Sürekli hareketli volkanları, yemyeşil ormanları, misafirperver ve güler yüzlü insanlarıyla Endonezya seyahat planları arasına girmeyi sonuna kadar hak ediyor. Endonezya’ya seyahat edecekseniz öncelikle hangi adaları gezeceğinize kadar vermelisiniz. Endonezya’da gezilecek adalar konusunda karar verebilmek için öncelikle bu farklı coğrafyayı tanımak gerek. Binlerce adadan oluşan tropik kuşakta yer alan volkanik adalardan oluşan Endonezya’ya gitmeden önce onu biraz tanıyalım mı birlikte?
Endonezya’da Gezilecek Adalar
Bu görsel indietraveller.co adresinden alıntılanmıştır.
Endonezya’da 18 bin adadan oluşan kocaman ve kalabalık bir adalar ülkesi. Adaların 7500’den fazlasında ise yerleşim var. İrili ufaklı binlerce ada olsa da ada toplulukları 9 ana isim altında toplanmış durumda.
- Sumatra: Sumatra kahvesi ve kaplanı ile meşhur olan ev Endonezya’nın büyük ada topluluklarından birisi olan Sumatra, volkan yürüyüşleri, kabileleri ve dünyanın en büyük çiçeğine ev sahipliği yapması ile Endonezya’nın bakir coğrafyalarından biri. Buraya geniş zaman ayırmak gerektiği için biz rotamıza eklemedik.
- Java: Java adası ülkenin kalbi diyebiliriz. Başkent Jakarta’nın bulunduğu bu adadan ülkenin diğer ana adalarına uçak veya feribotla ulaşmanız mümkün. Ayrıca dünyada ünlü Borobodur ve Prambanan tapınakları ile, Bromo ve İjen yanardağlarına da ev sahipliği yapan ada burası. Bizim de seyahatimizin bir kısmını ayırdığımız ada.
- Bali: Bali’yi kendi başına ayrı bir ülke sanan çok insan var. Halbuki burası Endonezya’nın tek Budist adası olma özelliğinin yanı sıra çok popüler bir balayı destinasyonu. Hareketli sosyal hayatı, birbirinden ilginç Budist tapınaklarının yanı sıra pek çok ünlü plaja da ev sahipliği yapıyor. Biz de madem balayındayız, Bali’ye uğramadan olmaz dedik ve birkaç günümüzü de buraya ayırdık.
- Lombok: Bali’den sonra plajlarıyla ün salan diğer ada da Lombok adası, hatta Lombok’un minik adaları Gili adaları da en az Lombok kadar ünlü. Biz bu kısma hiç uğramadık.
- Flores: Endonezya’nın daha az popüler ve el değmemiş, hala bakirliğini koruyabilmiş adalarından biri Flores aynı zamanda meşhur Komodo Ejderlerinin de bulunduğu adayı da içinde barındırıyor. Ayrıca dünyanın en güzel dalış noktaları arasında gösteriliyor. Biz balayımızın son kısmını da buraya ayırdık, cennette düştüğümüzü sandık dönene kadar.
- Borneo: Borneo adasını Endonezya Malezya ile bölüşmüş. Borneo adasının kuzeyi Malezya sınırları içinde iken, güneyi Endonezya’ya ait. Yağmur ormanları ve kabileleri ile meşhur bu ada tek başına ayrıca bir seyahat rotası olmayı hak ettiğinden bizim 2 haftalık Endonezya seyahatimize sığmadı.
- Sulawesi: Sulawesi dünyanın 11. büyük adası olması ve dört yarımadadan oluşan farklı şekli ile öne çıkarken farklı çatılarıyla dikkat çeken evleriyle bilinen Toraja kabilesine de ev sahipliği yapıyor. Kabilelere gitmek için trekking turlarına katılabilir, bakir doğayla iç içe zaman geçirebilirsiniz. Merkez adadan (Java) uzaklaştıkça ulaşım zorlaşıyor ve ulaşım maliyetleri de artıyor. Bu nedenle eğer zamanınınız varsa bu adaya feribotla gitmek bir seçenek olabilir. Bizim zaman kısıtımız olduğundan planlarımıza almadık.
- Maluku: Burası da adalar topluluğu. Geçmişte baharatları nedeniyle çok popüler iken şu an popüleritesini yitirmiş bir bölge burası.
- Papua: Papua da Borneo gibi Endonezya’nın başka bir ülke ile paylaştığı bir ada. Altın madenleri nedeniyle çok kıymetli bir bölge olan Papua aynı zamanda hala kabile yaşantısının devam ettiği son derece bakir bir yer. Dünyanın en ünlü dalış noktalarından biri olan Raja Ampat da bu bölgede yer alıyor. Dalış yapanlar için tam bir cennet.
Endonezya’yı hakkıyla gezmek için bol bol vakit ayırmak gerek. Adalar arası uçuş seferlerinde bol bol rötar yaşanan, uzun feribot yolculukları ile adalar arası geçiş yapabileceğiniz ama aynı zamanda her adasının ayrı bir cennet olduğu bir ülke burası. Sık sık volkanik patlamaların yaşanması da cabası. Gitmeden önce volkan hareketliliğini de kontrol etmekte fayda var.
1 Yorum
Gitmesi hayal kadar uzak bakalım nasip ama gerçekte güzel yerler emeğiniz için teşekkür.