Afrika’nın Avrupa’ya en yakın noktasında yer alan Fas’a gitmek istiyor ama kafanızdaki soruların cevabını bulamıyor musunuz? Fas gezi rehberi olarak hazırladığım bu yazıda; Fas’a gitmeden önce bilmeniz gerekenler, Fas’ta ne yenir, Fas’tan ne alınır, Fas’ta yaşam, Fas güvenli mi, kadın başıma Fas’a gidebilir miyim gibi pek çok sorunun cevabı yer alıyor. Keyifli okumalar!

Fas Gezi Rehberi
Fas Gezi Rehberi

Fas Hakkında Kısa Kısa Bilgiler

  • Fas’a dünya üzerinde “Fas” diyen tek ülke biziz, İngilizcesi olan Morocco yaygın kullanılan adı.
  • Resmi adı Fas Krallığı, yani krallık ile yönetiliyor.
  • Ülkenin başkenti Rabat olmasına rağmen en büyük şehri Kazablanka’dır, bizdeki gibi.
  • Fas’ın resmi dili Arapçadır.
  • Fas’ta para birimi olarak Fas dirhemi kullanılır. Para biriminin uluslararası kısaltması MAD olsa da DH (dirhemin kısaltması kullanılır)
  • Fas’ın %99’unun müslüman olduğu kabul ediliyor.

Fas Vizesi | Fas Türk Vatandaşların Vize İstiyor mu?

Fas, 90 gün süre ile turistik olarak gelen Türk Vatandaşlarından vize istemiyor. Pasaport sürenizin 6 aydan uzun olması tek şartları. Vizesiz olması nedeniyle ucuz uçak bileti bulunca pıt diye gitmenin kolay olduğu, en sevdiğim ülke tiplerinden biri.

Uygun fiyata uçak bileti bulmak için tıklayın.

Fas’a Nasıl Gidilir? Fas Nerededir?

Fas Kuzey Afrika’da, Atlantik Okyanus’una kıyısı olan ülkelerden biri. Güneyinde Moritanya ve Batı Sahara, doğusunda Cezayir, kuzeyinde İspanya, batısında ise Atlantik Okyanus’u yer alır.

Türkiye’den Fas’a gitmek için en kolay yol havayolu. İstanbul’dan Fas’ın Kazablanka şehrine Türk Havayolları ve Air Arabia’nın direkt uçuşları var. Eğer aktarmalı uçmak isterseniz Air France de bir seçenek olabilir.

Karayolu ile Fas’a gitmek isterseniz İspanya’dan Cebelitarık boğazını geçerek Fas’a gitmek de bir seçenek.

Fas’a Gitmek için En İyi Zaman

Fas’a yaz aylarında gitmeyin de ne zaman isterseniz gidin 🙂

Fas’ın güneyi Sahara Çölü, batısı ise Atlantik Okyanusu ile çevrili olduğundan yıl boyu sıcaklık genel olarak yüksek ancak yaz aylarında sıcaklık çok daha yükseliyor. Bu nedenle Haziran-Eylül arası Fas’a gitmek için en kötü zaman dilimi.

Bahar ayları Fas’a gitmek için en ideal dönem. Kış aylarında gittiğinizde gece-gündüz sıcaklık farkları nedeniyle bir miktar daha soğuk hava ile karşılaşabilirsiniz.

Fas Seyahat Çantasında Neler Olmalı?

Fas yüzölçümü olarak büyük bir ülke olmasının yanı sıra farklı iklim koşullarına da sahip. Bu nedenle Fas’a giderken farklı hava koşullarını mutlaka göz önüne almak gerek.

  • Fas’ın okyanus kıyısında olduğunu unutmayalım, eğer sörf yapmaya merakınız varsa çok uygun plajlar var. Bikini, terlik ve havlunuzu yanınıza alın. Ayrıca kalacağınız otellerde de havuz olabilir, hazırlıklı olun.
  • Güneş koruyucusu ve şapka mutlaka yanınızda bulundurun, ekvatora yakın bir ülkedeyiz yanmayalım.
  • Fas’ta camilere girmek istiyorsanız baş örtünüz ve uzun eteğiniz olmalı. Bazı şal ve pareolar da bu işi görebilir, şortlarınızın üstüne geçirebilirsiniz. En kötü oradan alırsınız, tekstil bol.
  • Çöle inecek veya iç kısımlara yolculuk edecekseniz gece-gündüz sıcaklık farklarından etkilenebilirsiniz, bu nedenle kalın bir polar veya ceket almayı unutmayın.
  • Fas, çok Fransız turist alıyor bu nedenle şort, askılı tshirt gibi kıyafetlere alışıklar ama yine de fazla abartmamak lazım, sonuçta müslüman bir ülkedesiniz, onların geleneklerine de saygı göstermek gerek.

Fas Güvenli mi? Kadın Başıma Gidebilir miyim?

Fas, son derece turistik, çok sayıda Avrupalı turist çeken, turizmden kazandıkları paranın tadını almış bir ülke. Bu nedenle Fas’ta eğer özellikle başınızı belaya sokmazsanız, herhangi bir güvenlik sorunu yaşayacağınızı sanmam.

Ben Fas’a gittiğimde 3 çocuğu ile Fas’ı gezmeye gelmiş bir Fransız kadın ile tanışmıştım. Sanırım çocuklar 3-5-7 yaşlarında idi. O kadın için güvenli ile herkes için güvenlidir.

Fas ile ilgili çok fazla turist tacizi olduğuna dair yazılar okumuş, bir yerlerde duymuş olabilirsiniz. Evet, size birşeyler satmaya çalışan satıcılar, rehberlik etmek isteyen ve tabii paranızı almak isteyen genç ve çocuklar bazen etrafınızı sarabiliyor. Ancak kibarca reddedip yolunuza devam ettiğinizde peşinizi bırakıyorlar.

Fas’ta Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Fas büyük bir ülke ve ülkenin her bölgesi kendine has farklı özellikler taşıyor. Fas için kısıtlı sürem var ve belli başlı yerleri görebilirim diyorsanız önerilerim;

  • Tabakhaneleri ve labirent sokakları ile Fes,
  • Mavi sokakları ile Şafşafan,
  • Renk, karmaşa, eğlence merkezi Marakeş,
  • Muhteşem çöl Sahara.

Bunlar dışında tabii ki pek çok görülecek yer, şehir Fas’ta sizi bekliyor.

Fas’ta Ne Yenir?

Fas’a gidince aç kalır mıyız? Fas’ın damak tadı bize uygun mu? Fas’ta ne yenir? sorularının kafanızı meşgul etmesine hiiiç gerek yok. Fas yemek kültürü bize yakın baharatların olduğu, çokça et kullanılan, bir miktar Fransız mutfağından etkilenmiş, daha fazla Fransız mutfağını etkilemiş bir mutfak.

Tajin

Fas’ta en çok göreceğiniz yemekler Tajin. Bizdeki güvece benzer bir yemek. Toprak kaplarda pişiriliyor ve oldukça güzel servis tabakları var. Etli, tavuklu, sebzeli istediğinizi seçebilirsiniz. Altında kuskus pilavı, pilavın üstünde eti, en üstte de sebzesi olacak şekilde servis ediliyor.

Tajin
Tajin

Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz toprak kaplar, Tajin güveçleri. Ne yazık ki iş biraz Kapadokya’daki testi kebabına dönmüş, dışarıda pişirip servis ederken güvece konuyor gibi durumlar var, iyisini arayıp bulmak lazım.

Kebap

Fas’ta çeşit kebap bulmak çok kolay. Aşağıdaki masada gördüğünüz gibi salata, pilav ve patates ile servis ediliyor kebaplar.

Zeytin

Zeytin yurt dışında yemeklerde pek sık görmeye alışık olduğumuz birşey değil. Ama Fas’ta hem yemeklerin yanına garnitür olarak servis ediliyor, hem de farklı soslu zeytinler pazarlarda satılıyor.

Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz domates sosu zeytinleri soslamak için kullanılıyor.

Zeytin
Zeytin

Fas baharat açısından da zengin bir ülke. Marakeş’teki baharat pazarına mutlaka uğrayın.

Fas'ta ne yenir? - Baharat
Fas’ta ne yenir? – Baharat

Salyangoz

Müslüman mahallesinde salyangoz yenir mi? Vallahi yeniyor 🙂 Çarşı pazarda aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz şekilde canlı canlı salyangoz satılıyor. Restoran menülerinde de görüyorsunuz. Yemek zorunda değilsiniz tabii, seçim size kalmış 🙂

Salyangoz
Salyangoz

Nane Çayı

Bizde çay ne ise Fas’ta nane çayı o. Her yerde kolayca bulabileceğiniz, büyük su bardaklarında servis edilen, çayın içine nane yapraklarının tepeleme doldurulması ile yapılan bu çay, sıcak Fas ikliminde ferahlatıyor imiş. Zaten Fas’ta dolaşırken tepeleme nane satılan pek çok tezgaha rastlamak da mümkün.

Nane Çayı
Nane Çayı

Tatlılar

Fas’ta bol şekerli tatlılar çok seviliyor. Bizdeki kadayıfa benzeyen tatlılar, çeşit çeşit kekler, kremalı tatlılar, lokma benzeri kızarmış hamurun şerbetlenmesi ile yapılanlar, ne ararsanız bulabilirsiniz. Aşağıdaki fotoğraf Fes’te bir pastanede çekilmişti.

Fas'ta ne yenir? - Tatlılar
Fas’ta ne yenir? – Tatlılar

Meyve Suları

Meyve suyu da listeye yazılır mı demeyin, Fas’ta çok ucuza taze sıkma meyve suyu içebilirsiniz. Her meydanda mutlaka bir tezgah bulunuyor.

Fas’ta Yaşam

Fas, çok kültürlü bir ülke. Berberi, Arap, Afrika, sömürge nedeniyle Fransız kültürünün karışımı.

Fas’ta bize benzer şekilde pazar yeri kültürü var. Sokaklarca yayılmış pazar yerlerinde canlı tavuktan çiğ tavuğa, giysiden baharata kadar aradığınız her şeyi bulmanız mümkün.

Aşağıdaki fotoğraf Meknes’deki pazar yerinde çekilmişti. Yere açılmış tezgahlar ve kalabalık bize hiç de uzak değil.

Tabii ki Türk dizilerini çok seviyor ve çılgınca izliyorlar, eğer Türk dizi kültürünüz yoksa kınanabilirsiniz.

Arap stili yapılmış dar sokaklarda en iyi taşıma yöntemi eşekler. Mardin’e gidenler bilirler oranın da kadrolu eşekleri vardır, çöpten tüpe herşeyi onlar taşır, Fas’ta da durum benzer.

Fas nüfusunun çok büyük bir bölümü, %99’u müslüman. Bu nedenle islami kurallara uygun şekilde yaşıyorlar. Turistik veya değil, camiilere giriş kuralları da oldukça katı. Öncelikle camiyi turistik bir ziyaret noktası olarak kabul etmediklerinden müslüman değilseniz camiye giremiyorsunuz. Girişte “selamun aleykum” deyip Türkiye’den geldiğinizi söylerseniz içeri girebilirsiniz. Ancak kadınların baş örtüsü, uzun kollu kıyafet ve uzun etek giymesi gerekiyor, tshirt veya pantalon ile yine giremiyorsunuz.

Fas’tan Ne Alınır?

Fas denince aklıma gelen iki şey var; birincisi deri işleri, ikincisi de argan yağı. Bunlar dışında da Fas’tan alınabilecek pek çok el/ev yapımı ürün de var elbette.

Deri Ürünleri

Fas deyince tabii ki akla ilk gelen el işi deriler. Fes şehrindeki tabakhanelerin meşhur olması boşuna değil. Tüm ülkede rengarenk deri işlerini uygun fiyatlara bulmanız mümkün. Tabii bol bol pazarlık yapmayı da unutmayın.

Deri Ürünleri
Deri Ürünleri

Fas’ta renk renk el yapımı deri ayakkabıları bulabilirsiniz. Fas adidası diyorlardı ben gittiğim dönemde bu renkli ayakkabılara, zamanın modasına göre adı değişmiştir belki.

Argan Yağı

Fas’ın medarı iftarı Argan Yağı. Argan ağacının meyvelerinden çıkarılan yağ, besleyici, iyileştirici olarak daha çok kozmetik ihtiyaçlarla kullanılıyor.

Pek çok dükkanda küçük şişelerde el yapımı diye satılan hali de var, işlenmiş kozmetik ürünü haline getirilmiş hali de. Siz hangisini isterseniz onu alabilirsiniz.

El Dokuması Ürünler

Fas’a özgü rengarenk dokuma ürünlerini de hemen her şehirde bulma imkanınız var. Şallardan masa örtülerine, perdelere kadar pek çok el dokuması ürünü makul fiyatlara alabilirsiniz.

El Dokuması Ürünler
El Dokuması Ürünler

Bakır İşleri

El işi denince akla gelen bir diğer zanaat da bakırcılık. Fas’ta el işi bakır yapan pek çok usta var hala. Kalaycı, bakırcı, sokaklarda kolayca rastlayacağınız esnaflar.

Fas'tan ne alınır? - Bakır işleri
Fas’tan ne alınır? – Bakır işleri

Fas’ta ahşap oymacılığı çok geleneksel bir zanaat. Camiiler, konaklar, ahşap işleri ile dikkat çekiyor.

Fas’ta Nerede Kalınır? Fas’ta Konaklama

Fas, riyad ve kaşbah adı verilen konak ve sarayları ile muhteşem bir konaklama deneyimi sunuyor desem abartmış sayılmam. Fas’a gidiyorsanız mutlaka bir gece riyad, bir gece de kaşbahda kalacak şekilde plan yapmanızı şiddetle öneririm. Bu konaklara gittiğinizde size hoş geldiniz içeceği olarak mutlaka bir çay ikram ederler, yorgunluk çayıdır.

Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz avlu, Fes’te konakladığımız riyadın avlusu. Eski şehir merkezinin arka girişine yürüme mesafesinde bir ara sokakta bulunan Riad Boustan kesinlikle konaklama için önereceğim yerlerden biri. Daracık bir sokaktan girişine ulaşılıyor, sokağa girince buradan bir otel çıkar mı diyorsunuz ama merak etmeyin, çıkıyor.

Fas'ta nerede kalınır? - Fes Riad Boustan
Fas’ta nerede kalınır? – Fes Riad Boustan

Diğer Fas Gezi Yazıları

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

1 Yorum

Yorumunuzu Yazın