2018 yılı Temmuz ayı için Doğu Karadeniz, Gürcistan ve Ermenistan’ı içeren bir seyahat planı yapmaya başladım. Bu seyahatimle ilgili çalışmalarımın başında öncelikle ihtiyacım olan vizeleri belirleyerek başladım. Gürcistan bizden vize, hatta pasaport bile istemiyor. Ermenistan ise bizden vize istiyor. Ermenistan vizesi nasıl alınır, nereden alınır gibi öğrendiğim bilgileri size de aktarmak istedim.

Ermenistan Vizesi

Yurt dışı seyahat planı yaparken önemli noktalardan biri ne yazık ki vizeler. Bazı ülkelerin vize uygulamaları çok kolay iken bazıları ise bizi oldukça zorluyor. Gittiğim ülkelerdeki vize uygulamaları konusundaki deneyimlerimi elimden geldiğinde paylaşamaya çalışıyorum. Haydi şimdi Ermenistan vize uygulamasına bir göz atalım.

Ermenistan Online Vize Uygulaması

Ermenistan vizesi almanın yollarından biri, online Ermenistan vizesi almak. Ermenistan online vize başvurusu adresinden vize başvurunuzu ülke seçerek ve sonrasında gelen formları doldurarak kolayca yapabiliyor ve vize ödemenizi kredi kartı ile yapabiliyorsunuz. Online başvuru için; fotoğraf, otel rezervasyonu, ulaşım ve pasaport bilgilerinizi gireceğiniz için bunları hazır tutmanızda fayda var.

Online başvurunuzdan 2 iş günü içinde e-posta adresinize onay mesajı ve bilgisayarınıza indirebileceğiniz vize dosyası geliyor. Bunun çıktısını alarak sınıra gidebilirsiniz.

Ermenistan Kapıda Vize Uygulaması

Ermenistan’a bizim Türk Vatandaşı olarak karadan direkt giriş yapma imkanımız şu an yok. Bu nedenle İran veya Gürcistan üzerinden karadan giriş yapmak mümkün. Bu sınır kapılarına gittiğinizde bir vize başvuru formu doldurup vize ücretini ödeyerek giriş yapabiliyorsunuz. Ermenistan online vizede fotoğraf istersen kapıda vize için fotoğraf istemiyor.

Ben Tiflis’ten Ermenistan’a kara yolu ile geçmeyi tercih ettim. Sınır kapısına geldiğimde “Visa” yazan bölümde görevli kimse yoktu. Pasaport kontrolündeki polislerden vize bölümünde kimse olmadığını söylediğimde arayıp çalışma arkadaşlarını çağırdılar. 10 dakikalık beklemenin ardından vize memuru geldi. Türkiye’den geldiğimi ve vize alacağımı söylediğimde son derece nazik bir şekilde görevli bana yardımcı oldu. Hatta imza atmam gereken yerlere Türkçe olarak “imza” diyerek beni yönlendirdi.

Pasaport geçişinde de pasaport memuru, nereye gideceğimi, ne kadar kalacağımı, ne için geldiğimi ve nerede konaklayacağımı sordu. Pasaportumdaki tüm sayfaları titizlikle inceledi. Herhangi bir olumsuzluk olmadan, kolay bir şekilde sınırı böylece geçmiş oldum.

Ermenistan Vizesi Ücreti 2018

Blog yazımın 2018 Haziran ayında yazıldığını dikkate alarak vize ücretinde değişiklik olabileceğini dikkate almayı unutmayın!

Ermenistan vize ücreti 2018 için; online başvuru ile vize aldığınızda 30usd, kapıda vize alırsanız; Ermeni Dram’ı (AMD) cinsinden ödemeniz gerekecek. 21 güne kadar olan vize için 3000AMD (yaklaşık 6-7usd), 120 güne kadar olan vize için ise 31usd ödemeniz gerekecek.

Vize ücretini kredi kartıyla da ödeyebiliyorsunuz. Ayrıca hemen vize bölümünün yanında bir de ATM var, nakit ödemek isterseniz oradan da para çekebilirsiniz.

İşin özü 21 güne kadar ülkede kalacaksanız kapıda vize almak çok daha mantıklı.

Yolda kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

19 Yorumlar

      • Merhabalar,

        Bir düzeltme için yazıyorum. Yeşil pasaportlular Ermenistan’a giriş yapamazlar. Bordo pasaportlular 10 Dolar karşılığında 21 gün Ermenistan’da kalabilirler. Vize için bir fotoğrafa gerek yoktur. Aynı schengen gibi pasaport sayfasına vize kağıdı yapıştırıyorlar. Ermenistan ile ilgili istediğiniz sorunuza cevaplayabilirim.

        Saygılarımla.

  1. Gecen ay(Ağustos 2018) İran üzerinden Ermenistan’a kapıda vize alarak giriş yaptım. Online vize daha pahalı olduğu ve daha çok evrak gerektirdiği için tercih etmedim.
    Kapıda beş on dakika içerisinde vize almak mümkün. Görevli düzgün ve akıcı bir ingilizceyle konuşuyordu.(genelde eski sovyet ülkeleri sınır kapılarında pek düzgün ingilizce konuşan olmaz.)
    Neden geldiğinizi hangi otelde konaklayacağınızı, daha önce hangi ülkeleri ziyaret ettiğinizi vs soruyorlar. (Ben azerbeycana giriş yapmıştım bunu da söyledim. Mümkün olduğunca açık olun birşey gizlemeye saklamaya, çalışmayın)
    Telefonunuzda ya da bir kağıtta otel rezervasyonunuzu taşımanızda fayda var.
    Benden kapıdaki görevli 3.000 dram değil 10 dolar aldı (Yanımda Dram yoktu, aslında iran tarafında uygun fiyatlı dram almak mümkünmüş. Ben işlemler uzun sürer otobüs beni bırakır gider diye iran sınırından geçerken acele ettim.)
    Benden pasaport dışında herhangi bir fotograf ya da ekstra bir belge talep edilmedi. Zaten vizenin üstünde de fotograf yoktu.

  2. Erivana otel rezervasyonu yapmadan gidersen , otelde mutlaka pazarlık yap , indirim yapıyorlar.
    Bankamatiklerden visa logolu kartinla para çekebiliyorsun.
    Şehir merkezinde bir pazar var, adını unuttum , satıcılar genelde yaşlı bayan oluyor ve çoğu daha önce Türkiye’de kaçak çalıştıkları için Türkçe biliyorlar.
    Taksiler lüks değil ama güzel, az kazikliyorlar:)
    Son olarak , Ermeniler kendi ülkelerinde Türk görmeye çok alışık değiller. Türküm deyince sasiriyorlar :)))

Yorumunuzu Yazın