmek için ideal.
Foça Sokakları ve Taş Evleri
Foça’nın beni en çok cezbeden özelliği eski taş evleri. Eski diyerek haksızlık etmeyeyim, pek çok taş ev restore edilmiş, bir kısmı butik otel olarak hizmet veriyor. Renkli panjurları, çiçekli bahçeleri ile sadece bu evleri görmek ve fotoğraflamak için kendinize mutlaka zaman ayırın.
Foça Çarşısı
Foça çarşısı gördüğüm en güzel kasaba çarşılarından birisi olabilir. Sokaklara atılmış masalar, ağaçların ve sarmaşıkların kapladığı gökyüzü ile yaz sıcağında serin serin yemek yiyip dolaşabilirsiniz.
Beş Kapılar Kalesi
Hemen limanın yanındaki Beş Kapılar Kalesinden gün batımının keyfini çıkarmak da başka bir alternatif etkinlik.
Foça’daki Diğer Tarihi Yerler
Restorasyon çalışmaları başlamadan durmuş Kybele ve Athena tapınakları, Anadolu’nun ilk tiyatrosu olmasına rağmen gün yüzüne çıkamamış durumu içler acısı tiyatrosu ile tarihten sınıfta kalmış Foça, tarihi değerlerine pek fazla sahip çıkmamış gibi görünüyor ilk bakışta. Sadece restorasyonu devam eden yeldeğirmenlerini gördüm, umarım onlar da yarım kalmaz tamamlanır.
Foça’nın Nefis Mesinaki Koyları
Eğer Foça’ya yaz aylarında geldiyseniz, denize giremek için bakir koyları tercih edebilirsiniz. Foça’ya yakın olan dört koya Mersinaki adı verilmiş, görülmeye ve soğuk sularında kulaç atmaya değer. Deniz Ege’ye yakışır şekilde soğuk ve bolca deniz kestaneli. Yüzerken sorun yaşamamak için deniz ayakkabısı gibi birşeyler tercih edebilirsiniz.
Kozbeyli Köyü
Dibek kahvesini gerçek yerinde gidip içmeliymiş, yapıldığı yer Kozbeyli Köyü imiş. 500 yıllık bu köy Yeni Foça ile İzmir yolu arasında son derece sevimli bir köymüş. Köy meydanındaki kahveye gidip kahve içilmeli imiş ancak İzmir yönüne doğru gitmediğimiz için biz ne yazık ki göremedik, gidecekler rotalarına ekleyebilir.
Kozbeyli Köyü için öneriler;
- Ayrıca bu çevrede kahvaltı için Kozbeyli Köyünü öneriyorlar, Bizim Bahçe önerilen yerler arasında.
- Kozbeyli Köyü’nde Şakir’in Dibek Kahvesi özellikle öneriliyor.
- Akşam saatlerinde giderseniz Kozbeyli Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi
Akdeniz Fokları
Foça’nın simgesi haline de gelmiş olan meşhur Akdeniz Foklarını ne yazık ki göremedim. Otelimizin sahibi “ben 35 senede 3-4 kez ancak gördüm” deyince pek kolay göremeyeceğimi anladım. Dünyada 450-500 tane kaldığı sanılıyor Akdeniz Foklarının. Belki şanslıysanız siz karşılaşırsınız kim bilir 🙂
Foça’da Ne Yenir?
- Eski Foça’da limanda bir sürü balık lokantası var, bu restoranlardan birinde balık yiyebilirsiniz. Özellikle yoğurtlu balık öneriler arasında.
- Girit dondurmacısında sakızlı dondurma yenilecek.
- İzmir’e 60 km kadar yaklaşmışken Eski Foça çarşısında İzmir lokması ve İzmir kumrusunu burada da pek bir lezzetli yapıyorlar.
- Çarşı lokantasında zeytinyağlıların bakmadan ayrılmamalı Foça’dan.
- Dibek kahvesi seviyorsanız sakızlı olanı deneyin, ben İzmir’de içtiğim sakızlı kahveden daha fazla beğendim Foça’dakini, ortamın etkisinden midir bilinmez 🙂
- Foça Karası sadece Foça’da yetişen bir üzüm cinsi, eğer bulabilirseniz bu üzümden yapılmış şarapların tadına bakabilirsiniz.
Foça’da Nerede Kalınır?
Konaklamak için şirin bir pansiyon seçtim: İyon Pansiyon. Bu satırları da İyon pansiyonun denize bakan restaurantında nefis bir akşamüstü esintisinde kahvemi yudumlarken yazıyorum. Dört kuşaktır oturdukları taş evi pansiyona çevirmişler. Bütün aile de canla başla burada çalışıyor. Çok neşeli ve hoş sohbet insanlar, Foça’nın havasından herhalde buradaki insanlar hep sıcak kanlı 🙂
Ben Foça’daki taş evlerin fiyatlarını araştırmaya başladım. Belki birgün ben sizi kendi pansiyonumda/otelimde ağırlarım, kim bilir?
Yolda kalın…
16 Yorumlar
Ben teşekkür ediyorum ilginize vede Nezaketinize SELAMLAR..
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık..
Teşekkürler
Geçen hafta sonu Eski Foça’daydım. Liman restorana gittim. Kilosu 80 tl ve deniz çipurası dediklerinden yedim hiç lezzetli değildi. Deniz olduğuna inanmadım. bunu garsonlara ilettiğimde ise kafa sallayıp yorum yapmadan dönüp gittiler. umursamaz tavırlarından (özellikle de balık tezgahının başındakinden) çok rahatsız oldum. zaten balıklar da yarım saatte gelmişti. bir daha gitmeyeceğim mekanlardan biridir.
hem senin hem benim hemde bebegim icin yersem halim ne olur sonra:)
🙂 bizimkiler yarım porsiyon olsun 🙂
Focali biri olarak Mardin gezim sirasinda tanistim sitrenizle.suan Mardinden donuyorum ve belirttiginiz rotalari gezdim mi diye bakarken kendi memleketimi gordum.buyuk bir ic cektim.Diyarbakirda yasiyorum gorev icabi.tatillerde gorur oldum FOCAmi.buarada gezmeyi cok seven biri olarak sizide kiskanmadim diyemeyecegim
Sevda Merhaba,
Foça gerçekten de yaşamak istediğim yerler arasında. Umarım birgün memleketine dönersin, bu arada da Güneydoğu’nun ve güzel yemeklerin tadını çıkar. Benim için ciğer ye Diyarbakır’da 🙂 Hala tadı damağımda 🙂
Bende zaten alıp başımı gitmek istiyordum bak bu iyi geldii.. Teşekkürler 🙂
Bilgilendirici bir yazı olmuş. Şimdi Foça’yı daha çok görmek istiyorum, teşekkürler..
Foca icin onerilerinize kesinlikle katiliyorum. Aksamlari dondurmacinin onunde yeri gelip yarim saat beklesem de kesinlikle o sakizli dondurmaya degdigine inaniyorum. Dibek kahvesini ise ara sokakta pufur pufur esen bir kac tabureden ibaret cay ocagi-kafe karisimi yerde caz muzigi esliginde icmeyi seviyorum. Yogurtlu baligi ilk defa duydum.Ilk gidisimde deneyecegim.
Sakızlı dondurma gerçekten nefisti 🙂 Ortamın da etkisiyle daha bir güzel oluyor sanki.
Yazılarınıza genel anlamda göz attım ve oldukça bilgilendim. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Saygılar
İşinize yaramış olmasına çok sevindim. Sevgiler…
Gerçekten oldukça detaylı ve başarılı bir yazı olmuş. Ellerinize ve emeğinize sağlık.
Çok teşekkürler