2023 yılının Kasım ayında, deniz kıyısında bir sahil kasabasında yaşama hayalimizi gerçeğe dönüştürdük ve Fethiye’ye taşındık. Fethiye’ye daha önce pek çok kez tatil için gelmiş olsak da yaşamak bambaşka bir deneyim. Burada bir yılımızı doldurduktan sonra da artık bir “Fethiye gezi rehberi yazma zamanı geldi” diye düşündüm. Yerlisinden deneyimlerle Fethiye gezi rehberi, sürekli güncelleme garantisi ile, bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Başlangıç olarak Fethiye’ye taşınmadan önceki deneyimlerimle yazmış olduğum Güzel Fethiye’de Gezilecek Yerler – En Güzel 10 Yer yazıma da göz atabilirsiniz.
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Fethiye Gezi Rehberi
Fethiye’nin tarihçesi, konumu, gitmek için en iyi zaman, gezilecek yerler, yeme-içme önerileri, konaklama önerileri ve çok daha fazlası Fethiye gezi rehberi niteliğinde aşağıda bulacaksınız. Bulamadığınız bir şeyler olursa yorumlar kısmına isyan etmeyi unutmayın.
Fethiye’nin Tarihçesi
Fethiye, korunaklı doğal limanı sayesinde tarih boyunca önemli bir konuma sahip olmuş. Şehir, antik dönemde Likya Birliğinde bulunan ve Karya ile sınır olan Telmessos Kenti’nin bulunduğu yerde kurulmuş. Antik kentin tarihinin M.Ö. 2bin yılına kadar dayandığı tahmin ediliyor.
M.Ö. 545 yılında kent Perslerin egemenliğine girmiş, M.Ö. 333 yılında ise Büyük İskender kenti almış, kısa bir süre sonra Mısır Kralı kenti ele geçirmiş. Mısır’dan sonra ise kent Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiş. Roma döneminde kentin adı “uzak diyar” anlamına gelen Meğri (Makri) olmuş. 1282’de Menteşe Beyliği, 1424’te ise Osmanlı İmparatorluğu Meğri’yi topraklarına katmış.
Cumhuriyetin ilanından sonra Meğri ilçe olarak Muğla iline bağlanmış. 1934 yılında ise şehrin ismi; 1913 yılında ilk şehit pilotumuz sayılan Fethi Bey anısına Fethiye olarak değiştirilmiş. Fethi Bey’in Meğri ile herhangi bir ilgisi yok, buralı değil, uçağı Şam’da düşmüş, neden ismi buraya verilmiş anlamak zor.
Fethiye’de 1957 yılında yıkıcı bir deprem olmuş. O depremden sonra şehir yeniden planlamış ve bugünkü görüntüsüne kavuşmuş. 1957 depreminden sonra alınan önlemler doğrultusunda, Fethiye’deki binalarda 2.5 kat sınırı var, böylece yatay mimari hakim.
Yıllardır Fethiye’nin il olacağı söylentileri olsa da henüz bu konuda netleşen bir durum yok. Fethiye il olmasa da Ölüdeniz sayesinde dünyaca bilinen bir yer olmayı başarmış.
Fethiye Nerede, Fethiye’ye Nasıl Gidilir?
Fethiye, Türkiye’deki tatil beldeleri arasında konum olarak en iyi noktalardan birinde yer alıyor. Muğla’nın ilçelerinden biri olan Fethiye, Dalaman Havalimanı’na olan yakınlığı sayesinde, hem Türkiye içine hem de yurt dışına ulaşımı çok rahat bir şehir.
Fethiye’nin en sevdiğim yönlerinden biri ise çevresinde gezilecek, görülecek yerlere yakınlığı.
- Fethiye-Dalaman Havalimanı arası 45 km,
- Fethiye-Göcek arası 27 km,
- Fethiye-Antalya arası 195 km,
- Fethiye-Kaş arası 105 km,
- Fethiye-Köyceğiz arası 65 km,
- Fethiye-Dalyan arası 60 km,
- Fethiye-Marmaris arası 128 km,
- Fethiye-Datça arası 192 km.
- Bu liste uzar gider…
Fethiye’yi Gezmek için Araba Gerekir mi?
Fethiye’de gezilecek, görülecek çok fazla yer var ve mesafeleri de genelde birbirinden oldukça uzak. Bu nedenle hem kültür gezisi, hem deniz keyfi, hem de doğa keşfi yapmak istiyorsanız; Fethiye’ye kendi aracınız ile gelmek veya Fethiye’den araç kiralama yapmak iyi bir çözüm olacaktır.
Bütçenize uygun araç kiralama seçenekleri için Bilet Dükkanı adresini ziyaret edebilirsiniz.
Fethiye’ye Gitmek için En İyi Zaman
Fethiye yılın her mevsiminde ziyaret edilebilecek, hatta denize girilebilecek güzellikte bir iklime sahip. Daha çok yoğun sezon diye adlandırılan Temmuz, Ağustos aylarında ziyaret edilse de ben artık yerlisi olarak, en güzel zamanlarının ilkbahar ve sonbahar olduğunu söyleyebilirim. Fethiye’de Mart ayı başından Kasım ayı sonuna kadar denize rahat rahat girilebiliyor, doğa yürüyüşleri için de bahar ayları kesinlikle en güzel zamanları. Özellikle ilkbaharda her yerde binbir çeşit renk renk çiçeklerin açtığı dönem benim açık ara favorim.
Fethiye’de Gezilecek Yerler Haritası & Listesi
Aşağıdaki Fethiye’de gezilecek yerler listesi üzerinde bulunan gezilecek yerler arasında favorilerimin yanında (*) işareti koydum, eğer vaktiniz kısıtlı ise sadece favori olanları gezecek şekilde bir plan yapabilirsiniz.
Fethiye Merkez’de Gezilecek Yerler
Fethiye’ye gelenler Ölüdeniz, Kabak, Göcek derken Fethiye merkezi genelde ihmal eder, hatta hiç uğramaz veya şöyle bir bakıp çıkar. Bir bakıp çıkacaklar için daha kısa, daha uzun zaman geçirmek isteyenler için daha uzun bir Fethiye şehir merkezinde gezilecek yerler önerilerim olacak.
- Paspatur Çarşısı *
- Etnoğrafya Müzesi
- Telmessos Antik Tiyatrosu (2024 itibariyle ziyarete kapalı)
- Balık Pazarı *
- Arkeoloji Müzesi (2024 itibariyle kapalı)
- Fethiye Kalesi
- Aşıklar Tepesi
- Amintas Kaya Mezarları & Thelmessos Antik Kenti *
- Yarımada Fethiye Seyir Tepesi
- Yarımada Koyları
- Fethiye Kordon *
- Şehit Fethi Bey Parkı *
- Ördek Adası
- Çalış Plajı Kuş Cenneti
- Çalış Plajı
- Çalış & Fethiye Arası Water Taxi
- Şövalye Adası
- Fethiye Merkez Kalkışlı Tekne Turları
Kayaköy ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Bugünkü adıyla Kayaköy, antik dönemdeki adıyla Karmilassos, Cumhuriyet Dönemi önceki adı ise Levissi. Mübadele ile boşaltılmış olan hayalet köy şu an ören yeri olarak ziyaret edilebiliyor, çok etkileyici bir yer burası. Fethiye rotanıza mutlaka ekleyin.
- Kayaköy Ören Yeri *
- Af Kule Manastırı *
- Gemile Koyu ve Gemile Adası (St. Nicolas) *
- Dar Boğaz Koyu
- Soğuk Su Koyu
Kayaköy’ün tarihçesi, gezilecek yerleri ve çok daha fazlasını Kayaköy Gezilecek Yerler yazımda bulabilirsiniz.
Ölüdeniz ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Sadece Fethiye değil, Türkiye denince ilk akla gelen yerlerin başında Ölüdeniz Lagünü geliyor. Ölüdeniz Lagünü, hemen yanındaki Kumburnu ve Belcekız Plajları, yine dünya çapında bir yürüyüş rotası olan Likya Yolu ve Türkiye’nin en güzel koyları burada yer alıyor. Aşağıda tam listesini bulabilirsiniz.
- Hisarönü & Ovacık
- Babadağ Teleferik
- Likya Yolu
- Montana Tepesi *
- Ölüdeniz
- Kumburnu *
- Belcekız Plajı
- Kıdrak Plajı *
- Faralya
- Kelebekler Vadisi
- Kabak Koyu *
- Ölüdeniz Kalkışlı Tekne Turları
Dünyanın en güzel yürüyüş rotalarından biri olan Likya Yolu’na dair daha detaylı bilgi almak isterseniz Likya Yolu Yürüyüşü yazıma göz atabilirsiniz.
Yeşil Üzümlü ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Fethiye şehir merkezine yarım saat mesafede ve Torosların yamaçlarında yer alan Yeşil Üzümlü Köyü son yıllarda hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmeye ve sanat atölyeleri gibi etkinlikler ilgi görmeye başladı. Yeşil Üzümlü doğası ve bohem kimliği ile görülmeye değer yerlerden biri.
- Yeşil Üzümlü Köyü *
- Dastar Müzesi
- Kadyanda Antik Kenti *
- İncirköy Keçe Atölyesi
- Nif Yaylası
- Bonus: Yeşil Üzümlü Dastar ve Kuzugöbeği Festivali
Fethiye’nin en güzel manzaralarından birini görebileceğiniz Kadyanda Antik Kenti’ne dair detaylı bilgi almak için Kadyanda (Cadianda) Antik Kenti yazımı okumanızı öneririm.
Yanıklar ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Fethiye merkezden sadece 10-15 km uzaklaştığınızda hem merkezin kalabalığından kurtulur hem de birbirinden güzel koy ve doğal güzellikler ile karşılaşırsınız. Fethiye’den Göcek yönüne doğru devam ederken göreceğiniz kahverengi tabelaların bir kısmı da bu bölgede. Merkeze yakın denize girmek için önereceğim Katrancı ve Günlüklü koyları da burada.
- Akmaz Plajı
- Aktaş Burnu & Karaot Plajı
- Günlüklü Koyu
- Katrancı Koyu *
- Yeşil Vadi
Göcek ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en zengin köylerinden biri, yat ve tekne turizminin merkezlerinden biri olan Göcek, Fethiye’ye bağlı. Göcek’te gezilecek yerler listesinin kısacak olmasına şaşırdınız biliyorum, çünkü sizin çoğunlukla Göcek Koyları olarak bildiğiniz yerler aslında Dalaman’a bağlı. O koyları Dalaman’da anacağız.
- Göcek Merkez
- Göcek Kalkışlı Tekne Turları *
- Bonus: Göcek Ot Festivali
- İnlice Plajı
- Deadala Kaya Mezarı
Göcek’te Yelkenli Tekne Turu yazım da ilginizi çekebilir.
Dalaman’da Gezilecek Yerler
Ben Dalaman ile Fethiye’yi birbirinden ayırmakta çok zorlanıyorum. Dalaman Havalimanı bile bana Fethiye’nin havalimanı gibi geliyor. Tabii ki öyle değil ama burada da çok güzel koylar, görülecek ilginç ve farklı yerler var. Bu bölgeye geldiğiniz mevsime bağlı olarak Dalaman’da da çok güzel seçenekler var, hatta Göcek Koyları olarak bildiğiniz pek çok koy Dalaman ilçesi sınırları içinde, bu nedenle onlardan bahsetmemek olmaz.
- Kapıkargın Kükürt Kaplıcası *
- Kille Koyu *
- Sarsala Koyu *
- Hamam Koyu
- Sarıgerme
- Küçük Dalyan Gölü
- Fevziye Sülfür Havuzu
- Kocagöl
- Binlik Koyu
- Martı Koyu
- Tersane Adası
- Akvaryum Koyu
- Yassıca Adaları
Yolu biraz daha uzatalım Köyceğiz ve Dalyan‘a da gidelim derseniz, oraları anlattığım çok güzel ve detaylı bir yazım var, ona da mutlaka göz atın.
Seydikemer’de Gezilecek Yerler
Fethiye’yi bitirip birazcık çevre ilçelere de geçeceğiz çünkü Fethiye seyahatinize ekleyebileceğiniz ve çok keyif alacağınızı düşündüğüm birbirinden güzel antik kentler Seydikemer sınırları içinde yer alıyor. Ayrıca Fethiye diye bildiğiniz Saklıkent gibi ören yerlerinden bazıları da burada yer alıyor. Fethiye rotanızı genişletmek veya Kaş yönünden gelirken rotanıza yeni yerler eklemek isterseniz size harika önerilerim var.
- Araksa Antik Kenti
- Gizlikent Şelalesi
- Tlos Antık Kenti *
- Yakapark
- Saklıkent Milli Parkı *
- Letoon Antik Kenti
- Pınara Antik Kenti *
- Ören Kanyonu
Seydikemer’den Kaş’a doğru rotanızı ilerletmeyi düşünürseniz Kaş’ta Gezilecek Yerler ve Kaş’ta Mutlaka Yapmanız Gerekenler yazımı okumadan plan yapmayın’
Fethiye’de Ne Yenir, Nerede Yenir?
Fethiye’de ne yenir, nerede yenir önerilerimi özet hali ile aşağıda görebilirsiniz;
- Fethiye’deki herhangi bir pazarda gözleme ve bazlama tost yemenizi öneririm. Benim favorilerim Cuma Köylü Pazarı’nda Zarife’nin Yeri, Salı Pazarı’nda Pancake Station,
- Fethiye’de birkaç şubesi olan, çeşit seçeneği çok, lezzetleri gayet güzel ve fiyatları da uygun olan Fethiye Dondurmacısı,
- Geleneksel bir dondurmacı olsun derseniz, otogara yürüme mesafesinde olan Hacıbey Camialtı Dondurmaları,
- Dondurmaları kadar pastaları ile de çok sevilen Romado Dondurmacısı,
- Eğer sulu yemek isterseniz Sahil Lokantaları, iki şubesi olan bir lokanta ama esnaf lokantası fiyatı beklemeyin, fiyatlar yüksek.
- Rakı-balık keyfi yapalım derseniz hem Balık Pazarı’nda hem de Kordon’da yeri olan Hilmi Restoran,
- Şık bir mekanda, lezzetli bir şef yemeği yiyeyim derseniz Kordon’da bulunan The Seed benim favori mekanım. İster sabah kahvaltısı, ister akşam yemeği, ister öğlen kokteyli için gidebilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı.
- Kahvaltı ve hamur işleri için Karagözler Marina tarafındaki Senit buraların en sevilen mekanlarından biri, Pazartesi günleri kapalı.
- Karagözler tarafında kahvaltı için Chez La Vie Coffee & Eatery,
- Kaliteli kahve içmek isterseniz No:48 Coffee,
- Bi ciğer olsun, kebap olsun derseniz; Ciğerci Aziz,
- Fethiye Su Ürünleri Kooperatifi‘nin Çalış ve Kordon’daki restoranlarında daha uygun fiyatlara deniz ürünleri yiyebilirsiniz,
- İyi kebap, lahmacun için Paspatur’da bulunan Paşa Kebap,
- Güzel bir döner olsa da yesek derseniz, yatık döner yapan Cezayir Usta,
- Marina’da, şık bir mekanda, manzaraya karşı keyif yapayım derseniz LLULL Tersane,
- Türkiye’nin bence en güzel yere sahip Big Chefs restoranı Fethiye Çalış’ta,
- Akarca Mahallesi’nde Adliye’nin arka caddesinde yine tatlı bir şef restoranı denemek isterseniz Sundaze Eatery,
- Gün batımını izlerken rakı-balık yapsak derseniz Çalış’ta yer alan Çalış Balıkçısı.
- Et yemekleri yemek istiyorum, mekan da yemekler de güzel olsun derseniz Kordon’da bulunan Çarıklı Et.
- Fethiye Belediyesi’nin pek çok noktada Halk Evi var ve çok uygun fiyatlara basit yemekler yiyebilir, 1 TL’ye çay içebilirsiniz.
“Özeti böyleyse” dediğinizi duyar gibiyim, demeyin. Fethiye’de her bütçeye uygun, her zevke uygun yer bulabilirsiniz. Ben naçizane önerilerimi listeledim.
Fethiye’de Nerede Kalınır?
Fethiye’de butik otellerden zincir otellere, pansiyonlardan villa kiralama seçeneklerine kadar çok sayıda ve farklı konumlarda konaklama seçenekleri bulunuyor. Ben size her bölgeden, farklı özelliklerde bir veya bir kaç seçenek vermeye çalışacağım, zamanla bu listeyi geliştiririm diye düşünüyorum.
- Fethiye Merkez’de şık bir otelde konaklamak isterseniz, Balık Pazarı’nın hemen yanında Roome
- Biz beş yıldızlı otel istiyoruz derseniz Yarımada’da Letoonia, Hillside Beach Club, Kidrak Plajında Liberty Hotels Likya
- Merkeze yakın olsun ama her aradığımız olsun derseniz Çalış’ta Sundia
- Doğa ile iç içe bir otel olsun derseniz Yanıklar’da Yonca Lodge Ekolojik
- Doğa ile iç içe, ev konforunda bir yer olsun isterseniz Yanıklar’da Talia Villaları
- Alternatif bir yer arıyorsanız Kayaköy’de Yol Glamping
- Zincir otel konforunda ve Ölüdeniz’de bir yer olsun derseniz Ramada by Wyndam
- Dağ havası almak isterseniz Babadağ’da Babakamp
- Kabak’ta konaklama ararsanız, ekonomik bir şeçenek Shiva Kamp
- Manzaraya doyalım derseniz Yediburunlar’da Yediburunlar Lighthouse
Fethiye’de Tekne Turları
Fethiye’de; Ölüdeniz’den, Fethiye merkezden ve Göcek’ten ayrı ayrı tekne turları kalkıyor ve rotaları da fiyatları da birbirinden farklı oluyor. Benim favorim Göcek’ten kalkan turlar,. Bunun iki sebebi var; birincisi rotası, o bölgedeki adalar ve koylar bana daha güzel geliyor, ikincisi ve bana göre daha önemli olan ise müziksiz tekne bulabiliyor olmak ama tabii ki seçim sizin. Aşağıda rotaları yazıyorum ama sezona, hava duruma, tekneye göre rotalarda değişiklikler olabilir. Tekne turları genel olarak öğle yemeği dahil ve tüm gün sürecek şekilde oluyor.
- Ölüdeniz Kalkışlı Tekne Turu Rotası: Kelebekler Vadisi, Akvaryum Koyu, St. Nikolas Adası, Soğuk Su Koyu, Deve Plajı
- Fethiye Kalkışlı Tekne Turu Rotası: Katrancı Adası, Göcek Adası, Atbükü Koyu, Yassıca Adası, Kızıl Ada
- Göcek Kalkışlı Tekne Turu Rotası: 12 Adalar deniyor. Göcek Adası, Yassıca Adaları, Zeytinli Adası, Şeytan Adası, Tersane Adası, Akvaryum Koyu, Domuz Adası, Karaburun Mağaralar Koyu, Dış Göbün Koyu, Binlik Koyu, Kleopatra Hamam Koyu
Fethiye ve Ölüdeniz kalkışlı teknelerden önerim olmayacak ama Göcek’ten kalkan Aviva2 Teknesi önerebileceğim bir tekne.
Fethiye’de Yamaç Paraşütü
Fethiye deyince olmazsa olmazlardan biri de tabii ki Babadağ’dan Ölüdeniz’e doğru yapılan yamaç paraşütü. Yamaç paraşütü yapmak için daha çok Ölüdeniz’de bulunan acenteler ile anlaşmanız gerekiyor. Firma sizi Babadağ’a çıkarıyor, atlayışınızı buradan muhteşem Ölüdeniz manzarasına karşı yapıyorsunuz. İnişiniz de Belcekız Plajı’na oluyor. Yamaç paraşütü; çok keyifli ve adrenalini yüksek bir aktive olduğu kadar oldukça maliyetli ve biraz da riskli bir aktivite. Güvenilir bir firma ile atlamanız çok önemli. Arkadaşlarımızın işlettiği Hanuman Travel önerebileceğim işletmelerden biri.
Fethiye’den Rodos’a Geçiş
“Fethiye’yi gezdik, yeşil pasaportumuz veya geçerli bir şengen vizemiz de var, ne yapsak?” diyorsanız, Yunanistan’ı ve Yunan Adaları’nı gezmeyi seviyorsanız, Fethiye’den 1.5 saatte Tilos Travel aracılığıyla feribot ile Rodos’a geçebilirsiniz.
Fethiye-Rodos arası feribot sabah 08:25’te Fethiye’den kalkıyor, öğleden sonra 15:00’te Rodos’tan kalkıyor, dolayısıyla günübirlik gitmek için çok ideal değil ama zaten Rodos kocaman bir ada, birkaç gün harika olur. Ve pek tabii Rodos’a gitmeden önce aşağıdaki yazılarıma mutlaka bir göz atın.
Fethiye’nin koyları ve plajları, Fethiye’de dalış, Fethiye’de kamp ve karavan alanları konularına bu yazıda değinemedim ama en kısa zamanda onları da eklemek istiyorum. Takipte kalın!