Meksika deyince akla ilk Meksika yemekleri geliyor. Bu bir tesadüf olamaz! Her yerde baharatlı, acılı yemekler dense de aslında baharat ve acısına sizin karar verdiğiniz, isterseniz baharatsız ve acısız da yiyebildiğiniz, ana malzemelerin birbirine çok benzediği ama aynı alt malzeme ile yüzlerce çeşit yemek yapılan bir mutfaktan bahsediyoruz. Meksika sokak yemeği kültürü çok gelişmiş, insanların yemek için yaşadığı renkli ve lezzetli bir ülke. Gelin, Meksika yemekleri ve Meksika mutfağı konusuna birlikte bir giriş yapalım!
Meksika mutfağının en popüler yiyeceklerini, kendi deneyimlediklerimi aşağıda bulacaksınız. Sakın aç karna okumayın 🙂
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Meksika Mutfağı
Meksika mutfağı, Azteklerden Mayalara kadar bölgede yaşayan yerliler, o bölgede yetişen mısır, fasülye ve tropik meyveler ile başlıyor, daha sonra İspanyolların istilası ile yemek kültürü de ülkeye geliyor. İspanyolllarla sadece İspanyol mutfağı değil Arap mutfak kültürü de geliyor. Yakın komşulardan Karayip mutfağı da Meksika kültürüne karışıyor ve bugün tüm dünyanın severek yediği Meksika yemekleri ortaya çıkıyor. Meksika mutfağı, 2010 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne girmiş.
Tortilla
Meksika mutfağının en önemli malzemesi tortilla. Bizde ekmek neyse Meksika’da tortilla o. Yemekler ya tortilla ile yapılıyor ya da yemeğin yanında tortilla yeniyor. Tortilla, çoğunlukla mısır unundan yapılan, yuvarlak, 20 cm çapında lavaştan biraz kalın ekmek. Çoğunlukla mısır unu diyorum çünkü Meksika mutfağının ana malzemesi mısır ve eğer aksini belirtmezseniz masanıza gelecek olan tortilla her zaman mısır ekmeğinden olacak. Beyaz un ile yapılanı da var, bazı restoranlarda menüde beyaz un seçeneğini de bulabilirsiniz ama sokak yemeği seviyorsanız mısır ekmeğine hazır olun.
Tortilla deyip geçmemek lazım, eğer siyah mısırdan yapılırsa (çünkü Meksika’da siyah mısır yetişiyor) Taconuz siyaha yakın bir renk oluyor.
Taco
Meksika mutfağının ana yemeği Taco. Tortilla içine türlü malzeme ve sosları ekle kıvır ye, afiyet olsun. Genellikle yapılışı, tortilla üzerine ince bir katman guacomelo sosu, onun üstüne ana malzeme olarak ne seçtiysenız (tavuk, et, balık, her şey olabilir), onun üstüne genelde salsa sos veya salata. Dönerlisinden, vejetaryenine kadar Taco’nun yüzlerce çeşidi yapılıyor Meksika’da.
Aşağıdaki fotoğrafta solda gördüğünüz dana mide ve bağırsak, sağda gördüğünüz ise dana kelle ile yapılmış olan tacolar.
Taco malzemesine genellikle tuz dahil pek baharat eklenmiyor. Acılı ve acısız soslar, salata seçenekleri genelde açık büfe gibi istediğiniz kadar alabileceğiniz şekilde servis ediliyor. Açık büfe yoksa masalarda lime (vahşi limon) ve 2 çeşit sos oluyor. Siz istediğiniz kombinasyonu istediğiniz miktarda kendiniz yapıyorsunuz. Benim gibi çok acı yiyemeyen biriyseniz kendinize göre miktarını ayarlayabiliyorsunuz.
Nachos
Nachos bildiğimiz mısır cipsi, tabii marketten aldıklarımız gibi değil daha doğal yollarla yapılmış olanı, biraz daha kalın ve daha kıtır kıtır. Nachos genelde yemeklerden önce farklı soslarla birlikte geliyor, bandıra bandıra yemek için birebir. Gelmezse de siz biranız veya margaritanızın yanına sipariş edebiliyorsunuz.
Chilaquiles
Nachos’un ama yemeğin içinde kullanımları da var. Chilaquiles yemeği için nachosu yumurta, peynir ve krema ile çırpıp pişiriyorlar, harika bir kahvaltı.
Meksika’da kahvaltıda ne yeriz diye merak edenler için harika bir seçenek.
Tostada
Taco’nun kızartılmış haline tostada deniyor. Tostada taco büyüklüğünde ve içeriği tamamen aynı, ama taco gibi yumuşak olmuyor. Oldukça sert, kıvramayacağınız şekilde sert. Üzerine konan malzeme ve sosları zaptetmek çok daha zor. O yüzden Meksikalılar diyor ki, Taco veya Tostada yerden onun size uymasını beklemeyin, boynunuz var, çevirin boynunuzu altına girin, üstünden çıkın, malzemeler dökülmesin.
Aşağıdaki benim karidesli tortadam, bunu böyle yemek tabii ki mümkün değil, o yüzden yanında çatal veriyorlar, üstten yemeye başlıyorsunuz.
Quesedilla
Eğer tortilla ekmeğinin çapı 20 cm değil de 30-40 cm yapar ve içini malzeme ile doldurup ikiye katlarsanız işte size quesedilla. Aşağıda bir restoran quesedillası görüyorsunuz. Sokak yemeklerinin görüntüleri ile restoranlardakilerin görüntüleri genellikle birbirinden oldukça farklı oluyor.
Burrito
Bizim dürüm veya yeni adıyla wrap diyebileceğimiz yemek. Yine lavaş gibi tortillamız var, işine ne istersek doldurup dürüm şekli verince Burrito oluyor.
Enchilada
Burrito’yu sardıktan sonra acı biber sosuna batırdıktan sonra fırında veya yağda bişiriyorsanız bunun adı da Enchilada oluyor. Bu yemeklerin hiçbirinde ana malzemeler farklılaşmıyor, pişirme veya servis etme şekli farklılaşıyor.
Pastör
Pastör bizim bildiğimiz döner, anlamı çoban usulü demekmiş. Pastör yapımını Ortadoğu’dan giden göçmenlerin Meksikalılara öğrettiği söyleniyor. Ortadoğu dönerinden farkı, döner sarılırken aralara lahana yaprakları koyuluyor. Döner tezgahının üstünde bir ananas oluyor, pastör konan tabağa birkaç dilim de ananas ekleniyor.
Fajita
Fajita aslında Meksika’da bizdeki çoban kavurma gibi servis ediliyor. Türkiye’ye gelirken nasıl o kadar havalı bir sunuma kavuşmak bir araştırmak lazım.
Barbacoa
Çok basit ifadesi ile kuzu tandırın Meksika’da yapılanına Barbacoa deniyor. Yol kenarındaki kamyoncu lokantasına benzeyen yerlerde daha çok bulunsa da ararsanız şehir içindeki sokak satıcılarında ve restoranlarda da bulmanız mümkün. Biz Frida Kahlo Müzesi yakınındaki Cocayan Pazarı’nda deneme fırsatı bulmuştuk.
Empanada
Güney Amerika’nın resmi poğaçası Empanada Meksika’da da çok yeniyor. Kıymalı, patatesli pek çok farklı malzeme ile yapılıyor. Görüntü olarak bizdeki poğaçadan biraz daha büyük, kenarları şık bir şekilde saç örgüsü olarak kıvrılmış hamur işlerinin genel adı empanada.
Torta
İri bir sandviç ekmeği içine yine Tacos malzemeleri konularak yapılıyor. Ekmek fazla olduğu için ben çok tercih etmedim, Taco hep favorim oldu.
Soslar
Bu işin içinden ben çıkamadım, farklı çeşit biberlerden yapılan farklı soslar var, en popüler olanı Halapeno biberi ile yapılanlar. Ülkede çeşitli lezzetlerde ve renklerde; 90’dan fazla biber çeşidi yetiştirilir.
Büyük marketlere girdiğinizde aşağıdaki gibi kocaman sos rafları bulabiliyorsunuz. Biz 7-8 farklı sos alıp geldik.
Guacamelo
Avacado ile yapılan Guacamelo sos hemen her yerde karşınıza çıkıyor. Taco yaparken altlık olarak çoğunlukla guacamelo sos kullanılıyor. Ancak neredeyse her mekan kendi soslarını yapıyor.
Salsa Sos
Domates, soğan ve çoğunlukla kişniş ile yapılan salsa sos olmazsa olmazlardan. Yemeklerin üstüne veya yanına geliyor.
Meksika mutfağında turşu da pek çok yerde bulabileceğiniz bir yiyecek. Yukarıdaki fotoğrafta sarımsak, havuç ve biber turşusu var.
Tatlılar
Meksika’da tatlılar bende pek iz bırakmadı. Churros’un epey peşinde koştum çünkü her yerde bulunmuyor.
Churros
Bizim sokakta satılan tulumbaya benzeyen halka tatlısı vardır ya, onu ince uzun yapın, dışını şeker ve tarçınla kaplayın. İşte size Churros. Avrupa’da da çok rastlayacağınız bu tatlının yanında küçük bardakta sıcak çikolata ile servis edilir. Bandıra bandıra yiyebilirsiniz.
Başka tatlı var mı derseniz tabii ki var. Ama çok tatlı peşinde koştuğumu söyleyemem.
İçecekler
Meksika’da ne yenir sorusu kadar, ne içilir konusu da çok Meksika’ya özel. Dünya çapında ünü olan agave bitkisinden yapılan Tekila tabii ki Meksika ile özdeşleşmiş durumda. Tekilaya ek olarak mezcal, margarita, bira Meksika’da hemen her yerde bulabileceğiniz içkiler.
Ayrıca Meksika tropik olmasının avantajı ile meyve açısından çok zengin. Bu meyvelerden yapılan meyve sularını de her yerde bulabilirsiniz.
Meksika’da farklı markalarda çok sayıda bira çeşidi bulunuyor. Corona dünya çapında en çok tanınanı, Sol markası da Türkiye’ye gelmeye başladı. Bu biralar biraz daha hafif, lime aroması olan ve içimi kolay biralar. İki kişi neden 4 bira içiyorsunuz derseniz, Happy Hour vardı bir alana, bir bedavadan faydalandık 🙂
Meksika yemekleri beni genel olarak çok mutlu etti. İlk anda ekmek ve içeriğini menüde ayrıştırmak konusunda biraz zorlansak da sonradan mantığını anlayınca sipariş vermek daha kolay oldu.
Biz Meksika’da bir offline sözlük uygulaması kullandık, böylece yemek siparişi verirken içinde ne gelecek süprizi yaşamayalım dedik. Ancak dana mide gibi şeyler o sözlükte yoktu, tamamen vitrinde görüp gördüğümüzün ne olduğunu bilmeden sipariş verdiğimiz çok şey oldu.
Meksika’da Yemek Fiyatları
Meksika’da yemek fiyatları ne kadar derseniz, 10TL’ye de 500 TL’ye de doymanız mümkün. Sokak yemekleri çok çeşitli ve çok ucuz, içecekler Türkiye seviyelerinde. Ortalama bir yemek diye bakarsak 20TL’ye doyar 10TL’ye içkinizi içebilirsiniz.
Meksika Gezi Yazıları
Yazdığım tüm Meksika gezi yazıları aşağıdaki listede yer alıyor. İlgilendiğiniz yazının bağlantısına tıklayarak ulaşabilir, cevabını göremediğiniz sorularınız varsa yorum olarak ekleyebilirsiniz.
- Meksika’ya gitmeden vize almamız gerekiyor mu, vize ücretli mi, kapı vizesi var mı gibi soruların cevapları için; Meksika vizesi
- Meksika’ya sadece bir haftalığına gidilir mi, gidilirse gezi rotası ne olmalı derseniz: 1 haftalık Meksika gezi planı
- Meksika ucuz bir ülke mi, yeme-içme, ulaşım, konaklama maliyetleri ne oldu merak ediyorsanız: Meksika gezisi maliyeti
- Meksika’da araç kiralama güvenli mi, kaça mal oluyor sorularının cevapları: Meksika’da araç kiralama
Yolda kalın!
2 Yorumlar
Sevil oturdum tüm Meksika yazılarını okudum, yemeği sona sakladım. Gider miyim yakın zamanda tam bilmiyorum ama gidecek olursam ilk bu yazıyı açarak notlarımı yazmaya başlayacağım. Eline sağlık hepsi için 🙂
Ufukta bir Meksika planı mı var yoksa?
Aslında taslakta olan daha çok Meksika yazısı var, gidecek olursanız haberim olsun, henüz yazmadıklarımı anlatırım.