Enerji Müzesi, Türkiye’nin ilk endüstriyel arkeoloji müzesi olarak tanımlanıyor ve Bilgi Ünivesitesi’nin Santral İstanbul Kampüsü içinde yer alıyor. Ulusal endüstriyel miras niteliği taşıyan ve bana göre İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken müzeler arasında yer alan Enerji Müzesi, her yaşa hitap eden bölümleri ile ailece ziyaret etmek için çok uygun bir yer.
Santral İstanbul içinde yer alan müzenin tarihçesi, konumu, giriş ücreti, ziyaret saatleri, ulaşımı gibi ziyaret ederken ihtiyacınız olacak tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz, keyifli okumalar!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Enerji Müzesi’nin Tarihçesi
Enerji Müzesi’in tarihçesine kısa bir bakış atalım ve müze olarak hizmet veren devasa endüstriyel yapının hangi aşamalarla bugüne geldiğini daha net anlayalım.
Şu an müze binası olarak kullanılan yapı; 1914’te şehir elektriği üretmek üzere kurulmuş olan Silahtarağa Elektrik Santrali imiş ve santral 1983 yılına kadar burada şehir elektriği üretilmiş. Burası Osmanlı Devleti’nin kent ölçekli ilk elektrik santrali imiş.
Yıllarca İstanbul’a elektrik sağlayan santral, 1 Mayıs 2004 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde Bilgi Üniversitesi’ne tahsis edilmiş. Üniversitenin Santral İstanbul Kampüsü olarak hizmet veren alan, 2004-2007 yılları arasında yapılan renovasyon çalışmalarından sonra 8 Eylül 2007 tarihinde ziyarete açıldı. Eski makine dairelerinin korunarak dönüştürülmesiyle de Enerji Müzesi düzenlemesi yapılmış. Türkiye’nin ilk endüstriyel arkeoloji müzesi olan Enerji Müzesi 2012’de Avrupa Müze Akademisi tarafından verilen DASA ödülünü almış.
Enerji Müzesi’nde Neler Var?
3 katlı müzenin rahatça gezilebilmesi için bir yürüyüş rotası ve çok sayıda bilgilendirme panosu hazırlanmış. Elektrik üretimi için kullanılan türbin-jeneratör grupları, makinalar ve kontrol odası gerçekten gezmek için çok ilginç yerler.
Yapının elektrik santrali olarak kullanıldığı dönemde; AEG, Brown Boveri, Siemens ve Thomson Houston markalı türbin-jeneratörleri 1 ve 2 No’lu makine dairesinde ziyaret edilebiliyor. Devasa makinalar gerçekten çok etkileyici görünüyor.
Müzenin Kontrol Odası bölümünde; Elektrik üretiminin yapıldığı ve kontrol edildiği tablalar bulunuyor. İstanbul’un farklı bölgelerine elektrik dağıtımının yapıldığı bu tablalar, müzede tribünlerle birlikte en çok ilgimi çeken kısmı oldu. Özellikle elektrik, elektronik sevenler için tarihte yolculuk yaptıran çok güzel bir müze.
Enerji Müzesi’nin giriş katında, ziyaretçilerin kendi elektrik enerjisini üretebileceği, pil ve manyetik heykeller yapabileceği, inatçı bir bavulla uğraşacağı, binlerce volta çekinmeden dokunabileceği ve daha birçok deneyi gerçekleştirebileceği, 22 etkileşimli ünitenin yer aldığı, eğlence ile bilimin buluştuğu Enerji Oyun Alanı bulunuyor, müzenin eğlence kısmı da burada.
Müzeden çıktıktan sonra Santral İstanbul kampüsü içindeki kafe ve restoranlarda kahve veya yemek molası vermeyi veya bahçede bir tur atmayı düşünebilirsiniz.
Enerji Müzesi Nerede?
Santral İstanbul Haliç kıyısında, İstanbul’un Eyüp ilçesi Silahtarağa semtinde bulunuyor. Müzenin içinde bulunduğu eski Silahtarağa Termik Elektrik Santrali Bilgi Üniversitesi kampüsü içinde yer alıyor.
Enerji Müzesi’nin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
Enerji Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Müzenin içinde bulunduğu Santral İstanbul, Kağıthane ve Alibeyköy derelerinin Haliç’te buluştuğu nokta olan Silahtar’da yer alıyor. Üniversitenin önündeki duraktan çok sayıda otobüs geçiyor. Biz Beşiktaş’tan 55B numaralı otobüse binerek 10 dakikada ulaştık.
Kendi aracınız ile gelirseniz üniversitenin otoparkından faydalanabilirsiniz.
Santral İstanbul otopark tarafındaki “ziyaretçi girişi”ni kullanarak üniversite kampüsüne giriş yapılıyor. Girişin tam karşısındaki bina ise müzenin bulunduğu yer.
Enerji Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Enerji Müzesi girişi ücretsiz!
Müze; hafta içi ve hafta sonu 09:00- 17:30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Müze İçinde Rehberli Turlar
Müze içinde özel rehberli tur ile de gezmeniz mümkün. Rehberli tur 45 dakika sürüyor ve talep doğrultusunda İngilizce veya Türkçe yapılıyor.
Özel rehberli tur ücretleri aşağıdaki şekildedir (2023 ücretleri):
- Yetişkinler için : 50,00 TL
- Üniversite öğrencileri için : 40,00 TL
Rehberli turlara katılmak için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Rezervasyon yaptırmak için; [email protected] adresine turun yapılmasını istediğiniz gün ve saat bilgilerinizi içeren bir e-posta gönderilmesi gerekiyor.
Santral İstanbul Hakkında
Santral İstanbul, 1996 yılında açıldığından bu yana hem Bilgi Üniversitesi öğrencileri için eğitim-öğrenim alanıyken İstanbullular için ise kültür ve eğlence alanı olarak kullanılıyor.
Kampüs içinde Enerji Müzesi, kütüphane ve eğitim alanları dışında antina Moderna, Pizza Locale, Popup Burger, Manivela Coffee, Lokma, Lokanta Sosyal, EspressoLab, No 55, Şütte, Cafe Nero ve Gastro Corner gibi restoran ve kafeler bulunuyor. Buralara gelmek için öğrenci olma şartı yok.
Santral İstanbul içinde bir de Kayıkhane bulunuyor. Haliç kıyısında tarihi elektrik santraline kömür taşıyan gemilerin yanaştığı, bir asırlık rıhtım olan Kayıkhane bugün yelken ve kürek merkezi olarak hizmet veriyor.
İstanbul’un yakın tarihine çok yakından şahit olabileceğiniz bu ödüllü müzeyi mutlaka gezi planlarınıza ekleyin.
Bu yazıyı beğendiyseniz arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın!