Gezgin Röportajları’nın Nisan 2020 konuğu oğlu ve eşi ile birlikte Mauritius’ta yaşayan, seyahat etmeyi hayatının merkezi haline getirmiş olan Nihan Konak, nam-ı diğer Afrika Travel. Nihan, 2007’den bu yana ailesiyle birlikte Kenya, Kongo gibi Afrika’nın farklı ülkelerinde yaşamış, son durakları Mauritius olmuş.
Bizim Nihan ile yolumuzun kesişmesi ise, az bilinen ada ülkesi Mauritius’un güzelliklerini ve Afrika deneyimlerini paylaştığı instagram hesabı sayesinde oldu. Dijital dünyada başlayan arkadaşlığımız Türkiye’ye geldiği zamanlarda kahve sohbetlerine dönüştü. Nihan, Afrika’ya seyahat etmek isteyenler için seyahat planlama konusunda destek veriyor, Mauritius başta olmak üzere turlar düzenliyor.
Nihan’ın instagram hesabı @afrika_travel takibe almayı unutmayın.
Gelelim, röportajımıza. Nihan’a gezme sevdası, Afrika ve pek çok konuda 10 soru sordum. O da bıkmadan cevapladı. Umarım okurken siz de bizimle birlikte bir yolculuğa çıkarsınız!
Önce bize kısaca kendinden bahseder misiniz, kimdir Afrika Travel kimdir, neler yapar? Bu gezme sevdası nasıl başladı?
Merhaba adım Nihan Konak. 2009 yılında eşime çalıştığı şirketten gelen bir teklif ile yurtdışına taşındık. 11 senedir Afrika’da 3 farklı ülkede yaşadık. Haziran ayında 13 yaşına basacak olan bir de oğlumuz var.
2009 yılına kadar Türkiye’de kurumsal bir firmada çalışıyordum. 2009-2018 arasında Kenya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde gönüllü işlerde çalıştım. Ağırlıklı olarak Afrika’da gezdim ve tekrardan üniversiteli oldum. Şu anda yaşadığım Mauritius’da turizm işiyle uğraşıyorum.
Kendimi bildim bileli ailemle ağırlıklı olarak yurtiçinde gezerdik. Eşim de seyahat sevdalısı olunca yola birlikte devam ettik.
Gezi, gezmek size ne ifade ediyor? Alıp başını gitme, kaçma, uzaklaşma, yeni yerler görme, yeni insanlarla tanışma, yenilik rutinden çıkma hangisi? Sizi yola çıkaran motivasyon ne?
Aslında bahsettiklerinin hepsinden biraz ama daha çok yeni yerler, yeni insanlar ve kültürler keşfetmek.
Seyahat etmek ilk başlarda benim için sadece popüler olan ülkelere gitmek ve çok da uzun olmayan turistik geziler demekti. Yıllar geçtikçe farklı bir boyut kazandı: Gitmek istediğim ülkeler daha az gelişmiş, daha az bilinenler olmaya başladı. Tabii bunda Afrika’da yaşıyor olmamın da payı çok büyük. Artık seyahatlerimde benim için önemli olan “Görülmesi gereken ilk 10 yer” listeleri değil, gittiğim ülkenin benim seçtiğim bölgelerinde doyasıya yaşayarak olabildiğince şey keşfetmek. Seyahatlere genelde ayrılan 1 hafta – 10 günlük sürenin yetmediğini hissediyorum. En büyük isteğim, tek bir ülkede aylarca gezebilmek. Bakalım ne zamana gerçekleştirebileceğim.
Özetle seyahat etmek benim için bir bağımlılık. Her seyahat sonunda eve varmadan daha uçakta bir sonrakinin hayalini kurup planlar yapanlardanım.
Şu an Türkiye’de çok az bilinen Mauritius’ta yaşıyorsun. Yurtdışında yaşamak nasıl, orada Afrika içinde daha kolay ve sık seyahat edebiliyor musunuz? Yurtdışına yerleşmek isteyenlere önerileriniz var mı?
Yurtdışında yaşamak benim için bir tercih. Hayatta yaptığımız her tercih gibi hem getirdikleri hem de götürdükleri var elbette. Fakat ben hayatta mutlu olmak istersem her yerde olabileceğimi düşünüyorum ve oluyorum…
Bunu da hayatımın son 11 senesine borçluyum.
Afrika içinde seyahat etmenin kolay olduğunu söyleyemem. Afrika oldukça maliyetli bir destinasyon. Biz Afrika sevdalısı olarak seyahat bütçemizin büyük kısmını bu kıtaya ayırıyoruz. Henüz de bitirebilmiş değiliz.
Son dönemlerde yurtdışına taşınmak isteyen Türklerden çok fazla mesaj alıyorum. Her boyutuyla değerlendirilmesi gerekiyor. Bence öncelikle varsa bir elçilikle bağlantıya geçsinler. Şartlar elveriyorsa mutlaka taşınma öncesi bir keşif seyahati yapsınlar ve orada yaşayan Türkler ile
iletişime geçsinler.
Afrika’da farklı ülkelerde yaşadın, Afrika’da yaşamla ilgili eklemek istediklerin var mı?
Afrika’da yaşam şartları oldukça zorlu. İnsanlar günlük yaşıyorlar yani tek düşündükleri o gün karınlarını doyurabilmek, hayatta kalabilmek. Benim için Afrika hayattaki önceliklerimi değiştiren beni bugünkü ben
yapan evim.
Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok etkileyen yerler, en beğendiğiniz yer/yerler neresi? Neden?
Hepsinin yeri çok ayrı. Ama benim için her zaman Madagaskar ve Etiyopya’nın yeri bambaşka. Madagaskar’a iki kere gittim. Hala göremediğim yerleri var, tekrar gidebileceğim zamanı kolluyorum. Madagaskar’ın dünyanın ikinci büyük ada ülkesi olması zaten başlı başına bir sebep. Ada olduğu için de bitki örtüsü ve hayvanların neredeyse tamamı doğal ortamlarında sadece Madagaskar’da görülebiliyor.
Ada insanlarının profili ise ayrı bir tez konusu olur.
️Etiyopya ise ilk andan itibaren sanki başka bir yüzyıla seyahat etmişsiniz hissi veriyor. Kuzeyi ve Güney’inde hem yaşam, hem kültür hem de insan profili tamamen ayrı. Güneyindeki kabile hayatı size sanki bir
belgeselin içindeymişsiniz hissi veriyor. 21.yüzyılda insanların hala bu şartlarda ve geleneklerine bu kadar bağlı olarak yaşadıklarına inanmakta zorlanıyorsunuz.
İlk yurt dışı seyahatinizi nereye yapmıştınız? Bugün aynı yere gitseniz neyi farklı yapardınız?
İlk yurtdışına çıkışım ailemle henüz ortaokulun başında Mısır’a idi. O zamanki çocuk ve ön ergen aklımla neden Paris’e değil de Mısır’a gittiğimize anlam verememiştim. Şimdiki aklım ise Avrupa görmeğe hiç istekli
değil
varsa yoksa Afrika…
Bugüne kadar seyahatlerinde başınıza gelen en ilginç olay neydi? Belki birkaç hikaye anlatırsınız bize.
Aklıma ilk gelen Kenya’da epeyce büyük bir babun tarafından saldırıya uğramış olmam. Neyse ki ne yapılacağını bildiğimden sıkıntı yaşamadım. Ama korkusu yetti valla.
İkincisi de Madagaskar’ a ilk gidişimizde sabah uyandığımda cibinliğin içindeki devasa hamam böceği ile göz göze gelişim.
En merak edilen konulardan biri, bu kadar çok seyahat etmek için değirmenin suyu nereden geliyor?
Bizim hayatımızdaki en büyük maliyet seyahat. Dolayısıyla ihtiyaç olmayan hiçbir şeye para harcamıyoruz. Hem eşim hem ben çalışıyoruz ve seyahate yatırım yapıyoruz. Bana göre bu bir öncelik meselesi. Bazı
şeylerden vazgeçebiliyorsanız illa ki gezmeye bütçe çıkar.
Bende alıp başımı gitmek istiyorum diyenler için tüyolarınız, önerileriniz var mı?
Ben hep şunu söylüyorum; seyahate çıkmak illa ülke dışına çıkmak değildir. Ufak adımlarla başlamak, yaşadığınız şehri keşfetmek ya da ülke içinde gezmek olabilir. Diyelim ki yurtdışına çıkmak istiyorsunuz; vize
istemeyen ve kara yolu ile ulaşılabilecek ülkeler var, konaklamanızı Couchsurfing gibi uygulamalarla ücretsiz ayarlayabilirsiniz.
Siz gezmek istedikten sonra illa bir başlangıç rotası çıkar.
Son olarak benim klasik soru: “çok okuyan mı bilir, çok gezen mi?”
İkisini birbirinden ayrı düşünemiyorum. Çok okuyup gezmez isek nasıl hayata uygulamasını yapabiliriz ki?
Samimi cevapları ve iç açan, enerji veren fotoğrafları için Nihan’a çok teşekkür ediyorum. Afrika’ya bir seyahat planlıyorsanız Nihan’ın mutlaka fikrini, desteğini almanızı öneririm. Kara kıtayı bu kadar iyi tanıyan birilerini bulmak kolay değil.
Nihan’ın instagram hesabı: @Afrika_Travel
Şimdilik evde kalın!
2 Yorumlar
Keyifle okudum. Ben de instagramda Nihan Hanım’ı zevkle takip ediyorum. Çok güzel bir aile ve eğlenceli bir hikayeleri var. Çok sevgiler ve selamlar. Mehmet
Çok teşekkürler güzel yorumunuz için, sevgiler