Soğuk bir kış günü, sabah erken vakit, sokaklar bomboş iken tanışmıştık Viyana ile… Şubat sabahında bomboş sokaklarında otele doğru ilerlerken görkemli binaları ve düzenli sokakları ile Viyana gezilecek yerler listesini gezerken “sanki elle çizilmiş gibi” diye düşünmüştüm. Nitekim gerçek birer mimari ve sanat harikası olan binaları ile bu duygumun ne kadar gerçek olduğunu farketmem uzun sürmedi. Öyle ki, koruma altında çoktan alınmış bile. “Ring” denen Viyana’nın iç kenti, UNESCO’nun dünya kültür mirasının içinde yer alıyor.

Avrupa’da merak ettiğim şehirlerden biri idi Avusturya’nın başkenti Viyana. Şehirle ilgili bilgi almak için başvuracağınız kaynak sitelerde “City of Music” diyorlar kendilerine. Romantizm, nostalji ve aynı zamanda da modernizmi içinde eritmiş bir Avrupa başkenti. Şehirle ilgili birinci elden bilgi almak isterseniz aşağıdaki siteleri inceleyebilirsiniz. www.vienna.info / www.wien.info (ikisi aynı sayfaya gidiyor zaten).

Viyana’nın eski şehir bölgesini gezmek oldukça kolay. Ring içinde kalan bölümü 1 ve 2 numaralı tramvaylarla arada indi bindi yaparak ya da yürüyerek dolaşmanız mümkün. Ben yürüyerek gezmeyi sevenlerden olduğumdan tercihim tabii ki bu oldu. Büyük bir daire çizerek bu büyülü şehri adım adım dolaştım.

Viyana Gezilecek Yerler
Viyana Gezilecek Yerler

Viyana’nın meşhur kahvelerinin tadına bakıp, çikolata ve pastalarını izleyerek ve tabii ki tadına bakarak gezinizi renklendirmeniz elbette mümkün. Viyana kafeleri ile ünlü olsa da sabah erken saatlerde kahvaltı yapmak ya da bir kahve içmek için sadece Starbucks’ların açık olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. Hayat biraz geç başlayıp erken bitiyor gibi bu şehirde.

Viyana’ya kış aylarında gitmenin en güzel kısmı meydanlara kurulmuş devasa buz pistleri. Çoluk, çocuk, genç, yaşlı bütün Viyana buz üstünde rengarenk bir tablo oluşturarak kayıyorlar. Yerel halk kendi malzemeleri ile gelse de buz pateni denemek isteyenler için malzeme de kiralama seçeneği de var. Viyana’da buzda paten kaymak bir aile aktivitesi.

Viyana
Viyana

Şehir öyle sanatla dolu, öyle şiirsel ki. Bütün reklam panoları, görebileceğiniz her yerde bir konser ya da sanat etkinliğinin afişini görüyorsunuz. Gezdiğim şehirler içinde en fazla sanatla iç içe olanı Viyana oldu.

Geniş park alanları, geniş yolları ile içinizi ferahlatan bir sanat şehri Viyana. Acele gelmemiş, sıkıştırılmamış bir şehir…

Viyana Gezilecek Yerler

Viyana Avusturya hanedanının gücünü sergilemek için özel olarak tasarlanmış. Bu nedenle şehrin içindeki binaların hepsi ihtişamlı ve çok güzel. Viyana’da gezmeniz gereken yerler;

  • Aziz Stephenos Katedrali: Şehir merkezinde yer alan katedralin kulesine çıkarak tüm Viyana’yı izlemeniz mümkün.
  • İmparatorluk Sarayı (Hofburg Sarayı)
  • Schönbrunn Sarayı: Merkezin dışında ama tramvayla ulaşılabiliyor. Uzun zaman ayırıp bahçesiyle birlikte mutlaka görülmeli
  • Belvedere Sarayı: Ekspresyonist ressamların küçük bir koleksiyonunu da içeren sarayın terasından Viyana’nın panaromik manzarası izlenebilir. Gün batımı için iyi bir tercih olabilir.
  • Ulusal Tiyatro: Gitmişken Viyana’da bir opera gösterisi izlemek için kendinize vakit ayırlamalısınız. Gitmeden önce internetten de bilet alabilirsiniz.
  • Mozart’ın Evi
  • Rathausplatz (Belediye binasi ve meydanı)
  • Devlet Operası: Rehberli turlarla içeriyi gezmek mümkün, muhteşem bir mimari örneği.
  • Kartnerstrasse: İstiklal Caddesi gibi hareketli, Viyana’nın en şık mağazaları da bu cadde üzerindedir.
  • Graben: Mağaza ve kafelerin bulunduğu meşhur cadde. Viyana gezilecek yerler arasına ekleyin.
  • Ulusal Kütüphane
  • İspanyol Binicilik Okulu: Gösterileri ya da eğitimleri izlemeniz mümkün.
  • Bunlar dışında Güzel Sanatlar Müzesi, Arkeoloji Müzesi gibi görebileceğiniz pek çok müze yine Ring çevresinde görülebilir.
  • Karlsplatz: Bu bölgede kilise, müze gibi görmekten zevk alacağınız yapılar var.
  • Grinzing: Şarap evlerinin bulunduğu bölge, kışın çok sakin oluyor ama yaz dönemi hareketli bir bölge. Kış da olsa ziyaret edilmeli.
  • Prater: Viyana’yı yüksekten izlemek isteyenler için dev bir dönmedolap. Ayrıca girişinde Viyana tarihini anlatan küçük bir de müzesi var.

Viyana’yı Yüksekten Görmenin 4 Yolu

Viyana’yı yukarıdan seyretmenin bir kaç yolunu toparladım. Eklemelerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.

Prater
Prater
  1. Birincisi Viyana’nın sembolü haline gelmiş olan St.Stephen Catedrali’nin Çan Kulesine tırmanmak.
  2. İkinci yol Prater’deki dev dönme dolaba binmek. Benim gibi yüksekten korkuyorsanız ikisine de çıkmak ürkütücü, ürtücü olduğu kadar da keyifli.
  3. Eski ve Yeni Tuna arasında kalan bölgede, Birleşmiş Milletler merkezinin yanındaki parkın tam ortasındaki Tuna Kulesi (Danube Tower, Donauturm) 150 m yükseklikteki gözlem terası ve sürekli dönen cafesi ile keyifli bir şehir manzarası var.
  4. 19. bölgedeki üzüm bağlarının tepesindeki Kahlenberg de enfes bir manzara eşliğinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Viyana’da Ne Yenir?

Viyana sanatla olduğu kadar yemekleri ile de meşhur.
Viyana’ya gitmişken mutlaka tadına bakmanız gerekenler:

  • Tabii ki Viyana Kahveleri
  • Viyana usulü Schnitzel ve yanında patates salatası
  • Viyana Sosisi
  • Viyana Şarabı, özellikle beyaz şarabı ünlüdür

Viyana’ya kahvenin Viyana kuşatması zamanında Türkler tarafından götürüldüğü söyleniyor. Türk kahvesinden yola çıkarak bugün kendi kahvelerini meşhur etmişler. Tıpkı Hollanda’nın laleleri gibi…

Viyana’ya Ne Zaman Gidilir?

Viyana kışın, karlar altında şehri hareketlendiren buz pistleri ile son derece keyifli idi. Ancak Viyana’yı bir kez baharda bütün o bahçeler yeşillenip çiçek açtığında, bir kez de bağbozumu zamanı görmeyi çok istiyorum.

Avrupa sevdiğiniz gezi rotalarından ise, Viyana’yı çok beğeneceğinizi garanti ederim.
Sosis ve schnitzel yemeden, kahve ve şaraplarından tatmadan bu dünyadan gitmeyin 🙂

Daha fazla bilgi almak için Viyana’ya hangi sezonda gidilir yazıma göz atın.

Viyana’ya Tur ile Gitmek İsterseniz

Setur’un Viyana turlarından birine katılabilirsiniz. Setur’un düzenlediği ekstra Viyana turları ile görülebilecek yerler;

  • Mayerling – Seegrotte (Viyana Ormanları Turu), Viyana’nın 20 km dışında yer alan Avrupa’nın en büyük yeraltı gölünü Seegrotte’yi, sonrasında ise tarihin seyrini değiştirip bir imparatorluğun sonunun başlangıcı olarak kabul edilen faciası ile meşhur Mayerling kasabasını ziyaret edilir. Daha sonra termal kükürtlü kaplıcaları ile meşhur Baden kasabası görüldükten sonra otele dönüş sonrası dinlenebilmek için için serbest zaman ayrılır.
  • Setur arzu edenlere Grinzing turu ile otantik bir tavernada bütün olarak pane edilmiş enfes schnitzelleri tatma, akordeon ve keman eşliğinde Viyana şarkılarını, yerel şaraplarını, saf elma yada üzüm sularını keşfetme imkanı sunmaktadır.
  • Salzburg ve göller bölgesi extra turu ile Salzach Nehri’nin ikiye böldügü, Arnavut kaldırımları, dar sokakları, seçkin meydanları ve göz alıcı mimarisi ile Salzburg şehrini ve göller bölgesini keşfetme imkanı Setur’un ekstra turları içerisinde yer almaktadır.

Viyana Gezi Yazılarım

Viyana’da gezilecek yerler, Viyana’ya gitmek için en iyi sezon, Viyana’da şehir içi ulaşım ve Viyana ile ilgili pek çok bilgiye aşağıdaki yazılarımdan ulaşabilirsiniz.

Yolda kalın!

Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

  1. Evliya Çelebi’de Viyana’dan çok etkilenmiştir. Özellikle orta çağda bile bu kentin sağlık alanındaki mevcut durumu onu hayli şaşırtmasına rağmen ürkütmüştür. Hatta bir seferinde bir ameliyata şahit olmuştur. Bir doktor, savaşta kurşun yemiş bir askeri gözlerinin önünde canlı canlı kesmiş ve organlarına kadar çelebiye göstermiştir. Ameliyattan önce Viyana’nın tarihinden ve kültüründen çok etkilenen Çelebi, Ameliyattan sonra kenti terk etmiştir. 🙂 O askere ne mi oldu ? Kimsenin iyileştiremediği o asker, Felç kalmaktan kurtuldu ve 3 ay sonra sahalara döndü 🙂

Yorumunuzu Yazın